Za področje

    Nagrobni spomenik

    Članek je koristil že 8628+ uporabnikom
    Eleganten in urejen grob je znak spoštovanja do naših prednikov. Zato je izrednega pomena kakšen material izberemo za nagrobni spomenik: marmor, granit ali kaj drugega. Kakšna bo velikost spomenika: enojni nagrobni spomenik, dvojni nagrobni spomenik ali spomenik za žaro? Čeprav pri tem ne želimo skopariti, si vseeno ne moremo vedno vsega privoščiti, zato smo preverili tudi cene za nagrobne spomenike.
    Strokovni članek 8628
    nagrobni spomenik
    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

    1. Nagrobni spomeniki - kaj morate vedeti?

    Izguba najbližjega je vedno težka preizkušnja. Spomin na najdražje počastimo tudi s primerno ureditvijo prostora za zadnji počitek. Zato je izrednega pomena tudi kakšen nagrobni spomenik izberemo, saj sta izgled in simbolika pomembnejša od gole cene. Najprej je potrebno izbrati lokacijo za grob. V kolikor nimate rodbinskega počivališča in iščete nov prostor, priporočamo da izberete mirno in senčno lego. Ta bo koristila tako grobu, kot obiskovalcem, saj kamen ne bo izpostavljen pripeki, vi pa si boste lahko vzeli več časa za počastitev spomina. O legi groba se pogovorite z upravnikom pokopališča, ki vam bo podal tudi omejitve glede velikosti in postavitve nagrobnega spomenika.

    Grobovi so že od nekdaj zasnovani tako, da kljubujejo zobu časa, zato za njih uporabljamo le najkvalitetnejše materiale. Z izbiro kvalitetnega marmorja ali granita boste težko zgrešili, izogibajte pa se vodotopnim in šibkim kamninam. Na voljo so tudi različni dodatki za grob, kot so: podstavek za svečo, rože in grmovnice, luči, kipec, križ, vaza in drugi. Pri tem upoštevajte, da bodo zaradi dodatkov višji stroški vzdrževanja, grob pa bo treba tudi pogosteje čistiti in urejati. Večina kamnosekov ponuja širok nabor nagrobnih spomenikov. Mnogi izmed njih so na zalogi in jih lahko prevzamete takoj. Za nagrobni spomenik po meri pa bo cena nekoliko višja. Glede na velikost spomenika ločimo standardne velikosti: enojni nagrobni spomenik, dvojni nagrobni spomenik in nagrobni spomenik za žaro.

    2. Nagrobni spomenik - cena za izvedbo

    Cena nagrobnega spomenika je seveda lahko zelo različna, odvisno od velikosti, materiala, unikatnosti, različnih dodatkov in seveda od ponudnika. Marmor, granit ali druge vrste kamna imajo svojo ceno, poleg tega pa njihove lastnosti vplivajo tudi na težavnost obdelave. Črke za nagrobne spomenike so ponavadi že vključene v končno ceno. Izbirate lahko med različnimi velikostmi, barvami in stilom pisave. Za klesanje napisov boste odšteli med 6-10 € na znak, vendar so ročno klesani napisi dražji, kot strojno vklesani. Napis je lahko tudi keramičen, kovinski, peskan ali pozlačen, kar znaša še dodatnih 5 € na črko. Poceni nagrobni spomeniki so na zalogi, za nagrobne spomenike po meri pa boste morali odšteti precej več. Ceno dvigne tudi krajši rok dobave. Za točno ceno nagrobnika pošljite povpraševanje izkušenim kamnosekom.

    2.1 Enojni nagrobni spomeniki - cena za izvedbo

    Enojni nagrobni spomenik je primeren za pokop posameznika oz. velikost ene krste. Enojni nagrobnik lahko naročite v različnih velikostih, vendar priporočamo, da ga prilagodite skladno z dimenzijami groba. Za marmorni ali granitni enojni nagrobni spomenik do velikosti 120 cm, boste odšteli od 700 € dalje.

    enojni-nagrobni-spomeniki.jpg
    Enojni nagrobni spomenik je elegantno in skromno obeležje.

    2.2 Dvojni nagrobni spomeniki - cena za izvedbo

    Za večje t.i. družinske grobove si lahko omislite dvojni nagrobni spomenik, ki je sestavljen iz dveh nagrobnih plošč. Prostora je tako dovolj za dve krsti ali več žar. Nagrobni plošči sta lahko simetrični ali pa različnih velikosti in oblik. Za marmorni ali granitni dvojni nagrobni spomenik do velikosti 230 cm, boste odšteli od 1350 € dalje.

    2.3 Žarni grob - cena za izvedbo

    V Sloveniji prevladuje žarni pokop. Prednost žarnega spomenika je bistveno manjša velikost, kar pomeni tako manjšo ceno za izdelavo in vzdrževanje, kot tudi manjšo ceno nakupa grobnega prostora. Za marmorni ali granitni žarni spomenik boste odšteli od 400 € dalje.

    3. Čiščenje in vzdrževanje nagrobnega spomenika

    Grob je ves čas izpostavljen dežju, vetru, soncu, umazaniji in algam. Zaradi teh vplivov se površina groba s časom umaže, nastajajo razpoke, ki jih toplotno raztezanje kamna in zmrzovanje vode lahko še dodatno razširi. To lahko preprečimo z rednim čiščenjem kamna. Velik učinek ima že krtačenje z vodo, kupite pa lahko tudi čistilo za kamen, ki olajša čiščenje. Za čiščenje grobov pa lahko za 30-50 € najamete tudi čistilni servis, ki bo poskrbel za popoln izgled groba.

    4. Moderni nagrobni spomeniki

    Klasični gobovi so vedno varna izbira, saj se dobro vklopijo v prostor, v kolikor želite spomin na svoje najdražje še posebej počastiti pa si lahko zamislite tudi popolnoma unikaten oz. moderen spomenik.

    moderni-nagrobni-spomeniki.jpg
    Moderni nagrobni spomeniki so sicer nekoliko dražji, vendar imajo eleganten izgled.

     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Kamnoseštvo Darko Jagodič s.p.

    Katere vrste spomenikov poznamo?

    V osnovi delimo spomnike na enojne, družinske in žarne, ki se med seboj razlikujejo predvsem v dimenziji. Dimenzije enojnih spomenikov so okoli 1m v širino in 2m v dolžino. Dimenzije družinskih spomenikov so okoli 2 m v širino in 2 m v dolžino. Dimenzije žarnih spomenikov pa so okoli 1m v širino in 1m v dolžino. Končna dimenzija spomenika je najbolj odvisna od lokacije pokopališča, saj se sledi trendu na samem pokopališču.

    Od česa je odvisna cena in čas izdelave spomenika?

    Cena spomenika je primarno odvisno od vrste izbranega kamna. Na ceno vplivajo pa tudi dejavniki kot so lokacija pokopališča, zahtevnost dela, debelina in oblika kamna, napis na spomeniku itd. Čas izdelave spomenika je odvisen od zahtevnosti izdelave samega spomenika. Na čas izdelave vpliva tudi število naročil, ki jih imamo v tistem obdobju, saj dajemo prednost kvaliteti, pred kvantiteto.

    Katero vrsto kamna vi priporočate za izdelavo spomenika oz. kakšni so trenutni trendi glede izgleda in izbire materialov za nagrobne spomenike?

    Najpogosteje se priporoča granit, ki je poznan po svoji obstojnosti in trdoživosti, ko je izpostavljen vremenskim dejavnikom kot so sonce, dež. Granit je možno dobiti v širokem skepktru barv, kar je dodaten plus, saj lahko posledično čim bolj ugodimo strankam glede želje po barvi. Stranke se poredko odločajo tudi za marmor. Izbira samega kamna je v največji meri odvisna od finančne zmogljivosti stranke. Glede barve se večina strank odloča za klasično-sivo, se pa stranke vse bolj pogosto odločajo za barvni kamen. Trend glede barvnih kamnov se vse bolj nagiba v rdečo, modro in prevsem svetlikajočo barvo. Glede oblike je vsaka stranka unikatna. Večina strank že pride z izdelano idejo, ki nato skupaj dodelamo.
    g.Darko, Kamnoseštvo Darko Jagodič s.p.

    Strokovni članek 8628
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kamnoseštvo?

    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 204 izvajalcev za področje Kamnoseštvo
    8.9
    1

    Kamnoseštvo ERJAVEC d.o.o.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    8.9
    1

    MARNIT d.o.o.


    8.9
    1

    STMG d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane