Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Podiranje dreves, odstranjevanje panjev in mulčenje

    Članek je koristil že 5420+ uporabnikom
    Skrb za drevesa, grmovje, trave in drugo vegetacija zahteva veliko časa in truda. Včasih pa je potrebna tudi njihova odstranitev. Raziskali smo kaj vse zajemajo gozdarska dela od podiranja dreves, odstranjevanja panjev do mulčenja in več.
    5420
    podiranje dreves

    1. Posek dreves in mulčenje

    Drevesa nam nudijo senco, čistijo zrak in proizvajajo kisik, zato moramo skrbeti za njih. Da zagotovimo zdravje drevja, sploh bolj zahtevnih vrst in sort, mojstri iz podjetja Tisa priporočajo redne arboristične preglede in obrezovanje dreves. Vseeno pa je kdaj drevo zaradi starosti, poškodb ali drugih razlogov treba posekati. Podiranje drevja je nevarna dejavnost, ki se je nikakor ne lotevajte sami. Obrnite se na podjetje s primernimi izkušnjami in gozdarsko opremo.

    Večja drevesa se obrezujejo s pomočjo plezalne tehnike in z avtodvigali. Posekajo pa se z uporabo posebne rezalne tehnike in motorne žage.

    2. Odstranjevanje drevesnih štorov - frezanje

    Po poseku drevesa v zemlji še vedno ostane štor in celoten koreninski sistem, katera je izredno težko odstraniti. Za to se uporablja strojna freza, ki brez razkopavanja z bagrom in uničevanja zelenice hitro in učinkovito zdrobi panje (štore) do globine 30 cm. Cena za frezanje štorov je odvisna od debeline štora in globine frezanja.

    Podiranje dreves

    3. Mulčenje zaraščenih površin

    3.1 Kaj je mulčenje?

    Strojno mulčenje je najhitrejši način za odstranjevanje grmovja in drugega podrastja s premerom stebel do 10 cm. Z mulčenjem ustvarimo pašnike in travnike, izravnamo manjše neravnine na terenu, vzdržujemo trase elektrovodov ali drugih linijskih objektov, zdrobimo manjše kamne ali skale, pripravimo gradbene parcele. Gozdarske mulčerje lahko uporabljamo tudi za obnovo sadovnjakov, pripravo golf igrišč, smučarskih prog in podobnih projektov.

    Mulčenje je postopek, pri katerem se na tla okoli rastlin in dreves položi plast materiala, kot so lesni ostružki, slama, lubje ali kompost. Ta plast materiala ima več vlog in prednosti, zaradi katerih je postala nepogrešljiv del vrtnarskega sveta.

    4. Zakaj se uporablja mulčenje?

    4.1 Mulčenje za ohranjanje vlažnosti

    Eden izmed glavnih razlogov za mulčenje je ohranjanje vlažnosti tal. Mulč ustvari zaščitno plast nad zemljo, ki preprečuje izhlapevanje vode. To pomeni, da tla ostanejo dalj časa vlažna, kar je ključno za uspešno rast rastlin. Manj pogosto zalivanje je koristno za okolje in vaš proračun za vodo.

    4.2 Mulčenje za zatiranje plevela

    Mulčenje preprečuje rast plevela. Temno, nepropustno platno, ki ga ustvari plast mulča, zavira svetlobo in tako otežuje kalitev plevela. Manj plevela pomeni manj trdega dela pri odstranjevanju in več časa za uživanje na vrtu.

    4.3 Regulacija temperature

    Mulč deluje kot naravni izolator. V vročih poletnih mesecih ščiti korenine rastlin pred pregrevanjem, medtem ko pozimi ohranja toploto v tleh. To pomaga rastlinam preživeti ekstremne temperaturne razmere.

    4.4 Mulčenje za izboljšanje strukture tal

    Ko se mulč razgradi, obogati tla s hranili in izboljša strukturo. Različni mulči dodajo različne hranilne snovi, zaradi česar so tla bolj rodovitna in pripravljena za rastline.

    4.5 Estetski vidik mulčenja

    Poleg funkcionalnih koristi ima mulčenje tudi estetske prednosti. Različni materiali za mulčenje lahko dodajo teksturo, barvo in globino vašemu vrtu, kar ga naredi privlačnejšega. Mulčenje je preprosta, cenovno ugodna in učinkovita metoda za izboljšanje zdravja in videza vašega vrta. Z njo boste prihranili čas, vodo in energijo, hkrati pa boste zagotovili, da bodo vaše rastline uspevale in cvetele v svojem najboljšem stanju.

    Mulčenje

    5. Izdelava lesnih sekancev

    Odpadnih hlodov in vejevja nikakor ne zavrzite, svetujejo v Tisa d.o.o. Prav ves odpaden les je mogoče ponovno uporabiti, naj bo kot stavbni les ali biogorivo. Večina gozdarskih podjetij ponuja izdelavo lesnih sekancev ali lesnih drobljencev, s čimer lahko uporabite ali prodate velike količine lesne biomase. Z različnimi postopki sekanja, drobljenja in sejanja je možno izdelati sekance različnih kakovosti in granulacij. Zdrobljena biomasa pa se izdela z uporabo primarnega drobilca, sekundarnega drobilca in posebnega sita.

    Podiranje dreves

    5420
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Podiranje dreves?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane