Za področje

    Vrste pilotiranja hiše

    Članek je koristil že 5328+ uporabnikom
    Pilotiranje prištevamo med vrsto globokega temeljenja, za katerega se odločimo v primeru, ko vrhnje plasti terena niso dovolj nosilne in ne omogočajo varne izvedbe temeljev za objekt. Piloti oz. koli spadajo med element globokega temeljenja in so lahko izvedeni na različne načine. Prav tako se med sabo razlikujejo po materialu.
    Strokovni članek 5328
    Vstavljena armaturna mreža, sledi zabetoniranje cevi
    Imamo kar 52 izvajalcev za področje Pilotiranje:

    1. VRSTE PILOTOV

    Piloti (koli) so vitki elementi, ki prenašajo obtežbo temeljev globoko v temeljna tla. Koli so lahko polni, votli, različnih oblik prereza in podobno. Pilote za temeljenje lahko delimo glede na različne kriterije. Tako poznamo delitev glede na način vgradnje oz. montaže, mobilizacijo nosilnosti tal (terena) in glede na material. V nadaljevanju je predstavljena vsaka od posameznih delitev glede na pripadajoči kriterij.

    Način vgradnje pilotov

    Delitev pilotov glede na način vgradnje oz. montaže je t.i. glavna delitev, saj način vgradnje pilotov absolutno vpliva na obnašanje kolov. Glede na način vgradnje poznamo pilote, ki so vgrajeni z razmikom zemljine (vtisnjeni, zabiti piloti), pilote, ki so vgrajeni v pripravljeno izvrtino (uvrtani piloti) in injicirane pilote ( jet grouting).

    Vtisnjeni piloti

    Vtisnjeni piloti radialno razrinejo zemljino okoli svoje površine. Pri tovrstnem postopku vgradnje se t.i. nekoherentna zemljina zgosti, v koherentni plasti pa se tik ob pilotu razvijejo porni tlaki. Rezultat tega je, da se na površju pojavijo določeni dvižki. Zaradi razrivanja se povečajo bočni pritiski na sam pilot, kar na koncu ugodno vpliva na nosilnost.

    Za vtisnjene pilote je značilno, da imajo v primerjavi z uvrtanimi piloti enakih dimenzij večjo nosilnost. Vtisnjeni piloti so lahko izvedeni na dva načina. Prvi način je zabijanje prefabriciranih jeklenih, armiranobetonskih ali prednapetih pilotov v tla, pri drugem načinu pa se jeklena opažna cev prvo vibracijsko vtisne ali zabije v tla, nato se v njo vstavi armatura, sledi zabetoniranje cevi in končni izvlek opažne cevi.

    Uvrtani piloti

    Pri uvrtanih pilotih najprej pripravimo izvrtino, v katero vstavimo armaturo in na koncu vse skupaj zalijemo z betonom. Med izkopom se zmanjšajo napetosti v bližini pilota, na tem mestu pa pride tudi do poškodovanja zemljine, pogostokrat tudi do povečanja vlažnosti in nabrekanja zemljine. Po končanem procesu zabetoniranja se prvotne napetosti ne povrnejo v celoti.

    Izkop za uvrtane pilote lahko izvedemo na dva načina. Prvi način je vtiskanje jeklene opažne cevi v tla skupaj s sprotnim izkopom s pomočjo grabeža, drugi način pa je spiralni izkop s cevitvijo.

    Injicirani piloti

    Injicirane pilote pravzaprav težko prištevamo v kategorijo dejanskih pilotov, saj gre pri tej metodi izključno za metodo injiciranja z namenom izboljšanja temeljnih tal.

    Mobilizacija nosilnosti tal

    Glede na mobilizacijo nosilnosti delimo pilote na stoječe, pri katerih prevladuje nosilnost na konici pilota in na trenjske oz. viseče pilote, pri katerih prevladuje nosilnost ob plašču pilota.

    Material za pilote

    Piloti za temelje so lahko iz različnih materialov. Lahko so to jekleni piloti, armiranobetonski (AB) piloti in leseni piloti, ki morajo za ohranitev trajnosti biti vgrajeni vedno pod nivojem podtalnice. Leseni piloti se za temeljenje uporabljajo veliko manj kot recimo betonski ali jekleni, so pa v primerjavi z njimi veliko bolj cenejši.

    Hiša grajena na pilotih na terenu, ki ne dopušča plitvega temeljenja
    Hiša grajena na pilotih na terenu, ki ne dopušča plitvega temeljenja


    Strokovni članek 5328
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pilotiranje?

    Imamo kar 52 izvajalcev za področje Pilotiranje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 52 izvajalcev za področje Pilotiranje
    10
    12

    BRLEC d.o.o.


    8.9
    51

    ADRIALIN d.o.o.


    8.9
    17

    GRADVIN, d.o.o.


    10
    11

    UNISS, Vzdrževanje objektov in druga specializirana gradbena dela, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane