Za področje

    Montaža notranjih vrat Bauhaus, Merkur, Obi...

    Članek je koristil že 36504+ uporabnikom
    V primerjavi z drsnimi notranjimi vrati, velja montaža notranjih vrat s krili, za tehnično bolj zahtevno. V kolikor so notranja vrata izdelana po meri, bo montažo prevzel mizar, ki je vrata izdelal. Tudi v primeru, da se odločite za tovarniško izdelana notranja vrata Bauhaus, Merkur, Obi,...priporočamo, da montažo prepustite strokovnjakom. V kolikor pa se boste montaže vrat lotili sami smo vam v članku pripravili nekaj napotkov.
    Strokovni članek 36504
    priljubljen
    montaza notranjih vrat
    Imamo kar 370 izvajalcev za področje Montaža vrat:

    1. Montaža notranjih vrat 

    Vgradnje notranjih vrat se lahko loti prav vsak, ki je seznanjen s pravilnim postopkom in ima pri sebi določeno, predpisano orodje. Pri nakupu vrat se je dobro prepričati, ali so priložena navodila montaže. Montaža notranjih vrat je dokaj zahtevna zato je treba natančno upoštevati splošna in navodila proizvajalca vrat, saj nam bodo le tako vrata služila tako funkcionalno kot tudi estetsko.

    2. Priprava zidne odprtine za notranja vrata in sestavljanje podboja

    Pred vgradnjo je izrednega pomena priprava zidne odprtine. Treba je pogledati, na kakšen način je nanesen omet. V primeru, da je omet neenakomeren, je potrebno dodatno izravnavanje neravnin s pomočjo akrilnega kita. Poleg ometa preverimo tudi tla. Če so tla neravna, imamo problem, saj bo v tem primeru podboj notranjih vrat nameščen na različnih višinskih točkah.
     
    Pri sestavi podboja uporabljamo predpisano orodje in dosledno sledimo navodilom. Po sestavi podboja primerjamo njegove dimenzije z dimenzijami zidne odprtine. Optimalna zidna odprtina za vrata naj bo po širini za 3-4 cm širša od zunanjih mer podboja in 1-2 cm višja od zunanje višine podboja.

    3. Montaža vrat - vstavljanje podboja v zidno odprtino

    Podboj notranjih vrat vstavimo v zidno odprtino in ga namestimo v pokončen, pravilen položaj. Pri pravilnem položaju podboja si pomagamo z vodno tehtnico in preverjamo, ali sta pokončnika in oba prečnika podboja v ravni liniji.
    notranja-vrata
    Montaža notranjih vrat - zagozde in distančniki zagotavljajo pravilno obliko podboja.

    4. Montaža vrat - zagozditev podboja in vstavljanje distančnih letev

    Podboj notranjih vrat zagozdimo zgoraj na vsaki strani nad pokončnikom podboja, ob levi in desni strani v višini prečnika podboja ter ob levi in desni strani na spodnjih robovih pokončnikov podboja. Pravilna montaža notranjih vrat zahteva najmanj dve distančni letvi, kateri pred namestitvijo podložimo na vsaki strani, da ne pride do poškodb podboja.
     
    Prvo distančno letev namestimo v višini kljuke, drugo pa na spodnja robova pokončnikov. Pomembno je, da je dolžina distančne letve, skupaj s podlogama, enaka svetli dolžini prečnika podboja. S pomočjo distančnih letev tako razpremo podboj. Nato sledi preverjanje vodoravnosti in navpičnosti podboja.
    montaza
    Pri montaži podboja se z zagozdami prepreči nezaželene premike.

    5. Namestitev vratnega krila

    Na dobro zagozden podboj nato namestimo vratno krilo na nasadila in preverimo zapiranje ter naleganje krila na podboj. Preverimo trdnost podboja, razdaljo med pokončnikoma podboja in po potrebi popravimo pozicijo vratnega podboja. Krilo nato snamemo z nasadil.
    vrata-montaza
    Pri montaži vratnega krila je potrebna dodatna natančnost, saj se krilo lahko povesi.

    6. Polnjenje reže z izolacijo

    Odprtino med zidom in podbojem notranjih vrat zapolnimo s poliuretansko peno. Priporočamo, da se pri montaži notranjih vrat uporabi montažna pena, ki ni preveč raztezna. Pomembno je, da pustimo podboj zagozden minimalno 6 ur, da se PU pena dokončno strdi.

    7. Montaža vrat - zaključna dela

    Po strditvi PU pene sledijo še zaključna dela. Odvečno montažno peno obrežemo, hkrati pa odstranimo tudi razpore oz. distančne letve in ostale zagozde okrog vratnega podboja. Na podboj namestimo še sestavljene okrasne zaključne letve. Bauhaus, Merkur in druge tehnične trgovine imajo na izbiro široko paleto različnih letev.

    8. Montaža vrat - dokončna namestitev vratnega krila in montaža kljuke

    Zadnji proces je končna namestitev vratnega krila na podboj na nasadila oz. tečaje. Preverimo naleganje vratnega krila in pravilno odpiranje/zapiranje. Za konec nam ostane še montaža vratne kljuke, kjer sledimo navodilom proizvajalca.
    vrata
    Montaža notranjih vrat - vgradnja kljuke in ključavnice.
    Nasvet: Če montaža notranjih vrat poteka v novogradnji, je priporočljivo, da vrata montirate, ko so glavna notranja dela končana. Vgradnja notranjih vrat lahko poteka pred ali po izdelavi ometov, prevladuje vgradnja notranjih vrat po končanih ometih. Takrat fuge med zidom in podbojem obvezno zapremo z zaključnimi letvami ali montažnimi sponami, kot opisano zgoraj v celotnem postopku. Če vrata vgrajujemo v novogradnjo, lahko uporabimo mokro-montažne podboje. O podbojih vrat bomo več zapisali naslednjič.

    9. Montaža vrat - cena

    Koliko stane demontaža in montaža notranjih vrat je odvisno od proizvajalca in ne nazadnje tudi od materiala in dimenzij notranjih vrat. Je pa montaža notranjih vrat nekoliko cenejša montaže vhodnih vrat.
     
    Več informacij o cenah montaže vrat boste našli v našem spletnem kalkulatorju.
     
    Strokovni članek 36504
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montaža vrat?

    Imamo kar 370 izvajalcev za področje Montaža vrat:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 370 izvajalcev za področje Montaža vrat
    10
    20

    BOLE Boštjan Les s.p.


    10
    4

    Dom Team mizarske storitve Dominik Grčar s.p.


    10
    4

    MONTAŽA IN POPRAVILO POHIŠTVA, Rifet Ljubijankić s.p.


    9.5
    8

    Farko Vojniković s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane