Za področje

    Zamenjava kritine

    Članek je koristil že 7745+ uporabnikom
    Splošno znano je, da je življenjska doba strešne kritine na račun neposredne izpostavljenosti zunanjim vplivom (toča, sneg, veter) običajno krajša od življenjske dobe objekta. Strešna kritina je pri poševni strehi položena oz. pritrjena na lesene strešne letve, katere so nadalje pritrjene na nosilno strešno konstrukcijo. Zamenjava kritine se lahko vrši s kritino iste vrste z zamenjavo lesenih letev ali brez njih, lahko pa se naredi zamenjava s kritino druge vrste, kjer se praviloma morajo zamenjati tudi lesene letve.
    Strokovni članek 7745
    Za menjavo strešne kritine ni potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja
    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    1. POSTOPEK IN PREDPISI ZAMENJAVE KRITINE

    Zamenjava strešne kritine s kritino iste vrste spada med t.i. vzdrževalna dela, za katera ni potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja. V primeru, da se namerava izvršiti zamenjava s kritino druge, težje vrste, pa je kot prvo potrebno oceniti prvotno stanje in preveriti, ali bo nosilna konstrukcija sposobna prevzeti dodatno obtežbo. Menjavo strešne kritine izvajajo krovci ali tesarji, običajno brez vključitve projektanta in gradbenega nadzora. Pri polaganju oz. zamenjavi kritine je potrebno upoštevati navodila proizvajalca kritine, ki pa se s strani izvajalca velikokrat spregledajo oz. se enostavno ne upoštevajo. Poleg tega so včasih navodila proizvajalca tudi nepopolna, saj je v nekaterih primerih opisan le način pritrditve kritine na strešne letve z vijaki, ne pa tudi način pritrditve letev (vijaki ali žeblji).

    Odstranitev oz. zamenjava kritine je predvsem pri starejših hišah priložnost za sidranje lesene strešne konstrukcije v nosilno konstrukcijo stavbe. Pred pričetkom posega se po potrebi lahko ojačijo tudi posamezni elementi strešne konstrukcije, kot je recimo vijačenje špirovcev v lege. Vseeno se tovrsten poseg v praksi izvaja le redko.

    2. POSLEDICE ZAMENJAVE KRITINE

    Pod nestrokovno zamenjavo kritine sodi recimo namestitev težje kritine, ki povzroči dodatno obtežbo oz. preobtežitev na posamezne elemente strešne konstrukcije. Dodatna obtežba se največkrat kaže v povesih posameznih elementov konstrukcije ostrešja. Naj poudarimo, da ima namestitev težje kritine na račun povečanja obtežbe določene posledice tudi na preostalo nosilno konstrukcijo hiše, kar se najbolje kaže v primeru potresa. Običajno pa do porušitev celotne konstrukcije ne pride, razen ob neugodnih, ekstremnih vremenskih razmerah, kot je recimo prej omenjeni potres.

    2.png

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja KM-KREPFL d.o.o.

    Ko se investitorji odločajo za menjavo strešne kritine, sta možni dve izvedbi, in sicer komplet menjava stare kritine in montaža nove, lahko pa se nova kritina položi preko stare kritine. Nam lahko poveste kaj več glede obeh postopkov?

    Prva izvedba je klasična menjava kritine, torej odstranitev komplet stare kritine, letev in sekundarne folije ter nato polaganje vseh novih prej omenjenih elementov. V kolikor so recimo letve dobro ohranjene, jih lahko ohranimo in tako namestimo samo novo kritino, ki pa mora ustrezati enakim karakteristikam zaradi razmaka med letvami, na katere se pritrdi kritina.

    Druga možnost izvedbe je pa polaganje nove strešne kritine preko stare kritine. Na ta način staro kritino ne odstranimo, temveč jo v primeru kakih razpok saniramo in zatesnimo ter nadalje preko nje položimo letve, da naredimo zračni kanal. Na nove letve se nato položi nova strešna
    kritina.

    Iz naših izkušenj lahko povem, da je tegola v tem primeru edina strešna kritina, preko katere lahko neposredno polagamo novo kritino. Tegola v tem primeru prevzame funkcijo sekundarne kritine, na njo se lahko položijo različne vrste kritin, odvisno od želja investitorja, saj smo specializirani za praktično vse vrste kritin: opečno, betonsko, pločevinasto, itn..
    g. Matjaž, KM-KREPFL d.o.o.

    Strokovni članek 7745
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo
    8.9
    0

    RUBEL, orodjarstvo, proizvodnja in storitve, d.o.o.


    8.9
    0

    Gradbeništvo Janez Lenart s.p.


    10
    1

    GAMA GRADNJE, d.o.o.


    10
    20

    ALSTO d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane