Za področje

    Montažna hiša po meri

    Članek je koristil že 6432+ uporabnikom
    Tokrat bomo govorili o montažni hiši po meri, katere poglavitna prednost je večja svoboda pri snovanju in ustvarjanje lastne arhitekture montažne hiše, ki je popolnoma prilagojena vašemu življenjskemu slogu in potrebam. Splošno gledano, je dandanes prav vsaka hiša že narejena in načrtovana po meri, saj tipski načrti montažnih hiš pravzaprav ne obstajajo. Kaj pravzaprav je montažna hiša po meri, kaj so prednosti montažne hiše po meri in kako pridemo do nje, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 6432
    montazna hisa po meri
    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    1. Montažna hiša po meri

    1.1 Kaj pomeni pojem montažna hiša?

    Mnogi se, ko se odločajo za montažno hišo, ne zavedajo povsem, kaj ta pojem sploh pomeni. Najpogosteje ga povezujemo z montažnimi hišami, ki jih izberemo iz kataloga pri enem izmed ponudnikov montažnih hiš. Vendar je sam pojem širši in opisuje tip gradnje hiš nasploh, ne pa točno določen postopek, tipske načrte ali ponudnike, ki ponujajo montažne hiše. Montažna hiša oziroma montažna gradnja je vsaka hiša, ki je sestavljena iz prefabriciranih konstrukcijskih elementov, izdelanih v tovarnah in delavnicah, ki so nato pripeljani na mestu gradnje in sestavljeni v objekt. Gradnja zato poteka hitro in precej hitreje od gradnje zidanih hiš, gradbišče pa ostaja neprimerno bolj čisto. Pojem montažna hiša torej ne predstavlja nujno tipske hiše, saj gre za način gradnje in ne posebno vrsto tlorisa ali videza.

    Pri zasnovi montažnih hiš imamo toliko možnosti, kolikor jih imamo pri zasnovi zidanih, uporabljati moramo le montažne, tovarniško izdelane konstrukcijske elemente. Vaša domišljija ima tako prosto pot.

    1.2 Kako se montažna hiša po meri razlikuje od tipske hiše?

    Montažna hiša, narejena po meri, se od standardne tipske montažne hiše razlikuje po tem, da je zasnovana točno po lastnikovih željah in s tem posledično prilagojena njegovim potrebam in življenjskemu slogu. Medtem ko se pri tipski montažni hiši proces ustvarjanja začne s preoblikovanjem že narisanega tipskega načrta, načrt kot tak pri montažni hiši po meri še ne obstaja, ampak je plod sodelovanja med bodočim lastnikom montažne hiše po meri ter arhitektom in drugimi strokovnjaki. Načrtovanje montažne hiše po meri torej poteka enako kot načrtovanje zidane hiše in možnosti je neskončno.

    2. Načrt po meri

    2.1 Načrt po meri je unikaten

    Načrt montažne hiše po meri se začne z idejo, potrebami in željami kupca ter sodelovanjem z arhitektom in drugimi strokovnjaki na področju gradnje montažnih hiš. Načrtu montažne hiše po meri lahko z drugo besedo rečemo individualni načrt po meri kupca, kjer je v sodelovanju z arhitektom omogočeno izpolnjevanje vseh individualnih želja in potreb. Potek oziroma koraki do montažne hiše po meri se razlikujejo v začetku celotnega procesa, kjer se načrt razvija izključno na podlagi lastnikovih želja. V primerjavi z razvojem tipskega načrta montažne hiše velja načrt montažne hiše po meri za bolj celostnega in dovršenega.
    Rezultat sodelovanja naročnika in arhitekta ter razvijanja idej je individualna in unikatna montažna hiša, narejena za točno določeno lokacijo in točno določenega lastnika.

    2.2 Načrt po meri mora ustrezati tehničnim zahtevam

    Številne in raznolike možnosti oblikovanja montažne hiše po meri pa seveda ne pomenijo, da pri tem ni treba upoštevati tehničnih zahtev. Montažna hiša po meri mora tako kot vsaka biti statično neoporečna, primerno toplotno in zvočno izolirana ter splošno varna za uporabo. Statični načrt po meri se mora ujemati s predvidenim konstrukcijskim sistemom, ki je pri montažnih hišah drugačen od konstrukcijskega sistema zidanih hiš. Ujemanje načrta po meri s konstrukcijskim sistemom pa lahko pomeni tudi določene omejitve z višino stropa in probleme pri razponih konstrukcij. Vse zagate boste najlažje uskladili in rešili skupaj s svojim arhitektom in gradbenim inženirjem.
    Načrt po meri
    Načrt montažne hiše po meri je unikaten zasnovan z ozirom na individualne potrebe naročnika.

    3. Montažna hiša po meri - prednosti in slabosti

    3.1 Prednost montažne hiše po meri

    Med prednost montažne hiše po meri spada dejstvo, da lahko sami snujemo in oblikujemo arhitekturno zasnovo naše bodoče montažne hiše, ki je prilagojena našemu življenjskemu slogu. Sodelovanje med lastnikom in arhitektom pripelje do zasnove montažne hiše, ki je ne le prilagojena lastniku, ampak sovpada tudi s svojo okolico in upošteva že obstoječe grajene objekte na širšem in ožjem območju.

    3.2 Slabost montažne hiše po meri

    Med slabost montažne hiše po meri spada dejstvo, da bomo za pripravo in izris vseh unikatnih načrtov odšteli več denarja kot za načrte tipske hiše, ki so že pripravljeni. Večji strošek montaže hiše po meri predstavlja torej netipska forma montažne hiše, pri snovanju katere moramo paziti na ujemanje s konstrukcijskim sistemom. Na račun tega boste za montažno hišo po meri odšteli tudi do 10.000 € več, kot če bi se odločili za tipsko montažno hišo.
    Treba je poudariti, da so dodatni stroški še vedno zanemarljivi, če jih primerjamo s celotno investicijo gradnje montažne hiše, ki v povprečju znaša okrog 250.000 € za pribl. 180 m2 veliko hišo (montažna hiša na polni ključ).

    3.3 Kako se torej odločiti?

    Če kolebate med izbiro tipske montažne hiše in montažne hiše po meri, se je treba vprašati naslednje: kako zadovolljni bomo s tipskim načrtom, ki ga ni mogoče znatno prilagajati našim potrebam in željam? Če si zelo želite unikatno hišo oziroma so vaše potrebe specifične, je navkljub višjim stroškom bolje, da se odločite za slednjo, kjer bo montažna hiša popolnoma prilagojena vašemu življenjskemu slogu in navadam. Gradnja hiše velja za življenjsko investicijo in zato naj bo arhitektura hiše prilagojena slehernemu uporabniku. Le kdo bi hotel bivati do konca svojega življenja v nefunkcionalnem objektu, ki mu ni pisan na kožo?

    4. Koliko stane montažna hiša po meri?

    Cene montažnih hiš po meri so odvisne od arhitekturne zasnove montažne hiše, stanovanjske površine, stila hiše, tipa strehe, faze gradnje in konstrukcijske zasnove. Cena montažne hiše po meri je lahko v primerjavi s tipsko montažno hišo višja za 15 % in več. V primeru minimalno spremenjene tipske montažne hiše je cena v primerjavi s popolnoma tipskim načrtom montažne hiše le zanemarljivo večja. Več o dejanskih cenah montažnih hiš v primerjavi z zidanimi si lahko preberete v tem članku
     
    Strokovni članek 6432
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montažne hiše?

    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše
    10
    2

    CIPROŠ d.o.o.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    9.4
    0

    MONTAŽNE HIŠE RIHTER, d.o.o.


    10
    1

    GRADBENI NADZORI, gradbeni nadzor in druge storitve, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane