Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Stopniščne ograje, cena notranje ograje

    Članek je koristil že 28236+ uporabnikom
    Stopniščna ograja je obvezen del stopnišča, saj skrbi za našo varnost in nam nudi oporo. Obenem pa predstavlja tudi estetski element prostora. Ker nobeno stopniščne ni popolno brez sodobne notranje ograje za stopnice, smo vam v nadaljevanju pripravili seznam materialov in oblik stopniščne ograje.
    Strokovni članek 28236
    stopniscne ograje
    Imamo kar 676 izvajalcev za področje Lesene ograje:

    1. Ograje za stopnice 

    1.1 Moderne notranje ograje

    Zavedati se morate, da je za izgled vašega stopnšča isto kot same stopnice odgovorna ograje. Notranje ograje za stopnice so že od nekdaj nujen element večnadstropnih stavb, hiš in stanovanj, čeprav se vse pogosteje uporabljajo tudi rešitve stopnišč brez ograj. Slednje pa nikakor ne pride v poštev, če imate male otroke ali ste starejši, saj so stopniščne ograje ključen element varnosti, na katerega se lahko opremo.

    1.2 Material za stopniščne ograje

    Poleg tega da so stopniščne ograje namenjene varnosti, imajo tudi estetsko vlogo, saj lahko zelo polepšajo prostor, če izberemo ustrezno ograjo. Na trgu lahko izbiramo med različnimi materiali, barvami in oblikami ograj. Lahko izberemo leseno, kovano, kovinsko, zidano, stekleno in kombinacije različnih materialov. Izbrati moramo drugačen material ograje glede na to, če gre za notranje ograje ali ograje zunaj objekta. Poglavitna razlika je že to, da notranje ograje ne rabijo kljubovati vremenskim razmeram. Pri tem ni pomembna samo estetika, pač pa tudi funkcionalnost. Npr. čez steklene stopniščne ograje bo prosevala svetloba, zato bo celotni prostor bolje osvetljen, čez polno zidano ograjo pa svetloba ne bo prosevala, kar moramo vzeti v zakup.

    2. Lesene ograje za stopnice

    Lesene ograje za stopnice se zelo pogosto uporbljajo v interierju, so lepega videza in dajejo prostoru posebno toplino in domačnost. Te notranje ograje za stopnice običajno niso polne, ampak so sestavljene iz vertikalnih ali horizontalnih lamel. Zadnje čase pa so vse popularnejše izvedbe polnih lesenih stopniščnih ograj, ki so lahko furnirane ali prašno barvane. Lesene stopniščne ograje so lahko, kot smo omenili, prašno barvane, kar po domače povedano pomeni, da ne dajajo videza lesene teksture. Lesene letvice torej niso vidne, ker so zakrite s slojem barve. Vse je odvisno od tega, kakšne notranje ograje so nam všeč. Za barvane lesene ograje za stopnice je največkrat uporabljen material MDF, nikoli pa ne masivni les. 

    Notranje ograje
    Ograje za stopnice so lahko polne ali prazne, transparentne ali netransparentne, vse to pa vpliva na osvetljenost prostora.

    3. Kovinske notranje ograje

    Te stopniščne ograje so izjemno obstojne in vzdržljive, uporabljajo pa se bolj v modernih interierjih. Prostor lahko naredijo nekoliko bolj hladen in sodoben. Notranje ograje iz kovine so na voljo tudi v zajlah, ki so vizualno minimalno invazivne, prostor pa oplemenitijo s pridihom sodobnosti. 

    4. Zidane stopniščne ograje

    Zidane ograje za stopnice so lahko iz različnim materialov, posebnost teh pa je, da so povsem polne. Zidane notranje ograje so tiste, ki so sestavljene iz vel kosov, tj. zidakov, ki se z malto zlagajo eden na drugega, ali pa so celo vlite iz betona. Pri uporabi polnih ograj moramo paziti, da je stopnišče, kljub uporabi polne ograje, dovolj osvetljeno.

    4.1 Opečnate stopniščne ograje

    Te se uporabljajo manj pogosto, lahko pa predstavljajo lep dodatek interierju bolj tradicionalnih hiš. Ker so opečnate stopniščne ograje nekoliko težje, mora stopnišče tem zagotoviti ustrezno nosilnost. Opečne notranje ograje so za izvedbo nekoliko zahtevnejše, zato boste zanje posledično odšteli več denarja. Opečne stopniščne ograje pa se pogost motiv starejših javnih objektov, npr. šol in vrtcev, delujejo pa skrajno očarljivo.

    4.1 Betonske notranje ograje 

    Betonske notranje ograje za stopnice so izjemno moderne, a zelo težke za izvedbo, saj je za betonske stopniščne ograje potrebno najprej pripraviti opaž oziroma kalup, v katerega se nato vlije beton. To je toliko zahtevneje, če si predstavljate situacijo, kjer bi bilo treba kalup izvesti vijugasto, saj bi tako potekale stopnice, torej posledično tudi ograja. Betonske stopniščne ograje so torej večji finančni zalogaj. 

    Ograje za stopnice
    Zeo moderne stopniščne ograje so ograje z zajlami. 

    5. Steklene ograje za stopnice

    Izbira steklene notranje ograje je vsekakor dobra, če take stopniščne ograje seveda pristoji našemu interierju. Steklena ograja za stopnice omogoča v prostoru, še posebej stopnišču, veliko svetlobe, hkrati pa je v prostoru najmanj moteča. Prav tako se jo da elegantno vpeti na stranske ploskve stopnic, s steklom pa se lahko dodatno poigravami v smislu izbiranja barv, vzorcev in obdelav steklene površine notranje ograje za stopnice.

    6. Izbira držala notranje ograje

    Ko izbiramo stopniščno ograjo, moramo biti pozorni tudi na izbiro ustreznega držala za ograjo. Ta služi predvsem lažjemu oprijemanju ograje, ki mora biti ustrezno oblikovano. Držalo je hkrati tudi estetski element, zato se mora ujemati tako z ograjo, kot tudi z našim prostorom. Izbiramo lahko med držali iz kovine, lesa, gume ali umetnih mas.

    Strokovni članek 28236
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesene ograje?

    Imamo kar 676 izvajalcev za področje Lesene ograje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 676 izvajalcev za področje Lesene ograje
    8.8
    0

    MONTAŽA POHIŠTVA REPOTOČNIK, REPOTOČNIK JOŽE S.P.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    10
    12

    KRIVINA PLUS Ude Franc s.p.


    10
    1

    Tesarstvo Ludvik Vogrinec s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane