Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Montaža vhodnih vrat

    Članek je koristil že 19960+ uporabnikom
    Vhodna vrata imajo določen statusni simbol in povezujejo notranjost doma z zunanjostjo. Vhodna vrata predstavljajo velikokrat tisti del stavbnega pohištva, ki najbolj izstopa in pritegne pogled na fasadi objekta. Zraven vseh estetskih in statusnih karakteristikah pa je, enako kot pri oknih, pomembna tudi pravilna vgradnja vhodnih vrat. RAL montaža vhodnih vrat je sodobni postopek vgradnje, enak kot pri vgradnji oken.
    Strokovni članek 19960
    montaza vhodnih vrat naslovna
    Imamo kar 370 izvajalcev za področje Montaža vrat:

    1. Montaža vhodnih vrat

    Vgradnjo vhodnih vrat načeloma prepustimo strokovno usposobljenim izvajalcem, ki bodo delo garantirano opravili po pravilnem postopku in sodobnih predpisih. Lahko pa se vgradnje vhodnih vrat lotimo tudi sami, pri tem pa je seveda treba upoštevati vsa priložena navodila, ki jih vsebuje izdelek.

    2. Zidarska odprtina za vhodna vrata in notranja vrata

    Pred montažo vhodnih vrat je treba pripraviti zidno odprtino in sestaviti podboj vrat. Za sestavo podboja upoštevamo navodila proizvajalca. Po sestavi podboja primerjamo njegove dimenzije z dimenzijami zidne odprtine. Optimalna zidarska odprtina za vhodna vrata naj bo po širini za 2-3 cm širša od zunanjih mer podboja in 1-2 cm višja od zunanje višine podboja. Če vgrajujemo nova vhodna vrata na mesto starih, je treba gradbeno odprtino, špalete in talno odprtino za kovinski prag ustrezno prilagoditi novim vratom.
    Če gotovi pod v prostoru še ni končan, je treba na zidu obvezno označiti končno višino tal oz. NGP. Pod kratico NGP se razume nivo gotovega poda.

    3. Montaža vhodnih vrat in podboj

    3.1 Vstavljanje podboja vrat v zidno odprtino

    Preden vstavimo podboj v zidno odprtino, ga zaščitimo z lepilnim krep trakom. Podboj vrat vstavimo v gradbeno odprtino tako, da je zgornji rob kovinskega praga vsaj 1,5 cm nad nivojem gotovega poda, spodnji rob pa seveda v enaki višini z NGP. Kovinski prag lahko vsebuje tudi dodaten podložni profil. V tem primeru se podložni profil vgradi pod nivo poda. Z meritvami in kontrolami sledi preverjanje pravilne globine podboja glede na debelino zidu, vodoravnost in navpičnost podboja pa preverjamo s pomočjo vodne tehtnice.
    Montaža vhodnih vrat - podpore za podboj
    Podboj moramo dobro podpreti.

    3.2 Zagozditev podboja

    Vstavljen podboj vrat zagozdimo na vseh štirih straneh, in sicer na zgornji strani z vsake strani nad pokončnikom podboja. Podboj zagozdimo z lesenimi kladicami širine približno 5-7 cm. S pomočjo lesenih kladic podboj nadalje zagozdimo še na levi in desni strani v višini prečnika, na spodnji strani pod pokončnikom ter ob levi in desni strani podboja v višini praga.
    Z vodno tehtnico preverimo vodoravnost in navpičnost podboja, višino roba kovinskega praga nad NGP in globino podboja glede na zidno odprtino.

    4. Montaža vhodnih vrat in namestitev vratnega krila

    Na dobro zagozden podboj nato nataknemo vratno krilo in preverimo odpiranje/zapiranje krila ter naleganje krila na podboj. Po potrebi spremenimo pozicijo podboja. Vse zagozde morajo biti karseda čvrsto nameščene. Priporočamo tudi, da na zid s svinčnikom obrišete pravilen položaj podboja. Vratno krilo nato snamemo s podboja ali pa ga odpremo pravokotno glede na podboj ter ga še dodatno podložimo, da med vrtanjem ne bi prišlo do povešanja.

    5. Vstavljanje distančnih letev

    Distančno letev vstavimo med pokončnika podboja v višini kljuke in jo na obeh straneh podložimo, da ne poškodujemo podboja vrat. Pomembno je, da je dolžina distančne letve skupaj z obema podlogama enaka svetli dolžini prečnika podboja. Nato preverimo trdnost zagozditve podboja in razdaljo med pokončnikoma. Pokončnika morata biti v vseh smereh ravna.
    Montaža vhodnih vrat - vaser vaga
    Z vaser vago preverimo, ali je odprtina ravna v obeh smereh - vertikalno in horizontalno. Tako bo montaža vhodnih vrat potekala gladko in brez zapletov. Če odprtina ni ravna, jo moramo popraviti.

    6. Sidranje podboja

    Pravilna montaža vrat zahteva tudi pravilno sidranje podboja. Vratni podboj ima že pripravljene izvrtine za montažo oz. sidranje v zid. S podboja najprej odvijemo centralni prijemnik za vpad in zapah, ki je v višini kljuke in nato skozi podboj v zid izvrtamo luknjo premera 6 mm. Globina luknje v zidu naj je vsaj 5 cm. V luknjo nato privijemo sidrni vijak premera 7,5 mm. Nato nazaj na svoje mesto privijemo centralni prijemnik in sočasno preverimo razdaljo med pokončnikoma, ki mora biti oz. ostati enaka po vsej višini podboja.
    Enak postopek se ponovi na mestu skrajnega zgornjega in spodnjega prijemnika ter v višini zgornjega in spodnjega nasadila.
    Na strani nasadil se priporoča začasna odstranitev tesnila. Podboj se tako pritrdi v utoru tesnila, na ta način pa so sidrni vijaki najmanj vidni. Pri vrtanju seveda pazimo, da ne poškodujemo podboja vhodnih vrat, na vijake pa je zaradi videza priporočljivo montirati pokrivne kapice. Pazite tudi na enake dimenzije svedrov in dimenzije vijakov. Podboj je tako uspešno pričvrščen v zid.

    7. Zatesnitev v treh ravneh po RAL standardu

    Rego med konstrukcijo in podbojem trajno zatesnimo v treh ravneh. Zunanji sloj je vodotesen in paroprepusten ter daje ustrezno vetrno zaščito. PU pena v sredini zagotavlja toplotno in zvočno izolativnost, na notranji strani pa se pritrdi paroneprepustna in zrakotesna zapora oz. sloj. Režo med zidom in podbojem enakomerno zapolnimo s PU peno. Pri polnjenju je treba upoštevati, da poliuretanska pena precej ekspandira. Pomembno je, da po polnjenju pustimo podboj zagozden in podprt minimalno 6 ur, da se pena v reži dokončno utrdi. Montaža vrat naj se zato za vsak slučaj nadaljuje naslednji dan.
    Montaža vhodnih vrat purpena
    Po končanem delu podboj zatesnimo s pur peno. 

    8. Ko je montaža vhodnih vrat skoraj zaključena, sledijo zaključna zidarska dela

    Ko se poliuretanska pena dovolj strdi, odstranimo distančno letev in zagozde. Odvečno peno nato porežemo po robovih, kjer je potrebno. Pred začetkom zidarski del in namestitvijo pokrivnih okrasnih letev še enkrat preverimo naleganje in zapiranje vratnega krila. Zaščitni krep trak odstranimo s podboja šele po končanih zidarskih delih in beljenju.

    9. Fina montaža vhodnih vrat: nastavitev vratnega krila in montaža kljuke

    Ko je montaža vhodnih vrat končana, sledijo fine nastavitve vhodnih vrat. Končno prileganje vratnega krila v vgrajeni podboj je treba izvesti zelo natančno. Dokončno nastavitev odpiranja in zapiranja vratnega krila izvedemo s pomočjo privijanja oz. odvijanja imbus vijakov na 3D nastavljivih nasadilih. Pri tem ne smemo obremenjevati kovinskega praga, dokler ta ni vgrajen v gotovi pod. Od strokovno izvedene kontrole in nastavitev vratnega krila je odvisno dobro tesnjenje in odpiranje vhodnih vrat.
    Pri uravnavanju nasadil in položaja celotnega krila vhodnih vrat je treba paziti na predvideno zračnost med krilom in podbojem vhodnih vrat – ta naj znaša med 4-5 mm. 
    Pri montaži kljuke za zunanja vrata je treba upoštevati priložena navodila proizvajalca, saj se pri nestrokovni montaži lahko poškoduje mehanizem ključavnice. Zato se priporoča, da večtočkovno ključavnico odstranite že pred prevrtavanjem vhodnih vrat.

    10. Koliko stane montaža vhodnih vrat?

    Koliko stane montaža vhodnih vrat? Cena montaže in demontaže vhodnih vrat je odvisna od proizvajalca, sestavljene ponudbe in nenazadnje tudi od materiala in dimenzij vhodnih vrat. Cena za demontažo vhodnih vrat se giblje med 35 – 65 €, cena za montažo vhodnih vrat pa je nekoliko višja. Za montažo vhodnih vrat boste tako odšteli 65 – 100 €.
     
    Opomba: zgoraj so podane povprečne cene demontaže in montaže vhodnih vrat različnih proizvajalcev brez DDV!
     
    Za več informacij o montaži in cenah kontaktirajte izvajalce na naši spletni strani.
     
    Strokovni članek 19960
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montaža vrat?

    Imamo kar 370 izvajalcev za področje Montaža vrat:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 370 izvajalcev za področje Montaža vrat
    10
    2

    Miroslav Erčulj s.p.


    9.7
    110

    2S ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, SELVIN MUŠELJIĆ S.P.


    9.9
    6

    HIŠNI SERVIS BREZNIK, Roman Breznik, s.p.


    10
    20

    BOLE Boštjan Les s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane