Za področje

    Zakaj izbrati hišo na ključ in kako jo financirati?

    Gradnja hiše je za marsikoga eden pomembnejših življenjskih projektov. Ker običajno zahteva ogromno potrpežljivosti in časa, pa tudi iznajdljivosti in pogajalskih veščin, se na koncu veliko ljudi raje odloči za gradnjo hiše na ključ – bodisi zidane ali montažne. Preverite prednosti gradnje hiše na ključ in možnosti financiranja pri NLB.
    Strokovni članek 461
    hiša na ključ
    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit:

    Hiša na ključ je prava izbira za vse, ki nimate dovolj znanja in časa, da bi lahko tekom celotnega procesa gradnje bdeli nad izvajalci, tekali po trgovinah z gradbenim materialom in sprejemali strokovne odločitve, ki lahko pomembno vplivajo na vse nadaljnje faze projekta. 

    Gradnja hiše na ključ prinaša vrsto prednosti

    Sodelovali boste le z enim pogodbenim partnerjem (npr. gradbenim podjetjem ali ponudnikom montažnih hiš), ki bo za vas načrtoval, vodil in nadzoroval potek gradbenih del od začetka do konca. Seveda boste vi kot naročnik in investitor vključeni v celoten proces gradnje in v odločitve, vseeno pa bo spanec precej bolj miren, kot če bi sami gradili hišo.

    Posledično to s seboj prinaša številne prednosti, ki jih zagotovo velja vzeti v obzir pri odločanju med hišo na ključ ali gradnjo v lastni režiji:

    -    ni potrebe po iskanju, dogovarjanju in koordinaciji različnih izvajalcev z vaše strani, saj ta del v celoti prevzame nase pogodbeni partner
    -    manjše tveganje (odgovornost za dokončanje del v roku in znotraj dogovorjenega finančnega okvira je na strani pogodbenega partnerja)
    -    jasna finančna konstrukcija in manj možnosti za nastanek nepredvidenih stroškov
    -    boljši nadzor (nad potekom in kakovostjo gradnje, nad porabo sredstev)
    -    manj možnosti za napake
    -    hitrejša in optimalnejša gradnja
    -    uporaba preverjenih, visokokakovostnih materialov
    -    strokovno usposobljeni gradbeni delavci
    -    prihranek vašega časa
    -    občutek varnosti 
    -    manj stresa

    Edina omembe vredna slabost je morda nekoliko višja cena gradnje, saj je v ceno na m2 vključena tudi sama storitev vodenja projekta in pa določene provizije na gradbeni material, ipd. A tudi to ni več pravilo, saj so zaradi inflacije cene gradbenega materiala in dela v zadnjih dveh letih poskočile v nebo.

    Končni strošek gradnje v lastni režiji se lahko tako hitro poveča tudi za 20-50 %, sploh ker pogodbene pravice in obveznosti med investitorjem in različnimi izvajalci velikokrat niso vnaprej pravilno urejene ali določene.

    Po drugi strani pa lahko pri ponudnikih montažnih hiš izbirate med hišami različnih cenovnih razredov, oblik in velikosti, pri čemer torej vnaprej točno veste, kakšen bo končni strošek in kaj boste dobili za svoj denar. Skritih presenečenj praktično ni.

    Se je pa na tem mestu smiselno vprašati tudi po »ceni« oz. vrednosti svojega časa, ki bi ga v primeru gradnje v lastni režiji morali vložiti v projekt. 

    moderna-hiša-na-ključ.jpg

    Od podpisa pogodbe do vselitve v 6 do 12 mesecih

    Gradnja hiše poteka v petih gradbenih fazah. V primeru gradnje hiše na ključ je objekt zgrajen do pete gradbene faze, vključno z vsemi talnimi oblogami (npr. parket, keramične ploščice), zaključnimi slikopleskarskimi in inštalacijskimi deli, montažo sanitarne opreme ter fino montažo stikal, vtičnic in kljuk. Manjka le še pohištvo.

    Je pa montažna gradnja občutno hitrejša od zidane, saj se lahko v prvo navadno vselite že v roku 6 mesecev od začetka del, klasično zidano hišo na ključ pa se običajno gradi do 1 leta. V primeru gradnje v lastni režiji se marsikdaj časovnica še nekoliko podaljša.

    terasa.jpg

    S pomočjo NLB do sanjske hiše na ključ

    V kolikor za uresničitev svojih sanj potrebujete dodatna finančna sredstva, je smiselno, da se čimprej v procesu pridobivanja ponudb za gradnjo hiše na ključ oglasite v katerikoli NLB Poslovalnici ali naročite NLB mobilnega svetovalca, saj v zavarovanje sprejmejo nepremičnino, ki se bo šele gradila s sredstvi kredita.

    Dobro je vedeti, da se lahko individualna kreditna ponudba bistveno razlikuje od spletnega informativnega izračuna. Vseeno pa lahko sami še pred obiskom banke vsaj okvirno preverite, koliko kredita lahko pridobite, in razmislite, koliko sredstev bi realno lahko mesečno namenili za odplačevanje kredita.

    Popišite vse prihodke in odhodke (ne pozabite na razne večje letne izdatke, kot npr. zavarovanje doma ali avtomobila, družinske počitnice, ipd.) in ocenite, kolikšen delež bi lahko brez večjih težav namenili za mesečni obrok kredita. Bodite iskreni sami do sebe – če že zdaj veste, da ne morete shajati brez določenih razvad, za katere porabite omembe vredno vsoto denarja, vkalkulirajte ta strošek med svoje mesečne odhodke.

    Cilj je, da pridete do zneska, ki bi ga lahko vsak mesec »pogrešali«. V NLB priporočajo, da stopnja zadolženosti (razmerje med skupnim zneskom vseh rednih mesečnih plačil dolga in mesečnim neto prihodkom) ne preseže 40 %. Razumno smo namreč zadolženi takrat, ko kljub dolgu, ki ga plačujemo, lahko redno plačujemo tudi vse ostale mesečne obveznosti in pri tem ne poslabšamo svojega življenjskega sloga. 

    modena-bela-hiša-na-ključ.jpg

    NLB Mobilni bančni svetovalci – tu za vas, kjerkoli in kadarkoli

    Pri izbiri prave oblike financiranja za gradnjo hiše na ključ vam lahko pomaga tudi mobilni finančni svetovalec, ki pride, kamor želite, kadar želite – tudi na vaš dom ali v pisarno, in vas spremlja ter pomaga tekom celotnega postopka financiranja.

    Za sestanek z mobilnim bančnim svetovalcem se lahko dogovorite kar preko telefona ali e-pošte na:

    Anja Zahorik

    GSM: 041 781 883

    E-pošta: mobilni.svetovalci@nlb.si.

    V kolikor vas zanima financiranje gradnje hiše na ključ s strani NLB, imejte ob prvem posvetu z bančnim svetovalcem pripravljeno naslednjo dokumentacijo:

    -    Veljaven osebni dokument in davčno številko
    -    Zadnjih dvanajst plačilnih list 
    -    Znesek lastnih sredstev
    -    Zemljiškoknjižni izpisek za vašo parcelo, na kateri želite graditi
    -    Ponudbo preverjenega izvajalca za gradnjo hiše na ključ, s katerim sodeluje tudi NLB

    V NLB vam s pomočjo akreditivnih računov zagotovimo 100 % varnost plačila in vas vodimo ter spremljamo čez celoten postopek najema kredita. Odplačilna doba je lahko vse do 30 let, kredit pa lahko pokrije celotno vrednost investicije, ob ustrezni kreditni sposobnosti ter vrsti in vrednosti zavarovanja. 

    Izbirali boste lahko med:
    -    enkratnim črpanjem sredstev kredita (direktno nakazilo izvajalcu del), 
    -   črpanjem sredstev kredita prek akreditivnega računa ter 
    -   postopnim črpanjem sredstev (če se odločite za spremenljivo obrestno mero, za največ 6 mesecev)

    Pri vseh načinih črpanja mora biti izpolnjen pogoj, da se mora s sredstvi kredita zaključiti finančna konstrukcija gradnje hiše na ključ, kar pomeni, da bo hiša zgrajena do faze, ko je možna sklenitev zavarovanja nepremičnine in vinkulacija v korist NLB.

    projekt.jpg

    Prednost akreditivnega računa

    NLB svojim strankam omogoča plačevanje izvedenih del oziroma posameznih delov kupnine prek akreditiva. Za fizične osebe je akreditiv zelo uporaben pri vseh poslih nakupa, gradnje in obnove nepremičnin, saj z avansnimi plačili izvajalcem kupci ostajamo povsem nezavarovani.

    Z odprtjem akreditiva si kot kupec oz. investitor zagotovite, da bo banka denar nakazala izvajalcu samo, če bo ta izpolnil svoje pogodbene obveznosti v dogovorjenem času in obsegu.

    Akreditiv varuje kupca, hkrati pa zavaruje tudi izvajalca del, saj v obveznost plačila namesto kupca vstopi kupčeva banka. To je za vas lahko tudi dodaten pogajalski argument, ko se dogovarjate za denimo gradnjo hiše na ključ.

    Kaj sploh je akreditiv?

    NLB Dokumentarni akreditiv je bančni instrument, ki zagotavlja enakovredno zavarovanje tako za kupca kot izvajalca. Kupca ščiti pred tveganjem neizvedbe pogodbenih obveznosti s strani izvajalca v dogovorjenih rokih in pri kakovosti, izvajalca pa ščiti pred tveganjem neplačila s strani kupca.

    Bančna plačila izvajalcu so izvedena le na podlagi dejanskih računov in/ali situacij (lahko tudi po fazah) ter morebitnih drugih dokumentov, zahtevanih po akreditivu. Torej ne vnaprej, temveč samo v primeru, ko izvajalec svojo obveznost res izvede, kar banki dokaže s predložitvijo v akreditivu zahtevanih dokumentov.

    Kdaj je akreditiv prava izbira?

    -    Ko najemate posojilo za nakup, obnovo ali gradnjo nepremičnine.
    -    Ko kupujete hišo na ključ ali stanovanje v večstanovanjski stavbi.
    -    Ko prenavljate hišo/stanovanje.
    -    Ko se želite izogniti tveganju, da gradnja hiše/stanovanja, prenova ali katerakoli druga storitev oziroma nakup blaga izvajalca ne bodo opravljeni pravočasno in kakovostno.
    -    Ko želite izvajalcu pokazati poslovno resnost in finančno stabilnost, ne želite pa mu izvršiti plačila vnaprej.
    -    Ko je investitorjev za izvedbo enega (skupnega) projekta več.

    Prvi korak za odprtje akreditiva

    Predlagamo, da se pred odprtjem akreditiva posvetujete s strokovnjaki iz NLB, ki vam bodo z veseljem pojasnili vse podrobnosti.

    NLB vam svetuje in pomaga že v fazi pogajanj z izvajalcem. Dobrodošle ste tako obstoječe stranke kot tudi stranke drugih bank.

    Pokličite nas ali nam pišite:

    Tanja Cimperman Lenasi, vodja Akreditivnega in inkasnega poslovanja, tel.: 01 476 24 97, e-pošta: tanja.cimperman@nlb.si 

    Ksenija Majc, tel.: 01 476 24 57, e-pošta: ksenija.majc@nlb.si 

     

    Strokovni članek 461
    Avtor: Nova Ljubljanska banka d.d.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Stanovanjski kredit?

    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit
    8.9
    3

    Nova Ljubljanska banka d.d.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane