Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Strojne instalacije

    Članek je koristil že 1642+ uporabnikom
    Strojne instalacije so ožilje vsakega doma. Naj gre za vodovod, kanalizacijo, ogrevalne sisteme ali prezračevalne sisteme, si sodobnega bivanja brez njih ne moremo predstavljati.
    1642
    strojne instalacije (2)

    1. Vodovod in kanalizacija

    Brez vode ni življenja, brez tekoče vode iz pipe, pa si ne moremo predstavljati sodobnega bivanja, saj porabimo do 250 litrov vode na osebo na dan. Vodo potrebujemo za kuhanje, tuširanje, opravljanje potrebe, pranje perila in druga opravila. Vodovodne inštalacije se polagajo na osnovi načrta vodovodnih inštalacij, ki predvidijo polaganje vseh vodov, priključkov in drugih elementov, so pojasnili mojstri iz podjetja Sitron. Inštalacije zajemajo vodovod in cevi za sanitarno vodo oz. kanalizacijo. Za dolgoročno neoporečnost vode se uporabljajo zgolj najnovejši materiali in tehnologije. Poleg polaganja cevi, vodovodne inštalacije zajemajo tudi montažo sanitarne opreme, kot so: wc školjke, tuš kabine, kadi, umivalniki ipd.

    2. Ogrevalni sistemi

    ogrevalni-sistem.jpg
    Inštalacije ogrevalnega sistema povezujejo ogrevalne naprave v kurilnici z ogrevalnimi telesi po objektu.

    2.1 Talno ogrevanje

    Talno ogrevanje je bilo izumljeno že pred tisočletji, razmah pa je ponovno doživelo v sodobnem času. Talno gretje je narejeno iz omrežja cevi, skritih v tlaku, po katerih se pretaka ogreta tekočina - običajno voda. Toplota se iz cevi prenaša v material, ki posredno ogreva prostore. Zaradi velikih površin, ki oddajajo toploto, se lahko prostore ogreva z nižjo temperaturo, kar pripomore k boljšemu izkoristku energije, boljšemu počutju, pozna pa se tudi na denarnici.

    2.2 Radiatorsko ogrevanje

    Najbolj razširjen način ogrevanja je radiatorsko ogrevanje. Sodobni radiatorji so privlačnega videza, različnih oblik in barv, zato se jih lahko dobro kombinira z interierjem. Radiatorji prostor ogrevajo delno s sevanjem, delno pa s kroženjem toplega zraka. Toplota se do radiatorjev prenaša po razvodu cevi iz kurilne naprave. Prednost radiatorskega sistema je nizka začetna investicija ter enostavna regulacija temperatur.

    2.3 Stropno in stensko ogrevanje

    Stensko in stropno gretje deluje po podobnem principu, kot talno gretje. Možno ga je tudi kombinirati z radiatorskim sistemom ali talnim ogrevalnim sistemom. Gre za nizkotemperaturni način ogrevanja z nizkimi stroški in visokim izkoristkom energija. Posebna prednost je, da je s stenskim in stropnim ogrevalnim sistemom možno tudi hladiti prostore. Ta sistem je še posebej primeren za montažne hiše.

    3. Prezračevalni sistemi

    S prezračevalnimi sistemi skrbimo za dovajanje svežega zraka v prostore, uravnavanje vlage, odpravljanje vonjav, filtriranje zraka ipd. S prezračevanjem pa lahko objekte tudi ogrevamo ali hladimo. Prezračevalni sistemi se poleg javnih objektov, vse pogosteje uporabljajo tudi za zasebne hiše, saj morajo te ustrezati vse strožjim energetskim standardom, so opozorili v Sitron. Zaradi predpisane zrakotesnosti in preprečevanja toplotnih izgub, je potrebno mehansko prezračevanje. Tega lahko nadgradimo z rekuperacijo, ki del toplotne odpadnega zraka prenaša na doveden svež zrak. Prezračevalni sistemi imajo številne elemente. Osrednji element vsakega prezračevalnega sistema je prezračevalna naprava, k vsebuje ventilatorje, rekuperator, toplotni izmenjevalec, električni predgrelec, avtomatski obvod, temperaturna tipala, filter in pametno vezje.

    1642
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Strojne inštalacije?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane