Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Lesena okna in alu les okna

    Članek je koristil že 22354+ uporabnikom
    Ko ob gradnji nove hiše prvič izbiramo okna, se pogosto pojavi vprašanje, katera okna izbrati. V nadaljevanju vam podrobno predstavljamo lesena okna in alu les okna. Les je naravni ekološki material, ki pozitivno vpliva na človeka in prostor, zato je vsekakor vredno razmisliti, ali so lesena okna prava izbira za vas.
    Strokovni članek 22354
    okna lesena
    Imamo kar 351 izvajalcev za področje Lesena okna:

    1. Lesena okna 

    Lesena okna imajo veliko prednost. Ta prednost je seveda material, iz katerega so narejena, ki je naraven in ekološki. Za njegovo predelavo se porabi majhna količina energije. Lesena okna so zato okolju prijazna, v dom pa s svojim videzom vnašajo toplino in občutek domačnosti. Kljub temu, da gre za dražjo opcijo oken, imajo lesena okna mnogo pozitivnih lastnosti, zaradi katerih jih toplo priporočamo.

    2. Kakšne lastnosti imajo lesena okna?

    2.1 Lesena okna - prednosti

    Lesena okna imajo poleg občutka topline in domačnosti, ki ga vzbujajo s svojim videzom, mnogo pozitivnih vplivov na zdravje in dobro počutje ljudi. Les je tudi dober izolator, tako imajo lesena okna dobro toplotno izolativnost. Lesena okna imajo zato najnižjo toplotno prevodnost izmed vseh materialov za okna. Les prav tako dobro uravnava vlažnost v prostoru. Lesena okna morajo biti impregnirana, saj bo les samo tako kljuboval vremenskim razmeram. Če so lesena okna površinsko zaščitena, so dobro obstojna, vendar pa jih je treba dokaj pogosto vzdrževati, lakirati, barvati.  

    Ob uporabi trislojnih lesenih oken lahko od Eko sklada (ob upoštevanju vseh pogojev) pridobite subvencijo.

    Lesena okna

    2.2 Lesena okna - slabosti

    Poglavitna slabost lesenih oken je njihova cena, ki je tudi do 50 % višja od cene PVC oken. Lesena okna je prav tako treba redno in nenehno vzdrževati ter obnavljati, da ne začnejo propadati, saj je les proti drugim materialom bolj dovzeten za vplive iz okolja. Nevzdrževana lesena okna se sčasoma presušijo in deformirajo, posledično pa se v okenskih okvirjih lahko pojavijo razpoke, kar privede do puščanja, slabega tesnjenja in izolacije. Zaradi vsega naštetega imajo lesena okna krajšo življenjsko dobo od PVC ali alu oken.

    3. Koliko stanejo lesena okna?

    Cena za enokrilno leseno okno dimenzije 100 x 100 cm, dvoslojno steklo (toplotna prehodnost U = 1,2 W/m2K) je okrog 240 EUR/kpl.

    4. Alu les okna

    Zelo dobra alternativa lesenim oknom so alu les okna. Alu les okna so okna, katerih sredica oz. meso je sestavljeno iz lesene konstrukcije, ta pa je nato oblečena v aluminij. Po videzu so alu les okna n zunaj podobna aluminijastim. 

    5. Zakaj izbrati alu les okna?

    5.1 Prednosti alu les okna

    Alu les okna imajo številne prednosti pred lesenimi. Ker je sredica okenskega okvirja iz lesa, imajo alu les okna tako dobro toplotno izolativnost kot lesena okna. Ker pa je les oblečen v aluminij, so alu les okna neprimerno enostavnejša za vzdrževanje. So tudi bolj odporna proti zunanjim vplivom, zaradi česar imajo daljšo življenjsko dobo. V primerjavi z aluminijastimi okni so cenejša, predvsem pa bolj toplotno izolativna, njihov videz pa je primerljiv. 

    5.2 Slabosti alu les okna

    Edina resnična slabost alu les oken je, da so še nekoliko dražja od lesenih oken, saj je aluminij, iz katerega je izdelan plašč okenskega okvirja, zelo drag material. So pa alu les okna še vedno cenejša od aluminijastih oken. 

    6. Alu les okna - cenik

    Cena za enokrilno ALU okno dimenzije 100 x 100 cm, dvoslojno steklo (toplotna prehodnost U = 1,1 W/m2K) je okrog 260 EUR/kpl.

    ALU les okna

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja OVERLES d.o.o.

    Ste specialisti za leseno stavbno pohištvo. Kaj je vaša posebnost?

    Točno tako, smo specializirani za les in les-ALU okna in vrata. Lahko bi rekli, da je naša posebnost ravno v tem, da sami proizvajamo stavbno pohištvo in ga tudi prodajamo. Odlikuje nas visoka kvaliteta izdelkov, stavbno pohištvo pa proizvajamo ne samo za enodružinske hiše, temveč tudi za poslovne objekte.

    Pri nas so vsi izdelki narejeni po meri, torej po naročilu, saj imajo investitorji seveda različne zahteve in želje, zato nam je zelo pomembno, da se ustrezno prilagodimo vsakemu. Proizvajamo tudi okna posebnih, organskih oblik, t.j. polokrogla ali okrogla lesena okna in vrata.

    Omenili ste kombinacijo les-ALU oken. Zakaj ta kombinacija, čemu služi aluminij, kje je viden?

    Na obstoječi leseni okenski okvir se na zunanjo stran namesti ALU maska prašno barvana po RAL lestvici, ali izdelava imitacij lesa na ALU masko po postopku sublimacije, kar dodatno varuje les in posledično odstrani stroške vzdrževanja lesenega zunanjega okvirja oken ter podaljša življenjsko dobo izdelka. Na notranji strani okna pa je pristen les, ki pripomore k toplini in naravnosti izdelka.
    ga. Petra, OVERLES d.o.o.

    Strokovni članek 22354
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesena okna?

    Imamo kar 351 izvajalcev za področje Lesena okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 351 izvajalcev za področje Lesena okna
    10
    1

    AHAC okna in zaključna dela d.o.o.


    9.5
    3

    AJM okna-vrata-senčila d.o.o.


    8.6
    1

    ROLETARSTVO BOŽIČ, Žiga Božič s.p.


    8.6
    0

    LUKA KORUN S.P., MIZARSTVO STAVBNO


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane