Za področje

    Hišno dvigalo in cena

    Članek je koristil že 16704+ uporabnikom
    Že kar nakaj časa dvigalo ni namenjeno le večjim javnim objektom in večstanovanjskim stavbam, ampak se ga uporablja tudi v enodružinskih hišah. Enako kot stopnice, sodi hišno dvigalo v kategorijo komunikacij, kar pomeni, da omogoča prehod iz nižje v višjo etažo hiše ali obratno. Hišno dvigalo stanovalcem zagotavlja lažjo mobilnost, saj omogoča hiter prehod med etažami. Hišno dvigalo se uporablja iz zdravstvenih razlogov ali preprosto za lažje in bolj udobno prehajanje med prostori.
    Strokovni članek 16704
    hisno dvigalo
    Imamo kar 46 izvajalcev za področje Dvigala:

    1. Prednosti, ki jih prinaša hišno dvigalo

    1.1 Dostopnost za vse generacije

    Hišna dvigala niso le za starejše. Mlade družine, posamezniki z invalidnostmi in vsi, ki si želijo večjo praktičnost  lahko izkoristijo prednosti hišnih dvigal. Omogočajo enostaven dostop do različnih nadstropij, kar izboljšuje kakovost življenja vsem prebivalcem.

    1.2 Višja vrednost vaše nepremičnine

    Vgradnja hišnega dvigala v dom ne poveča le njegove funkcionalnosti, temveč tudi njegovo vrednost na trgu nepremičnin. To je ključno za lastnike, ki razmišljajo o dolgoročnih naložbah in želijo povečati privlačnost svojega doma za morebitne kupce.

    1.3 Hišno dvigalo omogoča varnejše gibanje

    Hišna dvigala omogočajo varnejše gibanje po domu, še posebej za tiste, ki se soočajo z omejitvami gibanja. Zmanjšujejo tveganje za nesreče in nudijo udobje ter samostojnost v vsakdanjem življenju.

    2. Kako veliko naj bo hišno dvigalo?

    Če imate željo po dvigalu, bo vsekakor najbolje, da o tem razmišljate že v fazi projektiranja, kjer bo projektant odločil o najprimernejši poziciji dvigala. Osnovno pravilo pri projektiranju dvigala je njegova primernost za prevoz osebe na invalidskem vozičku. Tako veljajo pri projektiranju dvigala določeni minimalni standardi, kjer mora biti širina kabine minimalno 100 cm, dolga 125 cm, višina pa mora meriti 210 cm. Tako je minimalna dimenzija vrat 80 x 200 cm, manjše dimenzije dvigala se vsekakor ne priporočajo, saj bo dvigalo v tem primeru neuporabno.

    Za dvigalo minimalnih navedenih dimenzij kabine potrebujemo vertikalni jašek svetlih notranjih tlorisnih dimenzij 150 x 160 cm, pri čemer je debelina zidov odvisna od vrste gradnje (običajno znaša 20 cm ali manj, še posebej v primeru, da je konstrukcija jaška iz jekla. Pri projektiranju dvigala je potrebno upoštevati jamo v jašku pod nivojem najnižje postaje in t.i. glavo na vrhu dvigala nad najvišjo etažo.

    mini-hisno-dvigalo.jpg
    Hišna dvigala niso le za starejše. Mlade družine, posamezniki z invalidnostmi in vsi, ki si želijo večjo praktičnost  lahko izkoristijo prednosti hišnih dvigal.

    3. Vrste hišnih dvigal

    Poznamo tri vrste dvigal: hidravlično, vlečno in pnevmatsko dvigalo. Vsako ima svoje prednosti in slabosti:

    Hidravlično hišno dvigalo - zavzame v hiši kar precej prostora, predvsem na račun namestitve strojne opreme, ki ga poganja.

    Vlečno hišno dvigalo - za njegovo delovanje ne potrebujete posebne strojne sobe, saj premikanje te vrste dvigala poteka po sistemu protiuteži. Pogonska oprema je nameščena nad dvigalom, zato boste na tistem mestu potrebovali dodaten prostor.

    Pnevmatsko hišno dvigalo - deluje s pomočjo zračnega pritiska. Sestavljeno je iz dveh polikarbonatnih cevi. Prednost pnevmatskega dvigala je, da za njegovo vgradnjo ne boste potrebovali dodatnega prostora za namestitev pogonskega sistema, zato je tovrsten tip dvigala najprimernejši za že zgrajeno hišo. Dvigalo poganja črpalna škatla, katere višina znaša samo 30 cm.

    4. Mini hišno dvigalo

    Mini hišna dvigala znotraj stanovanja ali enodružinske hiše postajajo vse bolj priljubljena zaradi svoje kompaktne zasnove in enostavne namestitve. Prihranijo prostor in prinašajo vse prednosti standardnih hišnih dvigal v manjšem obsegu. Njihova cena je pogosto bolj dostopna, kar omogoča širšemu krogu ljudi uživanje v udobju dvigala v svojem domu.

    5. Kam postaviti ali vgraditi hišno dvigalo?

    5.1 Vgradnja dvigala v objekt

    Vgradnja oz. dograditev dvigala v starejšem objektu je veliko bolj zahtevna kot vgradnja v novogradnji, kjer lahko dvigalo med procesom projektiranja ustrezno umestimo v objekt. V primeru dograditve dvigala v starejši objekt velja nepisano pravilo, da so lahko dimenzije dvigala nekoliko manjše. V primeru, da ni ustreznega prostora, je potrebno dodaten prostor narediti, običajno s prebojem etažnih plošč. Ta vrsta posega zahteva pridobitev gradbenega dovoljenja in še prej seveda ocenitev vpliva vgradnje jaška na nosilnost konstrukcije objekta.

    5.2 Vgradnja dvigala ob objekt

    V primeru, da v hiši ni zadostnega prostora, da bi zadostili minimalnim tehničnim zahtevam, je edina sprejemljiva rešitev umestitev dvigala na zunanjo stran (fasado) objekta. Na ta način se na fasadi naredijo vrata v objekt, notranjost prostorov hiše pa ostane nedotaknjena. Slabost tovrstne izvedbe jaška dvigala na zunanji strani objekta je sprememba fasade oz. objekta z estetskega vidika, prednost take izvedbe pa je, da ni potrebe po spreminjanju notranjih prostorov hiše, s čimer se ohrani arhitekturna zasnova objekta.

    Celotni proces vgradnje zunanjega jaška dvigala je razmeroma hiter in zahteva le določena zidarska dela. Izvedba jaška dvigala je običajno iz jeklene konstrukcije, odvisno od želja naročnika pa je jašek lahko tudi zidan.

    6. Hišno dvigalo potrebuje redno vzdrževanje in servisiranje

    Vzdrževalni stroški so sorazmerni z rednimi letnimi stroški vzdrževanja avtomobila. Odvisni oso d pogostosti uporabe dvigala, števila postaj, tipa in velikosti dvigala. Poleg tega so zakonsko predpisani redni tehnični pregledi, ki jih opravi pooblaščeni strokovnjak in stanejo približno med 100 in 200 evrov.

    Delovanje hišnih dvigal ni posebno zapleteno. Morebitne okvare so običajno povezane z izpadom električne energije v hiši. V takem primeru se dvigalo napaja iz lastnih baterij, lahko pa se dodatno namesti akumulator UPS ali agregat. V vsakem primeru se dvigalo vedno avtomatsko spusti do najbližje ali najnižje postaje, kar omogoča varno izstopanje ljudi, ki bi se morda znašli ujeti v njem.

    6. Hišno dvigalo - cena

    Hišno dvigalo vsekakor zviša ceno nepremičnine, obenem pa predstavlja tudi nezanemarljiv strošek. Cena dvigala je odvisna od etažnosti objekta, vrste konstrukcije, materiala, dimenzij dvigala in nenazadnje tudi od izvajalca.

    Cena za hišno osebno dvigalo, vključno s konstrukcijo, vrati, komunikacijsko napravo in pogonom, se giblje od 15.000 do 25.000 €. Cene dražjih različic dvigal lahko dosegajo tudi 40.000 € in več.

    Cena panoramskega osebnega hišnega dvigala je od 36.000 €/kpl dalje, cena invalidskega dvigala od 4.200 €/kpl dalje, cena tovornega dvigala pa od 4.800 €/kpl dalje.

     

    Strokovni članek 16704
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Dvigala?

    Imamo kar 46 izvajalcev za področje Dvigala:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 46 izvajalcev za področje Dvigala
    8.8
    2

    PrimusPRO Primož Gajski s.p.


    10
    3

    KAAS ATOS KOCJANČIČ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane