Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Vpihovanje izolacije in cena

    Članek je koristil že 5569+ uporabnikom
    Za vpihovanje se uporablja celulozna izolacija, ki se je vse bolj uveljavila kot stalnica pri gradnjah hiš, obenem pa ima v primerjavi z ostalimi izolacijami številne prednosti. Ena izmed glavnih prednosti je vsekakor boljša izolacijska sposobnost, saj je celulozna izolacija s postopkom vpihovanja veliko bolj prilagodljiva vsem oblikam, še posebej na mestih, kjer vgradnja izolacijskih plošč, zaradi določenih prostorskih omejitev, ni izvedljiva.
    Strokovni članek 5569
    Pri nasutju izolacije je potrebno upoštevati določen posedek materiala
    Imamo kar 119 izvajalcev za področje Vpihovanje izolacije:

    1. KATERE SO GLAVNE PREDNOSTI VPIHANE CELULOZNE IZOLACIJE?

    Poleg večje prilagodljivosti ima celulozna izolacija še druge prednosti. Tako je s postopkom vpihovanja omogočen vnos večje količine (mase) izolacijskega materiala, kar je posledično vidno v boljših izolacijskih sposobnostih. Na ta način je zagotovljena dolgoročna energijska rešitev. Med prednosti celulozne izolacije prištevamo ekološki način vgradnje, ‘’nevidno’’ namestitev, dihanje izolacije in hitro izvedbo.

    2. VRSTE IZOLACIJ ZA VPIHOVANJE

    Poleg že prej omenjene celulozne izolacije so za vpihovanje primerni tudi lesni kosmiči in volna. Najpogosteje uporabljeni sta izolaciji iz celuloze in lesnih kosmičev.

    Celulozna izolacija je naravni izolacijski material, ki se ga pridobiva iz zmletega časopisnega papirja. Velja za izredno odporen material na vlago, škodljivce in plesen. Celulozna izolacija se skladišči v brezzračnih vrečah, katere se v vpihovalnem stroju razbijejo, posledično pa izolacija preide v razsuto stanje in se v tovrstni obliki vpiha v stene, strop ali streho hiše.

    Izolacija iz lesnih kosmičev velja prav tako za sodobno, visoko toplotno in zvočno izolativno, ki je prijazna uporabniku ter zagotavlja prijetno bivalno klimo. Izolacija iz lesnih kosmičev je izdelana iz trajnostno pridelanega lesa - bora ali smreke, impregnira pa se z amonijevim polifosfatom. Izolacija iz lesnih kosmičev je odporna na vlago in plesen. Enako kot celulozna izolacija, tudi izolacija iz lesnih kosmičev zagotavlja visoko toplotno stabilnost, skladišči pa se jo v brezzračnih vrečah. Primerna je za montažno ali zidano gradnjo, uporablja pa se za izolacijo stropa, ostrešja in sten.

    3. VPIHOVANJE IZOLACIJE

    Poznamo različne načine vgradnje oz. vpihovanja izolacije: vgrajevanje izolacije s cevjo, vgrajevanje s pomočjo vpihovalne pištole, nasuvanje materiala na ravni strop ali tla in ročna vgradnja izolacije.

    Vgrajevanje izolacije s cevjo

    Vgradnja oz. vgrajevanje v streho lahko poteka z vrha neogrevanega podstrešja ali s spodnje strani skozi parno oviro. Vpihovalna cev se potisne v sleherni prazen prekat do konca, med postopkom vpihovanja pa se cev počasi izvleče. Vpihana izolacija po pretečenem času doseže določeno gostoto, zato jo zračni tlak ne more več komprimirati, material v cevi pa se zato ustavi. Vpihovano cev v tem primeru nekoliko izvlečemo in celotni postopek ponovimo. Na enak način, s pomočjo vpihovane cevi, lahko vpihujemo izolacijo tudi v stene lesenih hiš.

    Vgrajevanje v stene z vpihovalno pištolo

    Vgradnja izolacije s pomočjo vpihovalne pištole je naslednji način vgradnje oz. vpihovanja izolacije. Izvajalec tovrstnih del na vrhu stene izvrta luknjo z ustreznim premerom. V luknjo se postavi vpihovalna pištola, s pomočjo katere se lahko nastavi smer vpihovanja oz. zračnega pritiska. Izolacijo vpihujemo v steni navzdol, po določenem času, ko pa vpihana izolacija napolni steno, se zračni pritisk in smer vpihovanja usmeri v zgornje strani stene (vogale), da se doseže enaka gostota izolacije v celotni steni.

    Nasutje materiala na ravni strop ali tla

    Pri tretjem načinu vpihovanja izolacije gre v bistvu za nasutje materiala na ravni strop, debeline 30-50 cm, tovrsten način vgradnje pa je primeren tako za novogradnje kot tudi za obnove objektov. S postopkom nasutja izolacije na ravni strop dobimo t.i. homogeno izolacijsko ploščo. Dejstvo oz. slabost nasutja izolacije pa je majhna gostota, ki je ne moremo uravnavati, zato je potrebno za dosego določene debeline izolacije upoštevati, da se nasutje v tem primeru vedno nekoliko posede. Ravno zato je debelina nasutja oz. izolacije, v primerjavi z izolacijo v poševnem stropu, večja za vsaj 35%, pri čemer je upoštevana enaka količina vpihane izolacije po m2.

    Ročna vgradnja izolacije

    Med enega izmed postopkov vpihovanja izolacije štejemo tudi ročno vgradnjo, ki pa seveda velja za zelo zamudno opravilo. Glavna slabost, poleg dolgega časovnega obdobja je dejstvo, da se z ročno vgradnjo izolacije, predhodno stisnjeni paketi izolacije ne razgradijo. Rezultat postopka je pojav kep oz. strjenih delov izolacije, med katerimi se pojavljajo špranje. Na ta način pride do pojava večjih toplotnih izgub objekta, zato je vedno bolje, da se izolacija vpihuje strojno s prej omenjenimi metodami.

    2.png

    4. CENA VPIHOVANJA CELULOZNE IZOLACIJE

    Cena vpihovanja celulozne izolacije je seveda odvisna od količine potrebnega vpihanega materiala, načina oz. vrste vpihovanja (vgradnje) izolacije, predela vpihovanja (stene, strop, ostrešje) in nenazadnje tudi od izvajalca.

    Cena za vpihovanje celulozne izolacije za stene ali stropove se giblje od 55-65€/m3, lahko pa dosega tudi 70€/m3.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja MONTAŽER ZALOŽNIK d.o.o.

    Katere prednosti vpihovanja izolacije bi posebej izpostavili?

    Celulozna izolacija je narejena izključno iz časopisnega papirja, je ekološki material, je protipožarno zaščitena z borovo soljo, ki je zaščita tudi pred glodalci - kune , miši...Vgradnja je hitra in kvalitetna, ker se vgrajuje strojno pod pritiskom, zapolni ves prostor, zato ni toplotnih mostov  in posedanja, na odprti prostor se nasuje z manjšo gostoto - recimo neposeljena mansarda. Fazni zamik je skoraj 1 x daljši kot pri mineralnih volnah, ima sposobnost  uravnavanja vlage, posledično pa je v  prostoru prijetna in ugodna klima.

    Celulozna izolacija je primerna za vse objekte, tako novogradnje, kot adaptacije starejših objektov, izolirati je mogoče ostrešja 45 - 50 kg/m3, pregradne stene 55 - 60 kg/m3, stenske obloge 55-60 kg/m3, suhe estrihe 45 - 50 kg/m3, prosto nasutje 35 - 42 kg/m3 in medetažne plošče 45 - 50 kg/m3. Priporočena debelina celulozne izolacije za mansardo je 30 cm, s tem dosežemo optimalni učinek, kar se zelo pozna pri stroških ogrevanja, zato se investicija v zelo kratkem času povrne. Tovrsten material ima med drugim vse certifikate in izjavo o skladnosti, zadovoljuje zahteve EKO sklada, primerna je tudi za ZELENO GRADNJO. Vgradnja celulozne izolacije je doživljenska investicija.
    ga. Marija in g. Simon, MONTAŽER ZALOŽNIK d.o.o.

    Strokovni članek 5569
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vpihovanje izolacije?

    Imamo kar 119 izvajalcev za področje Vpihovanje izolacije:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 119 izvajalcev za področje Vpihovanje izolacije
    8.5
    1

    Marko Dobnikar s.p.


    8.9
    0

    PROMOBILE d.o.o.


    10
    33

    MONTAŽER ZALOŽNIK d.o.o.


    8.9
    1

    A SISTEMI d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane