Za področje

    Balkon: sanacija balkona

    Članek je koristil že 8285+ uporabnikom
    V splošnem smislu pomeni balkon dodatno bivalno površino vsake hiše. Balkon je lahko t.i. podaljšek osrednjega bivalnega prostora (dnevna soba z jedilnico) ali spalnega prostora. Po drugi strani pa se je potrebno zavedati, da balkon sodi med vrsto gradbenih konstrukcij, ki so neposredno izpostavljene zunanjim vplivom (sonce, dež, veter, led, sneg). Vse ekstremne spremembe vplivajo tako na nosilno konstrukcijo balkona, kot tudi na tlake. Sanacija balkona vsakih nekaj desetletij je prav zaradi tega praktično neizogibna.
    Strokovni članek 8285
    balkon
    Imamo kar 322 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

    1. Propadajoči balkon 

    Večina ljudi se seveda srečuje s problemom starega balkona, ki je zaradi različnih vzrokov potreben konkretne sanacije, bodisi zaradi korozije, cvetenja, zmrzali ali drugih dejavnikov. Pred začetkom posega v konstrukcijo balkona si nujno zastavite določena vprašanja povezana z vašim proračunom oz. določitvijo cenovnega ranga, lokacijo, zaključno podlago balkona, trenutnim stanjem balkona in nenazadnje tudi z izhodom na balkon zaradi dovoljene in potrebne višine končnega tlaka.

    2. Sanacija balkona

    2.1 Kje se balkon nahaja?

    Drugo vprašanje, na katerega napeljuje sanacija balkona, je lokacija balkona. Kje se balkon nahaja, je pomembno z vidika različnih podnebnih oz. vremenskih pogojev, saj se istovrstni material (recimo določeni zaključni premazi) drugače odziva na vremenske pogoje glede na lokacijo.

    2.2 Kakšna je podlaga balkona?

    Vprašanje v zvezi s podlago balkona je naslednje, ki ga zahteva sanacija balkona. Balkon lahko ima za zaključno plast keramiko, betonske prane plošče, lesene deske ali elastičen vodotesni površinski sistem. Za vsako od zaključnih talnih podlag obstaja določena rešitev glede sanacije balkona.

    2.3 Trenutno stanje balkona

    Pred posegom je nujno preveriti in oceniti, v kakšnem stanju je trenutno balkon. Kako popraviti/sanirati armiranobetonsko ploščo v primeru poškodb? Običajno je potrebna sanacija armiranobetonske plošče zaradi raznih vdolbin, por, razpok ali enostavno zaradi odpadajočega betona, ki je posledica rjavenja armature.

    Pred samim reševanjem problemov in sanacije balkona se je v prvi vrsti potrebno opredeliti, kaj točno želite oz. kakšno je stanje balkona. Za vas smo opredelili oz. navedli dve varianti izvedbe balkona, t.j. novi balkon in stari balkon, ki je potreben ustrezne sanacije.

    Sanacija balkona
    Propadanje betona povzroči korozijo armature, balkon pa postaja vse bolj nevaren za uporabo.

    3. Kako se lahko balkon poškoduje?

    Za konec smo navedli najpogostejše poškodbe balkonov, ki se pojavijo pri nekvalitetni vgradnji in obdelavi detajlov ter uporabi nekvalitetnih materialov. Mednje prištevamo cvetenje, poškodbe na račun zmrzali in poškodbe zaradi korozije. V vseh naštetih primerih je potrebna temeljita sanacija balkona. 

    3.1 Cvetenje balkona

    Balkon lahko začne cveteti zaradi nekakovostnih izvedenih stikov, zaradi katerih pride do vdora vode v konstrukcijo balkona. Sorazmerno z rastočo zunanjo temperaturo, se vlaga posledično dviga na ogreto zunanjo površino balkona s postopkom difuzije in pri tem topi in odnaša kalcijeve soli. Na površini balkona izhlapela voda pušča za seboj beli ostanek, ki je poznan kot cvetenje.

    3.2 Poškodovan balkon zaradi zmrzali

    Poškodbe balkona zaradi zmrzali nastanejo ob zelo nizkih temperaturah, ko voda v porah betona ali estrihu zmrzne in posledično naraste volumen. Ob povečanju volumna v porah pride do razpok, kar vpliva na slab videz balkona (konstrukcije), kar je še slabše pa je dejstvo, da skozi razpoke pride še več vode.

    3.3 Poškodovan balkon zaradi korozije

    Eden izmed glavnih razlogov nastanka korozije je slabo izvedena hidroizolacija balkona. Voda na ta način prodre v betonsko konstrukcijo balkona. Koroziji je izpostavljena armatura (jeklene palice), kar povzroči rjavenje. Pri takšni armaturi je nevarnost, da se zaradi povečanja volumna loči od betona. Kot posledica korozije se kaže pokanje in drobljenje betona.

    3.4 Nekvalitetni materiali in izvedba stikov

    Zgoraj opisane poškodbe so posledica nekvalitetnih uporabljenih gradbenih materialov in izvedenih stikov različnih materialov, kot je npr. stik med cementnim estrihom in plastično ali jekleno drenažno cevjo (odtokom). Razlog je v različnih mehanskih lastnostih gradbenih materialov - recimo raztezanju pri različnih temperaturah. V primeru različnih temperaturnih raztezkov posameznih elementov in gradbenih materialov, pride do pojava razpok, skozi katere z lahkoto pronica voda, ki povzroči poškodbe konstrukcije.

    4. Sanacija balkona - cena 

    Tako kot pred vsakim posegom je nujno, da se pred posegom pozanimate, koliko bo stala snacija balkona, ki je seveda odvisna od količine oz. obsega potrebnih del ter vrste in kvalitete materialov. Dejstvo je, da vas bo najbolj udarila po žepu vrsta sanacije, kjer je potreben poseg v nosilno konstrukcijo balkona (AB ploščo) z namenom utrditve in zapolnitve morebitnih razpok.

    Strokovni članek 8285
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija balkona, terase?

    Imamo kar 322 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 322 izvajalcev za področje Sanacija balkona, terase
    10
    4

    FRAGMENT d.o.o.


    9.9
    8

    ER gradnja, Ermin Rekić s.p.


    8.7
    0

    AVTO MARKO d.o.o.


    9.9
    6

    MG Projekti d.o.o., druga zaključna gradbena dela


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane