Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Izdelava lesenega ostrešja

    Članek je koristil že 5398+ uporabnikom
    Ostrešje je pri individualnih hišah običajno lesena konstrukcija, ki nosi streho. Lahko je iz masivnega ali lepljenega lesa. Da bi nam leseno ostrešje dobro služilo več desetletij ali celo stoletij je nadvse pomembno, da je pravilno načrtovano, dimenzionirano, izdelano po vseh pravilih stroke ter v nadaljevanju tudi pravilno vzdrževano.
    5398
    47295686 m

    1. Primeren les za izdelavo ostrešja

    Za izdelavo ostrešij se najpogosteje uporablja smrekov les. V večini primerov gre za masivni les, v določenih primerih, kadar gre za premagovanje večjih razponov ali kadar je zaželjena vidna konstrukcija iz lesa, pa tudi za lepljen les. Ostrešje je možno izdelati tudi iz drugih vrst lesa, denimo iz hrasta ali iz macesna, vendar je cena tega lesa precej višja pojasnijo v podjetju GRADBENIŠTVO BELKO SUVAD PONJEVIĆ S.P. Smrekov les je zaradi svoje vlaknaste strukture zelo primeren in trajen material za izdelavo ostrešja. To dokazujejo številna ostrešja starih meščanskih stavb, ki so zdržala in se odlično ohranila več stoletij. S proučevanjem teh starih lesenih konstrukcij je bilo ugotovljeno, da sta za trajnost zaslužni predvsem odlična kakovost izbranega lesa ter pravilna orientacija lesenih vlaken v konstrukciji. Od slabega lesa, ki ga je npr. napadel lubadar pa, kljub temu, da smo ga obdelali z različnimi kemičnimi sredstvi, ne moremo pričakovati, da bo zdržal več kot 30 let. Za dolgo življenjsko dobo lesa je ključno, da je pravilno posekan, razžagan, posušen in na koncu še pravilno vgrajen. Vlaga v lesu ne sme presegati 18%, v primeru lepljenega lesa pa 12% v posamezni lameli. Kapilarno in nenamensko vlago se rešuje s postopkom ožiganja, ki je star že več stoletij. Tako so zaščiteni tudi slovenski kozolci, stari 200/300 let, ki imajo del, ki je v zemlji zoglenel. Če je les pravilno sušen, je njegovo krčenje in raztezanje minimalno. Konstrukcijo za ostrešje se danes skroji kar v delavnici s CNC stroji, ki zagotavljajo natančnost. Vidne dele lesa se nato poobla zaradi lepšega izgleda, dodatno se les tudi zaščiti z fungicidnimi in insekticidnimi sredstvi zlasti na tistih delih, ki so izpostavljeni vremenskim vplivom. Največji sovražnik lesa pa so zajedalci, ki lahko les uničijo do te mere, da je ostrešje neuporabno in se lahko zruši. Impregnacija z zaščitnimi sredstvi, ki so zdravju neškodljivi, je zato nujna, obenem pa tudi zmanjšuje gorljivost lesa.

    47295686_m.jpg
    Za dolgo življenjsko dobo lesa je ključno, da je pravilno posekan, razžagan, posušen in na koncu še pravilno vgrajen

    2. Pravilno načrtovanje in dimenzioniranje ostrešja

    Ostrešje mora biti pravilno dimenzionirano, da bi lahko prenašalo lastno težo, težo snega in pritiske vetra. V povprečju to pomeni, da mora ostrešje prenesti cca 260 kilogramov na kvadratni meter. Glede na to, da so situacije različne pa se zelo hitro zgodi predimenzioniranje, včasih pa tudi pod-dimenzioniranje profilov. Pred začetkom izdelave ali prenove ostrešja je zato potrebno opraviti statično presojo objekta priporočajo v podjetju GRADBENIŠTVO BELKO SUVAD PONJEVIĆ S.P. Pri izračunu se upošteva težo kritine, težo snega in silo vetra na območju kjer objekt stoji. Teža strehe je pozitivna saj ostrešje obremeni navzdol in s tem stabilizira konstrukcijo. Posamezni deli lesene konstrukcije se povezujejo z lesnimi zvezami (čep, spah, utor...) Obtežbe se po leseni konstrukciji prenašajo na zunanje nosilne zidove, pri večjih razponih pa preko dveh podprtih vmesnih leg na notranje nosilne stene oziroma na betonsko stropno ploščo. Projektant si pri izračunu pomaga z visokotehnološkimi programskimi orodji, kljub temu pa so pomembni tudi njegovo znanje in izkušnje.

    30651168_m.jpg
    Ostrešje mora biti pravilno dimenzionirano

     

    3. Najpogostejše napake pri izvedbi ostrešja

    Posledice slabo izvedenega ostrešja se običajno pokažejo ob močnejših neurjih. V podjetju GRADBENIŠTVO BELKO SUVAD PONJEVIĆ S.P. ugotavljajo, da je ena izmed bolj pogostih napak slaba pritrditev ostrešja, bolj konkretno leg na zidove. Pri hudem neurju nastanejo t.i. srki vetra zaradi katerih lahko streho dobesedno odpihne, še posebej če ima hiša velik napušč.  Veliki napušči imajo namreč veliko površino in ko nanjo veter pritisne od spodaj je sila zelo velika. Zato je pomembno da so napušči in ostali elementi ostrešja primerno sidrani, kar se danes velikokrat zanemarja. Druga pogosta napaka pa je nepravilno oz. nezadostno pritrjena strešna kritina. Težjo kritino veter težje dvigne, a le, če je pravilno položena. Lažjo kritino je potrebno močneje pritrditi in na več mestih. Še posebej je to pomembno pri večjih strešnih panelih, ki jih veter veter zlahka dvigne.

    87735461_m.jpg
    Lažjo kritino je potrebno močneje pritrditi kot težjo

     

    5398
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane