Kategorije izdelkov

Kamena volna - pogosta vprašanja


Kamena volna, vrsta mineralne volne, se ustvari z vrtenjem staljene kamnine (bazalt in diabaz) in mineralov z jekleno žlindro (koks) vezivi ter različnimi dodatki, da nastane izdelek iz volne, podoben bombažu. Veziva kameni volni dajejo trdnost, ter vodo-odbojno in protiprašno zaščito. Od steklene volne se razlikuje v surovinski sestavi, načinu proizvodnje in posledično po končnih tehničnih lastnostih oz. karakteristikah. Kamena volna se izdeluje v različnih oblikah, dimenzijah in gostotah. Stisnjena v zvitke in plošče je neverjetno učinkovita toplotna in zvočna izolacija, ki ima tudi protipožarne lastnosti. Namesti se kot katera koli druga izolacija, vendar je lahko fleksibilna ali toga, kar zagotavlja celoten obseg rešitev, ki ustrezajo različnim potrebam.

1. Lastnosti kamene volne

1.1 Kamena volna je učinkovita toplotna izolacija

Izdelki iz kamene volne pridobijo svojo izolativnost iz majhnih žepkov zraka, ujetih v fizične strukture kamene volne. Ta struktura omogoča, da izolacija odbija topel zrak kadar so zunaj visoke temperature in ohranja toploto v prostoru, kadar je zunaj hladno. Nizka toplotna prevodnost kamene volne prispeva k občutnim prihrankom energije, s tem pa se poveča tudi bivalno ugodje, pomembno za naše zdravje in počutje.

1.2 Kamena volna je požarno varna

Kamena volna je zaradi svojega vulkanskega izvora negorljiva. Če pride do požara, bo kamena volna to upočasnila njegovo širjenje – vi in vaša družina boste imeli tako več časa za pobeg. Primerna je za uporabo v objektih, kjer je zahtevana visoka požarna odpornost konstrukcije.

1.3 Kamena volna je tiha

Kamena volna s svojo vlaknasto strukturo in visoko gostoto odlično absorbira zvok in preprečuje širjenje udarnega zvoka po objektu. Vgradnja kamene volne v stene, ki ločujejo stanovanja v večstanovanjskih stavbah, zaduši zvok in poveča bivalno udobje.

Kamena volna pa se uporablja tudi v enodružinskih hišah, saj ustvarja zvočne ovire med spalnicami ter drugimi hrupnejšimi prostori, kot so dnevne sobe, kopalnice ali kuhinje. Če denimo izolirate strop prvega nadstropja, lahko daste otroke spat v zgornje nadstropje, medtem ko še naprej zabavate goste v pritličju.

1.4 Kamena volna odbija vlago

Izolacija iz kamene volne naravno odbija vodo in vlago, zato ti ne vplivata na dolgoročne toplotne lastnosti izolacije. Obenem je paroprepustna in omogoča, da stene in prostori „dihajo“. Pogosto je treba zamenjati izolacijo iz steklenih vlaken oz. stekleno volno s kameno volno, zlasti na območjih doma, kjer se pogosto pojavlja vlaga, kot so denimo kleti, kjer je lahko raven vlage visoka.

Vlaga in plesen lahko vplivata na strukturno celovitost vašega doma, imata škodljiv učinek na njegovo toplotno učinkovitost in ogrozita zdravje dihal stanovalcev. Uporaba kamene volne prispeva k bolj zdravemu bivanjskemu okolju, saj ni strupena in je naravno odporna proti gnitju, plesni in rasti bakterij.

1.5 Kamena volna je energijsko varčna 

Ker kamena volna izboljša toplotno izolativnost in zmanjša prehajanje toplote skozi stene, stropove in tla v poletnih mesecih porabimo manj energije za hlajenje, pozimi pa za ogrevanje, kar se pozna tudi na mesečnih položnicah.

1.6 Kamena volna je prijazna do okolja in zdravja 

Kamena volna zaradi preprečevanja nastanka za zdravje škodljivih snovi v prostoru izboljša bivalno kakovost. Ker je naravnega izvora in prispeva k zmanjšanju toplotnih izgub pa je tudi do okolja prijazna.

2. Kamena volna - različne vrste in uporabe

2.1 Kamena volna za estrih

Pohodna kamena volna je namenjena izolaciji podov na tleh in na medetažnih konstrukcijah pod plavajočim estrihom. Zaradi svoje vlaknaste strukture in elastičnosti omogoča dobro zvočno izolacijo še posebej izolacijo pred udarnim zvokom. Pohodna kamena volna obenem preprečuje neučinkovit prenos toplote med etažami. Plošče iz kamene volne namestimo med estrih in nosilno konstrukcijo.

Pomembno je, da izberemo kameno volno, ki je dovolj elastična, da ublaži vibracije udarnega zvoka, obenem pa dovolj trda, da prenese predvidene obremenitve. Raven udarnega zvoka lahko zmanjšamo tudi do 30 dB.

Posebno pozornost pri izolaciji estriha in pohodnih površin s kameno volno pa je treba nameniti preprečevanju toplotnih in zvočnih mostov. Pred polaganjem plošč iz kamene volne na pod je treba namestiti robne trakove iz kamene volne vsaj do višine gotovega estriha. S tem preprečimo zvočne mostove oziroma prehajanje vibracij z estriha na stene. S podlaganjem izolacije s PVC folijo pa preprečimo toplotne mostove, ki bi zaradi prodora vlage nastali v konstrukciji.

2.2 Kamena volna za dimnik

Zaradi svojih protipožarnih lastnosti je kamena volna odlična za izolacijo dimnikov. Taljenje vlaken kamene volne se zgodi pri temperaturah nad 500 °C, zato jo uvrščamo v razred negorljivosti A1. Primerna je za mesta, kjer je požarna izpostavljenost visoka. Pomembno je, da za izolacijo dimnikov uporabimo izključno kameno volno, ki ne vsebuje preveč topil.

2.3 Kamena volna za strop

Izolacija stropa s kameno volno ima odličen protihrupni učinek ter bistveno prispeva tudi k zmanjšanju toplotnih izgub med etažami. Za izolacijo stropov lahko uporabimo različne tipe kamene volne. Plošče nanašamo neposredno na strop, in sicer s spodnje strani.

2.4 Kamena volna za fasado

Za fasade se najpogosteje uporabljata dve vrsti kamene volne, tako za kontaktne fasade kot za prezračevane fasade. Kamena volna je odlična za izolacijo fasade zaradi svoje negorljivosti, paro-propustnosti (fasada diha) in obstojnosti, nenazadnje pa tudi zaradi njene odlične zvočne izolativnosti. Za prezračevane fasade so na voljo tudi vodo-odbojne plošče, ki so odporne proti vremenskim vplivom.

3. Kamena volna - slabosti

Slabost kamene volne je, da se v primeru navlaženja hitro zviša tudi njena toplotna prevodnost. To pomeni, da deluje izolativno le, dokler je suha. Zato moramo biti pozorni, da pravilno skladiščimo kameno volno, pozornost pa je treba nameniti tudi pravilni vgradnji, ki vključuje kakovostno namestitev parnih ovir in zapor (PVC), da preprečimo nastajanje toplotnih mostov. Poleg tega pa je treba poskrbeti, da vlaga ne vstopa v konstrukcijo ovoja stavbe.

5. Razlika med kameno in stekleno volno

Kot smo že omenili, obe spadata v skupino mineralnih voln, razlikujeta pa se po sestavi in tehničnih lastnostih. Vlakna iz steklene volne so v primerjavi z vlakni kamene volne bolj elastična in 10-krat daljša, kar omogoča do 5-kratno komprimiranje. Prednost steklene volne pred kameno je, da je ni treba natančno odmerjati in rezati, saj izolacijo zaradi fleksibilnosti preprosto natlačimo v steno, kjer se razširi in zapolni vse kotičke. Pri nas kameno volno največkrat uporabljamo za izolacijo fasad in tlakov, stekleno volno pa za izolacijo ostrešij in predelnih sten.

6. Koliko stane kamena volna?

Za kameno volno boste odšteli od 20 pa vse do 90 EUR/m2. Cena zavisi od vrste kamene volne, njene debeline ter proizvajalca. 

Res super pripomoček! Ko sem iskal izolacijo za fasado, sem na koncu dobil ponudbo za kar 25% ceneje, brez da bi izgubljal veliko časa. Mojmojster, hvala za pomoč!
Martin
Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
© 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane