Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Jeklena konstrukcija in jekleni profili (železni profili)

    Članek je koristil že 12887+ uporabnikom
    Kovinske konstrukcije že mnogo let konkurirajo mnogim drugim gradbenim materialom (betonu, opečnim zidakom), poleg tega pa imajo tudi številne prednosti. Jekleni profili in železni profili so v večji meri značilni poslovne in industrijske objekte, nekoliko manj na enodružinske hiše, čeprav je v zadnjem času viden porast tudi na tem področju. Kakšne prednosti prinaša gradnja s kovinsko konstrukcijo, katerih vrst so jekleni profili in kakšna je okvirna cena kovinske konstrukcije, si preberite v nadaljevanju zapisa.
    Strokovni članek 12887
    jeklena konstrukcija
    Imamo kar 774 izvajalcev za področje Kovinske konstrukcije:

    1. Železna konstrukcija in železni profili

    1.1 Železna konstrukcija 

    Železna konstrukcija oz železni profili je pravzaprav zavajujoč izraz, saj je v sodobnem gradbeništvu praktično vse "železje" v resnici jeklo. Izraz železna konstrukcija je torej izraz preteklosti, ko jekla še niso poznali in so dejansko gradili iz železa, kasneje pa je železna konstrukcija postala oplemenitena z drugimi kovinami - tako je nastala jeklena konstrukcija. Ob izrazu železna konstrukcija nam verjetno vsem na misel pridejo stari litoželezni mostovi, kjer so bili pogostokrat uporabljeni želzni profili velikih dimenzij. 

    2. Jeklena konstrukcija

    Lahko rečemo, da je jeklo, iz katerega sestoji jeklena konstrukcija, material prihodnosti. V prid jeklu govorijo njegove tehnične lastnosti kot so natezna trdnost, možnost premoščanja velikih razponov, hitra in natančna montaža, enostavno vzdrževanje, prožnost in fleksibilnost. Jeklena konstrukcija je poleg vsega naštetega oplemenitena še z optimalnostjo z estetskega, ekonomskega, varnostnega in navsezadnje z okoljskega vidika. Jeklena konstrukcija velja za trdno, lahko se enostavno kombinira z drugimi gradbenimi materiali, velja za izjemno trajno in varno z vidika protipotresne gradnje.

    Na tem mestu moramo pojasniti razliko med kovinsko in jekleno konstrukcijo. Jeklena konstrukcija je, kot pove že njeno ime, iz jekla, kovinska konstrukcija pa je širši izraz, ki zaobsega več vrst kovin. Kovinska konstrukcija je npr. tudi aluminijasta konstrukcija. 

    3. Jekleni profili

    3.1 Kakšne lastnosti imajo jekleni profili?

    Jekleni profili imajo izvrstne fizikalne lastnosti, zaradi česar so zaželeni in pogosto uporabljeni predvsem pri gradnji objektov večjega merila. Jekleni profili lahko premoščajo izjemne razdalje, zato se pogosto uprorabljajo pri gradnji objektov, kjer so potrebni veliki konstrukcijski razponi, npr. športne dvorane, prireditvene hale... Med poglavitne prednosti jekla, iz katerega so jekleni profili, sodijo hitra in gospodarna montaža, dolga življenjska doba, fleksibilnost pri gradnji, enostavno kombiniranje z drugimi gradbenimi materiali, omogočanje premostitve zelo velikih razponov, enostavno vzdrževanje, načrtovanje in dimenzioniranje omogoča veliko svobodo projektantom in arhitektom. Nenazadnje pa je gradnja z jeklom okolju prijazna, saj gre za reciklirni material.

    Jekleni profili so zelo težki, prav tako so vedno prefabricirani - to pomeni, da se na mestu gradnje samo še spojijo ali zvarijo skupaj. Jekleni profili za jeklene konstrukcije se zaradi svoje izjemne teže prevažajo le s tovornajki, dvigujejo pa z večjimi ali manjšimi žerjavi. 

    3.2 Kako se jekleni profili montirajo?

    Kot zapisano že prej, velja jeklena konstrukcija za zelo hitro in preprosto, prav so jekleni profili relativno enostavni za montažo. Pred montažo na gradbišču je jeklena konstrukcija izdelana v proizvodni, v klimatsko kontroliranih zaprtih prostorih, zato se proizvodni proces primerja s procesom izdelave lesenih okvirnih panelov za montažne hiše. Po končanem procesu v proizvodnji, so jekleni profili (stebri, nosilci,...) pripeljani na gradbišče, kjer se montirajo oz. sestavijo. Po sestavi nosilne jeklene konstrukcije se nadaljuje gradnja fasadnih in strešnih elementov.

    Jeklena konstrukcija predstavlja poseben izziv tudi za projektante tovrstnih konstrukcij, ki jim omogoča zelo svobodno izražanje. Objekti iz takih konstrukcij veljajo z estetskega vidika za izjemno elegantne, omogočajo pa realizacijo mnogih divjih idej sodobnega arhitekturnega oblikovanja in projektiranja. Estetski vidik se vidi predvsem v možnosti uporabe večjih steklenih površin, katerih vgradnjo omogoča prav velika nosilnost in premagovanje velikih razponov jeklenih profilov.

    Jekleni profili
    Jekleni profili so na voljo v številnih vrstah, največkrat pa jih med sabo kombiniramo. 

    4. HEA, IPE profil ali U profil?

    Jekleno konstrukcijo sestavljajo stebri, grede, nosilci in podobni materiali, ki jih sestavljajo različni jekleni profili. Tako se recimo uporabljajo vročevaljani I profili, vroče valjani IPE profili, HEA profili s širokima paralelnima pasnicama, HEB profili, HEM profili, U profil, L profili, razni kotniki in nenazadnje tudi jeklene cevi. Vse vrste jeklenih profilov in zahteve glede dimenzioniranja jeklenih konstrukcij so navedeni v Evrokodu 3 - standard za projektiranje jeklenih konstrukcij.

    4.1 HEA, H, I in IPE profil

    IPE profili in I profili so hitro razpoznavni po svojem tipičnem prerezu v obliki črke I. IPE profili imajo standardne dimenzije višine 80 - 600. I profili so IPE zelo podobni, le da se standardne dimenzije nekoliko razlikuje.

    4.2 H, HEB in HEA profil

    Zmeda lahko nastane pri ločevanju H, HEB in HEA profilov od IPE in I profilov. HEA profili in H profili imajo namreč prerez, ki je zelo podoben tistemu, ki ga imajo IPE profili, razlika pa je v tem, da so IPE profili bolj vitki in ozki, HEB, HEA profili in H profili pa so v prerezu bolj kvadratni in imajo višino bolj podobno dolžini. HEB, H in HEA profili imajo prav tako popolnoma drugačne standardne dimenzije, npr. HEA profili so na voljo v višinah od 100 - 1000 mm. 

    4.3 L in U profil

    L in U profili se po prerezu zelo razlikujejo od drugih profilov. Imajo jasen in takoj razpoznaven prerez v obliki črke U oziroma L. Poleg konstrukcijske - nosilne fukncije se pogostokrat uporabljajo tudi za pripire in rege pri oknih ipd. L profile velikokrat imenujemo kar kotniki ali kotni profili, saj njihova oblika omogoča umestitev v kot. 

    5. Jekleni profili - cena različnih profilov

    Jekleni prodili se po ceni razlikujejo, to pa je odvisno predvsem od tipa oz. vrste profila.  Cene nihajo v prvi vrsti od dimenzij jeklene konstrukcije, kjer se za večje objekte, recimo proizvodne hale, uporablja cena na kilogram. V primeru kovinskih nadstreškov je cena preračunana na m2. Cena je odvisna še od izvajalca.

    Jeklena konstrukcija, kjer so uporabljeni vroče cinkani profili, skupaj z dobavo in montažo na lokaciji, bo predstavljala strošek cca. 5€/kg.

    Strokovni članek 12887
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kovinske konstrukcije?

    Imamo kar 774 izvajalcev za področje Kovinske konstrukcije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 774 izvajalcev za področje Kovinske konstrukcije
    8.6
    0

    Kovinarstvo Robert Pavc s.p.


    9.9
    6

    Ključavničarske storitve Anže Rupnik s.p


    9.6
    26

    Hišniške storitve, Momčilo Bulić s.p.


    8.7
    0

    DEMONT KLJUČAVNIČARSTVO FRANCO DEBERNARDI S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane