Za področje

    Telekomunikacije, UTP kabel in optični kabel

    Članek je koristil že 9284+ uporabnikom
    Beseda telekomunikacija pomeni posredovanje informacij na daljavo s pomočjo elektromagnetnih sistemov. V 21. stoletju je hitra in učinkovita komunikacija nujna. Telekomunikacije so nam olajšale življenje in bivanje v objektih. Telekomunikacije med seboj povezujejo najrazličnejše naprave, ki se nahajajo na različnih lokacijah in omogočajo komuniciranje na daljavo. To je npr. UTP kabel (UTP vezav) in napeljava optični kabel (priklop na optiko).
    Strokovni članek 9284
    UTP kabel
    Imamo kar 827 izvajalcev za področje Telekomunikacije:

    1. Telekomunikacije v stanovanjskih objektih

    Težave se posameznikom porajajo, ker ne vedo kako naj zasnujejo učinkovit sistem telekomunikacije v stanovanjskih objektih. Verjetno ste tudi sami naleteli na vprašanje, kakšna naj bo UTP vezava in napeljava optičnega kabla v hišo oz. kako izvesti priklop optike. 

    1.1 Čemu so telekomunikacije namenjene?

    Telekomunikacije so namenjene zmanjševanju stroškov, lažji in boljši organizaciji komunikacije, boljši izrabi in povezovanju opreme. Najpogostejša telekomunikacijska omrežja so radijska, telefonska, televizijska, LAN, WAN in internet (UTP kabel/UTPvezava/piklop optike). Med telekomunikacijska omrežja v stanovanjskih objektih uvrščamo telefonijo, požarno javljanje, video nadzorni sistem, ozvočenje prostorov, tehnično varovanje in povezovanje z internetom.

    2. Kakšne prednosti ponujajo telekomunikacije?

    2.1 Prenosti telekomunikacije

    Telekomunikacije nam omogočajo občasen stik s prijatelji in znanci, ki zaradi svojega dela oz načina življenja ne morejo biti fizično prisotni v našem vsakdanu. So odlična rešitev, ko se nahajamo izven objekta in v objektu nastopi požar oz. vanj vstopi nepridiprav. Omogočajo nam ogled serij, iskanje informacij na kratko lajšajo nam osnovne življenjske potrebe.

    2.2 Slabosti telekomunikacije 

    Telekomunikacije imajo tudi negativne lastnosti. Med njimi najbolj moteča je odvisnost, ki nastopi z uporabo interneta in nanj vezanih aplikacij in igric. Kvalitetna telekomunikacijska oprema, med katero spadajo tudi video nadzorni sistemi ni ravno cenovno ugodna, je pa nujna, v kolikor se naš stanovanjski objekt nahaja na zelo pretočnem območju.

    Telekomunikacije
    Sodobne telekomunikacije omogočajo medsebojno in enostavno povezanost celega sveta.

    3. Optični kabel 

    3.1 Preverite, ali je priklop optike mogoč

    Najprej vas moramo opozoriti, da v Sloveniji priklop na optiko še vedno ni mogoč povsod. Priklop na optiko lahko predstavlja problem v bolj odročnih krajih. Telekomunikacijski ponudnik mora namreč do uporabnika pripeljati optične kable.Telekomunikacijska omrežja, ki so razpoložljiva na nekem območju, so odvisna predvsem od lokacije objekta. Prilkop na optio in ostalo je zavedeno v prostorskem informacijskem sistemu občin (PISO). V tem sistemu lahko nasploh preverite vso infrastrukturo v svoji občini

    https://www.geoprostor.net/PisoPortal/vstopi.aspx.

    Razpoložljiva telekomunikacijska omrežja pa lahko sicer preverite tudi vašem ponudniku interneta. Optični kabel danes vse bolj izpodriva UTP kabel. 

    3.2 Optični kabel

    Optični kabel je slovensko ime za angleško kratico FTTH (Fiber To The Home). gre za trenutno najboljšo povezavo do telekomunikacijskih storitev na svetu. Pogovorno se za optični kabel uporablja kar »optika« ali »optika do doma«. Optični kabli so pravzaprav mala, miniaturna vlakna. Gre za tanke kable, izdelane iz stekla in plastike. Steklena cevka oz vlakno je zaščiteno z več sloji plastike, da se ne poškoduje, saj ima optični kabel zelo krhka vlakna, ki se hitro poškodujejo. Skozi optična vlakna se ne pretaka elektrika (kot se pri standardnem xDSL), ampak svetloba.

    3.3 Zakaj izbrati optični kabel?

    Optični kabel je najnaprednejša in najhitrejša internetna povezava. Glavne prednosti optike so: stabilna povezava, neomejene dodatne storitve in visoke hitrosti internetne povezave. Optični kabel omogoča stabilno povezavo, kar pomeni, da je zelo zanesljiva, konstantna in brez prekinitev. To pomeni, da bo internet stalno deloval brez težav ne glede na obremenjenost. Optični kabel torej vsekakor svetujemo. 

    Optični kabel
    Optični kabel je že po izgledu precej drugačen kot UTP kabel. 

    4. UTP kabel (UTP vezava) 

    UTP kabel omogoča direkten priklop na računalnik. UTP kabel sicer ni nujen, če uporabljamo brezžično omrečje (WiFi), vendar je zaželen in pride zalo prav, če brezžično omrežje uporablja večje število ljudi. V tem primeru je Wifi preobremenjen, UTP kabel pa kljub temu omogoča nemoteno delovanje interneta. Prav tako je hitrost interneta, če uporabljamo UTP kabel, običajno nekoliko hitrejša od brezžične povezave. UTP kabel je torej fizično povezana z računalnikom, medtem ko brezžično omrežje ni. 

    UTP kabel lahko namestimo sami, če pa v tem nismo vešči, priporočamo, da UTP kabel namesti strokovnjak. Če boste poskušali sami, lahko kabel poškodujete in si tako naložite več stroškov kot koristi. 

    5. Koliko stanejo telekomunikacije?

    Cene telekomunikacijskega sistema so različne. Odvisne so od potreb posameznika. Še vedno najpogosteje v stanovanjske objekte nameščamo televizijska in internetna omrežja. Požarno javljanje in video nadzor je v enostanovanjskih objektih prej redkost kot pravilo. Snovanje telekomunikacijskega omrežja je smiselno, da poteka vzporedno z načrtovanjem elektroinstalacij. Cene nikakor ne moremo točno določiti, ker ne vemo koliko UTP kabla, komunikacijskih omaric in vtičnic bomo potrebovali. Za osnovo lahko zatrdimo le to, da je cena napeljave omrežja za internet v hiši cca. 700€. V ceno je vštet UTP kabel, Coax kabel (6x), skupaj s telekomunikacijsko omarico in vtičnicami.

    Strokovni članek 9284
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Telekomunikacije?

    Imamo kar 827 izvajalcev za področje Telekomunikacije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 827 izvajalcev za področje Telekomunikacije
    8.9
    3

    ELMARETA telekomunikacijske instalacije d.o.o.


    10
    2

    ELEKTRO DARKO d.o.o.


    8.7
    0

    ELEKTRO TRGO-INSTAL d.o.o.,elektroinštalacije


    10
    20

    Elektroinstalacije Denis, Dida Hodžić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane