Za področje

  Načini odpiranja oken

  Članek je koristil že 16425+ uporabnikom
  S širokim izborom različnih vrst oken, so na voljo tudi različni načini odpiranja okenskih kril, ki zadovoljijo slehernega uporabnika. Način odpiranja določenega okna je velikokrat odvisen od same namembnosti prostora, kjer se okno nahaja. V prostorih, kjer je potreba po zračenju, se nameščajo okna z omogočenim odpiranjem kril, spet v drugih prostorih, kjer je prioriteta le osvetlitev, se namestijo fiksna okna, ki ne zagotavljajo odpiranja. Na terasah in balkonih, pa se običajno zaradi potrebe po neprestanem prehajanju iz notranjega v zunanji prostor in navezovanju z naravo, nameščajo drsna okna - vrata.
  Strokovni članek 16425
  enokrilno okno s polnim in nagibnim odpiranjem krila
  Imamo kar 451 izvajalcev za področje Okna:

  1. STENSKA OKNAFiksno okno

  Za fiksna okna je značilno, da nimajo odpirajočega se krila, zato nam nudijo le osvetlitev. Pozicioniramo jih na mestih oz. v prostorih, kjer je potreba po zračenju minimalna ali pa je sploh ni. Spadajo med cenovno zelo ugodna okna, saj ne vsebujejo dodatnega okenskega okovja. Največja priporočena dimenzija za fiksna okna je cca. 1800 x 1100mm.
  Za fiksno okno standardnih dimenzij 1200 x 1200mm boste odšteli približno 180€. Kar je pomembno z vidika cene je to, da so fiksna okna tudi do 50% cenejša od ostalih (enokrilno, dvokrilno okno). Dodatne informacije o cenovno ugodnih oknih si preberite v drugih člankih ali pa se pozanimajte pri naših priznanih izvajalcih preko naše spletne strani.

  Enokrilno okno

  Enokrilno okno sestavlja podboj oz. okvir in eno okensko krilo, ki ima omogočeno odpiranje v desno ali levo stran v notranjost prostora in odpiranje na nagib. Za učinkovito in hitro prezračevanje prostora, se priporoča polna odprtost okenskega krila, saj zadostuje že približno 10min, da se prostori popolnoma prezračijo. Tako se za hitro in učinkovito prezračenje celotnega stanovanja (hiše) priporoča, da se odprejo vsa okna na polno in se naredi prepih. To se naj ponovi 3 - 4x dnevno. Odprtost okenskega krila na kip omogoča le minimalni dotok svežega zraka v prostor. Tovrsten način prezračevanja pa pride prav v primeru slabega vremena, ko zaradi zunanjih dejavnikov (vdor meteorne vode) okna nočemo odpreti na stežaj. Standardna enokrilna okna se vgrajuje v večstanovanjske objekte, kjer je predvidena manjša zidna odprtina. Priporoča se največja dimenzija cca. 1400 x 1400mm.
  Kako je s cenami? Za PVC enokrilno okno dimenzij 1200 x 1200mm boste odšteli cca. 230€, cena enokrilnega okna z lesenim okvirjem enakih dimenzij pa je lahko tudi do 40% višja.

  Dvokrilno okno

  Za dvokrilno okno je značilno, da je sestavljeno iz podboja oz. okvirja in dveh okenskih kril. Obe okenski krili sta lahko simetrični – enakih dimenzij ali pa asimetrični – različnih dimenzij, odvisno seveda od razpoložljivega prostora, kjer okno vgrajujemo. Dvokrilna okna zaradi večjih dimenzij največkrat vgrajujemo v enodružinske hiše, kjer je potreba po osvetlitvi prostorov zaradi dimenzij večja. V osnovi ločimo dve vrsti dvokrilnega okna:
  -    dvokrilno okno z vmesnim pokončnikom
  -    dvokrilno okno brez vmesnega pokončnika

  Dvokrilno okno z vmesnim pokončnikom

  Ta vrsta oken, na račun fiksnega pokončnika, zagotavlja odpiranje obeh okenskih kril tako v horizontalni kot v vertikalni smeri. Največja priporočena dimenzija dvokrilnega okna z vmesnim pokončnikom je cca. 2500 x 2200mm.

  Dvokrilno okno brez vmesnega pokončnika

  Pri dvokrilnem oknu brez vmesnega pokončnika je omogočeno odpiranje obeh okenskih kril v horizontalni  smeri, v vertikalni smeri pa se odpira le eno okensko krilo. Priporoča se največja dimenzija cca. 2000 x 1400mm.
  Za PVC dvokrilno okno približnih dimenzij 2000 x 1500mm boste odšteli cca. 450€, z lesenim okvirjem pa cca. 650€. Dvokrilna okna z lesenim okvrijem so tako dražja za približno 40%.

  2. STREŠNA OKNA

  Pravtako kot stenska okna se tudi strešna okna razlikujejo po načinu odpiranja. Delijo se v dve osnovni skupini.

  Klasično strešno okno

  Klasično izvedbo strešnih oken prepoznamo po tem, da se ročka za odpiranje nahaja na zgornji strani okenskega okvirja. Poglavitna prednost je, da brez težav zapolnimo prostor pod oknom, saj nam pri tovrstnem odpiranju oprema postavljena direkt pod okno ni v napoto in ročico zlahka dosežemo.

  Panoramsko strešno okno

  Ročica za odpiranje se pri panoramskem strešnem oknu nahaja na spodnji strani. Pomanjkljivost je v tem, da prostor pod oknom ne moremo zapolniti z notranjo opremo, saj mora biti dostop do okna neoviran. Prednost odpiranja panoramskih strešnih oken pa je v nudenju boljšega razgleda, s tem se poveča naravno prezračevanje, boljši je tudi izkoristek naravne svetlobe.

  Cene strešnega okna se gibljejo v razponu 450 – 750€, odvisno od materiala, zasteklitve, načina odpiranja in drugih lastnosti. Za klasično strešno okno z lesenim okvirjem boste odšteli cca. 470€, za panoramsko strešno okno, prav tako z lesenim okvirjem, pa cca. 640€. Plastificirana strešna okna z leseno sredico pa so od lesenih še dražja za približno 20%.

  Opomba: v cene ni zajet DDV in stroški montaže.
  dvokrilno okno z odpiranjem v obeh smereh
  dvokrilno okno z odpiranjem v obeh smereh


  klasično strešno okno
  klasično strešno okno


  panoramsko strešno okno
  panoramsko strešno okno


  Strokovni članek 16425
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 451 izvajalcev za področje Okna:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 451 izvajalcev za področje Okna:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 451 izvajalcev za področje Okna
  10
  31

  ADI Projekt Dušan Žukovec s.p.


  9.3
  0

  SPECTRA 9, d.o.o.


  10
  2

  Okna Blaž Vranešič s.p.


  10
  31

  SENČILA LESCE,OKNA,VRATA,SENČILA D.O.O


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje OKNA?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane