Prijava v profil
Mojmojster

MOJMOJSTER, MARIBOR

Članki in nasveti

Gregor Černelč
predstavnik podjetja

Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor
Tel: 040 145...

Koristni nasveti, novice in zanimivi članki v zvezi z arhitekturo in gradnjo.

Največji obočni železniški viadukt v Sloveniji

Največji obočni železniški viadukt v Sloveniji

Na južnem obrobju Ljubljanskega barja se v naselju Borovnica skrivajo razvaline enega največjih gradbeno-inženirskih podvigov na Slovenskem. Leta 1857 je t. i. Južna železnica končno povezala Dunaj in Trst. Gradnja je trajala kar 18 let, a tudi danes se to ne zdi tako veliko za 577 km dolgo progo, ki na svoji poti premaguje gore, reke, barja in sušno kraško pokrajino. Prav v občini Borovnica je proga naletela na največji izziv: premostitev dolgega razpona preko mehkih nestabilnih barjanskih tal. Rešitev avstro-ogrskih inženirjev navdušuje še danes: 173 metrov dolgi Paški viadukt, 230-metrski Jelenov viadukt in najmogočnejši med njimi – kar 561-metrski Borovniški viadukt, ki je desetletja veljal za največji zidani most v Evropi. Od zadnjega je danes ostal le še samotni steber kot opomnik na kulturno-tehnično zgodovino naših krajev. Jelenov viadukt služi še danes, Paški pa zaradi preusmeritve železnice danes prečkajo pešci in kolesarji, ki pridejo uživat v razgledih, razponih in okusih Borovnice.

zanima me več >
nasvet je koristil že 60+ uporabnikom
Skupina FIBRAN odpira novo tovarno na Češkem

Skupina FIBRAN odpira novo tovarno na Češkem

Skupina FIBRAN, ki je ena izmed vodilnih evropskih proizvajalcev in dobaviteljev izolacije iz ekstrudiranega polistirena (XPS), odpira novo tovarno na Češkem. Nova pridobitev pomeni širitev proizvodnih zmogljivosti, ki skupini FIBRAN omogočajo vstop na nove evropske trge. Kakovost in trajnost proizvodov FIBRANxps dokazujejo certifikati na najbolj zahtevnih trgih Evrope.

zanima me več >
nasvet je koristil že 48+ uporabnikom
Hiša za preprosto bivanje_Meta Kutin in Tomaž Ebenšpanger

Hiša za preprosto bivanje_Meta Kutin in Tomaž Ebenšpanger

Ko je prišel čas, da otroci zapustijo gnezdo, se je aktiven par v najlepših letih pogumno odločil prodati svojo preveliko trinadstropno hišo v bližini Litije in se preseliti le nekaj metrov stran, na sosednjo parcelo, kjer se pogled razpre proti slikovitim okoliškim gričem in Šmarskemu polju v daljavi. Na podlagi preteklih izkušenj in življenjske vizije sta si za cilj postavila majhen pritličen, a prostoren in nezahteven dom. Takšen, ki bo prijeten za bivanje in bo podpiral njun življenjski slog, obenem pa v sebi pestoval dragocene spomine na družinsko preteklost. Uresničitev svoje vizije sta zaupala arhitektoma Tomažu Ebenšpangerju iz biroja Skupaj arhitekti in Meti Kutin iz biroja mKutin arhitektura, ki sta zasnovala arhitekturo in interier hiše.

zanima me več >
nasvet je koristil že 108+ uporabnikom
8 praktičnih in brezčasno lepih talnih oblog!

8 praktičnih in brezčasno lepih talnih oblog!

Tla imajo v našem stanovanju pomembno vlogo. Ne samo, da morajo biti funkcionalna in praktična, pokrivajo tudi eno izmed največjih površin v prostoru zato morajo biti tudi estetska ter skladna s celotnim ambientom. Na srečo so danes na voljo številne talne obloge iz različnih materialov, ki nam omogočajo veliko izbire in izvirnosti pri opremljanju. Od masivnega lesa in opeke do teraca in ploščic. Za vas smo poiskali nekaj brezčasno lepih primerov talnih oblog, ki so obenem tudi praktične.

zanima me več >
nasvet je koristil že 580+ uporabnikom
Obraz hiše_10 najlepših fasad!

Obraz hiše_10 najlepših fasad!

V kolikor razmišljate o gradnji ali obnovi hiše, boste morda presenečeni nad množico fasadnih materialov, ki so vam na voljo. Klasično ometana fasada danes še zdaleč ni več edina izbira. Seveda boste želeli izbrati nekaj, kar bo ustrezalo grajenem okolju in podnebju v katerem živite, obenem pa mora ustrezati tudi vašemu osebnemu okusu. Lesene fasade so v zadnjih nekaj desetletjih zaradi svoje naravne privlačnosti postale izredno priljubljene. Z njimi lahko ustvarite velike arhitekturne "žaluzije", ki lahko zaščitijo vaš dom pred neposrednim soncem, še posebej, če živite na območjih, kjer je veliko sončne svetlobe. Tudi steklo ima veliko dekorativnih in funkcionalnih prednosti. Domu daje sodoben videz ter briše meje med notranjimi in zunanjimi prostori. Arhitekti kot fasadni material vedno pogosteje uporabljajo tudi surove materiale kot so izpostavljeni beton, opeka in pločevina. V krajih s toplejšim podnebjem pa je vedno več pozornosti usmerjene tudi v naravno hlajenje stavb z zelenimi fasadami in strehami. Izbrali smo nekaj zares čudovitih primerov fasadnih materialov in njihove uporabe na primerih sodobne arhitekture domov.

zanima me več >
nasvet je koristil že 1215+ uporabnikom
Zunanja senčila, pergole - 10 čudovitih primerov, ki so jih oblikovali arhitekti

Zunanja senčila, pergole - 10 čudovitih primerov, ki so jih oblikovali arhitekti

Tudi, če imate raje senco kot sonce to ne pomeni, da morate ves dan ostati v notranjosti. Bujno zaraščene pergole, nadstreški in vrtni paviljoni niso samo lepi na pogled - nudijo tudi zaščito pred ostrimi žarki, obenem pa omogočajo prehod lahnega vetriča skozi rešetke.pokrite in bioklimatske pergole ščitijo tudi pred padavinami. Zagotovljajo tudi čudovit razgled na cvetoč vrt, bleščeče obzorje ali peneč bazen. Vse, kar manjka je osvežilna pijača in dobra knjiga. Zbrali smo 10 izstopajočih primerov pergol,nadstreškov in paviljonov ki vam bodo pomagali spremeniti vrt v bivališče na prostem.

zanima me več >
nasvet je koristil že 870+ uporabnikom
Pametni dom, pametna hiša, pametne inštalacije

Pametni dom, pametna hiša, pametne inštalacije

Pametni dom je bivalno okolje podprto s sodobnimi tehnologijami z namenom povečanja energetske učinkovitosti, udobja in varnosti ter omogočanja upravljanja na daljavo preko interneta.

zanima me več >
nasvet je koristil že 203+ uporabnikom
10 bazenov, ki vzamejo dih!

10 bazenov, ki vzamejo dih!

Kaj bi lahko bilo bolj privlačno poleti, kot voda, ki nežno valovi v popoldanskem vetriču? Čeprav je vsak bazen osvežujoč, je obenem pomembno, da je dobro zasnovan in se lepo vklaplja v svojo okolico. Trajna privlačnost bazena ne more biti bolj preprosta: to je osvežujoč in vabljiv predah pred vročino ter neustavljiva priložnost, da odvržete sandale in se na glavo poženete vanj.

zanima me več >
nasvet je koristil že 631+ uporabnikom
Bivanje ob gozdu, Hiša GB_od-do arhitektura

Bivanje ob gozdu, Hiša GB_od-do arhitektura

Prenova Hiše GB je zgodba o preobrazbi počitniške hišice na Pohorju, zgrajene v 70.letih prejšnega stoletja, v sodobno svetlo domovanje zakonskega para, ki je življenje v urbanem okolju želel zamenjati za bivanje v tesnem stiku z naravo. Mlada arhitekta Matic Škarabot in Aleš Žmavc, ki slišita tudi na ime od-do arhitektura, sta jima s premišljeno prenovo majhne, prepišne počitniške hišice, pomagala do razkošnega sodobnega življenjskega prostora med krošnjami dreves.

zanima me več >
nasvet je koristil že 100+ uporabnikom
Nov pogled na Brežice z vodovodnega stolpa

Nov pogled na Brežice z vodovodnega stolpa

Brežice so mesto z bogato zgodovino, ki sega od antike, preko 12. stoletja, ko so postale pokrajinsko središče pa vse do danes. Temu pričajo stari srednjeveški ulici, ostanki obzidja in druge sledi preteklih časov. Najbolj prepoznaven simbol mesta Brežic je 46 metrov visok Vodovodni stolp, ki je redek primer vodnega stolpa iz tega časa na Slovenskem ter priča o zanimivem načinu reševanja preskrbe z vodo na ravninskih področjih. Čeprav veduto mesta izrisuje šele od leta 1914, je danes njen neločljiv del. Nekoč je služil za preskrbo prebivalcev mesta s pitno vodo, danes pa je predvsem kulturno tehnična turistična znamenitost, kmalu pa bo postal tudi dominantna razgledna točka, ki bo v enem pogledu zajela vse, kar ponujajo Brežice.

zanima me več >
nasvet je koristil že 165+ uporabnikom
 Najlepše otroške in mladinske sobe - 15 prostorov, ki spodbujajo kreativnost!

Najlepše otroške in mladinske sobe - 15 prostorov, ki spodbujajo kreativnost!

Iščete navdih za prostor, ki bo všeč vašim otrokom? Otroška soba je idealen prostor za preizkušanje domiselnih idej - od obokanih knjižnih polic, tapet z metulji, do posteljnih okvirjev v neonskih barvah. Poigrajte se z vzorci ali preiskusite bolj klasično, pastelno estetiko - ne glede na temo - to bo zagotovo prostor, ki bo izstopal. Pripravite se na oblikovanje sobe, ki je tako unikatna, kot so vaši otroci!

zanima me več >
nasvet je koristil že 500+ uporabnikom
Brušenje betona - kaj morate vedeti?
zanima me več >
nasvet je koristil že 66+ uporabnikom
Bivanje s prostranim razgledom_ Hiša LHM, Studio 7

Bivanje s prostranim razgledom_ Hiša LHM, Studio 7

Na robu notranjske vasi sta arhitektka Marjeta Černe in oblikovalec Lutz Kucher zasnovala hišo, obsijano s soncem, ki ujame najlepše poglede na prelepo pokrajino in neguje občutek bivanjskega ugodja. Tu je vse tako, kot mora biti.

zanima me več >
nasvet je koristil že 1083+ uporabnikom
5 najlepših panoramskih sten!

5 najlepših panoramskih sten!

Nekdaj so velike steklene površine pomenile precejšno potrato energije za ogrevanje in hlajenje doma, danes pa temu ni več tako! Sodobne panoramske stene doprinesejo k energetski učinkovitosti, v stanovanje pa spuščajo tudi veliko naravne svetlobe in svežega zraka ter zaradi odsevnih steklenih površin ustvarjajo vtis večjega prostora. Panoramske stene postajajo vedno bolj priljubljene, arhitekti pa skorajda ne načrtujejo več hiš brez njih. Oglejte si nekaj najlepših primerov pri nas!

zanima me več >
nasvet je koristil že 734+ uporabnikom
Pametne hiše - kaj morate vedeti?
zanima me več >
nasvet je koristil že 42+ uporabnikom
HOMEMENTUM_BAAM arhitekti

HOMEMENTUM_BAAM arhitekti

Mladi imajo pri gradnji in opremljanju svojega prvega bivališča podobne želje - s čim manjšimi stroški ustvariti svoj lasten, uporaben in udoben prostor, prilagojen njihovem razvijajočem, hitro spreminjajočem se življenskem stilu. Potrebujejo okolje, ki jih podpira v tem kar so in ga lahko napolnijo s svojo energijo in osebnostjo. Kolektiv BAAM arhitekti - Blaž Jamšek, Matej Peneš in Andrej Zonta - je prepoznaven po svojih inovativnih in svežih arhitekturnih rešitvah. V podstrešju 150 let starega mlina so zasnovali domiseln prvi dom za mlado družino.

zanima me več >
nasvet je koristil že 396+ uporabnikom
Teraco, Teracerstvo - kaj morate vedeti?
zanima me več >
nasvet je koristil že 43+ uporabnikom
15 najlepših kopalnic!

15 najlepših kopalnic!

Ali razmišljate o prenovi kopalnice? Potrebujete navdih? Izbrali smo 15 kopalnic, ki so jih v zadnjih letih zasnovali arhitekti iz različnih koncev sveta.

zanima me več >
nasvet je koristil že 1625+ uporabnikom
Stanovanje v Malem nebotičniku_Žiga Ravnikar in Eva Senekovič

Stanovanje v Malem nebotičniku_Žiga Ravnikar in Eva Senekovič

Po nakupu stanovanja v ljubljanskem Malem nebotičniku, sta si naročnika želela hitre obnove in vselitve, brez večjih posegov. Stanovanje v čudoviti modernistični stavbi, zgrajeni l. 1933 po načrtih arhitekta Hermana Husa, je bilo nedotaknjeno vse od izgradnje. Čeprav, tako spomeniško zaščitena stavba, kot stanovanja v njej, še danes ponujajo visok bivanjski standard, pa prvotna zasnova s številnimi majhnimi prostori in hodniki ni ustrezala življenjskemu slogu sodobnega para. Arhitekta Žiga Ravnikar in Eva Senekovič sta se znašla pred izzivom - Kako spoštljivo upoštevati preteklost, medtem, ko ustvarjaš prostor za danes in današnji način bivanja? Kako prikimati obstoječemu, medtem, ko vzpostavljaš novo?

zanima me več >
nasvet je koristil že 517+ uporabnikom
Razsvetljava - kaj morate vedeti?
zanima me več >
nasvet je koristil že 37+ uporabnikom
Stran:

3d vizualizacija, renderji

Maribor, Podravska

V bližini kraja Maribor , Podravska in v okolici izvajamo:

Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor
Naši produkti
Nastavljivi klasični podboj Stile Greko
Nastavljivi klasični podboj Stile Greko
Notranja vrata
105.50 €
Nastavljivi klasični podboj Soft Greko
Nastavljivi klasični podboj Soft Greko
Notranja vrata
105.50 €
Tabure Tango
Tabure Tango
Barski stoli
127.00 €
Tabure Spot
Tabure Spot
Barski stoli
45.00 €
več produktov >