Za področje

  RAL montaža oken - najkvalitetnejša okna

  Članek je koristil že 13861+ uporabnikom
  Pri montaži oken se vedno bolj uveljavlja montaža po standardu RAL, ki omogoča skoraj 100% zatesnjen stik med oknom in zidom. S tesnjenjem oken po RAL standardu preprečimo toplotne mostove. Standard RAL določa smernice za načrtovanje in izvedbo vgradnje zunanjega stavbnega pohištva. Okna vgrajena po RAL standardu so zrakotesna, zato iz objekta ne odteka dodatna toplota.
  Strokovni članek 13861
  Okna po RAL standardu, vir: www.riko.hise.si
  Imamo kar 330 izvajalcev za področje Lesena okna:

  1. Vgradnja oken

  Okno je šibek člen ovoja, zato moramo biti pri njegovi vgradnji še posebej pozorni. Ponavadi montaža oken po standardu RAL poteka po spodnjem opisu. Montaža se nekoliko razlikuje pri prenovi že obstoječega objekta.  

  Pri montaži okno vgradimo ravno z zunanjo linijo zidu (konstrukcije). Pri tem je špaleta, na katero nato vgradimo okno, narejena povsem iz toplotne izolacije. Tako toplotna izolacija oklepa okno iz vseh štirih strani in preprečuje nastanek toplotnega mostu. Pri vgradnji oken moramo najprej znotraj okna, na stiku okvirja in zidu vgraditi zrako in paro tesno folijo, saj moramo preprečiti vstop toplega in vlažnega zraka v spoj in tvorjenje kondenza. Na zunanji strani pa vgradimo vodotesno in paroprepustno folijo, ki nudi zaščito pred vremenskimi vplivi in preprečuje vdor vlage in vode v zid in srednji sloj. V rego okna (pod okno) med obema folijama vstavimo zvočno in toplotno izolacijo, ki ima tudi nosilno funkcijo, saj skupaj z vijaki preneša obremenitev oken.
  Toplotno izolacijo vgradimo tudi zunaj in znotraj okna na folijo in pod okensko poličko. Kot izolacijo lahko uporabimo grafitni stiropor, ekstrudiran polistiren, ipd. Priporočeno je, da se za zunajo poličko ne uporabi kamen, saj je to hladen material. Tesnjenje med konstrukcijo in okvirjem mora biti izvedeno po načelu tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno po RAL standardu.

  Montaža oken se nekoliko razlikuje pri zamenjavi oken, kadar okno ni vgrajeno na rob odprtine. V tem primeru moramo odstraniti zidano špaleto, v debelini bodoče toplotne izolacije. V odstranjeni del špalete pa vstavimo toplotno izolacijo.

  2. Montaža oken in subvencija eko sklad

  Če okna vrgadimo po standardu RAL in če vgradimo energijsko učinkovito leseno stavbno pohištvo s toplotno prehodnostjo U=<1,2 W/m2K (skladno s standardom SIST EN 14351-1), lahko od EKO skalada dobimo nepovratne finančne spodbude (razpis 24SUB-OB14), pri tem pa moramo zadostiti tudi ostalim predpisanim pogojem.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Element PVC okna in vrata d.o.o.

  Kako poteka RAL montaža oken v primerjavi s klasično montažo?

  Pri montaži oken in vrat se srečamo z dvema vrstama montaže: klasična montaža in montaža po evropskih smernicah (RAL montaža). V Sloveniji je še vedno najbolj razširjena klasična montaža oken in vrat. RAL montaža se uveljavlja pri vseh energetsko varčnih novogradnjah in je obvezna pri nizkoenergijskih in pasivnih hišah.

  Kako je z izolativnostjo PVC okenskih profilov, kakšna stekla običajno vgrajujete?

  Pvc profili omogočajo dobro izolacijo, saj PVC ni prevodnik toplote kot naprimer aluminij. Zato so predvsem primerni za bivalne prostore. Našim strankam običajno svetujemo troslojno zasteklitev, ki nudi boljšo toplotno izolativnost in velik prihranek pri ogrevanju in hlajenju.

   Ali je možno dobiti subvencijo EKO sklada pri menjavi PVC okn?

  Subvencija EKO sklada pri nakupu PVC oken ali vrat žal ni mogoča.

  gospa Maja, Element PVC okna in vrata d.o.o.

  Vgradnja oken po RAL standardu, vir: nep.vitra.si
  Vgradnja oken po RAL standardu, vir: nep.vitra.si


  Strokovni članek 13861
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 330 izvajalcev za področje Lesena okna:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 330 izvajalcev za področje Lesena okna:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 330 izvajalcev za področje Lesena okna
  9.5
  1

  Montaža, Anže Mlakar s.p.

  Kranj
  9.5
  3

  AJM okna-vrata-senčila d.o.o.

  Pesnica Pri Mariboru
  8.8
  0

  PORTOSS poštne storitve in transport Gašper Dolenec s.p.

  Kočevje
  8.4
  1

  Mizarstvo WILLI DOLINAR S.P.

  Ljubljana-Šmartno
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE LESENA OKNA?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane