Za področje

    Termografija

    Članek je koristil že 5982+ uporabnikom
    Termografija oz. termovizija je proces merjenja toplotnega sevanja, ki se nahaja v infrardečem delu elektromagnetnega spektra. S termografijo ugotavljamo toplotno porazdelitev po poljubni površini. Prav zaradi te lastnosti se termografija uporablja na najrazličnejših področjih, kot so gradbeništvo, industrija, energetika, električne instalacije in druge naprave. Merjenje se opravlja s posebno termografsko kamero, ki omogoča pogled objektov na osnovi njihove izsevane in reflektirane toplote.
    Strokovni članek 5982
    termografija hisa
    Imamo kar 39 izvajalcev za področje Termografija:

    1. Termografija v gradbeništvu

    1.1 Kaj je termografija?

    S termografskim pregledom se na področju gradbeništva opravljajo pregledi objektov, pri katerih se ocenjuje njihovo gradbeno-fizikalno in energetsko stanje. Pri termografskem pregledu se ocenjujejo razne napake na objektu, ki so se pojavile med gradnjo ali pa so posledica delovanja in staranja vgrajenih materialov.

    1.2 Katere napake odkrije termografski pregled?

    Med napake, ki se odkrivajo pri termografskem pregledu štejemo toplotne mostove, nepravilno vgrajena toplotna izolacija, netesnost oken in vrat, prisotnost vlage v steni, zamakanje objekta, napake na hidroizolaciji pri ravnih strehah, puščanje vode iz cevovodov in napake podometnih instalacij toplovodnih sistemov in talnega ogrevanja.

    2. Kdaj se odločiti za termografski pregled objekta?

    Za termografski pregled objekta se je smotrno odločiti ob nakupu nepremičnine, gradnji novega objekta in prenovi obstoječega objekta.

    2.1 Termografija in nakup nepremičnine

    S termografskim pregledom ob nakupu nepremičnine nam kamera pokaže vse morebitne skrite napake. S pomočjo termografske kamere se prikaže kakovost gradnje, strokovnost izvedbe toplotne izolacije, potencialni viri vlage in pozicija toplovodnih instalacij v objektu. Termografski pregled je dobro opraviti tudi pri nizkoenergijskih in pasivnih hišah ter se na ta način zares prepričati, ali hiša ustreza navedbam tehničnih smernic in posameznih  energijskih razredov.
    V primeru določenih napak ima posameznik pravico od prodajalca nepremičnine zahtevati odpravo pomanjkljivosti oz. znižanje cene nepremičnine.

    2.2 Termografija med gradnjo objekta

    Termografski pregled nam omogoča odpravo morebitnih napak tudi pri gradnji novega objekta, s čimer lahko morebitne napake odpravimo sproti, med procesom gradnje. Na ta način prihranimo veliko denarja, saj je po drugi strani odprava napak po dokončanju gradnje veliko dražja in bolj zamudna. Prav tako so zaradi odpravljenih napak na koncu tudi stroški ogrevanja in hlajenja veliko nižji.

    2.3 Prenova obstoječega objekta

    Pri prenovi obstoječega objekta nam termografska kamera prikaže toplotne izgube skozi stavbni ovoj. Na podlagi termografskega pregleda objekta se prikažejo najbolj kritične točke stavbnega ovoja, ki prikažejo najnujnejše ukrepe za zmanjšanje stroškov ogrevanja in hlajenja stavbe.
     
    Termalna kamera
    Termalna kamera je glavno orodje, ki se uporablja med termografskim pregledom objekta.

    3. Termografija in potek termografskega pregleda

    Termografski pregled zajema preventivni pregled elektroenergetskih naprav in pregled stavbnega ovoja.

    3.1 Pregled elektroenergetskih naprav

    S termografsko kamero se izvede pregled vseh elektroenergetskih naprav objekta. Pomembno je, da naprave med pregledom obratujejo, pogled nanje pa ne sme biti optično zaslonjen. Rezultat meritev je prikaz, lokacija in temperatura anomalij. Med pregledom elektroenergetskih naprav je treba upoštevati vse varnostne pogoje za dosego varnih in natančnih meritev.

    3.2 Termografija za pregled stavbnega ovoja

    Pregled stavbnega ovoja je lahko izveden z zunanje, notranje ali kar obeh strani objekta. Z zunanje strani se pregledajo vse zunanje površine na fasadi objekta, ki jih je moč videti, z druge strani pa se pregledajo vse notranje površine stavbnega ovoja. Na podlagi rezultata meritev je moč določiti oz. ugotoviti morebitno uhajanje toplote iz stavbe, morebitno kondenzacijo in razvoj plesni. Rezultat termografskega pregleda stavbe je prikaz in določitev temperaturno izstopajočih površin.
     
    Termografija
    Termografija omogoča identifikacijo toplotnih mostov. Na podlagi preizkusa ugotovimo, v kakšni meri bo treba sanirati stavbni ovoj.

    4. Koliko stane termografija?

    Cena za osnovni termografski pregled hiše ali stanovanja, s približnim številom 8 slik, je okrog 150 €. Cena za razširjen pregled hiše ali stanovanja, z do 30 narejenimi termografskimi slikami, je 250 €. Cena termografskega pregleda malega poslovnega ali industrijskega objekta, z do 50 narejenimi slikami, je okrog 550 €. Za razširjen termografski pregled objekta, s približnim številom 200 narejenih slik, pa boste odšteli okrog 1550 €.
    Cena termografskega pregleda je odvisna od obsega pregleda oz. števila slik, velikosti objekta in od ponudnika.
    Termovizijska kamera velja za cenovno dragi instrument, saj se cene začnejo pri približno 2500 € in se gibljejo tudi do 15.000 €/kos. Cena termografske kamere je v osnovi odvisna od proizvajalca in tehničnih zmogljivosti.
     
    Strokovni članek 5982
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Termografija?

    Imamo kar 39 izvajalcev za področje Termografija:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 39 izvajalcev za področje Termografija
    8.9
    1

    MGS PLUS d.o.o.


    8.9
    12

    ENERGOMEN d.o.o.


    8.9
    2

    DETAJLING d.o.o.


    10
    2

    SENZAL trgovina, storitve in inženiring d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane