Za področje
    Poroterm 2

    Vrtni rastlinjaki

    Članek je koristil že 16737+ uporabnikom
    Vrtni rastlinjak je vse bolj pogost element na domačih vrtovih. Razvoj novih tehnologij in materialov omogoča izvedbo rastlinjakov prilagojeno za vsakdanjo rabo v družinskih vrtovih. Konstrukcija rastlinjakov, ki se uporabljajo na domačih vrtovih je prilagojena neprofesionalni rabi, kljub temu pa omogoča trdnost, kljubuje vsem vremenskim vplivom in je primerna za večletno uporabo.
    Strokovni članek 16737
    vrtni rastlinjak
    Imamo kar 89 izvajalcev za področje Rastlinjaki:

    1. Kdaj se odločiti za vrtni rastlinjak?

    Vrtni rastlinjak nam omogoča sveže sadje in zelenjavo skozi vse leto in je dobra nadgradnja zunanjega zelenjavnega vrta. Rastlinjak je prav tako odlična rešitev za gojenje občutljivih rastlin, pridelavo sadik in shranjevanje rastlin pozimi. Če je naš jedilnik pretežno sestavljen iz zelenjave in sadja, nam rastlinjak omogoča precejšen finančni prihranek.

    Vrtni rastlinjak iz polikarbonata
    Vrtni rastlinjak iz polikarbonata.

    2. Konstrukcija za vrtni rastlinjak

    2.1 Loki za rastlinjak

    Rastlinjaki so sestavljeni iz jeklene (običajno iz jeklenih pocinkanih cevi) ali lesene konstrukcije, ki jo je treba sidrati v tla. Najpogostejša oblika za vrtni rastlinjak je ločna oblika, torej ima rastlinjak obliko loka. Liku za rastlinjak so najpogosteje prefabricirani aluminijasti ali leseni elementi v obliki loka, ki jih kupite v trgovini. Ločna oblika zagotavlja idealno in najbolj enakomerno osvetljenost in segretost celotnega interierja rastlinjaka. Druga možna oblika je standardna "dvokapnica", ki je primerna predvsem za manjše, domače rastlinjake.

    2.2 Folija za rastlinjak

    Čez konstrukcijo napnemo debelo polietilensko folijo, ki je UV odporna. Folija je odporna proti rosi, prepušča pa posamezne UV žarke, ki odlično vplivajo na rastline v rastlinjaku. Dražja, vendar veliko odpornejša kritina pa so polikarbonatne plošče. V spodnjem delu rastlinjaka je treba zagotoviti prezračevanje rastlinjaka. Prezračevanje izvajamo s spuščanjem in dviganjem bočnih kril iz polietilenske folije. Pokrivni del rastlinjaka iz folije je potrošni material, ki ga je treba zamenjati na približno 10 let. Nikakor ne smemo pozabiti na vrata, skozi katera vstopamo v rastlinjak. Običajno za rastlinjake uporabljamo drsna vrata.

    Lok za rastlinjak
    Prefabriciran aluminijasti lok za rastlinjak lahko kupimo v bolje založenih trgovinah z gradbenim materialom.

    3. Rastlinjak ima tako prednosti kot slabosti

    3.1 Zakaj se odločiti za vrtni rastlinjak?

    Velika prednost domačega rastlinjaka je vsekakor sveža, domača zelenjava skozi vse leto. Spomladi nam odlično služi za gojenje sadik, ki jih v toplejših mesecih posadimo na vrt in tako privarčujemo pri nakupu novih. V rastlinjaku lahko prezimi veliko trajnic, ki jim zimovanje v garažah zaradi pomanjkanja svetlobe ne ustreza. Dodatna prednost, ki jo ponuja vrtni rastlinjak, je tudi ta, da gojenje rastlin v rastlinjaku ne zahteva veliko vode in da so rastline varne pred polži, divjadjo, glodavci in drugimi škodljivci.

    3.2 Kakšne slabosti ima vrtni rastlinjak?

    Rastlinjak terja svoj čas in napor. Treba ga je redno prezračevati. Vrtni rastlinjak zračimo, ko so temperature nad lediščem in v primernih sončnih dneh. Če pri prezračevanju nismo dosledni, se v rastlinjaku začnejo zadrževati rastlinam strupeni plini in vlaga. Vlaga lahko sčasoma povzroči plesen in spodbudi razrast alg, ki pospešijo propadanje rastlinjaka. Nepravilno in neredno zračenje prav tako privede do odmiranja rastlin in zmanjševanje pridelka. Nenazadnje pa je konstrukcijsko trden in obstojen vrtni rastlinjak relativno drag in je nanj treba gledati kot na dolgoročno investicijo. Na vrtu prav tako zasede precej prostora, ki ga ne moremo uporabiti za nič drugega.

    Vrtni rastlinjak ni nakup, ki bi ga opravili čez noč, zato o njem dobro premislite.
    Leseni rastlinjak
    Manjši leseni rastlinjak lahko izdelamo sami, če imamo doma odvečne lesene deske. Paziti je treba na stabilnost in pravilno zavetrovanje, da se vrtni rastlinjak ob močnejšem vetru ne prevrne.

    4. Koliko stane vrtni rastlinjak?

    Ceno rastlinjaka težko določimo. Odvisna je od njegove velikosti, izbire materialov in izbire prezračevalnih odprtin. Cena za vrtni rastlinjak, ki je primeren za domačo uporabo, narejen iz pocinkane jeklene konstrukcije in prekrit s polietilensko folijo v velikosti 4 x 6 m (24 m2), brez montaže, stane cca. 1400 €, torej je cena za vrtni rastlinjak približno 60 €/m2. Če se odločimo za strokovno montažo, moramo tej ceni prišteti še nekaj 100 €, odvisno od velikosti rastlinjaka.
    Strokovni članek 16737
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Rastlinjaki?

    Imamo kar 89 izvajalcev za področje Rastlinjaki:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 89 izvajalcev za področje Rastlinjaki
    9.9
    6

    HIŠNI SERVIS BREZNIK, Roman Breznik, s.p.


    8.6
    0

    RASTLINJAKI GAJŠEK, proizvodnja, inženiring, trgovina in storitve d.o.o.


    10
    17

    PROFILPLAST, d.o.o.


    8.9
    1

    Krovstvo JOŽE KOS S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane