Sanacija dimnika cena

Cena obnove dimnika je zelo različna, glede na stanje dimnika in tip sanacije. Za vstavljanje inox tuljave v dimnik boste odšteli med 90-120€/tm. Točna cena je odvisna od dogovora z izvajalcem.

Komu zaupati sanacijo dimnika? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim ponudnikom za sanacijo dimnika v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Pridobite ponudbo:
Pošlji povpraševanje

Cena za vstavljanje inox tuljave


Cena sanacije dimnika. Vstavljanje inox tuljave v dimnik, fi 180mm.

108.00 €/tm

MINIMALNA CENA
€/tm

SREDNJA CENA
144.00 €/tm

NAJVIŠJA CENA
Želim ponudbo izvajalcev

Druge cene za - Sanacija dimnika

vaša količina

enota

okvirna cena

vaša cena

SKUPAJ:
Pošlji povpraševanje >

Kako so Vam koristile te informacije?

Revija Mojmojster

Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
Informativni mesečni obrok*
/mesec


Znesek kredita
EUR
Doba odplačevanja
let
Naprej
Izračun kredita >

*Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

Sanacija dimnika - vse kar morate vedeti

1.Kaj morate vedeti o sanaciji dimnikov?

Pozimi se zelo radi zadržujemo na toplem ob kaminih in pečeh. Na stenah dimnikov, ki morajo prenašati visoke temperature in velike količine dima se medtem nabirajo saje in druge obloge. Dimniki so obenem vse leto izpostavljeni zunanjim elementom, ki povzročajo dolgoročne poškodbe materiala. Večina lastnikov stanovanj se premalo zaveda, da so lahko posledice neustrezne izvedbe, vzdrževanja in nepravočasnih popravil dimnika lahko tudi uničujoče.  

sancija-dimnika.jpg
Pri popravilu dimnika se res ne splača zavlačevati, saj so posledice lahko tudi usodne.

1.1 Dimniki so izpostavljeni

Dimniki so izpostavljeni zunanjim elementom in posledično poškodbam. Visoke temperature in vlaga so med ključnimi dejavniki, ki povzročajo poškodbe na dimniku. Če teh poškodb ne boste pravočasno sanirali lahko to povzroči različne težave in okvare na vaši peči, vključno z neučinkovitim gretjem, puščanjem plinov v hišo in celo dimniškim ali hišnim požarom.

1.2 Poškodba dimniške kape

Dimniška kapa igra pomembno vlogo pri zaščiti dimnika. Njen glavni namen je preprečiti deževnici, umazaniji ter  živalim dostop v dimnik.. Vsaka poškodba dimniškega pokrova bo škodljivo vplivala na vaš dimnik in vašo peč oziroma kamin in bo skrajšala njegovo življenjsko dobo, zato je za popravilo treba poskrbeti takoj.

1.3 Obraba dimnika

Največ škode na dimnikih nastane kot posledica pogoste uporabe. Splošna obraba narekuje nujnost rednega vzdrževanja dimnikov in peči, da ne pride do trajne škode. Celo pri zidanih dimnikih, ki imajo sicer življenjsko dobo tudi do sto let, lahko opazimo dotrajanje malte po cca. petindvajsetih letih. Ko se na njej pojavijo prve razpoke, vanje začne prodirati vlaga, ki povzroči nadaljno razpokanje in druge težave. 

1.4 Ustrezna izvedba dimnika

V kolikor dimnik ni strokovno in kakovostno zgrajen je bolj dovzeten za poškodbe. Dimnik zgrajen iz neustreznih materialov in s strukturnimi težavami lahko povzroči številne posledice kot so nedelujoči dušilci, nezadosten vlek zaradi nepravilne dolžine dimnika, zamašitve dimnih komor itd.

1.5 Nenadne poškodbe dimnika

V dimniku lahko pride do nenadnih poškodb, ki so posledica udara strele ali požara, ki je posledica nabiranja saj. Nekatere poškodbe dimnikov lahko z ustreznim in rednim vzdrževanjem preprečimo, druge ne.

1.6 Dimniški požar

Kadar gorivo v kotlu ne zgori popolnoma (velja le pri trdih gorivih) se na stene dimnika oprimejo mastne katranske obloge oziroma saje. To se lahko zgodi, ker drva niso suha ali ker kurimo neustrezna goriva (plastiko, odpadke, lakiran les, embalažo...), ki se jih tako najlažje znebimo. Eden od razlogov je lahko tudi  premalo dovoda zraka v kurišče. Uporabniki pogosto dovod zraka najprej preveč zapremo, nato, ko ugotovimo, da slabo gori, pa popolnoma odpremo loputo za zrak. Takrat se plamen precej poveča in butne visoko v dimnik in morebitne saje na stenah dimnika se vžgejo. Bolj debel kot je sloj saj, višje temperature bo ogenj dosegel, tudi 1000 stopinj Celzija. Po takšnem dimniškem požaru je potrebno dimnik običajno sanirati. 

1.7 Čiščenje dimnika 

Preventivno čiščenje lahko pomaga odložiti popravilo dimnika in ohraniti dimnik v dobrem stanju.Vzdrževanje dimnika in popravilo dimnikov je treba jemati zelo resno. Zanemarjanje čiščenja in vzdrževanja dimnika ne vodi le do neučinkovitega ogrevanja in toplotnih izgub, temveč bo ogroža tudi vašo lastnino in zdravje ter varnost vaše družine. 

2. Izvajalci

Pri dimnikih in popravilih dimnikov se res ne splača varčevati, saj so posledice lahko tudi usodne. Ukrepati je potrebno preden v dimniku zagori ali iz dimnika začnejo uhajati strupeni plini. Dimnik je priporočljivo dsti pregledati po končani kurilni sezoni oziroma pred začetkom nove. V primeru, da dimnikar ugotovi, da je potrebna sanacija dimnika se je priporočljivo obrniti na ustrezno podjetje, ki se je specializirano za sanacijo dimnikov. Po ogledu vam bo strokovnjak lahko svetoval na kakšen način bi lahko sanirali dimnik. Izberite podjetje, ki ima večletno tradicijo, je zanesljivo in ima številne dobre reference. Tovrstno podjetje bo gotovo seznanjeno z najnovejšimi pristopi in tehnologijami za sanacijo ter bo uporabljalo ustrezne certificirane materiale. Glede na to, da so posegi v dimnik včasih tudi urgentni, je dobro, da preverimo ali je odzivnost in dosegljivost podjetja hitra. 

3. Keramični dimnik

Spada med zidane dimnike in je nadgradnja klasičnega šamotnega dimnika. Izdelan je iz keramike visoke kakovosti, ki je v nasprotju s šamotom popolnoma neprepustna za vodo kar je prednost pri sodobnih pečeh, ki v dimnik spuščajo veliko kondenza ter dimne pline višjih temperatur, ki jih keramika ravno tako odlično prenaša. 

3.1 Klasičen keramični dimniški sistem 

Keramičen dimnik je primeren za vsa goriva in kurišča. Dobro mora prenašati visoke temperature odvodnih plinov in dima ter mora biti dobro odporen za vlago oz. kondenz.  Tovrstni dimnik je varen, zanesljiv in trajen. Ob pravilni izvedbi ter uporabi in ustreznem vzdrževanju ima keramični dimnik življenjsko dobo 50 in več let. 

3.2 Za hiše s pasivnim ali nizko-energijskim standardom

Dimnik za hiše s pasivnim ali nizko energijskim standardom mora ustrezati visokim zahtevam. To pomeni posebej prilagojen dimniški sistem, ki zadosti pogojem požarne varnosti obenem pa preprečuje nastanek toplotnih mostov. To dosežemo z postavljanjem termo ločilnih elementov kot sta posebni termo podstavek na temelju dimnika ter termo obroba pri preboju podstrešja in strehe. 

3.3 Koaksialni dimnik iz keramike

Nanj lahko priključimo kondenzacijski ali nizkotemperaturni grelnik na plin. Dimnik deluje neodvisno od temperature zraka v prostoru, ker zrak z vrha dimnika prehaja do grelnikov v vmesnem prostoru med plaščem in tuljavo. Dimnik tako deluje kot izmenjevalec toplote in dodatno ojača moč kurilne naprave. Njegova prednost je tudi, da nanj lahko priključimo več plinskih grelnikov hkrati (do 10). 

4. Šamotni dimnik 

Najbolj pogosto so obstoječi zidani dimniki izdelani iz šamota. Dimniški sistem je sestavljen iz treh slojev: zunanjega plašča, toplotne izolacije in okrogle dimniške tuljave.  Gradnja tovrstnega dimnika je preprosta s sestavljanjem.  Plašč dimnika je običajno betonski, tuljava pa iz ognjeodporne šamotne opeke. Vmes je toplotna izolacija iz kamene volne. Šamotni del je v zadnjih letih skoraj v celoti zamenjala keramika, ki je odpornejša na visoke in na nizke temperature ter onemogoča odtekanje kondenza po dimniških tuljavah. Šamot tudi ni najbolj strukturno stabilen material, ni odporen na kisline  ter lahko prepušča pline. Šamotni dimnik je primeren za kurjenje trdih goriv (drv,sekancev,peletov) ter kurilnega olja.

5. Inox dimnik

Dimniki iz nerjavečega jekla so na voljo v enoslojni ali troslojni različici. Za sanacijo dotrajanega zidanega dimnika se običajno uporabi enoslojno tuljavo, ki se jo potisne v obstoječi dimnik tako, da rušitvena dela niso potrebna. Kadar je obstoječi dimnik izveden z zamiki (z zavitimi jaški) se uporabi fleksibilno inox tuljavo. Troslojne inox dimniške tuljave pa sestavlja notranja cev, izolacija in zunanja cev. Tovrstni dimnik je samostojen in ga ni potrebno vstavljati v zidano dimniško tuljavo. Troslojni inox dimnik je lahkoten in atraktiven na pogled, uporablja pa se pri vseh vrstah goriv in kotlov, tudi v primeru visokih nadtlakov in podtlakov. Montaža Inox dimnika je enostavna in hitra, dimnik pa je možno začeti uporabljati takoj po montaži. 

6. Plastični dimnik

Plastični dimniki so primerni izključno za plinske oziroma oljne peči, ki ne presegajo temperature 160 stopinj Celzija. Dimniški sistem iz številnih elementov kot so tuljave (togih in gibljivih), fazonski kosi, kolena...je izdelan iz polimerov in drugih umetnih snovi visoke kakovosti.  Odporni so proti rji, uv žarkom, ozonskim spremembam, staranju ter so difuzijsko neprepustni. Uporablja se jih predvsem za sanacije obstoječih zidanih dimnikov ter za novogradnje z pečmi na nizkotemperaturne kotle. V tem primeru se jih vstavi med gradnjo ognjevarnega zidanega jaška. Pri sanaciji pa se tuljavo vstavi v obstoječi dimnik.

7. Pravilna izvedba, vzdrževanje in sanacija dimnika

7.1 Izvedba in vzdrževanje dimnika

Vsak dimnik in ogrevalna naprava, ki je priključena nanj mora pred začetkom uporabe pridobiti tudi dimnikarsko soglasje. Dimnik in celoten ogrevalni sistem mora biti zato dobro načrtovan in tudi izveden s strani ustreznih strokovnjakov. Ob zadostitvi obeh pogojev in ob rednem čiščenju in vzdrževanju težav z dimnikom ni pričakovati.  Dimnikarji pregledujejo, svetujejo in opozarjajo, uporabniki pa se moramo zavedati svoje odgovornosti pri ohranjanju dimnikov in kurilnih naprav v dobrem stanju. Redno vzdrževanje si lahko privoščimo prav vsi. Čiščenje dimnika je potrebno v primeru trdnih goriv opraviti štirikrat na leto, pri oljnih kotlih pa le enkrat na leto. Plinski kotli ne povzročajo saj, zato se enkrat letno opravi le meritev dimnih plinov. Meritev dimnih plinov je potrebno 1x letno opraviti tudi pri oljnih kotlih. Ta pravila je potrebno upoštevati tudi, če kurilne naprave uporabljamo le enkrat ali dvakrat na leto.

7.2 Sanacija dimnika

Kadar je dimnik tako dotrajan, da ga ni več varno uporabljati za kurjavo je potrebno izvesti ustrezno sanacijo dimnika. Tipični znaki, da dimnik ni več ustrezen so naslednji:

- ugotovimo uhajanje plinov v prostor

- kadar opazimo izrazit vonj po sajah v prostoru

- ko se na stenah dimnika pojavijo mokri madeži saj in katrana

Dimnik je potrebno sanirati tudi, če pristojna dimnikarska služba odredi prepoved kurjenja v vašem dimniku. V kolikor boste menjali način ogrevanja to lahko pomeni, da vaš obstoječi dimnik nima ustrezne dimenzije za novo kurilno napravo. Tudi v tem primeru obstajajo rešitve za sanacijo oziroma dodelavo vašega dimnika. Eden izmed najbolj pogosto uporabljenih načinov za sanacijo (zidanega) dimnika je povrtavanje dimnika in vstavitev inox cevi. S povrtavanjem se poveča notranji obseg dimnika ter v katerega je nato možno vstaviti tuljavo iz inoxa. To storimo  v primeru, ko je notranji obseg obstoječega dimnika premajhen. Koliko je možno notranji obseg dimnika povečati zavisi od dimenzije obstoječega dimnika ter njegove trdnosti. Poseg je zanesljiv in ga je možno opraviti hitro. V primeru ravnega dimnika se sanacija izvede v enem posegu. Kadar pa je dimnik zgrajen z zamikom pa se popravilo izvede za vsak zamik dimnika posebej. 

Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš DomŽelim ponudbo izvajalcev
Zadnja povpraševanja

Obnova zunanjega dela dimnika

Pozdravljeni,

treba je obnoviti desni dimnik (na fotografiji), tako da bo dvignjen in da bo na njegovem vrhnjem delu betonska preklada, izhod zraka pa ob strani, kot je razvidno na fotografiji že obnovljenega levega dimnika.

Lp 270 € do 450 €

........

Sanacija starega dimnika v hiši

Pozdravljeni,

potrebujem sanacijo starega dimnika, ki ga je treba na podstrehi od plošče in naprej skozi streho speljati ven. Potrebno bi pa bilo najprej da to pregleda strokovna oseba in bi dala nasvet kako in kaj je potrebno postoriti. Sta pa to dva dimnika in sicer eden za štedilnik na drva, drugi pa je za kmečko peč.

Lp 720 € do 1200 €

........

Sanacija dimnika

Pozdravljeni,

Na zunanji strani dimnika se nabira črni kondenz. Dimnikar je rekel naj se posvetujem z strokovnjaki za dimnike.
Imam 6 metrov dolgo dimnik, kvadratne oblike.

Lp 540 € do 900 €

........

Želim ponudbo izvajalcev

Cena, Svetovanje in izvedbo: prenova obstoječega dimnika ali postavitev inox, 7m
Sanacija dimnika, Ljubljana

630 € do 1050 €

Cena, Sanacija dimnika, 10 m
Sanacija dimnika, Laporje

1080 € do 1800 €

Cena, Sanacija betonskega dimnika, 10m
Sanacija dimnika, Cerkno

1080 € do 1800 €

Cena, Povrtavanje in montaža iox cevi, 8 metrov
Sanacija dimnika, Tolmin

720 € do 1200 €

Cena, Izdelavo in montažo dimniške kape, dolžina dimnika cca 9 m
Sanacija dimnika, Loče

540 € do 900 €

Cena, Postavitev dimnika v stanovanju, 7 m
Sanacija dimnika, Kamnica

450 € do 750 €

Cena, Vstavitev inox cevi v dimnik, 6,5 m
Sanacija dimnika, Ožbalt

675 € do 1125 €

Cena, Pop.zun.dela dimnika kapo, menjava plinskega dimnika, 2
Sanacija dimnika, Celje

450 € do 750 €

Cena, podrtje, novo cev, pozidava, cca 6m
Sanacija dimnika, Ljubljana - Dobrunje

648 € do 1080 €

Cena, Vlaga v hiši, par kvasdratov
Sanacija dimnika, Straža pri Novem mestu

450 € do 750 €

Cena, Sanacija dimnika v stanovanjskem bloku, Ne vem.
Sanacija dimnika, Koper

720 € do 1200 €

Cena, Sanacija dimnika in dodaten priklop za kamin, 9m
Sanacija dimnika, Petrovče

450 € do 750 €

Cena, Nova cev dimnika pri krušni peči, 8 m
Sanacija dimnika, Šenčur

810 € do 1350 €

Cena, Sanacija dimnika, Po popisu
Sanacija dimnika, Ljubljana

135 € do 225 €

Cena, inox dimnik v obstoječi tuljavi, 12m
Sanacija dimnika, Maribor

1080 € do 1800 €

Cena, Sanacija schidel dimnika z rf cevmi, 10 m
Sanacija dimnika, Krško

900 € do 1500 €

Cena, Pozidava opečnatega nadstrešnega dimnika, 1,5 m
Sanacija dimnika, Kamnik

315 € do 525 €

Cena, Renovacija z inox tuljavo, 7 m
Sanacija dimnika, Brežice

621 € do 1035 €

Cena, Pregled in ponudbo za sanacijo dimnika, po opisu
Sanacija dimnika, Ljubljana

315 € do 525 €

Cena, Obnovo zunanjosti dimnikov, 10 kosov
Sanacija dimnika, Črni Vrh nad Idrijo

900 € do 1500 €

Cena, Inox dimnik za zunanjo krusno pec, 3 m
Sanacija dimnika, Velenje

324 € do 540 €

Cena, Povrtavanje dimnika in inox vložek, skupna: 7,5 m, efektivna (nad kuriščem) cca 5 m
Sanacija dimnika, Domžale

810 € do 1350 €

Cena, sanacija dimniov za krušno peč in štedilnik, 2 x 8 m
Sanacija dimnika, Polhov Gradec

540 € do 900 €

Cena, Sanacija dimnika,, po opisu
Sanacija dimnika, Litija

630 € do 1050 €

Cena, Obnova/rušitev nadstrešnega dela dimnikov, Obnova nadstrešnega dela
Sanacija dimnika, Ljubljana

315 € do 525 €

Cena, Strokovni pregled dimnikov pred sanacijo, 2 dimnika v pritlični hiši, hiša je spomenik stavbne kulturne dediščine
Sanacija dimnika, Veržej

270 € do 450 €

Cena, Izdelava prikljucka in blindiranje starega, 6 m
Sanacija dimnika, Grosuplje

180 € do 300 €

Cena, Vsaditev inox cevi v 2 dimnika, cca 2 x 10m
Sanacija dimnika, Ajdovščina

1800 € do 3000 €

Cena, Vstavitev tuljave v že obstoječ dimnik, 5 m
Sanacija dimnika, Horjul

630 € do 1050 €

Cena, Pregled in morebitna sanacija obstoječega zidanega dimnika, /
Sanacija dimnika, Kranj

540 € do 900 €

Cena, Dimnik skrajšati in utrditi zunanjost.,
Sanacija dimnika, Senovo

180 € do 300 €

Cena, Sanacija puščanja dimnika, Poglej slike
Sanacija dimnika, Ljubljana

540 € do 900 €

Cena, Sanacija dimnika z vstavitvijo inox cevi, 13 m
Sanacija dimnika, Ravne Na Koroškem

1350 € do 2250 €

Cena, Obnova dimnikov, 8m
Sanacija dimnika, Grosuplje

720 € do 1200 €

Cena, Vstavitev inox tuljave, cca 8 m
Sanacija dimnika, Slovenj Gradec

810 € do 1350 €

Cena, Dimno kapo in zunanja obloga dimnika, 1x
Sanacija dimnika, Luče

540 € do 900 €Poglej druge končane projekte in cene

Sanacija dimnika cenik

Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

131+ podjetij za Sanacija dimnika
Brezplačno povpraševanje
Brez provizij
Pridobi ponudbo

Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija dimnika?

 • Sanacija dimnika Ljubljana
 • Sanacija dimnika Maribor
 • Sanacija dimnika Celje
 • Sanacija dimnika Koper
 • Sanacija dimnika Kranj
 • Sanacija dimnika Ajdovščina
 • Sanacija dimnika Bled
 • Sanacija dimnika Bovec
 • Sanacija dimnika Črna na Koroškem
 • Sanacija dimnika Črnomelj
 • Sanacija dimnika Domžale
 • Sanacija dimnika Gornja Radgona
 • Sanacija dimnika Gornji Grad
 • Sanacija dimnika Hrastnik
 • Sanacija dimnika Ilirska Bistrica
 • Sanacija dimnika Izola
 • Sanacija dimnika Jesenice
 • Sanacija dimnika Kamnik
 • Sanacija dimnika Kidričevo
 • Sanacija dimnika Kobarid
 • Sanacija dimnika Kočevje
 • Sanacija dimnika Kranjska Gora
 • Sanacija dimnika Krško
 • Sanacija dimnika Laško
 • Sanacija dimnika Lendava
 • Sanacija dimnika Litija
 • Sanacija dimnika Ljutomer
 • Sanacija dimnika Metlika
 • Sanacija dimnika Mojstrana
 • Sanacija dimnika Mozirje
 • Sanacija dimnika Murska Sobota
 • Sanacija dimnika Nova Gorica
 • Sanacija dimnika Novo mesto
 • Sanacija dimnika Ormož
 • Sanacija dimnika Piran - Pirano
 • Sanacija dimnika Pivka
 • Sanacija dimnika Portorož
 • Sanacija dimnika Postojna
 • Sanacija dimnika Ptuj
 • Sanacija dimnika Radeče
 • Sanacija dimnika Radenci
 • Sanacija dimnika Radovljica
 • Sanacija dimnika Ravne Na Koroškem
 • Sanacija dimnika Ribnica
 • Sanacija dimnika Rogaška Slatina
 • Sanacija dimnika Sevnica
 • Sanacija dimnika Sežana
 • Sanacija dimnika Škofja Loka
 • Sanacija dimnika Slovenj Gradec
 • Sanacija dimnika Slovenska Bistrica
 • Sanacija dimnika Slovenske Konjice
 • Sanacija dimnika Šoštanj
 • Sanacija dimnika Štore
 • Sanacija dimnika Tolmin
 • Sanacija dimnika Trbovlje
 • Sanacija dimnika Tržič
 • Sanacija dimnika Trzin
 • Sanacija dimnika Velenje
 • Sanacija dimnika Vipava
 • Sanacija dimnika Vojnik
 • Sanacija dimnika Vransko
 • Sanacija dimnika Vrhnika
 • Sanacija dimnika Žalec
 • Sanacija dimnika Zreče
 • Sanacija dimnika Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane