Lesena fasada cena

Kakšna je cena lesene fasade? Lesena fasada je dražja od klasične ometane fasade, vendar vam bo praktično brez vzdrževanja, služila celo življenjsko dobo hiše. Cena lesene fasade je odvisna od izbire kakovosti lesa (sibirski macesen, smreka idr.), debeline izolacije in vrste izvedbe. Cena za leseno fasado iz sibirskega macesna na podkostrukciji in izolacijo iz kamene volne (15cm) znaša med 70-120 EUR/m2. Malo drugače je s ceno lesenih drsnih senčil. Splača se vgraditi veliko drsno senčilo, saj so vodila neprimerno dražja od lesa. Za običajni leseni panel dimenzij 130 x 130cm boste odšteli okoli 250 EUR.

Komu zaupati izdelavo lesene fasade? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim ponudnikom lesenih fasad v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

Pridobite ponudbo:
Pošlji povpraševanje

Cena za leseno fasado


Cena lesene fasade. Cena za leseno fasado iz sibirskega macesna na podkostrukciji, izolacija iz kamene volne, debeline 15 cm.

84.00 €/m2

MINIMALNA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
144.00 €/m2

NAJVIŠJA CENA
Želim ponudbo izvajalcev

Druge cene za - Lesena fasada

vaša količina

enota

okvirna cena

vaša cena

Prezračevana lesena fasada sibirski macesen s 15 cm izolacije

Prezračevana lesena fasada sibirski macesen s 15 cm izolacije


m2

€/m2

Leseni panel dimenzij 130 x 130cm

Leseni panel dimenzij 130 x 130cm


kos

€/kos

SKUPAJ:
Pošlji povpraševanje >

Kako so Vam koristile te informacije?

Revija Mojmojster

Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
Informativni mesečni obrok*
/mesec


Znesek kredita
EUR
Doba odplačevanja
let
Naprej
Izračun kredita >

*Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

Lesena fasada - vse kar morate vedeti

1. Lesena fasada - nekaj splošnih informacij 

Fasada hiše je tisto, kar na hiši najprej zagledamo in kar se nam najbolj vtisne v spomin. Danes je na trgu že zelo veliko fasad, Slovenci pa se še vedno najraje odločamo za ometano fasado. Lesene fasade so tako pri nas še vedno redke. Dobro izvedena fasada iz lesa pa je ne samo zelo estetska, pač pa tudi okolju prijazna in trajnostna. Naš objekt ovije v toplino in naraven videz.

Lesena fasada
Najprimernejši les za lesene fasade je sibirski macesen ali smreka.

1.1 Les kot zgodovinski gradbeni material 

Les je eden najstarejših gradbenih materialov. Vendar pa so ga nekoč uporabljali predvsem v notranjosti objektov, npr. kot strešno konstrukcijo. Ker lesa takrat še niso znali primerno zaščiti pred vremenskimi vplivi, ga niso mogli uporabiti kot zunanji element hiše, saj bi hitro propadel. Iz zgodovine poznamo mnogo lesenih skeletnih konstrukcij, ki so še danes pomembni arhitekturni spomeniki. Tudi antični templji so imeli strešno konstrukcijo leseno, je pa res, da so lesene hiše mnogo hitreje propadle kot kamnite, zato jih je ostalo ohranjenih bolj malo. 

1.2 Prednosti lesene fasade 

Lesene fasade imajo mnogo prednosti. Ker gre za naravni material, so takšne fasade trajnostne in okolju prijazne. Les je mogoče popolno reciklirati in ponovno uporabiti, kar spodbuja krožno gospodarstvo. Lesena fasada bo objektu vdahnila toplino in domačnost in prinesla dodano vrednost. Les zvišuje kvaliteto bivanja, objekt lažje diha in deluje bolj povezan z naravo. To je še posebej zaželeno, če hiša stoji v naravnem okolju, saj se zaradi lesene fasade dobro zlije z okoljem. Lesena fasada z leti potemni, če jo pustimo nezaščiteno, kar objektu doda posebno patino. Nenazadnje pa je prednost lesene fasade tudi njena dobra izolativnost. 

Pri opremljanju izpostavljamo les sibirskega macesna. Sibirski macesen je namreč zelo obstojen, odporen na vlago in ga ni potrebno dodatno ščititi, za elemente pa je značilna dolga življenjska doba.  

1.3 Slabosti lesene fasade 

Glavna slabost lesene fasade in tudi najpogostejši razlog, zakaj se ljudje zanjo ne odločijo, je seveda njena cena. Les spada med ene najdražjih gradbenih materialov in posledično so drage tudi lesene fasade. Če k temu prištejemo še redno vzdrževanje in obnavljanje, ki ga takšna fasada zahteva, je strošek občutno višji kot pri ometani hiši. 

1.4 Arhitekturna podoba 

Lesena fasada običajno sestoji iz lesenih letev, ki so lahko horizontalno ali vertikalno usmerjene. Takšna fasada je arhitekturno nemoteča in estetska, prav tako se zelo dobro zlije z okoljem. Hiše z lesenimi fasadami so moderne in odgovorne do okolja, kar zadnja leta postaja vse bolj pomembno. Lesene fasade lahko enostavno kombiniramo z betonom in kamnom. Tako dobimo lep kontrast med sivinami in brutalnostjo betona ali kamna ter toplino in bež odtenki lesa. 

2. Elementi lesene fasade 

Ko govorimo o lesenih fasadah, govorimo o različnih fasadah. Ni nujno, da je lesena fasada v celoti lesena. Lahko je deloma lesena in kombinirana z drugimi materiali. Lahko ima le lesena polkna, ki pa zaradi veliko steklenih površin določilno vplivajo na podobo objekta. Možnosti, kateri elementi fasade bodo leseni, je resnično veliko.

3. Tehnične lastnosti lesene fasade 

3.1 Izolativnost 

Les ima dobre izolativne lastnosti – je zelo dober izolator. Lesena fasada bo kot dodatni, zaključni sloj nekoliko pripomogla k celotni izolativni učinkovitosti hiše. A ne smemo pozabiti, da je še vedno najpomembnejša izolacija. Lesena fasada sicer lahko pripomore k boljši energetski učinkovitosti, a le ob ustrezni debelini sloja toplotne izolacije. 

3.2 Primerne vrste lesa za fasade 

Različne vste lesa so namenjene različni uporabi – in isto velja tudi za leseno fasado. Ni vsak les primeren za fasado. Najprimernejši les za lesene fasade je sibirski macesen ali smreka. V Sloveniji imamo avtohtono vrsto alpski macesen, vendar pa ta nepredvidljivo izloča smolo in je zato manj primeren za uporabo v gradbeništvu. Za izvedbo lesene fasade je mogoče uporabiti tudi termično spremenjen smrekov les in les topola ter jesena.  

Fasada z letvami iz macesnovega lesa je zelo odporna na vremenske razmere in ne potrebuje posebne dodatne zaščite. V tem primeru bo macesen sčasoma posivel in dobil posebno patino, ki s staranjem postane še bolj intenzivna. Pravilo, da je boljši tisti les, ki je rastel počasi, velja le za iglavce, pri določenih listavcih pa velja ravno obratno. 

Smrekov les je manj odporen na zunanje vplive, zato se priporoča uporaba zaščitnih premazov. Prav tako bo na UV svetlobi sčasoma porumenel. Vse to lahko učinkovito preprečimo s premazi. 

3.6 Sivenje lesene fasade 

Posekan les je občutljiv material, ki ga moramo primerno zaščiti in vzdrževati. Lesa sibirskega macesna sicer ni potrebno zaščititi, saj je že sam po sebi zelo odporen na vremenske vplive. Nezaščiten bo sčasoma posivel in dobil posebno patino. To ne pomeni, da les trohni in da se je pričelo njegovo propadanje – gre za popolnoma naraven in neškodljiv proces. Še več, posivela plast les celo dodatno zaščiti, saj doseže debelino 2-3 cm. Sivenje da lesu dodatno zaščito pred UV žarki in vodo. 

3.4 Zaščita lesene fasade 

Če bi želeli ohraniti originalno barvo lesa in ne želite, da le-ta posivi, ga morate obvezno zaščiti s premazi. Les lahko premažemo z lanenim ali borovim oljem za impregnacijo, ki ojača naravni pigment lesa ali pa ga celo rahlo spremeni. 

Sicer pa moramo vsak les zaščiti pred vodo in poskrbeti za pravilno odtekanje vode. Prav tako moramo zagotoviti zračenje lesene fasade, da se lahko po obilnejšem deževju posuši in ne začne gniti. Načeloma velja pravilo, da morajo stavbe z lesenimi fasadami imeti napušče, saj voda z roba strehe ne sme teči po fasadi. 

3.5 Vzdrževanje lesene fasade 

Vzdrževanje lesene fasade je v prvi vrsti odvisno od tega, kateri les smo izbrali. Različne vrste lesa so namreč različno zahtevne za vzdrževanje. Če uporabimo macesen, bo les kot omenjeno zgoraj sčasoma posivel in dobil lepo, naravno patino, ki bo delovala kot zaščitni sloj desk. To je tudi najboljša možna zašita lesa, saj je povsem naravna. Z macesnovim lesom zaradi tega ni veliko dela. Enostaven za vzdrževanje je tudi termično obdelan les. Če se odločimo za oljen les, se je potrebno zavedati, da je treba oljiti vsako leto, kljub temu pa les ne bo zaščite pred UV žarki, plesnih in glivam, ki lesu škodujejo. Obstajajo pa sicer tudi boljša olja, ki jih je potrebno obnavljati na vsakih nekaj let, še vedno pa ne nudijo UV zaščite. Če les pobarvamo in impregniramo, je vzdrževanje nekoliko enostavnejše, še vedno pa moramo barvo obnavljati vsakih nekaj let. 

Poleg načina obdelave pa je pomembno tudi, kako je lesena fasada vgrajena na podlago. Dobra montaža s kvalitetno in profesionalno izvedenimi detajli prepreči marsikateri problem, kot je npr. nepravilno odtekanje vode. K obstojnosti lesene fasade precej pripomore tudi napušč. Dobro vgrajena fasada je načeloma zelo trajna. 

4. Izvedba lesene fasade 

4.1 Izvedba pomembnejša kot vrsta lesa 

Če je lesena fasada dobro izvedena in če smo poskrbeli za kvalitetne detajle, nam bo lesena fasad dobro služila še vrsto let. V grobem lahko rečemo, da ima povprečna lesena fasada življenjsko dobo približno 30 let. To pa seveda ne pomeni, da fasade v teh tridesetih letih ni potrebno redno vzdrževati in obnavljati. Seveda pa poznamo tudi več sto let stare fasade, ki jih ščitijo veliki napušči hiš, njihovo obstojnost pa jim zagotavljata kvaliteten les in izvedba. Zavedati se moramo, da je vsak les najbolj občutljiv na vodo in vlago, zato ga moramo pred temi dejavniki maksimalno zaščitit. To pomeni, da moramo leseno fasado nekoliko dvigniti od tal in poskrbeti za primerno prezračevanje, da se lahko fasada po obilnejšem deževju hitro posuši. 

4.2 Konstrukcija lesene fasade   

Lesene fasade so vedno sestavljene podkonstrukcije iz treh primernih delov. Najprej sledijo letve, na katere pritrjujemo lesene deske fasade. Te s lahko kovinske ali lesene, odvisno od sistema. Temu primerno je treba tudi izbrati sidra, preko katerih bomo lesene deske pritrdili na podlago. Nato sledi izolacija, s katero popolnimo prazna mesta med deskami. Debelina izolacije je lahko od 5 do 20 cm, kar je odvisno od tega, ali smo izolacijo že uporabili v kakšnem drugem sloju fasade. Na L ali T profile sider nato pritrdimo posamezne horizontalne ali vertikalne letve ali morale. Med njimi morajo biti minimalne fuge, da lahko les diha. Ali bodo letve postavljene horizontalno ali vertikalno, je odvisno od usmerjenosti lesene fasade. Načeloma velja, da bomo imeli več težav pri horizontalnih letvah, saj lahko voda teče po zgornji strani letev in zamaka. Temu se izognemo, če podporne letve prirežemo pod kotom, da lahko voda odteka. Raster letev je odvisen od dimenzij fasadnih desk, načeloma pa se giblje okrog 50 cm.  

4.3 Zaporedje slojev lesene fasade 

1. Podkonstrukcija: podkonstrukcija je sestavljena iz lesenih podpor oz. stebrov, na katere sidramo podporne letve. Razdalje med podpornimi letvami morajo biti natančno usklajene in pomerjene, ne glede na to, ali jih montiramo horizontalno ali vertikalno. Če se odločimo za vertikalno fasado, potrebujemo horizontalno usmeritev podpornih letev, ki pa jim moramo prirezati zgornjo stranico, da lahko voda nemoteno odteka.   
2. Izolacija in paroprepustna folija: Ko namestimo letve, prostore med njimi zapolnimo z izolacijo, nato pa nadaljujemo s paroprepustno folijo, ki omogoča dihanje hiše. 
3. Zaključne lesene deske: ko je podkonstrukcija pripravljena, nanjo privijačimo zaključne lesene deske naše fasade. Deske so na voljo v različnih dimenzijah in vrstah lesa, od slednjega pa je pogojena tudi frekventnost vzdrževanja. Deske lahko vijačimo horizontalno ali vertikalno, od tega pa je seveda odvisno, kako bomo predpripravili konstrukcijo. Če želimo vertikalno leseno fasado, morajo biti podkonstrukcijske letve usmerjene horizontalno in obratno.  

5. Cena lesene fasade 

Lesena fasada sodi med držaje fasade. Les je naravni material, ki je znan po svojih visokih cenah in fasada ni izjema. Cene pa variirajo v odvisnosti od vrste lesa, načina obdelave, dimenzij zunanjih desk, debeline izolacije in detajlov izvedbe. Načeloma se cena za izvedbo lesene fasade skupaj z delom giblje okrog 100 – 130 EUR/m2. 

  

 

 

 

Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš DomŽelim ponudbo izvajalcev
Zadnja povpraševanja

Izdelava lope pod zunanjimi stopnicami

Pozdravljeni,

v prilogi pošiljam trenutno situacijo na zgradbi. Zanimam se, da bi trenutno zadevo odstranili, ter pod obstoječimi stopnicami (po celotni dolžini) uredili lopo.

Zanimam se za horizontalne WPC plošče (ali les?), pod stopnicami bi bilo potrebno urediti "streho" (tj. iz kovine), ter vrata (kakšne so tukaj opcije?). Trenutno konstrukcijo, na katero je pritrjen obstoječi je ni primerna - potrebno jo je postaviti na novo.

V primeru, da ste zainteresirani, mi prosim javite, ter če vam čas dopušča, pridite objekt tudi pogledat (lokacija: Maribor - Pobrezje).

Lp,
Blaž Podgorelec 873 € do 1455 €

........

Leseno oblogo cca 35 m2

izdelava lesene fasade pri betonski kleti cca 34 m2 ter lesene fasade pri hiši cca 13 m2. 540 € do 900 €

........

Obnova fasadnega in lesenega dela kašče

Pozdravljeni,

obnova lesenega dela kašče po regledu in dogovoru ter obnova fasade z termopucom cca 60 m2 in notranjega stropa.

LP 17100 € do 28500 €

........

Želim ponudbo izvajalcev

Cena, Zamenjava lesene obloge na hiši, 40 m2
Lesena fasada, Kranjska Gora

1440 € do 2400 €

Cena, Prezračevalna fasada iz WPC plošč na podkonstrukciji s toplotno izolacijo, 140 m2
Lesena fasada, Bogojna

18000 € do 30000 €

Cena, leseno oblogo, 5 m2
Lesena fasada, Šmartno pri Slovenj Gradcu

450 € do 750 €

Cena, Oblogo na fasadi iz sibirskega macesna, 25 m²
Lesena fasada, Dobrova

2430 € do 4050 €

Cena, Menjavo stare lesene fasadne obloge, 25m2
Lesena fasada, Grobelno

1080 € do 1800 €

Cena, Sanacija dela lesene fasade, 10 m2
Lesena fasada, Grosuplje

1080 € do 1800 €

Cena, Izdelava fasade les kamen, 200 m2
Lesena fasada, Topolšica

18000 € do 30000 €

Cena, lesena fasada iz sibirskega macesna, 50 m2
Lesena fasada, Mozirje

1800 € do 3000 €

Cena, Izvedba lesenih delov fasad na novogradnji, 110 m2
Lesena fasada, Ljubljana - Šentvid

10800 € do 18000 €

Cena, Brusenje farbanje lesa, 70 m2
Lesena fasada, Ilirska Bistrica

900 € do 1500 €

Cena, Lesena fasadna obloga, 100 m2
Lesena fasada, Šoštanj

10800 € do 18000 €

Cena, Leseno fasado, 50 m2
Lesena fasada, Šmarje pri Jelšah

2250 € do 3750 €

Cena, Spodnji del hiše, dve stranici (Lesena fasada), cca 20m2
Lesena fasada, Ljubljana

1350 € do 2250 €

Cena, Lesena fasada na novogradnji, 140 m2
Lesena fasada, Cerknica

13500 € do 22500 €

Cena, Lesena fasada macesen, 25 m2
Lesena fasada, Dravograd

2250 € do 3750 €

Cena, Potrebujemo izvajalca lesene fasade, 100 m2
Lesena fasada, Šenčur

3600 € do 6000 €

Cena, Leseno fasado, 35 m2
Lesena fasada, Mojstrana

1080 € do 1800 €

Cena, Lesena fasado za zgornji del hiše ter leseni napušč ter lesena obrobo, 90 m2
Lesena fasada, Mojstrana

900 € do 1500 €

Cena, Leseno fasado - Sibirski macesen, cca 70m2
Lesena fasada, Žalec

4500 € do 7500 €

Cena, Obnova lesene fasade, 100 m2
Lesena fasada, Ljubljana - Polje

5400 € do 9000 €

Cena, Montaža izolacije in lesene obloge na stanovanjski hiši, cca 150 m2
Lesena fasada, Idrija

3150 € do 5250 €

Cena, Lesena fasada na hiši., 27 m2
Lesena fasada, Dvor

540 € do 900 €

Cena, Lesena fasada macesen, 34 m2
Lesena fasada, Kočevje

3600 € do 6000 €

Cena, Izvedbo le montaže lesenih letev , Cca 40 Kos Sibirski macesen
Lesena fasada, Preserje

1800 € do 3000 €

Cena, Lesene panele za balkon , po opisu
Lesena fasada, Ljubljana

2250 € do 3750 €

Cena, Montaža lesene fasade, zunanje stene površine cca 160 m2
Lesena fasada, Cerklje na Gorenjskem

13500 € do 22500 €

Cena, Nabava materiala in montaža lesene fasade , cca 140 m2
Lesena fasada, Cerknica

13050 € do 21750 €

Cena, Lesena fasada z izolacijo, 180 m2
Lesena fasada, Most Na Soči

4500 € do 7500 €

Cena, Fasada: 1/3 lesena, 1/3 "cokla", 1/3 barvana, 20 m2
Lesena fasada, Most Na Soči

630 € do 1050 €

Cena, Lesena prezračevana fasada, 72,40 m2
Lesena fasada, Gorišnica

7830 € do 13050 €

Cena, zamenjava letev lesene nadstreška in konico nad balkonom , cca 10 m2
Lesena fasada, Novo mesto

720 € do 1200 €

Cena, Lesena fasada, 150 m2
Lesena fasada, Medvode

14580 € do 24300 €

Cena, Izvedba lesene fasade, 50 m2
Lesena fasada, Trojane

4860 € do 8100 €

Cena, Lesena fasada (material + delo), 140 m2
Lesena fasada, Cerknica

5850 € do 9750 €

Cena, Lesen nadstrešek, terasa, fasada, ograje, površina 4x6m2, višina 2,5m
Lesena fasada, Šmartno Ob Paki

4500 € do 7500 €

Cena, Lesena fasada, 250 m2
Lesena fasada, Kamnik

8100 € do 13500 €Poglej druge končane projekte in cene

Lesena fasada cenik

Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

250+ podjetij za Lesena fasada
Brezplačno povpraševanje
Brez provizij
Pridobi ponudbo

Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesena fasada?

Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
© 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane