Za področje

    Dimnik: pomembna vprašanja pred nakupom

    Članek je koristil že 9239+ uporabnikom
    Dimnik je vitalni del našega ogrevalnega sistema. Podjetje, ki bo izvajalo vgradnjo ali zidavo dimnika, nam bo sicer svetovalo, kakšno vrsto dimniškega sistema izbrati, vendar se je pred tem dobro informirati. Pripravili smo ključne odgovore, kako izbrati dimnik, da lahko ocenimo stroške in izberemo primerni dimniški sistem.
    Strokovni članek 9239
    dimnik
    Imamo kar 274 izvajalcev za področje Pozidava dimnikov:

    1. Kako izbrati dimnik?

    Na trgu obstaja veliko rešitev dimniških sistemov za različne ogrevalne naprave, ki so primerni za novogradnje ali prenove, za trda goriva ali plin, za podtlak ali nadtlak. Da bi lahko ugotovili, kakšen dimnik je primeren za vas, je potrebno najti 4 pomembne odgovore, ki vplivajo na izbiro dimnika in posledično tudi njegovo ceno.

    2. Tip dimnika

    2.1 Zidani dimnik

    Vemo, da v grobem obstajata dve izvedbi dimnika. Prvi je zidani dimnik, ki ga poznamo že desetletja. Naleteli boste tudi na izraz klasični dimnik. Ker je izdelan iz gline in peskov, žganih na visoki temperaturi, ga strokovno imenujemo tudi šamotni ali keramični dimnik. Ta vrsta dimnika je primerna predvsem za novogradnje.

    2.2 Inox dimnik

    Drug tip dimnika je montažni dimniški sistem, sestavljen iz nerjavnih cevi in izolacijo. Z drugimi besedami ga imenujemo tudi inox dimnik. Montažni dimniški sistem se uporablja tako pri sanacijah ali novogradnjah in je modernejša izvedba dimnika.

    3. Kako se dimnik montira?

    Tip dimnika pogojuje tudi način montaže, ki jo ločimo na talno in stensko. Zidani dimniki so težki in jih moramo naslanjati na betonske plošče in zidane stene. Pri preboju na strehi je prav tako potrebna uporaba posebnih statičnih podpor. Če je mogoče, da v hiši dimnik naslonimo na betonsko ploščo, lahko izberemo keramični dimnik. V primeru, da saniramo staro hišo, kjer želimo dimnik na drugem mestu ali v primeru, da nimamo možnosti montaže na tla, moramo izbrati montažni dimnik, ki je veliko lažji in omogoča stensko montažo.
     
    Inox dimnik
    Inoks (inox) dimnik je sodobna izvedba dimnika in dobra alternativa tradicionalnim dimnikom. 

    4. Presek dimnika

    Presek dimnika je pomembna komponenta pri izbiri dimniškega sistema. Presek dimnika je mogoče izračunati, pri čemer vam bo pomagal projektant strojnih instalacij, izvajalec ali prodajalec dimnika.   Premer dimniške cevi se določi glede na kurilno napravo. Če boste na dimnik priklapljali kamin, se preseki gibljejo med 180 in 220 mm, v primeru peči na olje pa med 140 in 160 mm, pri čemer je seveda vse odvisno od priklopne moči naprave. V tehničnem listu vsake kurilne naprave boste našli tudi minimalni presek dimniške cevi.

    5. Tip kurilne naprave 

    Danes je v uporabi velik nabor kurilnih naprav in energentov. Velik del gospodinjstev se greje na kurilno olje in plin, vse bolj pa v uporabo prijahajo tudi trda goriva kot so drva, sekanci ali peleti. Pri izbiri dimnika moramo vedeti, na kaj se bomo greli, dejstvo pa je, da sodobni montažni dimniki zmorejo vse vrste energentov.

    6. Kako visok mora biti dimnik?

    Če želimo, da dimnik deluje brezhibno, moramo biti pozorni na njegovo višino. Višina dimnika je dejavnik, ki bo vplival na ceno, zato je dobro, da ga poznate, ko boste izvajalca prosili za ponubo. Velja pravilo, da mora biti dimnik vsaj 1 m nad strešno kritino. To razdaljo določimo tako, da poševnino strehe postavimo vzporedno 1 m vstran. Torej je minimalna višina dimnika nad streho pri strehah s kotom 45 stopinj 1,4 m, pri 35 stopinjah 1,2 m, pri ravnih strehah pa zadostuje 1 m. K tej višini prištejete še višino dimnika v hiši.

    7. Dimnik - cena

    Za dimnik za enodružinsko hišo boste odšteli med 2.000 in 3.000 EUR.
     
    Če potrebujete izvajalca za dimnik ali nasvet, kateri material izbrati, oddajte povpraševanje in brezplačno vam bomo pomagali.
     
     
     
    Strokovni članek 9239
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pozidava dimnikov?

    Imamo kar 274 izvajalcev za področje Pozidava dimnikov:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 274 izvajalcev za področje Pozidava dimnikov
    8.7
    0

    GRADBENIŠTVO DRS, d.o.o.


    10
    13

    AGM ANŽUR, avtoprevozništvo, gradbeništvo in težka gradbena mehanizacija, d.o.o.


    10
    21

    TRASIT d.o.o.


    10
    7

    SANACIJA DIMNIKOV IN ZAKLJUČNA GRADBENA DELA MILAN HORVAT S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane