Potrebna je prijava ali registracija

Kontakt stranke lahko dobijo samo registrirani in preverjeni člani sistema Mojmojster.net. Če še niste registrirani v sistemu, se lahko pridružite tukaj:

brezplačna registracija
Vsi članki

Vrtne ograje

V Sloveniji so ograje zelo popularen arhitekturni element, še posebej vrtne ograje. Saj smo slovenci radi zagrajeni na svojem kosu zemlje in ločeni od najbližjih sosedov. Poleg tega, da so ograje sredstvo za označevanje meja, pa nam nudijo varnost, lahko jih uporabimo kot zaščito proti hrupu, dodatno lahko služijo kot senčilo ali kot opora za vzpenjalke, imajo pa lahko tudi posebno estetsko vrednost.

Lesena vrtna ograja
Lesena vrtna ograja
Montaža ograj

Če želimo ograjo postaviti najenostavneje in najhitreje, potem moramo poseči po montažni ograji, ki jo lahko že izdelano kupimo v trgovini. Nato sami le sestavimo posamezne dele. Najprej postavimo strebre ograje, ki so lahko tako leseni, kovinski, kot tudi betonski in jih temeljimo, tako da jih postavimo na ustrezne lesene ali betonske podstavke. Na stebre pritrdimo vmesne plošče.

Kadar ograje postavljamo na strmih terenih jih lahko postavimo stopničasto ali pa tako, da je ograja nagnjena pod kotom terena. Seveda moramo biti pri ograjah na strmih terenih še posebej pozorni pri temeljenju.

Ponavadi pa so lepše, bolj kvalitetne in narejene po našem okusu ograje po naročilu. Te nam na kraju samem zmontira izvajalec, zato nam za montažo ni potrebno skrbeti.  

Vrste ograj


Poznamo veliko različnih vrst ograj, ki se ločijo predvsem po materialu. Tako lahko uporabimo
les, kovinske žice, kamen, beton, železo, bambus, pa tudi rastline. Ograje pa se poleg tega razlikujejo še glede na to, iz katerega materiala so narejene in glede na to, kako zaprte so.

Lesene ograje

Lesene ograje so zelo prijetne na pogled, pričarajo pa nam tudi občutek domačnosti in topline. Lahko so narejene iz različnih vrst lesa, lahko pa so tudi najrazličnejših oblik.

Bolj pogoste so lesene ograje s preprostimi vertikalnimi ali horizontalnimi lamelami. Pri tem je potrebno poudariti, da se ograja s horizontalnimi lamelami prej obrabi kot ograja z vertikalnimi lamelami, saj z nje voda težje odteka. Lesene ograje pa so lahko oblikovane in izrezljane na različne načine.
Poleg tega so lesene ograje lahko iz različnega lesa, če uporabimo npr. les iglavcev, je ta, ker vsebuje veliko smole dokaj odporen na obrabo. Pogosto uporabljen v slovenskem prostoru je les macesna, saj je ta zelo trd in odporen. Tudi ograje iz hrasta ali kostanja zahtevajo manj zaščite, zaradi odpornosti. Pozorni pa moramo biti na to, da je vlažnost zračno suhega lesa nekje okrog 15%.

Splošno moramo lesene ograje dobro zaščititi s površinskimi premazi. Uporabljamo lahko premaze na vodni osnovi, ki jih moramo obnavljati nekje vsake 4 leta. Če želimo, da ograja zdrži skozi daljše časovno obdobje, je bolje, da kupimo že impregniran les. Kadar ograja ni zaščitena s premazom, z leti dobi značilno sivo patino, ki je odraz zdravega staranja lesa.

Cena za leseno ograjo na tekoči meter se giblje med 20 in 100 EUR, odvisno od obdelave. Dodatni strošek predstavlja impregnacija ograje, ki je med 10 in 20 EUR na tekoči meter in pa montaža, ki vas bo stala med 10 in 30 EUR/m.

Žične ograje

Poleg lesenih ograj se za vrtne ograje pogosto uporabljajo tudi žične ograje. Ograje iz žične mreže so relativno cenovno ugodne in enostavne za montažo. Prednost te ograje je, da si jo lahko postavite kar sami.

Najprej je potrebno posatviti robne, napenjalne stebre, ki naj bodo maksimalno 25 m narazen. Nato je pa postavimo vmesne stebre, ki so do 2,5 m narazen. Napenjalne stebre moramo nujno temeljiti z betoniranjem, vmesne pa lahko ob boljši nosilnosti tal kar zabijemo v tla. Seveda pa je v vsakem primeru bolje, da jih vbetoniramo.
Nato napnemo napenjalno žico, vpnemo jo na napenjalne stebre. Končno pritrdimo še vmesno mrežo, ki jo najprej pritrdimo na napenjalni steber. Končno pa napeto mrežo še fiksiramo na napenjalno žico.

Cena za npr. žično ograjo, ki je zeleno barvana in visoka 100 cm, je nekje med 45 in 60 EUR na 25 m. Poleg tega pa dodaten strošek predstavljajo tudi posamezni stebri, katerih cena se giblje med 8 in 10 EUR. Pri tem je potrebno računati, da potrebujemo 1 steber na 2,5 m.

Za bolj podrobno ponudbo in stroške montaže lahko povprašate naše mojstre.

Imamo kar 294 izvajalcev za področje Lesene ograje:

ograje, lesene ograje, vrtne ograje, mrežaste ograje

Lesena vrtna ograja z vertikalnimi lamelami, www.evtiel.com
Lesena vrtna ograja z vertikalnimi lamelami, www.evtiel.com
Lesena vrtna ograja s horizontalnimi lamelami, modesthomeplan.com
Lesena vrtna ograja s horizontalnimi lamelami, modesthomeplan.com
Žična ograja
Žična ograja
Masiven les ali lesne plošče?

Masiven les ali lesne plošče?

Iz katerega materiala naj bo pohištvo?

Iz katerega materiala naj bo pohištvo?

Stopniščna ograja, material, cena

Stopniščna ograja, material, cena

Vrste lakov za les

Vrste lakov za les

Iveral plošče, kot nadomestilo masivnemu lesu

Iveral plošče, kot nadomestilo masivnemu lesu

Pomen barv za počutje v kopalnici

Pomen barv za počutje v kopalnici

Poišči vse izvajalce
Preveri cene


Imamo kar 294 izvajalcev za področje Lesene ograje:+ BREZPLAČNO
+ BREZ PROVIZIJ
+ OCENJENI IZVAJALCI
+ IŠČEMO LOKALNO

Najbolj brano


Masiven les ali lesne plošče?

Iz katerega materiala naj bo pohištvo?

Stopniščna ograja, material, cena

Vrste lakov za les

Iveral plošče, kot nadomestilo masivnemu lesu

Pomen barv za počutje v kopalnici


Preverjeni izvajalci za gradnjo:brezplačno registriraj podjetje