Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Varjenje aluminija (MIG, MAG in TIG varjenje)

    Članek je koristil že 11672+ uporabnikom
    Varjenje aluminija je proces spajanja dveh kovinskih delov. Ročno varjenje aluminija je najbolj vsestranski in preprost postopek, ki se uporablja za varjenje železa, jekla, aluminija in inoxa. Varjenje lahko poteka v obratih ali pa na prostem. Najbolj pogosti načini varjenja so MAG varjenje, MIG varjenje in TIG varjenje aluminija.
    11672
    varjenje aluminija

    1. Varjenje aluminija

    1.1 Varjenje aluminija podrobneje

    Varjenje aluminija je zahteven postopek, ki zahteva veliko izkušenj in kakovostno varilno opremo, so razložili mojstri iz podjetja Ksar. Aluminij se vari z izmeničnim tokom, ki odstrani aluminijev oksid ali enosmernim varilnim tokom. Površino varjenja je najprej potrebno dobro očistiti, za hitrejše varjenje pa lahko aluminij segrejemo na 200°C. Primerna oprema za varjenje je zaščitna maska s temnim steklom, zaščitne rokavice, negorljiva obleka in obutev, visokofrekvenčni generator, gorilnik, varilni aparat in jeklenka plina. Varjenja se lotevamo le v dobro prezračevanem prostoru, saj se ob varjenju sproščajo nevarni plini.

    1.2 Izgled vara

    Izgled vara je odvisen od tehnike varjenja. Poznamo TIG varjenje aluminija, MIG varjenje in MIG MAG varjenje aluminija. Zahtev za izgled vara je veliko, kar je logično, saj var močno vpliva na celotno podobo izdelka. Najbolj uveljavljen je izgled, ki ga doseže TIG varjenje aluminija, MIG varjenje pa se mu lahko približa z oscilacijo gorilnika. To je precej zahtevno, če želimo ob tem zagotoviti še enakomernost. Enostavneje je, če za varjenje aluminije, kjer želimo lep var, uporabimo ti. dvojni pulz, ki ga omogoča MIG MAG varjenje. TIG varjenje je bolj občutljivo na nečistoče kot MIG varjenje (in MIG MAG varjenje), v vsakem primeru pa je varjenec pred varjenjem dobro očistiti.

    Varjenje aluminija
    Varjenje aluminija z dodajanjem talilne žičke.

    2. TIG varjenje aluminija

    TIG varjenje aluminija za zaščito vara uporablja plin argon in netaljiva volframova elektroda s premerom med 0,5 do 6,4 mm za vzpostavitev obloka. Gorenje obloka med elektrodo in varjencem med TIG varjenjem aluminija dovaja toploto na varilno mesto. Material za var se dodaja od strani. Večjo kvaliteto vara lahko dosežemo s čisto opremo in pravo količino dovedene toplote. V primeru, da varilni aparat ne dovaja dovolj toplote, se izbere drug tip elektrode ali elektroda z večjim premerom. TIG varjenje aluminja lahko poteka ročno, polavtomatsko ali avtomatsko pri čemer se ročno varijo le manjši kosi nepravilnih oblik ali težko dostopna mesta. Polavtomatsko TIG varjenje aluminija varilno žico dovaja s transportno pripravo. Avtomatsko varjenje pa je omejeno le na vodoravne vare.

    3. MIG varjenje aluminija (kratkostični postopek)

    Kar nekaj dejavnikov vpliva na to, kako uspešno bo MIG varjenje aluminija. Za MIG varjenje aluminija je najbolj razširjen argon, ki je sicer zaščitni plin, uporabljajo pa se lahko tudi mešanice s helijem. MIG varjenje aluminija po kratkostičnem postopku je mogoče z vsakim MIG/MAG varilnim aparatom, z možnostjo nastavitve napetosti obloka in regulacijo hitrosti žice. Prednost, ki jo ima kratkostično MIG varjenje aluminija je, da se pri višji tokovih kapljice žice bolj razpršujejo, kar omogoča kvalitetne horizontalne zvare, vendar je pršenje neugodno pri vertikalnih zvarih ali varjenju nad glavo. Slabost, ki jo prinaša kratkostično MIG varjenje aluminija pa je, da pri nižjih tokovih zahteva več obrizgov.

    Varjenje aluminija

    4. MIG MAG varjenje aluminija (pulzni postopek)

    Pri MIG MAG varjenju aluminija po dvojnem pulznem postopku brizganja ni, vendar je potrebna natančna regulacija dolžine obloka, kjer se kapljice talijo z žice. Zaradi boljše zaščite obloka se priporoča MIG MAG varjenje aluminija z desne proti levi, pri katerem se talina poriva. Velik pomen ima tudi podajni mehanizem. Skoraj vsi sodobni MIG/MAG varilni izvori imZa MIG MAG varjenje je zelo pomemben mehanizem. Danes imajo skoraj vsi 4-kolesni pogon, pri čemer je zelo pomembna oblika utorov koles. Najboljša oblika utorov za mig varjenje in mag varjenje aluminija je polkrožna na vseh 4 kolesih.

    Čeprav se sliši zapleteno, je MIG MAG varjenje aluminija dandanes že mnogo lažje, pojasnjujejo v Ksar, saj sodobne varilne naprave lahko enostavno preklapljajo med pulznim ali kratkostičnim postopkom.

    5. Varjenje aluminija - splošne smernice

    Če je le mogoče, svetujemo, da za varjenje aluminija uporabite tako tehniko, da talino porivate. To najbolje omogoča varjenje aluminija z desne strani proti levi, saj omogoča boljšo zaščito obloka, čiščenje taline in posledično zmanjša količino škodljivih saj. Moderni varilni izvori za varjenje aluminija imajo na voljo avtomatske karakteristike za varjenje aluminija, ne glede na to ali gre za pulzno ali kratkostično varjenje. To varilcu precej olajša nastavljanje optimalnih varilnih parametrov.

    11672
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Obdelava kovin?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane