Za področje

    Bazeni: gradnja in cena bazena

    Članek je koristil že 33282+ uporabnikom
    Poletje je čas, ko se rade volje ohladimo in sprostimo v bazenu. Bazen velja za t. i. stilski dodatek vaši hiši in okolici, v katerem boste v poletnih mesecih nedvomno preživeli veliko svojega prostega časa. Na trgu obstaja veliko različnih vrst bazenov, ki se v prvi vrsti razlikujejo glede na vrsto materiala oz. konstrukcije. Tako v osnovi ločimo betonski bazen, bazen iz stiropornih zidakov, poliestrski (montažni bazen), samostoječi bazen in ne nazadnje tudi naravni bazen oziroma plavalni ribnik. V nadaljevanju zapisa smo za vas povzeli ključna dejstva pri gradnji betonskega bazena in bazena iz stiropornih zidakov ter cene bazenov.
    Detajl 33282
    priljubljen
    betonski bazen
    Imamo kar 152 izvajalcev za področje Bazeni:

    1. Kateri bazen izbrati?

    Na tržišču je mnogo različnih vrst bazenov. Najpogostejši je še vedno betonski bazen, ki omogoča največ variacij kar se tiče velikosti, globine, zaključnega materiala (PVC folija, keramične ploščice ...), vse bolj pa so priljubljeni naravni bazeni in plavalni ribniki. Montažni bazeni, ki so bili zelo priljubljeni pred dobrim desetletjem, pa niso več toliko aktualni. V nadaljevanju vam podrobneje prestavljamo lastnosti dveh najbolj razširjenih tipov bazenov: betonskega bazena in bazena iz stiropornih zidakov.

    2. Betonski bazeni

    Kot že ime samo pove, je tovrstni bazen grajen iz betona (betonski zidaki, betoniranje z opažem). Za gradnjo betonskega bazena je vsekakor potreben izkop in priprava gradbene jame ter izvedba betonske temeljne plošče.

    3. Kako se izvede betonski bazen?

    3.1 Betonski bazeni: izkop gradbene jame in izvedba talne plošče

    Betonski bazen je vgradni bazen, zato je pred gradnjo obodnih betonskih sten potreben najprej izkop gradbene jame, ustrezna zaščita le-te in izvedba betonske temeljne plošče, na kateri bo bazen stal. Izdelava dna bazena je torej prvi korak, pri katerem je potrebno biti pozoren na ustrezno nameščenost določenih odtokov. Talne odtoke betonskega bazena in ostale elemente (vodni efekti, povratne cevi) se namesti na točno določeno predpisano pozicijo, šele nato sledi betoniranje talne plošče.

    3.2 Betonski bazen in izvedba betonskih sten

    Pri izdelavi sten bazena je prvo pravilo, da se najprej naredi notranja opažna stena, na katero se pritrdijo cevi in ostali elementi bazenske tehnike. Treba je seveda upoštevati tudi dejstvo, da naj opažni material omogoča izvedbe lukenj oz. izvrtin, skozi katere se namestijo cevi in elementi bazena. Ravno zaradi tega se ne priporoča izvedba opaža iz materialov, ki ne dopuščajo izvedbo odprtin (PVC, kovina). V spoj med talno betonsko ploščo in betonsko steno se namesti ekspanzijski trak, kombiniran z ekspanzijskim silikonom. Ekspanzijski trak onemogoča pronicanje vode iz bazena. Ko so vse potrebne notranje instalacije bazena nameščene, sledi končno betoniranje sten bazena in nazadnje, po doseženi trdnosti betona, tudi demontaža (lesenega) opaža.

    Bazen
    Betonski bazeni se lahko obložijo s keramičnimi ploščicami ali PVC folijo. 

    3.3 Polaganje cevi, hidroizolacija in namestitev izolacije bazena

    Po demontaži opaža se okrog bazena namestijo zunanje inštalacije za delovanje celotne bazenske tehnike. Priporoča se, da se vse vertikalne cevi ustrezno zaščitijo. Z zunanje strani je potreben nanos hidroizolacije, na katero se namesti vodoodporna toplotna izolacija (XPS).

    3.4 Hidroizolacija in zaključni sloj na notranji strani

    Kot prvo, se na notranjo stran bazena nanese hidroizolacijski sloj na cementni, vodoodporni masi. Priporoča se uporaba trajno elastičnih mas, ki zagotavljajo vodotesnost tudi ob morebitnem pojavu manjših razpok v materialu in v primeru manjših premikov talne betonske plošče in sten bazena. Za zaključni notranji sloj bazena se lahko uporabijo keramične ploščice, pritrjene z lepilom. Keramične ploščice morajo ustrezati posebnim standardom za bazene in morajo biti še posebej odporne proti vodi. Za zaključni sloj se lahko uporabijo tudi razni stekleni mozaiki ali kamnite obloge. Za lepljenje keramike se priporoča uporaba posebnega epoksi lepila, ki so kot taka popolnoma neobčutljiva na vrednost pH vode v bazenu.

    V notranjosti bazena se kot zaključni sloj namesto keramike lahko uporabi tudi posebna bazenska PVC folija, ki služi kot hidroizolacijski sloj in obenem tudi zaključni sloj bazena. Izbirate lahko med najrazličnejšimi vzorci PVC folije (mozaik, marmor, itd.).

    4. Bazen iz stiropornih zidakov

    Enako kot pri gradnji betonskega bazena je tudi v primeru stiropornega bazena potreben izkop in ustrezna priprava gradbene jame ter izvedba betonske plošče. Nato sledi gradnja sten iz stiropornih zidakov.

    5. Izvedba bazena iz stiropornih zidakov

    5.1 Polaganje cevi okrog bazena

    Gradnja bazena iz stiropornih zidakov je nedvomno boljša, že iz stroškovnega vidika. Tovrstna gradnja bazena je z vidika težavnosti primerna tudi za samograditelje. Pri gradnji stiropornega bazena se gradi vsaka vrsta zidakov posebej, obenem pa je treba paziti, da se sproti vgrajujejo elementi bazenskih inštalacij. Prednost stiropornih zidakov se kaže tudi v dejstvu, da na zunanji strani bazenske školjke ne potrebujemo dodatne vgradnje toplotne izolacije. Stiroporni zidaki omogočajo hitro gradnjo in zagotavljajo odlično toplotno izolacijo, pri gradnji ne potrebujemo opažev, na koncu procesa gradnje so potrebni le minimalni popravki in glajenje sten.

    Po končani gradnji sten se okrog bazena položijo še cevi za kanale in vso pripadajočo bazensko tehniko.

    5.2 Hidroizolacija bazena

    Za bazen iz stiropornih zidakov se največkrat uporablja posebna bazenska PVC folija, ki služi kot hidroizolacija notranjosti bazena. Debelina običajne PVC bazenske folije je 1,5 mm. Folija se v bazen položi v enem dnevu, največ dveh, polaganje, krojenje in varjenje folije pa prepustite strokovnjakom. Če je polaganje in varjenje izvedeno na strokovni način, bo PVC folija delovala kot neprepustna vreča. Folija se na rob bazena pričvrsti s posebnimi kotniki, na stene bazena pa se neposredno pod folijo zalepi še poseben zaščitni filc.

    Bazeni
    Bazen so sanje tako rekoč vsakega lastnika hiše. 

    6. Cena bazena

    Za zaključek zapisa vam podajamo še cene različnih vrst bazenov. Za najcenejšo različico bazena velja samostoječi bazen, za najdražjega pa naravni bazen. Betonski bazen je v primerjavi z npr. montažnim dražji, a omogoča lepše zaključke in je bolj obstojen. Prav tako omogoča veliko bolj unikatno oblikovanje kot montažni in neprimerno večje dimenzije.

    6.1 Betonski bazen

    Okvirna cena za betonski bazen po meri z armiranobetonsko školjko pravokotne oblike, ki vključuje gradbena dela (izkop, betoniranje dna in sten skupaj s strojnico), nadzor ponudnika bazenske tehnike, vgradnjo kit kompleta in tesnjenja, izvedbo hidroizolacije in keramičarskimi deli, je 1200 €/m2.

    6.2 Bazen iz stiropornih zidakov

    Cena za zidani bazen iz stiropornih zidakov, skupaj s stiropornimi zidaki, folijo, filtri in ostalo opremo, kjer je vključena montaža, izvedba gradbenih del s podbetoniranjem, priklopom vode in izdelava kanalov, je 350 €/m2. Navedena okvirna cena velja za stiroporni bazen dimenzij 8 x 4 x 1,5 m. Cena skupaj z montažo, izvedbo gradbenih del s podbetoniranjem, priklopom vode in izdelavo kanalizacije.

    6.3 Montažni (poliestrski) bazen

    Okvirna cena vgradnega montažnega poliestrskega bazena ovalne oblike, skupaj z montažo, izvedbo gradbenih del s podbetoniranjem, priklopom vode in izdelavo kanalov, je 300 €/m2. Okvirna cena velja za poliestrski bazen dimenzij do 8 x 4 x 1,5 m.

    6.4 Samostoječi bazen

    Okvirna cena za samostoječi ovalni bazen, skupaj z bazensko tehniko, izdelavo vodovodnega priklopa in brez priprave travne ruše, je 200 €/m2.

    6.5 Naravni bazen

    Cena za naravni plavalni ribnik nasipne izvedbe, skupaj z biološkim potopnim filtrom, potopno črpalko in fosfatnim filtrom se giblje okrog 1400 €/m2.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja TUTELA, d.o.o.

    Ste eden redkih partnerjev pri nas, ki poleg kaminov in krušnih peči nudi izvedbo bazenov. Ali stranka za bazen potrebuje gradbeno dovoljenje?

    Za vsak vgrajen bazen je potrebna enostavna priglasitev postavitve bazena, ki se jo uredi na občini. Je pa v tem primeru celotni postopek zelo hiter, saj bazen sodi v vrsto nizkih gradenj.

    Kakšne vrste bazenov nudite?

    Nudimo bazene iz stiropornih zidakov – lahko je to montažni samostoječi bazen, montažni vgradni bazen, stiropool ali  easypool. Na splošno lahko rečemo, da je gradnja iz stiropornih zidakov  predvsem hitra in enostavna, obenem pa bazenski ovoj zagotavlja odlično toplotno izolativnost bazenske školjke. V tem je tudi prednost gradnje iz stiropornih zidakov, saj na zunanji strani bazena ne  potrebujemo namestitev dodatnega toplotno-izolativnega ovoja, prav tako  pri gradnji ne potrebujemo opažev. Stranka lahko nato iz naše široke palete izbira med različnimi folijami, ki se varijo neposredno v bazen.

    Seveda je nato možno dodati najrazličnejše vodne atrakcije, kot so masažne šobe, protitok, slap in pa avtomatiko za dezinfekcijo vode na osnovi elektrolize ali klora v strojnici bazena. Za ogrevanje priporočamo toplotno črpalko, za pokritje bazena pa bazensko streho, roleto ali enostavno solarno pokrivalo. Poleg vsega naštetega nudimo tudi široko izbiro dodatne opreme in bazenskih kemikalij za zaščito vode.
    g. Anton, TUTELA, d.o.o.

    Detajl 33282
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Bazeni?

    Imamo kar 152 izvajalcev za področje Bazeni:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 152 izvajalcev za področje Bazeni
    10
    12

    BRLEC d.o.o.


    9.6
    0

    RESAL d.o.o.


    8.7
    0

    AQUAGRAD d.o.o.


    8.7
    1

    Montaža in vzdrževanje energetskih naprav, Danilo Ditmajer s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane