Prijava v profil
Mojmojster

MOJMOJSTER, MARIBOR

Članki in nasveti

Gregor Černelč
predstavnik podjetja

Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor
Tel: 040 145...

Koristni nasveti, novice in zanimivi članki v zvezi z arhitekturo in gradnjo.

10 navdihujočih hiš s pločevinasto streho

10 navdihujočih hiš s pločevinasto streho

Priljubljenost streh s kritino iz pločevine vedno bolj narašča. Kljub nekoliko višjem začetnem vložku pa tovrstna strešna kritina nudi številne prednosti, ki na dolgi rok izravnajo račun. Pričakovana življenjska doba strešne kritine iz pločevine je namreč kar 75 let in več. Njena površina odbija toploto, kar v vročih mesecih znižuje stroške hlajenja obenem pa je tudi manj dovzetna za puščanje kot klasična kritina ter se bolje upira vetru. Strešno kritinoiz pločevine je na koncu življenjskega cikla mogoče reciklirati. Predvsem pa pločevina omogoča maksimalno fleksibilnost pri oblikovanju strehe. Za vas smo poiskali nekaj čudovitih primerov hiš s pločevinasto streho.

zanima me več >
nasvet je koristil že 13+ uporabnikom
Dežela kozolcev in cerkva

Dežela kozolcev in cerkva

Ko našega časa še niso narekovale digitalne ure, so tempo življenja na Slovenskem odmerjala predvsem kmečka opravila in bogoslužje. Tesna prepletenost svetega in posvetnega se še danes kaže v grajeni in kmetijski krajini. V občini Šentrupert se tako še danes spogledujejo rezbarjeni kozolci, zbrani v Deželo kozolcev, in izklesana gotska cerkev.

zanima me več >
nasvet je koristil že 126+ uporabnikom
Odlična ocena za Športni center Trebelno

Odlična ocena za Športni center Trebelno

Pouk v podružnični šoli Trebelno poteka že dobrih 50 let. V tem času so šolske klopi ogulile mnoge generacije učencev in marsikdo se je uspel tudi v svetu profesionalnega športa. Žal šola že dolgo ni ustrezala sodobnim standardom. A ne samo, da so učenci in učitelji leta 2019 dočakali dogradnjo šolskih prostorov. Športni center Trebelno in dozidava šole je funkcionalni, arhitekturni in ekološki presežek, za kar je prejel tudi številne nagrade in priznanja.

zanima me več >
nasvet je koristil že 79+ uporabnikom
Nepozabna petzvezdnična doživetja na Kozjanski domačiji

Nepozabna petzvezdnična doživetja na Kozjanski domačiji

Sončna pobočja hribovite predalpske občine Dobje so že stoletja posuta z domačijami, njivami in gozdovi. Tukaj ura kmečkega življenja tiktaka drugače kot v mestnih mravljiščih. Ljudje, običaji pa tudi arhitektura, se skozi čas niso dosti spreminjali. Zato je Kozjansko še danes prava zakladnica tradicionalne dediščine. Ta svet v malem lahko najbolje podoživimo prav na pristni Kozjanski domačiji, ki je bila leta 2000 med tremi najlepšimi v Sloveniji.

zanima me več >
nasvet je koristil že 38+ uporabnikom
Izolacija fasade - Stiropor (EPS) ali kamena volna?

Izolacija fasade - Stiropor (EPS) ali kamena volna?

Lahko bi rekli, da je fasada obraz hiše saj je ena izmed prvih stvari, ki jih opazimo na stavbi. Še bolj kot prispevek k estetskemu videzu stavbe pa je pomembna vloga fasade pri varovanju pred zunanjimi elementi ter hrupom. Ustrezna toplotna izolacija omogoča bivalno udobje ter prihranke pri energiji.

zanima me več >
nasvet je koristil že 26+ uporabnikom
10 imenitno bleščečih jedilniških luči

10 imenitno bleščečih jedilniških luči

Prava osvetlitev in svetila lahko naredijo ali pokvarijo videz prostora - še posebej, ko gre za ambient, kjer gostimo in se družimo ob hrani. Pokrajina trendov osvetlitve jedilniške mize se nenehno razvija. Grozdi golih žarnic v dinamičnih aranžmajih, elegantne kiparske oblike in stili ter živahni barvni odtenki, so le nekateri od trendov, ki bodo zaznamovali osvetlitev jedilnic v prihodnjih letih. Pravilna osvetlitev je še toliko bolj pomembna v zimskem času, ko so dnevi krajši in v zaprtih prostorih preživimo veliko več časa kot običajno. Zahvaljujoč pandemiji smo se osredotočili na naše domove in močno se zavedamo, kako pomembno je, da so le-ti udobni in lepi. V prihodnjih letih bodo viseče luči postale osrednja točka jedilnic. Premišljeno nameščene, pametno oblikovane in skrbno izdelane stropne luči bodo postale izhodišče za oblikovanje in ne zgolj pika na i v prostoru.

zanima me več >
nasvet je koristil že 31+ uporabnikom
10 neminljivo lepih hiš v lesu

10 neminljivo lepih hiš v lesu

Lepa lastnost sodobne arhitekture je, da se s časom nenehno spreminja in razvija. Še pred nekaj leti se je pretežno gradilo iz opeke, jekla in stekla, danes pa živimo v času, ki ga zaznamuje predvsem oživitev lesa v arhitekturi. Želja po uživanju lepote narave okoli nas ni bila nikoli večja, zato opažamo, da je les, ne zgolj kot konstrukcijski temveč tudi kot zunanji vidni material stavb vedno bolj priljubljen. Porast rabe lesa kaže tudi na vse večje zavedanje o pomenu kakovostno in trajnostno oblikovanih prostorov. Lesena gradnja lahko s pravilnim izborom lesa, vrsto konstrukcije in načina gradnje izpolnjuje bistvene zahteve sodobne trajnostne gradnje, ki zmanjšuje obremenitev okolja. Les ob nastajanju in v obdobju uporabe skladišči CO2, prav tako pa je pri predelavi lesa potrebno manj energije kot pri drugih materialih. Gradnja z lesom je hitrejša, energetsko učinkovitejša in bivalno prijaznejša od klasične gradnje. Prav tako ima bivanje v stiku z lesom veliko pozitivnih lastnosti, saj lesene stavbe nudijo visoko stopnjo bivalnega ugodja.

zanima me več >
nasvet je koristil že 57+ uporabnikom
Grad Rihemberk - Ena najstarejših grajskih zgodb na Slovenskem

Grad Rihemberk - Ena najstarejših grajskih zgodb na Slovenskem

Lega med Vipavsko dolino in Krasom je že od nekdaj strateška obrambna lokacija. Skalni pomol vzpetine Golec nad vasjo Branik omogoča gradu Rihemberk odprt pregled in trdno obrambo.

zanima me več >
nasvet je koristil že 176+ uporabnikom
Novi zdravstveni dom Cerklje na Gorenjskem

Novi zdravstveni dom Cerklje na Gorenjskem

Občina Cerklje na Gorenjskem že od leta 1994 sodi med lokalne skupnosti z jasno začrtanimi razvojnimi smernicami. Občani in obiskovalci se dobro zavedajo čudovite narave, bogate kulturne dediščine pa tudi prednosti, ki jih nudita smučišče Krvavec in mednarodno letališče Jožeta Pučnika. Skrb za takšno kulturno, naravno in ekonomsko bogastvo predstavlja veliko odgovornost. Eden izmed predpogojev razvoja je zato tudi dobro stanje javne infrastrukture.

zanima me več >
nasvet je koristil že 46+ uporabnikom
Zgodovinsko popotovanje med gradovi in dvorci

Zgodovinsko popotovanje med gradovi in dvorci

Na pobočju zakrasele planote Dobrovelj v občini Braslovče stojijo obnovljene ruševine enega najstarejših gradov na Slovenskem: mogočnega in pomembnega gradu Žovnek.

zanima me več >
nasvet je koristil že 185+ uporabnikom
a2o2 arhitekti_Nikoli dokončana hiša, M21

a2o2 arhitekti_Nikoli dokončana hiša, M21

Načrtovanje hiše se v toku njenega življenja nikoli zares ne konča. Arhitekti najprej zberejo informacije o prostoru, naročnikih in materialih ter pripravijo preliminarne skice idej, ki so pričele rasti v njihovi domišljiji. Načrtujejo v vse manjšem merilu, dokler ne vedo, kako natanko bo videti vsaka podrobnost. V fazi izvedbe prilagajajo načrte okoliščinam in jih izboljšujejo. Ko je izvedba končana, zopet rišejo, saj tisto, kar je bilo izvedeno, le redko natančno ustreza tistemu, kar je bilo narisano. Bi lahko rekli, da je stavba po koncu izvedbe končana? Ne, v resnici je takrat šele začela živeti. V istem trenutku se začne njena degradacija – zaznamujejo jo čas, uporabniki, vreme, gibanje tal in podobno. Stavba se stara, potrebuje nego, raste... Arhitektura je vedno odziv na določeno situacijo. V katerem koli trenutku lahko predviden ali nepredviden dogodek spremeni ves kontekst, ki je temelj arhitekturne rešitve. In ob vsaki spremembi jo delno ali v celoti znova zasnujemo

zanima me več >
nasvet je koristil že 40+ uporabnikom
Naj izvajalec Slovenije 2021 - Mojmojster.net in MOS razglasila zmagovalce v petih kategorijah

Naj izvajalec Slovenije 2021 - Mojmojster.net in MOS razglasila zmagovalce v petih kategorijah

Znani so zmagovalci izbora Naj izvajalec Slovenije 2021 v petih kategorijah gradnje in obnove.

zanima me več >
nasvet je koristil že 489+ uporabnikom
10 najlepših kuhinj_Trendi 2022

10 najlepših kuhinj_Trendi 2022

Estetika in funkcionalnost kuhinjskega prostora sta odvisni od številnih vidikov - od tega, ali skrijete gospodinjske aparate oziroma jih pustite na očeh, kako sestavite elemente in katere zaključne materiale izberete. Arhitekti in oblikovalci pri snovanju kuhinj pozorno upoštevajo posebnosti prostora namenjenega kuhinji, slog arhitekture in značilnosti območja v katerem se dom nahaja. Tukaj smo zbrali nekaj najlepših primerov kuhinj, ki so jih oblikovali domači in tuji arhitekti ter nakazujejo trende oblikovanja kuhinj v letu 2022.

zanima me več >
nasvet je koristil že 871+ uporabnikom
Namesto zidaj, raje prizidaj! 11 najlepših prizidkov

Namesto zidaj, raje prizidaj! 11 najlepših prizidkov

S prizidkom pridobimo več prostora, obstoječi hiši pa dodamo tudi novo vrednost in identiteto. V primerjavi z zahtevnostjo in stroški gradnje nove hiše ter selitvijo na novo lokacijo, se razlogi, da ostanete kjer ste in izboljšate svoj obstoječi dom, kmalu nagnejo na stran zadnjega. Če že posedujete nepremičnino je prenova in razširitev vaše obstoječe nepremičnine morda prava rešitev za vas. Najboljše od vsega je, da lahko ostanete v okolici, ki jo poznate in imate radi. Če poiščete pomoč arhitekta namesto, da se obrnete neposredno na izvajalce, bodo posebnosti in značaj vašega doma spoštovani in okrepljeni. Arhitekt bo odklenil potencial in uporabil obstoječe na izviren način, s katerim bo dopolnil in izboljšal privlačnost vašega doma.

zanima me več >
nasvet je koristil že 887+ uporabnikom
Marasovic arhitekti_Prostor v prostoru, stanovanje V2

Marasovic arhitekti_Prostor v prostoru, stanovanje V2

Sredi Kopra so Marasovic arhitekti v stavbi iz obdobja Beneške republike prenovili tri stanovanja. Spoštljivo in z veliko mero posluha za historični značaj in materialnost zgradbe so eno od njih, stanovanje V2, domiselno zasnovali kot prostor v prostoru, v katerem se prepletajo zgodovinski duh in ideje sodobnega bivanja.

zanima me več >
nasvet je koristil že 39+ uporabnikom
MojMojster na MOS-u v Celju - Obiščite nas!

MojMojster na MOS-u v Celju - Obiščite nas!

Septembra v Celju vrata odpira že 53. MOS – tudi mi bomo tam! Ne zamudite te lepe priložnosti in se oglasite pri naši stojnici, da se tudi v živo spoznamo. MojMojster je tudi letos partner MOS-a, tako da se bo pri nas dogajalo veliko zanimivega.

zanima me več >
nasvet je koristil že 124+ uporabnikom
alto design studio_Arhitektura, ki spodbuja čutila

alto design studio_Arhitektura, ki spodbuja čutila

V objemu pohorskih gozdov, daleč stran od najbližjega soseda, je po načrtih arhitekturnega tandema alto design studio, ki ga sestavljata oče in hči Mirza in Nina Eminagić, na mestu dotrajane gorske domačije zrasel eklektičen počitniški kompleks, v katerem sta arhitekta z veliko mero občutljivosti za okolje surove lokalne materiale prepletla s tradicionalnimi in sodobnimi tehnologijami gradnje.

zanima me več >
nasvet je koristil že 518+ uporabnikom
Ohranjanje pol-tisočletne kulturne dediščine

Ohranjanje pol-tisočletne kulturne dediščine

Z mnogih gričev v slovenskih goricah nam govori zgodovina. Polja, vinogradi, gozdovi, vasi, osamljene kmetije in seveda cerkve pričajo o generacijah, ki živijo in skrbijo za ta idilični kotiček sveta. Še posebej zanimiv je grič v občini Benedikt, ki ga krona petstoletna cerkev sv. Trije Kralji in prav tako častljiva mežnarija. Ti zgradbi sta že od nekdaj jedro skupnosti in da bo tako tudi ostalo, so se krajani odločili za prenovo.

zanima me več >
nasvet je koristil že 162+ uporabnikom
Bolnica Franja v boju z naravo

Bolnica Franja v boju z naravo

V zakotni soteski Pasice v občini Cerkno se skriva kulturni spomenik državnega pomena. Prepadne stene so nema priča kljubovanja sovražniku, boja z naravo, a tudi človečnosti in požrtvovalnosti. Takšno burno zgodovino je preživela bolnica Franja, ki nosi ime upravnice in zdravnice dr. Franje Bojc Bidovec. Spomenik, ki danes nosi tudi znak evropske dediščine, je začel nastajati med vojno decembra 1943, zaradi močne potrebe partizanskega odpora po varni bolnišnici za ranjene borce na tem območju. Bolnišnica ni bila nikoli odkrita s strani okupatorja, hkrati pa je bila med najbolje opremljenimi partizanskimi bolnišnicami, saj je imela operacijsko sobo, rentgen, invalidski dom in celo električno centralo. Že od konca vojne je na ogled obiskovalcem z vseh koncev sveta. Do leta 2018 jo je obiskalo že 1.630.000 turistov. Vendar vse ni potekalo gladko. V nasprotju s pričakovanji se je resna bitka za bolnišnico vnela šele po vojni … in traja še danes.

zanima me več >
nasvet je koristil že 161+ uporabnikom
Garažna hiša ali gora?

Garažna hiša ali gora?

Prihod avtomobilov je v 20. stoletju krepko spremenil urbanizem mest: večpasovne asfaltirane ulice, obvoznice, prostrana parkirišča in garažne hiše so le nekatere izmed novosti, ki so preplavile mesta v dobi avtobilizma. Avtomobili so zmanjšali razdalje, skrajšali čas, prinesli pa so tudi prometne zamaške, izpuhe in veliko potrebo po prostoru, ki je v zgoščenih mestnih središčih še posebej dragocen. Bitka za prostor med prometno in bivanjsko arhitekturo poteka še danes, a ni vedno potrebna. Z malo domišljije lahko tehnični objekti, dobijo še kakšno drugo uporabno vrednost. Lep primer najdemo v središču Domžal, kjer se kot gora vzpenja velika garažna hiša ... in kot na pravo goro lahko nanjo tudi splezamo.

zanima me več >
nasvet je koristil že 157+ uporabnikom
Stran:

3d vizualizacija, renderji

Maribor, Podravska

V bližini kraja Maribor , Podravska in v okolici izvajamo:

Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor
Naši produkti
Nastavljivi klasični podboj Stile Greko
Nastavljivi klasični podboj Stile Greko
Notranja vrata
105.50 €
Nastavljivi klasični podboj Soft Greko
Nastavljivi klasični podboj Soft Greko
Notranja vrata
105.50 €
Tabure Tango
Tabure Tango
Barski stoli
127.00 €
Tabure Spot
Tabure Spot
Barski stoli
45.00 €
več produktov >