Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Zunanja drsna vrata in vodila za drsna vrata

    Članek je koristil že 3295+ uporabnikom
    Če imate doma balkon, teraso ali izhod na vrt, se zagotovo sprašujete, katera vrata izbrati. Izhod na vrt ali na balkon mora namreč omogočati dvoje: prehod iz notranjosti proti zunanjosti in poglede, torej vizualno povezanost obeh prostorov. Idealna rešitev so zunanja/balkonska drsna vrata. Več o tem, kakšno okovje in vodila za drsna vrata izbrati, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 3295
    zunanja drsna vrata
    Imamo kar 323 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

    1. Zunanja drsna vrata oz. panoramska stena

    1.1 Kaj so drsna vrata?

    Pojma zunanja/balkonska drsna vrata in panoramska stena sta skoraj identična. Gre za balkonska vrata večjih dimenzij, ki jim z drugo besedo pravimo tudi panoramska stena. Drsna vrata običajno montiramo na sončne strani, kjer je tudi sicer najbolj priporočljivo načrtovati izhod na vrt oz. teraso ali balkon. Najbolj pogosta so seveda steklena zunanja drsna vrata, ki po svojem mehanizmu in funkciji pravzaprav niso kaj prida drugačna od drsnih oken, ki segajo od tal do stropa.

    1.1 Kakšne prednosti ponujajo drsna vrata?

    Drsna vrata imajo mnogo prednosti pred navadnimi krilnimi vrati. Najbolj očitna je seveda ta, da so lahko v pomladnih in poletnih časih neprenehoma odprta, s čimer se interier spaja z eksterierjem. Seveda so lahko neprenehoma odprta tudi navadna krilna vrata, vendar pa ne omogočajo takih dimenzij odprtine, kot zunanja drsna vrata. Drugače povedano, steklena drsna vrata so lahko zaradi povsem drugačnega mehanizma in načina vpetja v steno ogromnih dimenzij, pa se bodo kljub temu še vedno gladko odprila in zapirala. Zaradi svojih ogromnih dimenzij se notranjost in zunanjost prelivata in povezujeta neprimerno bolje, kot je to mogoče doseči z navadimi krilnimi vrati.

    Vodila za drsna vrata
    Vodila za drsna vrata vplivajo na estetiko vrat, zato jih izberite premišljeno!

    2. Kakšne vrste drsna vrata poznamo?

    Drsna vrata ločimo glede na načine vpetja v tla in strop in posledičnega načina odpiranja. Mit, da se drsna vrata čez čas povesijo in povzročajo težave pri odpiranju, drži samo v primeru, če presežemo maksimalne dimenzije, ki jih priporoča in svetuje ponudnik za vaša drsna vrata. Isto velja tudi za navadna, krilna vrata – tudi ta bi se povesila, če bi na prešibke pante obesili vrata prevelikih dimenzij. Pri montaži in izbiri zato svetujemo, da se odločite za zunanja drsna vrata v sklopu dimenzij in sistema, ki ga garantira in svetuje tehnolog oz. ponudnik drsnih vrat. Z upoštevanjem tega nasveta je praktično nemogoče, da bi z vrati kadar koli imeli težave.

    2.1 Nagibna drsna vrata/panoramska stena

    Za nagibno drsna vrata je značilno, da se panoramska stena odpira izvlečno drsno tako, da se krilo najprej odpre kot pri zračenju (na nagib – ventus), nato pa se izvleče še spodaj. Tako lahko krilo drsi mimo fiksnega dela kljub temu, da sta obe krili v isti ravnini. Za drsna vrata v nagibnem sistemu oziroma izvedbi se priporoča maksimalna dimenzija panoramske stene 3200 x 2200 mm.

    2.2 Dvižna drsna vrata

    Zunanja drsna vrata v dvižni izvedbi se odpirajo tako, da se drsno krilo pred odprtjem narahlo dvigne in nato po okenskih vodilih drsi mimo fiksnega dela. Taka drsna vrata kril nimajo v isti ravnini, vendar se kljub temu stena zapre povsem fiksno in je toplotno dobro izolirana ter nudi prijetno klimatsko ugodje. Drsna vrata z dvnižnim sistemom so primerna za razpone večjih dimenzij. Maksimalna priporočena dimenzija je cca. 4000 x 2400 mm.

    2.3 Zložljiva drsna vrata

    Zložljiva zunanja drsna vrata oz. panoramska stena je sestavljena iz več segmentov oziroma panelov, ki se odpirajo po sklopih oziroma po ti. sistemu harmonike, zlagajo pa se že sproti v samem prehodu z enega sklopa v drugega. Pri zložljivi panoramski steni je možnih več načinov in smeri odpiranja: odpiranje vseh panelov na eno stran, delno odpiranje panelov v levo stran ali delno odpiranje panelov v desno stran. Maksimalna priporočljiva dimenzija zložljive panoramske stene je 4800 x 2200 mm.

    Drsna vrata
    Drsna vrata poznamo v treh izvedbah: nagibna, dvižna in zložljiva drsna vrata.

    3. Okovje in vodila za drsna vrata

    3.1 Okovje za drsna vrata

    Pojem okovje za drsna vrata predstavlja skupek vseh elementov, ki tvorijo ogrodje drsnih vrat in omogočajo njihovo odpiranje in zapiranje. Okovje je vsebuje tudi vodila za drsna vrata, v prvi vrsti pa je okovje za drsna vrata odvisno predvsem od sistema drsenja. Načeloma se vam s tem ni treba podrobneje ukvarjati, saj vam bo prodajalec sam svetoval, katero okovje za drsna vrata je treba vgraditi. To je prav tako napisano v priročnikih. Vseeno se je treba zavedati, da okovje za drsna vrata močno vpliva na njihov izgled in estetiko. Če želite brezhibno izvedbo skladno z vašimi željami, morate to povedati prodajalcu, saj bo na tak način lažje izbral model vrat z estetsko primernejšim okovjem.

    3.2 Vodila za drsna vrata

    Vodila za drsna vrata omogočajo, da vrata neprekinjeno in gladko drsijo levo in desno ter se na tak način odpirajo in zapirajo. Vodila za drsna vrata so del okovja za drsna drsna vrata, odvisna pa so predvsem od tipa vrat (nagibna, dvižna, zložljiva). Če želimo napredno in brezhibno izvedbo, so lahko vodila za drsna potopljena v stop, vendar pa je to v primerjavi s standardnimi vodili nekoliko dražje. Da lahko drsna vrata drsijo po vodilih, potrebujejo kolesca, montirana na spodnjo in zgornjo stranico. Obstajajo tudi nevidna teleskopska vodila za drsna vrata, a se ta uporabljajo samo za notranja drsna vrata.

    4. Zunanja drsna vrata – cena

    Koliko stanejo zunanja drsna vrata? Cena drsnih vrat je odvisna predvsem od tipa drsnih vrat. Na voljo so torej dvižno drsna vrata, nagibna drsna vrata in zložljiva drsna vrata. Drugi pomemben faktor je tudi dimenzija vrat. Za njih boste odšteli od 1000 – 4000 EUR, najpogostejša cena za drsna vrata pa je okrog 2000 – 2500 EUR.

     

    Strokovni članek 3295
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija balkona, terase?

    Imamo kar 323 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 323 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase
    10
    1

    MALIŠI, gradbeništvo, d.o.o.


    9.9
    8

    ER gradnja, Ermin Rekić s.p.


    9.8
    13

    Zaključna gradbena dela, Janja Tominšek s.p.


    8.8
    6

    MIO-S, karamičarstvo in zaključna gradbena dela, Miodrag Stevanović s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane