Gradnja in cena bazena

  Članek je koristil že 15973+ uporabnikom
  Poletje je čas, ko se rade volje ohladimo in sprostimo v bazenu. Bazen velja za t.i. stilski dodatek vaši hiši in okolici, v katerem boste v poletnih mesecih nedvomno preživeli veliko svojega prostega časa. Na trgu obstaja veliko različnih vrst bazenov, ki se v prvi vrsti razlikujejo glede na vrsto materiala oz. konstrukcije. Tako v osnovi ločimo betonski bazen, bazen iz stiropornih zidakov, poliestrski (montažni bazen), samostoječi bazen in nenazadnje tudi naravni bazen-plavalni ribnik. V nadaljevanju zapisa smo za vas povzeli ključna dejstva pri gradnji betonskega bazena in bazena iz stiropornih zidakov ter cene bazenov.
  Detajl 15973
  priljubljen
  Betonski bazen velja za najdražjo vrsto bazena
  Imamo kar 109 izvajalcev za področje Bazeni:

  1. BETONSKI BAZEN

  Kot že ime samo pove, je tovrstni bazen grajen iz betona (betonski zidaki, betoniranje z opažem). Za gradnjo betonskega bazena je vsekakor potreben izkop in priprava gradbene jame ter izvedba betonske temeljne plošče.

  Izkop gradbene jame, izvedba talne plošče

  Betonski bazen je vgradni bazen, zato je pred gradnjo obodnih betonskih sten potreben najprej izkop gradbene jame, ustrezna zaščita le-te in izvedba betonske temeljne plošče, na kateri bo bazen stal. Izdelava dna bazena je torej prvi korak, pri katerem je potrebno biti pozoren na ustrezno nameščenost določenih odtokov. Talne odtoke betonskega bazena in ostale elemente (vodni efekti, povratne cevi) se namesti na točno določeno predpisano pozicijo, šele nato sledi betoniranje talne plošče.

  Izvedba betonskih sten

  Pri izdelavi sten bazena je prvo pravilo, da se najprej naredi notranja opažna stena, na katero se pritrdijo cevi in ostali elementi bazenske tehnike. Potrebno je seveda upoštevati tudi dejstvo, da naj opažni material omogoča izvedbo lukenj oz. izvrtin, skozi katere se namestijo cevi in elementi bazena. Ravno zaradi tega se ne priporoča izvedba opaža iz materialov, ki ne dopuščajo izvedbo odprtin (PVC, kovina). V spoj med talno betonsko ploščo in betonsko steno se namesti ekspanzijski trak, kombiniran z ekspanzijskim silikonom. Ekspanzijski trak onemogoča pronicanje vode iz bazena. Ko so vse potrebne notranje instalacije bazena nameščene, sledi končno betoniranje sten bazena in nazadnje, po doseženi trdnosti betona, tudi demontaža (lesenega) opaža.

  detajl bazena.png

  Polaganje cevi okrog bazena, hidroizolacija in namestitev toplotne izolacije

  Po demontaži opaža se okrog bazena namestijo zunanje instalacije za delovanje celotne bazenske tehnike. Priporoča se, da se vse vertikalne cevi ustrezno zaščitijo. Z zunanje strani je potreben nanos hidroizolacije, na katero se namesti vodoodporna toplotna izolacija (XPS).

  Hidroizolacija in zaključni sloj na notranji strani

  Kot prvo, se na notranjo stran bazena nanese hidroizolacijski sloj na cementni, vodotesni masi. Priporoča se uporaba trajno elastičnih mas, katere zagotavljajo vodotesnost tudi ob morebitnem pojavu manjših razpok v materialu in v primeru manjših premikov talne betonske plošče in sten bazena. Za zaključni notranji sloj bazena se lahko uporabijo keramične ploščice, pritrjene z lepilom. Keramične ploščice morajo ustrezati posebnim standardom za bazene in morajo biti še posebej odporne na vodo. Za zaključni sloj se lahko uporabijo tudi razni stekleni mozaiki ali kamnite obloge. Za lepljenje keramike se priporoča uporaba posebnega epoksi lepila, ki so kot taka popolnoma neobčutljiva na pH vrednost vode v bazenu. V notranjosti bazena se kot zaključni sloj, namesto keramike, lahko uporabi tudi posebna bazenska PVC folija, ki služi kot hidroizolacijski sloj in obenem tudi zaključni sloj bazena. Izbirate lahko med najrazličnejšimi vzorci PVC folije (mozaik, marmor, itd.).

  2. BAZEN IZ STIROPORNIH ZIDAKOV

  Enako kot pri gradnji betonskega bazena, je tudi v primeru stiropornega bazena potreben izkop in ustrezna priprava gradbene jame ter izvedba betonske plošče. Nato sledi gradnja sten iz stiropornih zidakov.

  Izvedba sten iz stiropornih zidakov in polaganje cevi okrog bazena

  Gradnja bazena iz stiropornih zidakov je nedvomno boljša, že iz stroškovnega vidika. Tovrstna gradnja bazena je z vidika težavnosti primerna tudi za samograditelje. Pri gradnji stiropornega bazena se gradi vsako vrsto zidakov posebej, obenem pa je potrebno paziti, da se sproti vgrajuje elemente bazenskih instalacij. Prednost stiropornih zidakov se kaže tudi v dejstvu, da na zunanji strani bazenske školjke ne potrebujemo dodatno vgradnjo toplotne izolacije. Stiroporni zidaki omogočajo hitro gradnjo in zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, pri gradnji ne potrebujemo opažev, na koncu procesa gradnje so potrebni le minimalni popravki in glajenje sten. Po končani gradnji sten se okrog bazena položijo se cevi za kanale in vso pripadajočo bazensko tehniko.

  Hidroizolacija bazena

  Za bazen iz stiropornih zidakov se največkrat uporablja posebna bazenska PVC folija, ki služi kot hidroizolacija notranjosti bazena. Debelina običajne PVC bazenske folije je 1,5 mm. Folija se v bazen položi v enem dnevu, največ dveh, polaganje, krojenje in varjenje folije pa prepustite strokovnjakom. Če je polaganje in varjenje izvedeno na strokovni način, bo PVC folija delovala kot neprepustna vreča. Folija se na rob bazena pričvrsti s posebnimi kotniki, na stene bazena pa se neposredno pod folijo zalepi še poseben zaščitni filc.

  stiroporni zidaki.png

  3. KAKŠNA JE CENA BAZENA?

  Za zaključek zapisa vam podajamo še cene različnih vrst bazenov. Za najcenejšo različico bazena velja samostoječi bazen, za najdražjega pa betonski bazen.

  Betonski bazen

  Okvirna cena za betonski bazen po meri z armiranobetonsko školjko pravokotne oblike, ki vključuje gradbena dela (izkop, betoniranje dna in sten skupaj s strojnico), nadzor ponudnika bazenske tehnike, vgradnjo kit kompleta in tesnjenja, izvedbo hidroizolacije in keramičarskimi deli, je 1000€/m2.

  Bazen iz stiropornih zidakov

  Cena za zidani bazen iz stiropornih zidakov, skupaj s stiropornimi zidaki, folijo, filtri in ostalo opremo, kjer je vključena montaža, izvedba gradbenih del s podbetoniranjem, priklopom vode in izdelava kanalov, je 270 €/m2. Navedena okvirna cena velja za stiroporni bazen dimenzij 8 x 4 x 1,5 m. Cena skupaj z montažo, izvedbo gradbenih del s podbetoniranjem, priklopom vode in izdelavo kanalizacije.

  Montažni (poliestrski) bazen

  Okvirna cena vgradnega montažnega poliestrskega bazena ovalne oblike, skupaj z montažo, izvedbo gradbenih del s podbetoniranjem, priklopom vode in izdelavo kanalov, je 250€/m2. Okvirna cena velja za poliestrski bazen dimenzij do 8 x 4 x 1,5 m.

  Samostoječi bazen

  Okvirna cena za samostoječi ovalni bazen, skupaj z bazensko tehniko, izdelavo vodovodnega priklopa in brez priprave travne ruše, je 180€/m2.

  Naravni bazen

  Cena za naravni plavalni ribnik nasipne izvedbe, skupaj z biološkim potopnim filtrom, potopno črpalko in fosfatnim filtrom se giblje okrog 1200€/m2.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja TUTELA, d.o.o.

  Ste eden redkih partnerjev pri nas, ki poleg kaminov in krušnih peči nudi izvedbo bazenov. Ali stranka za bazen potrebuje gradbeno dovoljenje?

  Za vsak vgrajen bazen je potrebna enostavna priglasitev postavitve bazena, ki se jo uredi na občini. Je pa v tem primeru celotni postopek zelo hiter, saj bazen sodi v vrsto nizkih gradenj.

  Kakšne vrste bazenov nudite?

  Nudimo bazene iz stiropornih zidakov – lahko je to montažni samostoječi bazen, montažni vgradni bazen, stiropool ali  easypool. Na splošno lahko rečemo, da je gradnja iz stiropornih zidakov  predvsem hitra in enostavna, obenem pa bazenski ovoj zagotavlja odlično toplotno izolativnost bazenske školjke. V tem je tudi prednost gradnje iz stiropornih zidakov, saj na zunanji strani bazena ne  potrebujemo namestitev dodatnega toplotno-izolativnega ovoja, prav tako  pri gradnji ne potrebujemo opažev. Stranka lahko nato iz naše široke palete izbira med različnimi folijami, ki se varijo neposredno v bazen.

  Seveda je nato možno dodati najrazličnejše vodne atrakcije, kot so masažne šobe, protitok, slap in pa avtomatiko za dezinfekcijo vode na osnovi elektrolize ali klora v strojnici bazena. Za ogrevanje priporočamo toplotno črpalko, za pokritje bazena pa bazensko streho, roleto ali enostavno solarno pokrivalo. Poleg vsega naštetega nudimo tudi široko izbiro dodatne opreme in bazenskih kemikalij za zaščito vode.
  g. Anton, TUTELA, d.o.o.

  Detajl 15973
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 109 izvajalcev za področje Bazeni:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE BAZENI
  10
  2

  HARCO, d.o.o.

  Litijska cesta 45, 1000 Ljubljana
  9.5
  1

  TERRIS, Tomaž Gorinšek s.p.

  Brezje ob Slomu 7a, 3232 Ponikva
  8.7
  1

  Montaža in vzdrževanje energetskih naprav, Danilo Ditmajer s.p.

  Smolnik 12, 2342 Ruše
  10
  2

  KOROŠAK, gradbeništvo, d.o.o.

  Glavna ulica 2, 9231 Beltinci
  8.7
  0

  AQUAGRAD d.o.o.

  Cesta na Kurešček 42, 1292 Ig
  9.9
  1

  TUTELA, d.o.o.

  Gorica pri Šmartnem 3E, 3201 Šmartno V Rožni Dolini
  Imamo kar 109 izvajalcev za področje Bazeni:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE BAZENI?

  masažni bazeni
  otroški bazeni
  betonski bazeni
  prelivni bazeni folija
  kompozitni bazeni
  bazenske strehe
  pokritje bazena
  keramika za bazen
  naravni bazen
  gradnja zunanjih in notranjih bazenov
  dober ponudnik bazenov
 • Bazeni Ajdovščina
 • Bazeni Bled
 • Bazeni Bovec
 • Bazeni Celje
 • Bazeni Črna na Koroškem
 • Bazeni Črnomelj
 • Bazeni Domžale
 • Bazeni Gornja Radgona
 • Bazeni Gornji Grad
 • Bazeni Hrastnik
 • Bazeni Ilirska Bistrica
 • Bazeni Izola
 • Bazeni Jesenice
 • Bazeni Kamnik
 • Bazeni Kidričevo
 • Bazeni Kobarid
 • Bazeni Kočevje
 • Bazeni Koper
 • Bazeni Kranj
 • Bazeni Kranjska Gora
 • Bazeni Krško
 • Bazeni Laško
 • Bazeni Lendava
 • Bazeni Litija
 • Bazeni Ljubljana
 • Bazeni Ljutomer
 • Bazeni Maribor
 • Bazeni Metlika
 • Bazeni Mojstrana
 • Bazeni Mozirje
 • Bazeni Murska Sobota
 • Bazeni Nova Gorica
 • Bazeni Novo mesto
 • Bazeni Ormož
 • Bazeni Piran - Pirano
 • Bazeni Pivka
 • Bazeni Portorož
 • Bazeni Postojna
 • Bazeni Ptuj
 • Bazeni Radeče
 • Bazeni Radenci
 • Bazeni Radovljica
 • Bazeni Ravne Na Koroškem
 • Bazeni Ribnica
 • Bazeni Rogaška Slatina
 • Bazeni Sevnica
 • Bazeni Sežana
 • Bazeni Škofja Loka
 • Bazeni Slovenj Gradec
 • Bazeni Slovenska Bistrica
 • Bazeni Slovenske Konjice
 • Bazeni Šoštanj
 • Bazeni Štore
 • Bazeni Tolmin
 • Bazeni Trbovlje
 • Bazeni Tržič
 • Bazeni Trzin
 • Bazeni Velenje
 • Bazeni Vipava
 • Bazeni Vojnik
 • Bazeni Vransko
 • Bazeni Vrhnika
 • Bazeni Žalec
 • Bazeni Zreče
 • Bazeni Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane