Za področje

    Vrtanje vrtin: vrtina za vodo

    Članek je koristil že 5468+ uporabnikom
    Za potrebe geomehanskih poročil območja za gradnjo ali zgolj za namestitev toplotne črpalke voda-voda, se vse pogosteje uporablja globinsko vrtanje vrtin. S pomočjo globinskega vrtanja se na določenih območjih omogoča tudi oskrbo s pitno vodo. Postopki vrtanja si sledijo v sledečih fazah.
    Strokovni članek 5468
    Vrtanje vrtin se izvaja z namenom vzpostaviti stik med podtalnico in površjem.
    Imamo kar 66 izvajalcev za področje Globinsko vrtanje vrtin:

    1. Načrtovanje in pridobivanje potrebnih dovoljenj

    Pred pričetkom vrtanja je potrebno pridobiti ustrezno dovoljenje ter hidrološko in geološko analizo območja na katerem bomo izvajali vrtanje. Dokumentacija in dovoljenja pred začetkom izvajanja del, se razlikujejo od projekta do projekta. Posvetujte se s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z geotermalnim inženirstvom.

    2. Izvajanje del-vrtanje vrtin

    Kako se bodo izvajala dela je odvisno od končnega namena vrtine. Način vrtanja je odvisen tudi od lokacije vrtine. Če se vrtanje izvaja v neposredni bližini objektov, uporabimo postopek kombinacije vrtanja s preventorjem, ki nam omogoča neposredno odvajanje navrtanega materiala in mulja v zbiralnik. V kolikor je vrtina namenjena geo-sondam se vrtanje izvaja v skladu z VDI smernicami. 

    3. Merjenje-končni del pri pripravi vrtine

    Ko zaključimo z vrtanjem se izvedejo meritve izdatnosti vodonosnika. Meritve vodonosnika so osnova za izdelavo potrebne dokumentacije, ki jo potrebujemo za pridobitev vodnega dovoljenja. Vodno dovoljenje izda ARSO.

    4. Cena vrtine

    Ceno vrtanja merimo v tekočih izvrtanih metrih. Cena vrtanja je odvisna od materiala v katerega se izvaja vrtanje. V kolikor je material trd, je za vrtanje tekočega metra potrebno vložiti več časa kot v primeru močvirnatih tal. Pozitivna lastnost trdih kamnitih tal je majhna vodo prepustnost, kar pa je negativna lastnost močvirnatih tal. Za tekoči meter izvrtane vrtine bomo odšteli v povprečju 70 €/tm.

    globinsko vrtanje vrtin_2_vrtanje vrtin se izvaja glede predhodne geomehanske analize tudi znotraj u

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja GEO - HIDRO podjetje za proizvodnjo, trgovino in storitve, Preserje, d.o.o.

    Kakšna je potrebna globina vrtine za toplotno črpalko sistem voda-voda?

    Globina je v prvi vrsti odvisna od nivoja podtalnice in izdatnosti vodonosnika, kar pa je odvisno od lokalnih hidrogeoloških razmer. Pomembno je, da vrtina ne doseže le plasti vodonosnika, pač pa, da je zavrtana dovolj globoko v vodonosik. Če se vrta na poljih, kjer prevladujejo aluvialni nanosi proda, je vrtina lahko naprimer globoka le 20 m, seveda če to omogočajo lokalne hidrogeološke razmere. V drugih primerih pa smo za potrebe sistema voda-voda, izdelali vrtine globine tudi 400 m in več. Torej, enoznačnega odgovora kako globoka mora biti vrtina, ni. Vse je odvisno od posamezne lokacije.

    Kakšen premer vrtin se uporablja največ?

    Premer vrtine je odvisen od potrebne črpalne količine, ki jo zahteva toplotna črpalka. Za zajem podzemne vode do 5 l/s, se izvede vrtina vrtanega premera običajno 152 mm, v katero se vgradijo vrtinske cevi običajno premerov med 114,3 mm in 127 mm (lahko se uporabi PVC, črno jeklo ali nerjavno jeklo). V takšno vrtinsko cev, se vgradi potopna črpalka standardne dimenzije 4", ki je sposobna črpati do 5 l/s. Tak sistem je primeren za ogrevanje objekta s toplotno črpalko nazivne moči kondenzatorja nekje do 70 kW. To pokrije potrebe velike večine stanovanjskih objektov.

    Za količine črpanja med 5 l/s in 20 l/s, je potrebno vgraditi potopno črpalko dimenzije 6". Za tak sistem, se običajno vrta s premerom 219 mm ter vgradi vrtinske cevi dimenzij med 168,3 mm in 180 mm (PVC, črno jeklo ali nerjavno jeklo). Tak sistem je primeren za ogrevanje s toplotno črpalko nazivne moči kondenzatorja do 280 kW.

    V določenih slučajih, so potrebne tudi večje potopne črpalke in seveda vrtine večjega premera, oziroma vrtanje z več različnimi premeri na isti vrtini. V podjetju izdelujemo vrtine premerov za vse na trgu obstoječe dimenzije potopnih črpalk.
    g. Jaka, GEO - HIDRO podjetje za proizvodnjo, trgovino in storitve, Preserje, d.o.o.

    Strokovni članek 5468
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Globinsko vrtanje vrtin?

    Imamo kar 66 izvajalcev za področje Globinsko vrtanje vrtin:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 66 izvajalcev za področje Globinsko vrtanje vrtin
    8.8
    0

    Vrtine Palir d.o.o.


    8.9
    51

    ADRIALIN d.o.o.


    10
    7

    DIATE proizvodnja, storitve in trgovina d.o.o.


    8.9
    1

    ZEMELJSKA GRADBENA DELA, VRTINE ANDREJ POLAK S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane