Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Okna s črnimi okvirji – nikakor ne ali fenomenalna izbira?

    Članek je koristil že 3555+ uporabnikom
    Zadnja leta so vse bolj popularni interierji, ki svoj navdih iščejo pri industrijskih prostorih. Od tod izhaja tudi mnogo trednov, ki jih lahko uporabite, če se nad tem slogom navdušujete: črne armature v kopalnici, inoks kuhinje, vidne inštalacije na stropu in zadnje čase vse bolj priljubljena okna s črnim okvirjem. Slednja so lahko čudovit element tako sodobnega kot tradicionalnega stanovanja, a se je treba zavedati, da vplivajo in zaznamujejo celotno podobo interierja. Kdaj se torej odločiti za črna okna?
    Trendi, dizajn 3555
    Okna s crnimi okvirji (4)
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    Izstopajoča ali nezaznavna?

    Na pravih mestih lahko črni okenski in vratni okvirji v prostor vnesejo ravno prav dramatičnega stilskega učinka. Črna barva je enostavna za kombiniranje z drugimi barvami, ki bi jih želeli uporabiti za pohištvu v interierju, saj tako kot bela prenese in dopušča praktično vse. Okna s črnimi okvirji tradicionalnemu prostoru vdahnejo eleganco, sodobnemu v kombinaciji z ostalimi elementi pa ravno prav industrijske drznosti.

    V nasprotju s splošnim prepričanjem črna okna ne bodejo v oči. Čeprav take barve okenskih okvirjev nismo navajeni, proti pisanim in živim sploh ne izstopa. Črni okenski okvirji lahko delujejo kot senca in v interierju z razgibano barvno paleto celo popolnoma izginejo v ozadje. Zaradi tega vidimo samo še zunanjost, okvir pa postane praktično nezaznaven. Iz istega razloga se na teniških igriščih uporabljajo črne mreže, saj se igralci ob belih mrežah ne bi mogli skoncentrirati na igro, ker bi te preveč sekale v ospredje. To je tudi razlog, zakaj se odločiti za črne okenske okvirje, če opazujete eksterier hiše: v kolikor želite na fasadi poudariti materiale oziroma njene obloge, raje izberite okna s črnim okvirjem, saj bodo na fasadi postala praktično nezaznavna. Bela okna z belim okvirjem so veliko bolj opazna in lahko kontrirajo ostalemu delu fasade, ki bi ga želeli bolj poudariti.

    Črni okenski okvirji bodo izrazito očitni samo v zelo svetlih interierjih s pretežno belo in bež barvno paleto. V tem primeru je vaša odločitev, ali vam je kontrast med črnimi okvirji in svetlim interierjem všeč, ali pa bi se mu raje želeli izgoniti. Črne okenske okvirje v zelo svetlih, velikih in odprtih prostorih vseeno odsvetujemo, saj bodo enostavno preveč zaznamovali celotni prostor in delovali prisiljeno, kakor da v celotno zasnovo sploh ne pašejo.

    Okna-s-crnimi-okvirji-dnevna-soba.jpg
    Pri svetlih in bež interierjih bodite pozorni, da črna okna ne bodo preveč izstopala - razen če vam je močan kontrast všeč. 

    Segrevanje

    Lastnost črnih okenskih okvirjev je nekoliko večja absorbcija toplote, kar je lahko zaželeno ali pa nezaželeno, odvisno od geografskega območja in podnebja, kjer se nahajamo. Na srečo obstaja rešitev tudi za zelo vroča območja. Če so črni okenski okvirji iz aluminija, imamo na voljo termalno prekinjene okvirje z vgrajenimi plastičnimi ločevalnimi elementi. Ti preprečijo prenos toplote iz zunanjega na notranji okvir, kar pomeni, da se notranji prostori hiše ne segrevajo.

    Okna-s crnimi-okvirji (3).jpg
    Priporočamo, da izberete aluminijaste črne okenske okvirje. 

    Kateri material izbrati?

    Če se odločimo za črne okenske okvirje, imamo načeloma več možnosti izbire materiala. Okvirji so lahko leseni in nato pobarvani na črno ali pa so aluminijasti. Problem lesenih je, da se lahko barva sploh na zunanji strani, ki je izpostavljena vremenskim vplivom, začne luščiti in odpadati. Zato je najbolje, da se v primeru nakupa črnih okenskih okvirjev odločite za aluminijaste okvirje.

    Dodatna možnost so jekleni okenski okvirji, ki bodo vašemu domu takoj dodali luksuzen pridih, a je treba vedeti, da so precej dragi. V kolikor vam finance to dopuščajo in bi radi še posebej natančno posnemali industrijski slog interierja, jeklene okvirje vsekakor toplo priporočamo. Zaradi svoje materialnosti se bodo starali z očarljivo patino in delovali iskreno, kakor da bi bili dejansko namenjeni tovarniškim prostorom. Jekleni okvirji so lahko zelo tanke debeline, zato so dobra izbira tudi za okna in balkonska vrata s številnimi prekati. Takšni okenski okvirji so tudi najbolj iskreni in pristni, saj so bila prvotno vsa industrijska okna jeklena, šele kasneje pa so jih nadomestili materiali kot sta les in aluminij.

    Okna-s crnimi-okvirji.jpg
    V nasprotju s splošnim prepričanjem črni okenski okvirji ob pogledu skozi okno ne bijejo v oči. 

    Času primerna

    Črni okenski okvirji izgledajo super tako v sodobnem kot v v tradicionalnem stilu stanovanja ali hiše. Veliko hiš je namreč v preteklosti v resnici imelo ne samo črne okenske okvirje, pač pa tudi temno poudarjeno okrasje na fasadi in temne žlebove. To je dobro učinkovalo ravno zaradi tega, ker črna barva ne tekmuje z nobeno drugo in je zato enostavna za kombinacijo z drugimi barvami in materiali. Opečne hiše imajo zaradi tega pogosto ravno črne okenske okvirje, saj ta kombinacija na fasadi deluje bolj estetsko od kombinacije opeke in belih okvirjev.

    Priporočamo pa, da se črnim okenskim okvirjem izognete v primeru prenove stare hiše, ki originalno ni imela takih okvirjev in ni bila grajena v slogu, za katerega so bili črni okenski okvirji značilni. Pomembno je ohraniti identiteto stare hiše in ne vgrajevati elementov, za katere je že na daleč očitno, da v obdobje izgradnje hiše ne sodijo. Tako obnovljena hiša bo delovala zmedeno in čudno. Stare hiše so že tako zelo očarljive same po sebi, zato ekscentričnih dodatkov, ki k obdobju njihovega nastanka ne sodijo, ne potrebujejo. Veliko bolje je poudariti njihove obstoječe kvalitete in jih prenoviti v skladu z obdobjem izgradnje.

    Okna-s-crnimi-okvirji-kopalnica.jpg
    Črna barva je enostavna za kombiniranje s številnimi materiali in barvami.

    Siva in ostali odtenki

    Včasih je bolje izbrati nekoliko bolj ubite barvne odtenke, npr. temno sive okenske okvirje. Sedaj se vam verjetno poraja precej vprašanj; ne samo, da ste v dvomih, ali sploh izbrati črne okenske okvirje, verjetno se sprašujete tudi, kako močno črni naj bodo in ali ni morda bolje izbrati okvirjev v sivi barvi. Odgovor na to boste dobili, če natančno pogledate vašo hišo, ki vam pravzaprav sama namiguje, kateri odtenek izbrati. Če ima hiša več sivih kot črnih odtenkov, potem bodo sivi okenski okvirji verjetno boljša izbira, razen če fasadi hiše izrecno želite dodati nekaj kontrastra.

    Skratka, upoštevajte obstoječo barvno paleto hiše, premislite, kaj želite na fasadi in interierju poudariti in narediti bolj očitno, kaj pa skriti v ozadje. Samo na podlagi takega premisleka boste s svojo odločitvijo pomirjeni in zadovoljni. Najbolje pa si boste izgled hiše od zunaj in noter glede na različne barve okenskih okvirjev predstavljali s pomočjo 3D vizualizacij, ki vam jih lahko izdela arhitekt. Tako boste lahko nemudoma konkretno videli, kaj pomenijo beli, sivi ali črni okenski okvirji in lažje sprejeli odločitev.

    Okna-s crnimi-okvirji (1).jpg
    V kolikor želite na fasadi poudariti element oken, je črna barva okvirjev odlična izbira. 

     

     

    Trendi, dizajn 3555
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Okna?

    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 461 izvajalcev za področje Okna
    10
    4

    TERMOGLAS okna d.o.o.


    8.9
    1

    AL-OK d.o.o.


    10
    17

    MATNIKJELN, Nikola Jeftenić s.p.


    8.9
    0

    TERMODOM, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane