Za področje

    Vrste dimnikov in njihovi sestavni deli

    Članek je koristil že 11894+ uporabnikom
    Vrsto dimnika in njegove dimenzije določi izvajalec ali projektant strojnih inštalacij, osnovno izbiro pa lahko naredite tudi sami. Povedali smo nekaj o tem.
    Strokovni članek 11894
    Zaključek dimnika in obložni material je pomemben del dimnika. Vir: Schiedel. www.schiedel.si
    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Pozidava dimnikov:

    Posebej pomembno je vedeti, katere kurilne naprave bomo priključili na dimnik, saj nekateri materiali niso primerni za plin ali olje. Prav tako pa niso vsi sistemi narejeni za podtlak, torej kadar kurimo trda goriva, ali nadtlak kadar se ogrevamo na plin ali olje. Klasični ali zidani dimnik vedno bolj zamenjujejo „LAS“ sistemi, ki jim lahko rečemo tudi montažni dimniki. Te sestavljajo sistemski elementi, ki omogočajo hitro vgradnjo in so primerni za sanacije ali novogradnje dimnika.  

    1. Materiali dimniške tuljave

    Tuljave za dimnik so ključni element dimnika. Dimni plini namreč močno segrejejo stene tuljave, občasno pa lahko pride do vžiga saj in katrana, temperature se takrat dvignejo tudi na 1000 stopinj C. Starejše izvedbe tuljav so imele pravokotni presek, kar je povzročalo nastajanje vrtincev in nabiranje saj, moderne izvedbe pa imajo v celoti okrogel presek. Večinoma se uporabljajo šamotne in keramične tuljave, za katere se je uveljavil izraz t.i. tehnična keramika.
     
    Šamotna tuljava ima debelino med 2 in 3 cm, njena dolžina pa se giblje okrog 30 cm. Ponavadi se šamotna tuljava uporablja za novogradnjo dimnika, saj je potrebno tuljave med seboj dobro spajati, kar je pri sanaciji starega dimnika težje izvedljivo.
     
    Keramične tuljave so bistveno tanjše, debele okrog 1 cm, njena dolžina pa doseže tudi 150 cm. Keramične tuljave se običajno uporabljajo kot del dimniškega sistema, skupaj z izolacijo in zunanjo inox cevjo. Takšne tuljave sicer dražje, vendar jih lahko uporabljamo za vse vrste goriv. 

    2. Obložni elementi in dimniška kapa

    Večinoma je govora o dimniškem sistemu v hiši, zelo pomemben pa je tudi del dimnika, ki je nad streho. Dimniški element, ki gleda iz hiše, je izpostavljen vremenskim razmeram in je zato močno obremenjen temperaturnim nihanjem, vlagi in vetru. Pomembna je izbira kakovostnega obložnega elementa, ki zaključi dimnik in ga varuje pred vremenskimi vplivi. 
     
    Obložni elementi so narejeni iz odpornih negorljivih materialov, večinoma so to betonske plošče s steklenimi vlakni. Take plošče so lahke in vodoodporne, zato je njihova vgradnja enostavna in hitra.Dimniški zaključki ali dimniške kape so finalni elementi dimnika. Izbiramo lahko med tipiziranimi betonskimi različicami ali variantami iz nerjaveče – inox pločevine. Kapo sestavlja reža za dovod zraka v obliki konusnega zaključka dimniške cevi in krovne plošče, pod katero se v dimnik preko reže dovaja zrak. Betonske dimniške kape se uporabljajo pri zidanih dimnikih, za montažne dimnike pri enodružinskih hišah, večjih in gospodarskih objektih pa se običajno uporabi inox dimniški zaključek. 
     
     
     
     
     
     
    Sodobni zidani dimniki imajo do 30 let garancije.  Vir: Schiedel. www.schiedel.si
    Sodobni zidani dimniki imajo do 30 let garancije. Vir: Schiedel. www.schiedel.si




    Strokovni članek 11894
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pozidava dimnikov?

    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Pozidava dimnikov:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 275 izvajalcev za področje Pozidava dimnikov
    9.6
    5

    MURIBAU, zaključna gradbena dela, Murat Avdić s.p.


    8.7
    0

    AVTO MARKO d.o.o.


    8.9
    1

    Marko Zupanc s.p.


    8.9
    1

    Urban Kolenc s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane