Za področje

  Polaganje kamna in cena

  Članek je koristil že 7489+ uporabnikom
  Polaganje kamna velja za zahteven postopek, katerega je najbolje prepustiti strokovnjakom. Postopek polaganja kamna sestoji iz večjega števila korakov, pri katerih je pred nadaljnjo izvedbo potreben tehten razmislek in preveritev vseh dimenzij in terena. Postopek polaganja kamna in ceno polaganja kamna si preberite v nadaljevanju zapisa.
  Strokovni članek 7489
  Cena polaganja kamna na pripravljeno podlago je okrog 15€/m2
  Imamo kar 188 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

  1. POLAGANJE KAMNA

  Izkop in priprava nosilne podlage

  Pred samim polaganjem kamna je potrebno izvesti izkop in ustrezno pripraviti  podlago. Pomembna je globina izkopa, ki nikakor ne sme biti večja od cca. 25 cm, saj je pomembno, da ostane celotna podlaga kompaktna. Podlaga mora biti ustrezno utrjena in izvedena v ustrezni ravnini. Pomembno je, da se upošteva ustrezne padce oz. naklone na terenu (2%), ki služijo za odvodnjavanje. Prav tako je potrebno upoštevati ustrezno število odtočnih elementov, med katere sodijo kanalete, jaški, mulde in podobno.

  Ustrezna izbira kamna

  Za uspešno polaganje kamna je pomembna prav tako izbira ustreznega kamna. Kamen kot tak mora biti seveda trden in se ne sme krušiti, plastiti ali kakor drugače razslojevati. Pazimo, da so kamnite plošče enakomernih debelin, sama debelina kamna pa mora biti ustrezno prilagojena za določen namen in pričakovanim obremenitvam (polaganje kamna na stene, pohodne površine ali povozne površine). Kamen mora prav tako zagotavljati zmrzlinsko odpornost.

  Polaganje kamna

  Tik pred pričetkom polaganja je potrebno zagotoviti očiščenost in suhost kamna. Če se lotimo oblaganja stenskih ali pohodnih površin na ustrezno armirano-betonsko ploščo v naklonu, lahko za polaganje uporabimo debeloslojno lepilo. V primeru, da pa AB plošča še ni izvedena, pa kamen polagamo na sveži liti beton, armiran s Q armirno mrežo. Ob straneh polagalne površine se izvede opaž, ki služi za preprečitev razlivanja betona in obenem omogoča, da položimo kamen neposredno do konca tlakovane površine. Pri polaganju kamna tudi pazimo, da zagotovimo polno zapolnjenost betona ali lepila na hrbtni strani kamna in enakomerno širino fug.

  Fugiranje kamna

  Fuge so naj širine 2-3cm. Za fugiranje kamnov lahko uporabimo različne materiale. Eden izmed klasičnih je mešanica kremenčevega peska (mivke), cementa in vode, katerim se pridruži še poseben dodatek za boljši oprijem in elastičnost. Pred izvedbo fugiranja je pomembno, da so vse fuge ustrezno očiščene, suhe in imajo primerno globino. Če polagamo kamen zunaj je primerne čas za fugiranje v zmernih temperaturah. Pomembno je, da so fuge 100% zapolnjene. S čiščenjem pričnemo šele takrat, ko se fugirna masa dovolj strdi in tako ne prihaja do izpiranja.

  Vzdrževanje in čiščenje položenega kamna

  Po končanem fugiranju je za obstojnost kamna pomembno tudi čiščenje in vzdrževanje, ki pa absolutno ne zahteva veliko dela. Po postopku polaganja in fugiranja kamna ostanejo na površini cementni ostanki, ki pa se sčasoma samodajno sperejo s površine. Položeni kamen je najbolje čistiti s pometanjem ali curkom vode. Za namen odstranitve alg, mahu in preostale nečistoče se lahko uporabijo posebna čistila.

  2. CENA POLAGANJA KAMNA

  Za konec zapisa smo za vas pripravili še ceno polaganja kamna, ki je seveda odvisna od zahtevnosti terena in gradbenega mojstra, ki vam bo položil kamen. Povprečna cena za polaganje naravnega kamna standarnih dimenzij na že pripravljeno podlago, je 15€/m2.

  Kamnite plošče polepšajo vaš vrtni kotiček
  Kamnite plošče polepšajo vaš vrtni kotiček


  Strokovni članek 7489
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 188 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 188 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 188 izvajalcev za področje Kamnoseštvo
  10
  8

  Urban Prelc s.p.

  Senožeče
  10
  6

  OBDELAVA KAMNA, Janez Čadež s.p.

  5
  8.8
  0

  GRANIM, d.o.o.

  Vodice
  9.8
  1

  MARNIT d.o.o.

  Hoče
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE KAMNOSEŠTVO?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane