Za področje

    Kako oljiti leseno teraso, da bo uporabna še desetletja?

    Članek je koristil že 1119+ uporabnikom
    Masivni les vedno deluje domače in toplo ter hkrati prestižno. Lahko ga uporabimo za konstrukcijo ali kot okras zunanje stene hiše, ga oblikujemo v lep kos pohištva, položimo kot parket ali teraso. Pravilno izbran, obdelan in vzdrževan je uporaben desetletja.
    Strokovni članek 1119
    lesena terasa
    Imamo kar 329 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

    Les lahko zaščitimo s celo vrsto premazov (akrilni, poliuretanski, oljni oz. vodni ali topilni, sintetični ali naravni, 1K ali 2K …). Pri zaščiti lesa z naravnimi rastlinskimi olji poudarimo njegove lastnosti: naravno barvo, estetski videz in toplino. Olja prodirajo globoko v strukturo lesa in poudarijo njegov naravni videz, površina pa je na dotik prijetno mehka.

    Kaj so olja za terase?

    Za zunanje površine najpogosteje uporabljamo olja za terase ali s tujko, decking olja (npr. Belinka Oil Decking, Helios Biohel Decking oil). Terase so izpostavljene zahtevnim vremenskim razmeram, kot so: zastajanje meteorne vode na horizontalni podlagi (poleti dež in pozimi sneg) in močno sonce (dimenzijska nihanja lesa) ter z njim škodljivi UV žarki. Podvržene so tudi napadom lesnih škodljivcev (insekti, glive in plesni) in obrabi zaradi pohodnosti (razenje s peskom pod čevlji) ter soli ob morju. Za zunanje površine zato uporabljamo lesne vrste, ki so že brez zaščite zelo odporne na vremenske razmere in škodljivce:

    • sibirski macesen, 
    • kostanj, 
    • akacija, 
    • tik, 
    • ipa, 
    • merbau …

    Belinka Oil Decking 075L.png

    Terase in ostale oljene elemente, ki bodo izpostavljeni bolj senčnim mestom in področjem z višjo vlago, je priporočljivo dodatno predhodno zaščititi z biocidno zaščito (npr. Belinka Belles, BORI IMPREGNACIJA Z BIOCIDOM W), kar zmanjšuje nastanek črnenja lesa zaradi rasti gliv modrivk in plesni. Teraso montirajte obvezno na mestu z dobro drenažo (odvodom meteorne vode/dežja), ki poskrbi, da je prostor pod teraso dobro zračen in brez prisotnosti povišane vlage.

    oljenje-lesene-terase.jpg

    Pravilno nanašanje olja

    Olje za terase najlažje nanašamo z valjčkom ali čopičem. Na posnetku je prikazan cel postopek. Zaradi nizke viskoznosti se olje dobro vpije v lesno strukturo in njegove razpoke. Sodobni premazi vsebujejo modificirana olja, s katerimi opazno izboljšamo lastnosti decking olja (boljša vremenska odpornost, nizka viskoznost, hitro sušenje ...). Za celostno zaščito običajno zadoščata dva nanosa na površini. Tako oljena površina je v celoti zasičena in odporna na obrabo, vodo in ostale tekočine, deloma tudi na UV žarke. Pri tem boljšo UV zaščito nudijo temnejše nianse.

    terasa-iz-lesa.jpg

    Zaradi odsotnosti zaščitnega filma olja niso sposobna ščititi lesne površine tako kot lazure, ki imajo zadostno debelino filma. Vendar pa ravno zaradi te lastnosti pri uporabi olj ne pride do pokanja in luščenja filma. Propadanje oljene površine je zelo odvisno od izpostavljenosti lesa vremenskim vplivom. Pri zelo izpostavljenem lesu se prvi znaki propadanja lahko pojavijo že po nekaj mesecih, še posebej v deževnem obdobju. Ko les pričenja pridobivati sivkast videz, je čas za njegovo osvežitev.

    Oljeno površino moramo redno pregledovati in jo po potrebi obnoviti s tankim slojem osvežilnega olja. V praksi terasne površine zaščitimo vsaj enkrat na leto, običajno spomladi, ko so pogoji najugodnejši. To je zlasti pomembno prvo leto po vgradnji, ko se les dimenzijsko prilagaja novim okoliščinam in pri tem na nekaterih mestih tudi poka. Pri osveževanju olje te razpoke zalije. S tem preprečimo vdor vode v les in posledično nadaljnjo degradacijo lesa. Les, glede na potrebo, lahko osvežujemo tudi le na nekaterih bolj iztrošenih in izpostavljenih mestih. Če je površina samo iztrošena in še ni začela propadati, je potrebno pred vsakim osveževanjem površino le dobro očistiti ter presušiti, nato jo osvežimo še z nanosom olja.

    čiščenje-lesene-terase.jpg

    Olje pustimo na površini, dokler se vpija (10 – 20 min), nato višek temeljito obrišemo s suho vpojno krpo. Pri optimalnih pogojih (zračen prostor, T = 23 °C, 50 % relativna zračna vlažnost) se olje po aplikaciji površinsko posuši v nekaj urah, vendar po njem ne hodite 24 ur, da se v celoti tudi globinsko utrdi. Če zamudite interval obnavljanja in površina že propade, je potrebno površine dobro mehansko očistiti.

    terasa-lesena.jpg

    Za čiščenje lahko uporabite posebno čistilo Belinka Belfresh, ki s površine odstrani sivino, sočasno pa z vtiranjem in drgnjenjem z grobo krtačo mehansko odstranite propadel les. Pred ponovnim oljenjem take površine po sušenju obrusimo do zadostne gladkosti.

    Strokovni članek 1119
    Avtor: Helios TBLUS d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija balkona, terase?

    Imamo kar 329 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 329 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase
    9.8
    6

    PABU Storitve d.o.o


    8.4
    5

    GRADBENIŠTVO MUHAREMI ERMIR s.p.


    9.4
    7

    Gradbeništvo Doni,Lirudon Grulaj s.p


    9.1
    6

    AWM ograje, Leon Šeruga s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane