Za področje

    Kako vzdrževati bazen?

    Članek je koristil že 3140+ uporabnikom
    Če imate to srečo, da vaš vrt krasi bazen, je ključno, kako ga vzdržujete. Le tako bo ostal privlačen, osvežujoč in vedno pripravljen za uporabo. Preventivno in redno vzdrževanje bazena veliko pripomore k zmanjšanju skupnih stroškov, namenjenih bazenu, saj se na tak način izognete nepopravljivi škodi, ki nastane z zanemarjanjem bazena. Za bazen velja pravzaprav isto kot za avtomobil – redni pregledi so nujni.
    Strokovni članek 3140
    2
    Imamo kar 151 izvajalcev za področje Bazeni:

    Poleg vzdrževanja konstrukcije je isto oz. še bolj pomembno vzdrževanje bazenske vode, saj se v njej dobesedno namakate, nemalokrat pa zaide tudi v ušesa, nos, grlo in oči. Na prvem mestu je zato higieničnost in čistost bazenske vode, ki jo lahko ohranjate s kemikalijami in drugimi dodatki. V nadaljevanju predstavljamo nasvete, kako bazen in vodo ohrajati čisto in vabljivo.

    Ohranjanje optimalnih kemičnih vrednosti vode

    Danes lahko primernost kemičnih dodatkov, nujnih za ohranjanje zdravju neškodljive in neoporečno čiste vode, preverjate z zelo preprostimi pripomočki. Ti vam nemudoma povejo, kakšno je ravnovestje kemikalij v vodi v trenutku izvajanja preizkusa. Načeloma velja pravilo, da je treba ravnovesje kemikalij v bazenski vodi preverjati na 7 dni v bolj vročih mesecih, v manj vročih pa zadostuje pregled na 14 dni, saj se zaradi nižjih temperatur škodljivi mikroorganizmi težje in počasneje razmnožujejo. Vodo je v hladnejših mesecih seveda treba pregledovati zgolj, če bazen še vedno uporabljate.

    Čiščenje bazena
    Redno vzdrževanje in čiščenje bazena je ključno za udobno in zdravju neoporočeno kopanje. vir: https://blog.comet-spa.com/cleaning-en/cleaning-the-pool-the-advantages-of-having-a-pressure-washer

    pH vrednost

    Nivo pH-ja vašega bazena mora biti med 7.2 – 7.8, pri čemer je najidealnejša vrednost okrog 7.4. Če se pH vrednost bazenske vode spusti pod 7.2, to pomeni, da ste vodi dodali preveč klora, na kar bodite pozorni v prihodnosti. Naraščajoča vrednost pH-ja naznanja, da se aktivnost oz. učinkovitost klora manjša. Ko doseže vrednost 8.0 pH, to pomeni, da je klor že 10% manj učinkovit, kot je bil na začetku ob optimalnih pH vrednostih.

    Če je pH visok, se bo na vodi ob stenah bazena začela nabirati pena. Nižji pH bo preprečil njen nastanek. Aker pretirana vsebnost klora prav tako ni zaželena, naj velja pravilo, da se vzdržuje idealen pH (okrog 7.4), morebitno nastalo peno pa sproti odstranjuje s sten bazena.

    pH vrednost
    Optimalna pH vrednost bazenske vode je okrog 7.4. vir: https://dennett-pools.com/wp-content/uploads/2020/12/Houston-Pool-Chemical-maintenence-min.jpg

    Izpraznite filtrirno košaro

    Filtrirna košara (ang. skimmer basket) je običajno locirana ob strani bazena. Njena primarna naloga filtrirne košare je, da ujame vso umazanijo iz okolice (npr. odpadlo listje), preden se napijejo vode in se potopijo na dno bazena. Pomembno je, da košaro pregledujete redno in da nikoli ni polna več kot 50%, saj začne delovati precej slabše in sploh ne služi več svojemu namenu.

    Filtrirna košara
    V bazenski košari se bo nabralo listje, ki bi sicer sčasoma potonilo na dno. Košara mora biti vedno minimalno polna, da se ne zamaši, zato zahteva redno pregledovanje! vir: http://www.levelgroundpool.com/images/pool-cleaning3.JPG

    Bodite pozorni na nivo vode

    Je vaša bazenska voda previsoka ali prenizka? Idealna višina bazenske vode je včasih prava uganka, a vseeno mora biti ustrezna. Voda mora segati točno do sredine višine filtrirne košare, da se doseže optimalno delovanje celotnega bazena. Če je prenizko, se lahko zgodi, da se bo bazenska črpalka izsušila, če pa je previsoko, filtrirna košara ne bo delovala, saj bo vsa umazanija ostajala na gladini vode (in nato sčasoma padla na dno bazena).

    Omejite število agresivnih šok kloriranj

    Občasno boste zaradi povečanega števila alg ali celo živalskih iztrebkov potrebovali agresivnejši pristop k čiščenju. Ta največkrat temelji na veliki količini klora, namenjenemu odstranitvi slučajnih nevarnih odpadkov in onesnaževalcev. Pobije vse glivice, bakterije in druge mikroorganizme. Tako imenovano kemično šok kloriranje bazenske vode pa mora biti omejeno zgolj na ekstremne, zgoraj opisane primere. Nikakor ne sme predstavljati stalne prakse, saj je lahko povečana količina klora v vodi zdravju in koži škodljiva. Priporočamo, da po izvedenem šok kloriranju bazena ne uporabljate vsaj nekaj dni, da visoke količine klora izhlapijo iz vode. Prav tako svetujemo, da šokiranje izvedete ponoči, ko ni sonca, ki bi razgrajalo klor, kar bi omilili učinkovitost tega agresivnega čistilnega postopka.

    Bazen
    Tako imenovano šok kloriranje lahko izvedete v primerih potencialne večje onesnaženosti kot so glive, bakterije in škodjivi mikroorganizmi. Bazena nato nekaj dni ne uporabljajte. vir: https://www.contemporist.com/lieven-dejaeghere-designs-a-glass-and-concrete-pool-house-in-belgium/

    Čiščenje bazenskega filtra

    Večina bazenov potrebuje čiščenje filtra le nekaj krat letno, to pa je najbolj odvisno od frekvence uporabe bazena. Glavna opozorila znaka, da je treba nujno očistiti bazenski filter, sta slabše delovanje odtoka na dnu bazena in nenormalni vonji, ki se širijo z gladine bazena. Prav tako moramo filtre skrbno pregledati po vsaki večji nevihti, ki je lahko v bazen nanesla veliko okoliškega listja in nesnage. Pri čiščenju filtrov v 10% klorovodikovi kislini morate obvezno uporabljati zaščitno opremo, ki sestoji iz gumijastih rokavic do komolcev in zaščitna očala! Ključno je, da pri mešanju kisline z vodo za dosego želene 10% razredčine vedno dodajate KISLINO VODI in ne obratno. Filter dobo očistite in ga pustite na zraku, da se posuši.

    Pregled konstrukcije bazena

    Voda ni edini element bazena, ki zahteva redno pregledovanje, čiščenje in vzdrževanje. Isto pomembni so konstrukcijski elementi bazena, kot so ošibljene stene, razpoke in ograje ter alarmi, ki bazen ščitijo in ograjujejo. Slednje je zelo pomembno, sploh če imate doma male otroke, ki ne znajo plavati – če bazen ni primerno ograjen in zavarovan, lahko med igro padejo v vodo in se vtopijo. Če na stenah ali dnu bazena zaznate razpoke, jih lahko sanirate s silikonom, pozorni pa morate biti tudi na korozijo oz. rjavenje, ki zahteva takojšnjo sanacijo.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Strokovni članek 3140
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Bazeni?

    Imamo kar 151 izvajalcev za področje Bazeni:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 151 izvajalcev za področje Bazeni
    8.7
    0

    AVTO MARKO d.o.o.


    8.7
    0

    AQUAGRAD d.o.o.


    8.6
    0

    REMAX d.o.o.


    8.9
    1

    TUTELA, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane