Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Barski stoli - trend ali out?

    Članek je koristil že 5912+ uporabnikom
    Ali so barski stoli še sploh popularni? Barski stoli se običajno uporabljajo na zunanjih terasah in ob kuhinjskih pultih, predvsem ob kuhinjskih otokih. Redkeje jih uporabljamo namesto klasičnih jedilnih stolov. V nadaljevanju smo raziskali barske stole na sto in en način. Kratek odgovor na začetno vprašanje pa se glasi: barski stoli so vedno in, le pravilne morate izbrati.
    Trendi, dizajn 5912
    barski sto naslovna
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    1. Leseni, kovinski ali PVC barski stoli?

    Materiali barskih stolov so precej podobni materialom jedilnih stolov. Pogosto je uporabljen tako imenovan večni material les, sledi mu kovina, v zunanjih prostorih se pogosto uporablja tudi PVC, saj ga je enostavno očistiti. Les predstavlja večno klasiko in domačnost v prostoru. Kovina v ambient vrača eleganco, modernost in sodobnost, PVC in podobni materiali pa spodbujajo ekstravaganco in v prostor vnašajo občutek oblikovalske domišljije.

    Brez kuhinjskega otoka pa skoraj ni barskega stola. Kako pa bi barski stol vključili v celotno zasnovo vaše kuhinje, si lahko pogledate tukaj.

    1.1 Leseni barski stoli

    Leseni barski stoli se zelo lepo podajo k bolj tradicionalnemu stilu kuhinj, kot so npr. stare kmečke kuhinje. Les bo v dom vnesel toplino in domačnost, poleg tega pa ga je enostavno kombinirati z drugimi materiali, predvsem s tkaknino in kovino. Nekoliko sodobnejše izvedbe barskih stolov pogosto kombinirajo leseno sedalo in kovinsko ogrodje stola, ki je običajno prašno barvano na črno barvo. Leseni barski stoli so zaradi svoje relativno majhne teže enostavni za premikanje po prostoru in za dvigovanje, kar pride še posebej prav med sesanjem in čiščenjem tal.

    Les ni primeren material za zunanje barske stole, razen če boste stole vsako sezono in pred vsakim deževjem skrbno shranili pod streho. Leseni barski stoli načeloma niso nastavljivi po višini.

    1.2 Kovinski barski stoli

    Druga kategorija barskih stolov so kovinski barski stoli. Ti so praktično neuničljivi in se zato pogosto uporabljajo za zunanje, letne kuhinje. Kovinski barski stoli za notranje prostore so običajno oblazinjeni ali pa imajo leseno sedalo, ker je kovina na otip precej hladen material. Kovinski baski stoli so običajno nastavljivi po višini, čeprav je to odvisno od tipa kovinske noge. Pri kovini imamo več možnosti obdelave: lahko je peskana (inoks), prašno barvana (vse kovine), lahko je cinkana (aluminij), kromirana (svetleč in odbojen videz kovine), surovega videza (npr. inoks) ali eloksirana (aluminij).

    Kovinski barski stoli lahko imajo najpogosteje mrežasto ali perforirano sedalo in naslanjalo, ki zmanjša lastno težo stola. Če pa imajo samo sedalo (brez naslanjala), je to običajno izdelano iz enega, polnega kosa kovine.
    PVC barski stoli
    PVC barski stoli so na voljo v resnično raznolikih barvah, vzorcih in oblikah. 

    1.3 PVC barski stoli

    Zadnja možnost so PVC barski stoli, ki so zadnja leta zaradi svoje nizke cene vse bolj popularni. PVC barski stoli so največkrat narejeni iz enega kosa plastike, lahko pa tudi iz ločenega sedala in naslanjala. Ogrodje je skoraj vedno kovinsko, PVC pa ponuja podobno kot kovina resnično bogato izbiro barv, vzorcev in tekstur. Ker je PVC material, ki se vlije v model oziroma opaž, lahko ustvarjamo raznorazne perforacije, vzorce, mreže in podobno.

    1.4 Tapecirani barski stoli: usnje in tekstil

    Usnje je zelo drag material, zato ga bomo našli le na sedalu in naslanjalu barskega stola in že v tem primeru bo omenjen material precej podražil izdelek. Alternativna možnost usnju je s tekstilom tapeciran barski stol, ki je sicer nekoliko zahtevnejši za vzdrževanje, a cenovno precej bolj dostopen. Tekstil prav tako ponuja večji nabor barv, vzorcev in tekstur, medtem ko imamo pri usnju možnosti običajno nekoliko manj.

    2. Barski stoli mnogoterih stilov

    Ne samo da je na trgu polno različnih materialov barskih stolov, trgovine ponujajo tudi veliko različnih stilov. Izbiramo lahko med klasičnimi, rustikalnimi, izrazito sodobnimi ali celo antičnimi stili barskih stolov. Pri izbiri stila velja eno samo, zlato pravilo: barski stol se mora stilsko ujemati z vašo kuhinjo in jedilnico, sicer prostor ne bo logičen in bo deloval precej kaotično. Če želite, da barski stoli izstopijo, lahko to dosežete z izbiro nekoliko bolj drzne barve, nikakor pa ne z izbiro stila, ki se sploh ne poda vaši kuhinji.

    Rdeč barski stol
    Z barskim stolom v živahni barvi lahko poživite ambient.

    3. Barski stoli z ročaji, naslanjalom ali brez?

    Ali boste izbrali barski stol z naslanjalom in ročajev ali brez (ali le nekaj od tega), je v prvi vrsti odvisno od načina uporabe stola in prostora, ki ga imate na voljo. Če boste barski stol uporabljali pogosto, je zagotovo pametno izbrati takšnega, ki omogoča kar najbolj udobno sedenje - tukaj barski stol z naslanjalom in ročaji premaga barski stol, ki tega nima. Če pa boste barski stol uporabljali redko ali ga celo kupujete bolj za okras kot dejansko rabo, vam vsekakor priporočamo nakup barskega stola brez ročajev in naslanjala, torej samo s sedalom. Zakaj? Zato, ker so barski stoli z ročaji in naslanjalom zelo masivni in robustni, kar optično pomanjša prostor.

    Barske stoli z naslanjali za razliko od tistih brez naslanjal ni mogoče potisniti pod pult.

    4. Nastavljivi ali fiksni barski stoli?

    Ob nakupu barskega stola se pogosto pojavlja vprašanje, ali so boljši takšni z nastavljivo ali fiksno višino. Odgovor na to ni čisto enoznačen. Višina barskega stola je po standardu določena glede na standardno višino kuhinjskega pulta, ki meri med 90-92 cm. Na tem mestu naj na hitro omenimo še eno zanimivost: ker ljudje postajamo skozi zgodovino vedno višji, se standardne dimenzije pohištva spremenijo vsakih nekaj desetletij. V prejšnjem stoletju so bili kuhinjski pulti visoki le med 86-88 cm. Če je višina vašega kuhinjskega pulta standardna, ni potrebe, da bi moral biti barski stol nastavljiv, saj bo njegova višina zagotovo ustrezna. Če pa vaš kuhinjski pult nima standardne višine ali boste barski stol uporabljali kje drugje, je bolje izbrati takšnega z nastavljivo višino.

    Barski stol s kovinskimi nogami
    Barski stol na fotografiji ima fiksne kovinske noge, njegova višina pa je prilagojena glede na standardno višino kuhinjskega pulta. 

    5. Kakšen barski stol torej izbrati?

    5.1 Razmislite o uporabi

    Pri nakupu barskih stolov bodite pozorni, čemu vam bodo služili. Ali bodo v prostoru zgolj kot dekorativni element, ali bodo namenjeni občasnemu posedanju ali lajšanju sedečih gospodinjskih opravil. Če bodo služili zgolj kot dekorativni element, oblika sedišča ni pomembna. V tem primeru je pomemben videz in ujemanje stola z ambientom. Odlična paša za oči so ekstravagantni stoli, norih in nenavadnih oblik.

    5.2 Udobno sedišče je bistveno

    Sedenje na tapeciranih stolih je vsekakor udobnejše kot sedenje na lesenih sediščih. Pri izbiri barskega stola, ki bo v prostoru poleg vizualnega namena imel tudi funkcijo stola za sedenje, bodite pozorni, da bo sedišče udobno in se bo lepo prilagajalo obliki telesa.

    Barski stoli z naslanjalom
    V majhnih kuhinjah se izogibajte barskih stolov z ročaji in naslanjali, saj delujejo zelo masivno in vizualno zaprejo prostor.

     

     

    Trendi, dizajn 5912
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kuhinje, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kuhinje?

    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje
    9.3
    0

    Mizarstvo Stanislav Vrana s.p.


    9.1
    4

    Mizarski servis 5ek, Primož Petek s.p.


    10
    6

    SE-MONT, SEBASTJAN VONČINA s.p.


    10
    2

    MONTAŽA STENSKIH IN STROPNIH OBLOG SKAZA SLAVKO S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane