Za področje

  Stenske tapete - moderne tapete za steno

  Članek je koristil že 13539+ uporabnikom
  Po navadi se odločimo za izbiro tapet, kadar želim na poceni način popestriti prostor. Tapete za steno so priporočljive v praznih in dolgočasnih prostorih. Pazljivi pa moramo biti, da tapet ne vključimo v prostore, ki so že tako natrpani z raznimi detajli. V tem primeru stenske tapete ne bodo prišle tako do izraza, oziroma bodo prostor pogršale. Pomembno je tudi, da se moderne tapete ujemajo s pohištvom, zavesami, preprogami in ostalimi elementi interjerja. Tako je priporočljivo, da se ves interjer opremlja hkrati, oziroma še več, da se pri opremljanju interjerja pa tudi izbiri tapet obrnete na strokovnjaka.
  Strokovni članek 13539
  dekorativne-tapete.jpg
  Imamo kar 632 izvajalcev za področje Polaganje tapet:

  1. Iz česa so narejene zidne tapete?

  Poznamo več vrst tapet, osnova vseh pa je obdelan papir. Najbolj osnovne so papirne tapete, ki so narejene iz ene ali več plasti papirja. Zgornja plast papirja pa je potiskana. Nato poznamo tudi reliefne tapete, pri katerih je na plast papirja nanesena večja količina barve. Večja količina nanesene barve ustvari relief. Obstajajo pa tudi vinilne tapete. Te zidne tapete so narejene iz prešanega papirja in termično obdelane z dodatki. Nenazadnje uporabniki posegajo tudi po vlies tapetah, pri katerih je podlaga termično obdelan papir. Papirju pa je kot nosilni material dodan tudi vlies. Polaganje te vrste tapet je izjemno enostavno. Tapete predhodno potopite v kad za namakanje in jih nato zalepite na že predhodno z lepilom namazano steno. Dimenzije tapet ostanejo enake tudi po namakanju. Obstajajo še druge vrste, kot npr. grobovlaknate ali flis tapete.

  2. Polaganje tapet

  Polaganja tapet se lahko lotite sami ali najamete izvajalca, po navadi slikopleskarja, ki to naredi za vas. Če se boste polaganja tapet lotili sami, vam bo naslednji opis zelo v pomoč.

  Za polaganje tapet boste potrebovali kar nekaj orodja, ki pa ga verjetno že imate doma. Potrebovali boste meter, škarje, nož, svinčnik, krtačo za tapeciranje, čopič za nanos lepila, vedro za lepilo, lepilo, vodno tehtnico, gumijasti valj za tapeciranje ter stike, lopatico za rezanje, mizo za tapeciranje ter mogoče še kaj. Pred začetkom polaganja tapet morate preveriti, če so vsi svitki tapet enakega modela in če pripadajo enaki seriji. Samo tako bodo vsi zvitki res enake barve in vzorca.

  lepljenje-tapet.jpg
  Lepljenje tapet zaupajte izkušenim izvajalcem.

  Ko se lotite procesa polaganja tapet morate ugotoviti, če stena vsebuje neravnosti. Vse luknjice ter druge nepravilnosti je potrebno sanirati z mavcem. Pred začetkom je prav tako potrebno odstraniti že obstoječe tapete. Če gre za novozgrajeno steno, je potrebno počakati, da bo ta popolnoma suha. Sušenje nove stene traja vsaj 6 tednov. Poleg tega, da mora biti stena suha, je pomembno, da je ta tudi svetla. Tako jo lahko dodatno predhodno pobarvate. Zidne tapete lahko nanašate tako na stene iz betona, kot tudi na npr. stene iz mavčnih plošč, vendar je te predhodno potrebno premazati z emulzijo. Podobno velja tudi za lesene stene. Tik pred polaganjem steno očistite z metlico.

  Ko je stene pripravljena se lahko lotite samega procesa polaganja tapet. Tapete odrežite tako, da bo trak tapete za 5 do 10 cm daljši od višine stene. Vsak naslednji trak odrežite, ko je prvi že nameščen, tako da se bosta vzorca ujemala.

  2.1 Lepilo za tapete

  Nato na tapeto enakomerno nanesite plast lepila, seveda, na obratno stran tapete. Z lepilom namažite le eno tapeto hkrati. Izberete lahko različna lepila. Za tapete Viles lahko izbere lepilo, ki se suši počasneje, a ga lahko kasneje lažje odstranite. Prav tako lahko uporabite disperzijsko lepilo, če lepite vinilne ali reliefne tapete, ta se suši hitreje. Pri papirnatih tapetah pa lahko uporabite kar navadno lepilo za tapete, ki se suši počasi. Pri zadnjem je priporočljivo, da premažete tudi steno. Nekatere tapete pa je potrebno predhodno tudi namakati, čas namakanja tapet je odvisen od vrste tapet.

  Prvi trak položite na steno s pomočjo vodne tehtnica. Pomembno je, da je ta položen izjemno natančno, saj bodo vsi ostali sledili vzorcu prvega. Trak tapete položite tako, da bo del visel čez steno, tega boste kasneje odrezali. Tapetni trak pritisnite na steno z valjem za polaganje tapet. Trak valjajte od notri navzven, pri tem odvečno lepilo odstranite z gobo. Ko je trak nameščen na steno, povaljajte še celoten trak. Ko pridete do roba sobe, naj tapetni trak ne gre čez rob sobe.

  2.3 Lepljenje tapet - cena

  Koliko stane lepljenje tapet? Cena polaganja tapet se giblje od 7 - 15 EUR/m2 + DDV.

  3. Samolepilne tapete za steno

  Samolepilne tapete imajo veliko prednost pred klasičnimi tapetami, saj jih ni potrebno premazati z lepilom, ki zahteva natančnost in izkušnje. Samolepilna tapeta že ima enakomeren nanos lepila, zato je potrebno le odstraniti zaščitno folijo. Foto tapete so narejene iz samolepilne PVC folije, ki jo je enostavno nalepiti in kasneje tudi odlepiti s stene. Tapete so odporne na vlago, praske in jih lahko enostavno očistite z vlažno krpo.

  3.1 Samolepilne tapete za pohištvo

  S samolepilnimi tapetami lahko olepšate tudi pohištvo. S tem lahko zakrijete morebitne poškodbe in obrabo ali pa opremo preprosto olepšate s čudovitimi motivi in prizori.

  3.2 Tapete za vrata

  Vrate predstavljajo veliko neizkoriščeno površino v prostoru. Uporabite tapete za vrata in naenkrat boste imeli v prostoru dvometrsko dekoracijo, za katero drugače nikoli ne bi našli prostora.

  3.3 Samolepilne tapete za kuhinjo

  Čeprav se samolepilne tapete uporabljajo v vseh prostorih, so še posebej priljubljene samolepilne tapete za kuhinjo. Uporabite jih lahko tako v jedilnici kot nad kuhinjskim pultom. Medtem ko kuhate se lahko zamotite z opazovanjem čudovitih vzorcev, rož ali prizorov zelene pokrajine.

  4. Fototapete

  Želite v svojem stanovanju poustvariti najlepše motive in prizore sveta? Potem so foto tapete idealna rešitev. Uporabite jih lahko v vsakem prostoru, na bodo to fototapete za kuhinjo, fototapete za spalnico ali fototapete za dnevno sobo. Fototapete so fotografije visoke ločljivosti v velikosti celotne stene. Za prizore lahko izbirate med odličnimi fotografijami narave, mest, abstraktnih motivov in še in še. Možnosti so neomejene. Fototapeto pa lahko tudi personalizirate. Pošljite izdelovalcu tapet fotografijo, ki ste jo posneli sami in izdelali vam bodo fototapete po meri.

  foto-tapete.jpg
  Fototapete odpirajo neskončno možnosti za sodobne interierje.

  5. 3d tapete za zid

  Že renesančni slikarji so s perspektivnimi freskami ustvarjali občutek navideznega prostora. Ta tred se vrača tudi v sodobna domovanja, le da namesto fresk uporabljamo 3d tapete za zid. Z uporabo 3d tapete boste imeli občutek, da se soba nadaljuje v gozd, da imate pogled na mesto pa tudi bolj odštekane prizore, saj lahko vzbudite tudi občutek, da ste na vesoljski ladji.

  6. Tapete dekor - čudovite dekorativne tapete

  Tapete se vse bolj vračajo v sodobna stanovanja, hotele, restavracije in druge prostore. Dekorativne tapete so lahko enobarvne, večbarvne ali pa so potiskane z določenim abstraktnim vzorcem. Ta je lahko mederen ali pa historičen, kot so na primer floralne tapete. Zelo priljubljene pa so tudi tapete z imitacijo materialov. Tako lahko na steni poustvarite materiale kot so: tapete kamen, tapete opeka, tapete les, tapete tkanina, tapete beton in še in še.

  6.1 Tapete - kamen

  Še posebej priljubljene so tapete z imitacijo kamna. Tako se izognete dragi izdelavi težke kamnite stene in nemudoma ustvarite prijetno rustikalno vzdušje. Tapete kamen lahko prikazujejo pesek, prodnike, skalno steno, kamnite tlakovce ali pa kamnito zidano steno v vseh možnih variacijah.

  7. Tapete - cena po m2

  Cene tapet izjemno nihajo. Po navadi so odvisne predvsem od dovršenosti potiskanega vzorca. Dizajnersko dovršene tapete so navadno nekoliko dražje.

  Pri ugotavljanju cen smo analizirali dve spletni strani, ki ponujata tapete. Pri tem smo vzeli nekatere naključne primere tapet in preračunali njihovo ceno na m2. Pri tem je potrebno poudariti, da tapet nikoli ne morete kupiti na m2. Običajno jih najdete v daljših zvitkih npr. 10m na 0,75m. Ugotovili smo, da cene na prvi spletni strani, nihajo od 5,2 eur/m2 do 23 eur na m2. Najdemo pa tudi dražje tapete, kot npr. takšne za 43 ali celo 74,8 eur/m2. Cene so podobne pri drugi spletni strani. Te se gibljejo od 5,4 eur/m2 do 23 eur/m2.

  Vir: http://www.gmt1arhitekti.com

  Strokovni članek 13539
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 632 izvajalcev za področje Polaganje tapet:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 632 izvajalcev za področje Polaganje tapet:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 632 izvajalcev za področje Polaganje tapet
  8.9
  0

  SEBA, trgovina, proizvodnja in zaključna dela v gradbeništvu, d.o.o.

  Celje
  9
  1

  Duhec Šemsudin Fazlić s.p.

  Maribor
  8.8
  2

  Robi Čepin s.p.

  Celje
  9.2
  0

  SLIKAR NOVA d.o.o.

  Maribor
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE POLAGANJE TAPET?

 • Polaganje tapet Ljubljana
 • Polaganje tapet Maribor
 • Polaganje tapet Celje
 • Polaganje tapet Koper
 • Polaganje tapet Kranj
 • Polaganje tapet Ajdovščina
 • Polaganje tapet Bled
 • Polaganje tapet Bovec
 • Polaganje tapet Črna na Koroškem
 • Polaganje tapet Črnomelj
 • Polaganje tapet Domžale
 • Polaganje tapet Gornja Radgona
 • Polaganje tapet Gornji Grad
 • Polaganje tapet Hrastnik
 • Polaganje tapet Ilirska Bistrica
 • Polaganje tapet Izola
 • Polaganje tapet Jesenice
 • Polaganje tapet Kamnik
 • Polaganje tapet Kidričevo
 • Polaganje tapet Kobarid
 • Polaganje tapet Kočevje
 • Polaganje tapet Kranjska Gora
 • Polaganje tapet Krško
 • Polaganje tapet Laško
 • Polaganje tapet Lendava
 • Polaganje tapet Litija
 • Polaganje tapet Ljutomer
 • Polaganje tapet Metlika
 • Polaganje tapet Mojstrana
 • Polaganje tapet Mozirje
 • Polaganje tapet Murska Sobota
 • Polaganje tapet Nova Gorica
 • Polaganje tapet Novo mesto
 • Polaganje tapet Ormož
 • Polaganje tapet Piran - Pirano
 • Polaganje tapet Pivka
 • Polaganje tapet Portorož
 • Polaganje tapet Postojna
 • Polaganje tapet Ptuj
 • Polaganje tapet Radeče
 • Polaganje tapet Radenci
 • Polaganje tapet Radovljica
 • Polaganje tapet Ravne Na Koroškem
 • Polaganje tapet Ribnica
 • Polaganje tapet Rogaška Slatina
 • Polaganje tapet Sevnica
 • Polaganje tapet Sežana
 • Polaganje tapet Škofja Loka
 • Polaganje tapet Slovenj Gradec
 • Polaganje tapet Slovenska Bistrica
 • Polaganje tapet Slovenske Konjice
 • Polaganje tapet Šoštanj
 • Polaganje tapet Štore
 • Polaganje tapet Tolmin
 • Polaganje tapet Trbovlje
 • Polaganje tapet Tržič
 • Polaganje tapet Trzin
 • Polaganje tapet Velenje
 • Polaganje tapet Vipava
 • Polaganje tapet Vojnik
 • Polaganje tapet Vransko
 • Polaganje tapet Vrhnika
 • Polaganje tapet Žalec
 • Polaganje tapet Zreče
 • Polaganje tapet Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane