Za področje

    Proizvodnja montažne hiše: od ideje do izvedbe

    Članek je koristil že 1140+ uporabnikom
    Ali gradnja montažne hiše res poteka tako hitro? Ali ponudnik montaćnih hiš prevzame tudi fazo zemeljskih del in betoniranja temeljev? Kaj sledi po zaključku gradnje? Da bi vam olajšali poizvedovanje o montažnih hišah in proizvodnji, smo za vas pripravili članek z odgovori na najpogostejša vprašanja.
    Strokovni članek 1140
    gradnja montazne hise
    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    1. Idejni projekt

    1.1 Ali je vsaka montažna hiša tipska hiša?

    Zmotno je prepričanje, da so montažne hiše standardne in enolične ter da so si med seboj vse enake. Kot pojasnjuje podjetje Stela Haus, tudi zasnova montažnih hiš omogoča arhitekturne modifikacije in prilagajanje zasnove skladno z željami naročnika. Odločite se lahko celo za hišo, projektirano »iz nič«, kar pomeni, da jo arhitekt zasnuje kot unikatno hišo, ki je povsem skladna z vašimi željami – kot če bi gradili hišo iz opeke. Montažna hiša torej ni sinonim za tipsko hišo po vnaprej pripravljenem načrtu. Montažna hiša označuje način gradnje, pri kateri se vnaprej pripravljeni elementi iz delavnice na mestu sestavijo v celoto. Kakšen bo tloris hiše, kakšna bo fasada, razporeditev prostora in podobno je stvar naročnika in ni nujno tipska rešitev. 

    Ko smo izbrali podjetje Stela Haus, so nas napotili k svoji projektantki. Njihov osnovni predlog zasnove hiše smo nato prilagodili našim potrebam. Izbral sem hišo na ključ, kar pomeni, da je podjetje poskrbelo za vse, razen za izvedbo temeljne plošče in nakup parcele.
    g. Pirher, zadovoljni naročnik montažne hiše Stela Haus.

    1.2 Podpora arhitekta

    Podjetja z montažnimi hišami imajo zaposlene svoje arhitekte, ki kupce vodijo čez celoten postopek načrtovanja hiše: od idejne zasnove, pridobivanja gradbenega dovoljenja in pridobivanja uporabnega dovoljenja. To omogoča razbremenitev kupca, saj se mu ni treba ukvarjati z omenjeno birokracijo. Ves čas ima na voljo strokovno podporo, ki zna odreagirati tudi v primeru formalnih težav, razume, katera dovoljenja je treba priložiti k dokumentaciji za gradbeno dovoljenje, zna predvideti morebitne težave in skladno s tem prilagoditi zasnovo hiše ter ima pregled na odvijanjem faz pred gradnjo. 

    2. Proizvodnja montažne hiše se začne v hali

    Rojstvo montažne hiše se začne v proizvodnji hali, kjer se proizvedejo njeni sestavni deli. Vsi deli bodoče hiše so proizvedeni v halah s strogo nadzorovanimi klimatskimi pogoji in z veliko mero natančnosti. Zaradi tega se lahko proizvjalaci montažnih hiš pohvalijo z zagotavljanjem konsistentne kakovosti vseh montažnih delov, ki sestavljajo hišo, kar ne velja za zidane hiše oziroma hiše, ki se od vsega začetka gradijo na mestu. Velikostenska proizvodnja običajno traja 10 dni.

    Proizvodnja montažne hiše
    Proizvodnja montažne hiše poteka pod visoko nadzorovanimi pogoji. 

    3. Montažna hiša na gradbišču

    Ker so deli montažne hiše izdelani v tovarni in na gradbišču zgolj sestavljeni v hišo, je gradbišče za montažno hišo suho in čisto, dela pa v primerjavi z zidano gradnjo potekajo organizirano in hitro. 

    3.1 Zemeljska dela

    Pri podjetju Stela Haus pojasnijo, da so zemeljska dela so prva, ki se opravijo na gradbišču. Najprej je treba utrditi teren. Sem spadajo izkop jame za klet (če bo hiša imela klet), utrditev terena in nanos podložnih plasti – gramoz in podložni beton. Če hiša nima kleti, je izvedba bolj enostavna, saj izkop gradbene jame ni potreben. Ko je jama enkrat izkopana, moramo hitro nadaljevati z deli ali pa jo primerno zaščititi pred vremenom, sicer jo začne zalivati dež, ki odnaša material. 

    3.2 Izolacija

    Ko so zemeljska dela urejena, pride na vrsto izolacija. Za dele, ki so v stiku s terenom, je najprimernejša izolacija XPS, saj je odporna proti vlagi. Z izvedbo temeljne plošče, pri kateri je izolacija pod temeljno ploščo, se bomo uspešno izognili nastanku toplotnih mostov. 

    Podjetje Stela Haus ima visokotehnološko proizvodnjo z visoko kontrolo kakovosti izdelkov.
    Podjetje Stela Haus ima visokotehnološko proizvodnjo z visoko kontrolo kakovosti izdelkov. (vir: Stela Haus d.o.o.)

    3.3 Izvedba kleti in temeljne plošče

    Sledi betoniranje – izvedba armiranobetonskih sten in temeljne plošče. Ta del gradnje hiše je enak gradnji zidane hiše, saj je primerno zaščiten armiran beton najprimernejši material za stike z zemljino. Za prve tri korake gradnje vključno z izvedbo betoniranja je načeloma odgovoren lastnik hiše sam, saj večina ponudnikov montažnih hiš teh storitev ne ponuja. Pri izbiri izvajalca za izvedbo zemeljskih del, kleti in temeljev moramo biti pozorni na kvaliteto. Temeljna plošča ne sme imeti nobenih nepravilnosti v naklonu, saj lahko te vodijo v nastanek razpok montažne hiše.

    Vsi armiranobetonski elementi se morajo sušiti tri tedne, preden se lahko nadaljuje z montažnimi gradbenimi deli. 

    3.4 Montažni del – gradnja montažne hiše

    Ko smo končali s t. i. mokrim delom gradnje oziroma betoniranjem, sledijo montažna dela. V tej fazi že govorimo o montažni gradnji. Tovornjaki na gradbišče pripeljejo posamezne montažne dele, nato pa se z dvigali in žerjavi dvignejo na svoje mesto. Deli se pritrjujejo z vijaki, celotno hišo pa je treba sidrati v temeljno ploščo in tako zagotoviti togost konstrukcije. 

    3.5 Zaključna dela 

    Ko hiša stoji, so na vrsti še zaključna dela. Sem spadajo polaganje parketa in keramičnih ploščic, vgradnja stopnic, ograj, izvedba ogrevanja, vgradnja stavbnega pohištva (vrata, okna) in podobno. Ko so ta dela zaključena, lahko hišo začnemo opremljati. 

    Gradnja montažne hiše
    Gradnja montažne hiše poteka hitro; hiša je končana v nekaj mesecih.

    4. Koliko časa traja montaža hiše?

    Montažna gradnja poteka zelo hitro. Celotna gradnja (od zemeljskih del pa do vselitve) tako ne bi smela vzeti več kot 3-4 mesece. Od tega največ časa poberejo zemeljska dela in betoniranje, saj je treba po betoniranju čakati, da se beton posuši. Gradnja montažnih delov hiše je precej hitrejša: glavni konstrukcijski elementi so postavljeni v približno enem tednu, nato pa se v postavljenem in dobro zaščitenem objektu začne izvedba zaključnih del. Ta običajno traja nekaj tednov. 

    5. Montažna hiša je zgrajena – kaj pa zdaj?

    Večina proizvajalcev nudi podporo tudi po tem, ko je montažna hiša zgrajena. Monterji podjetja se po enem letu običajno ponovno oglasijo na objektu, da bi preverili, ali so se v prvih 12 mesecih na objektu pojavile razpoke. Če to opazijo, jih na mestu popravijo in prebelijo. Veliko proizvajalcev montažnih hiš prav tako ponuja več desetletne garancije na svoje hiše. Garancije pa seveda veljajo le za dele hiše, ki jih je proizvedlo podjetje za montažne hiše, ne pa tudi za vgrajeno stavbno pohištvo, toplotne črpalke in podobno. Za naštete elemente se moramo obrniti na proizvajalca. 

    Gradbišče montažnih hiš je suho in čisto, dela pa potekajo hitro in organizirano, saj so konstrukcijski elementi izdelani vnaprej - v tovarni.
    Gradbišče montažnih hiš je suho in čisto, dela pa potekajo hitro in organizirano, saj so konstrukcijski elementi izdelani vnaprej - v tovarni. (vir: Stela Haus)

     

    Strokovni članek 1140
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montažne hiše?

    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše
    9.5
    0

    OBEN-AUF, d.o.o.


    10
    15

    KROVSTVO KLEPARSTVO PIRC, Aleksander Pirc s.p.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    10
    0

    MERKUR trgovina, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane