Za področje

  Toplotni mostovi v stavbnem ovoju

  Članek je koristil že 2328+ uporabnikom
  Toplotni most je v PURES-u (Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah) obrazložen kot mesto oz. točka s povečanim prehodom toplote v konstrukciji stavbe ali napravi zaradi spremembe materiala, debeline ali geometrije konstrukcije. Pravilnik v PURESU med drugim predpisuje projektiranje in grajenje stavb na način, kjer je vpliv toplotnih mostov v primerjavi z letno potrebo energije za ogrevanje in hlajenje čim manjši. Toplotni most prav tako ne sme povzročati škode stavbi ali njenim uporabnikom.
  Strokovni članek 2328
  Kritična mesta za nastanek toplotnih mostov so vsi stiki konstrukcij, stavbnega pohištva in preboji
  Imamo kar 39 izvajalcev za področje Termografija:

  1. PREDPISI V TEHNIČNI SMERNICI
  V tehnični smernici je določeno, da se je treba toplotnim mostovom, ki imajo vrednost linijske toplotne prehodnosti več kot 0,2 W/m2K, izogniti ali pa z računom dokazati, da na tem mestu ne bo prihajalo do kondenzacije vodne pare. V primeru, da je vrednost vseh linijskih toplotnih mostov manjša kot 0,2 W/m2K, se lahko njihov vpliv upošteva na poenostavljen način, in sicer se poveča toplotna prehodnost stavbnega ovoja za 0,06 W/m2K.

  2. VRSTE TOPLOTNIH MOSTOV
  Toplotni mostovi v stavbnem ovoju se lahko delijo glede na vzrok nastanka in glede na prevladujočo dimenzijo. Glede na vzrok nastanka poznamo geometrijske, konstrukcijske, konvekcijske in kombinirane toplotne mostove. Glede na prevladujočo dimenzijo pa se toplotni mostovi delijo na točkovne in linijske.

  Geometrijski toplotni mostovi
  Geometrijski toplotni mostovi se pojavijo na tistem delu stavbnega ovoja, kjer je zunanja površina, preko katere prehaja toplota iz ogrevanega prostora stavbe v zunanjo okolje, večja od notranje. Značilen primer nastanka geometrijskih toplotnih mostov so vogali stavbe. Dejstvo je, da se geometrijskim toplotnim mostovom ne moremo v celoti izogniti. Pomen in vpliv geometrijskih toplotnih mostov se zmanjšamo s čim večjo debelino toplotne izolacije stavbe na zunanji strani.

  Konstrukcijski (materialni) toplotni mostovi
  Konstrukcijski toplotni mostovi nastanejo zaradi spremembe toplotnega upora na stavbnem ovoju. Do spremembe toplotne upora pride zaradi prekinjenega ali predrtega stavbnega ovoja z materialom, ki ima veliko vrednost koeficienta toplotne prevodnosti ali material, ki ni toplotno zaščiten z zunanje in notranje strani. Med materiale z veliko vrednostjo toplotne prevodnosti prištevamo recimo beton in jeklo. Primer nastanka konstrukcijskega (materialnega) toplotnega mostu je medetažna konstrukcija, ki se preko izolirane zunanje stene nadaljuje v neizolirano balkonsko ploščo.

  Konvekcijski toplotni mostovi
  Konvekcijski toplotni mostovi nastanejo na mestih prekinitve ali netesnosti notranje opne stavbnega ovoja, zaradi katerega je omogočen vdor notranjega in navlaženega zraka v konstrukcijo in navzven. Primer nastanka konvekcijskega toplotnega mostu je netesen preklop parne ovire pri topli, poševni strehi.

  Kombinirani toplotni mostovi
  Kombinirani toplotni mostovi so običajno kombinacija geometrijskih in konstrukcijskih (materialnega) toplotnih mostov. Kot primer kombiniranega toplotnega mostu je slabo izolirana armiranobetonska protipotresna vogalna vez.

  3. KRITIČNA MESTA ZA NASTANEK TOPLOTNIH MOSTOV
  Najbolj kritična mesta za nastanek toplotnih mostov je območje temelja zunanje stene, stik medetažne konstrukcije in zunanje stene, stiki zunanjih konstrukcij in križanja z zunanjimi konstrukcijami, zunanji ovoj stavbnega pohištva in preboji zunanjega stavbnega ovoja.

  4. VPLIVI IN POSLEDICE TOPLOTNIH MOSTOV
  Med vplive in posledice toplotnih mostov prištevamo povečan toplotni tok iz notranjosti ogrevanih prostorov navzven, kar se vidi v slabši toplotni bilanci stavbe in povečani rabi energije za delovanje stavbe, ohladitev površine konstrukcije pod temperaturo rosišča, kar privede do površinske kondenzacije vodne pare in razvoja plesni, madeži na notranjih slojih, ki so posledica povečanega odlaganja prahu, večja temperaturna asimetričnost v prostoru, kar vpliva na slabšo kakovost bivanja in gradbene fizikalno-mehanske poškodbe materialov in konstrukcij, kar privede do nepotrebnih stroškov vzdrževanja.

  Praktičen instrument za ugotavljanje toplotnih mostov stavbe je termografska kamera
  Praktičen instrument za ugotavljanje toplotnih mostov stavbe je termografska kamera


  Strokovni članek 2328
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Termografija?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 39 izvajalcev za področje Termografija:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane