Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Gradbeno dovoljenje za cesto

    Članek je koristil že 8575+ uporabnikom
    Cesta je del komunalne opremljenosti območja. Predstavlja urbano ureditev posameznega območja. Zagotovo se sprašujete kakšno dovoljenje je potrebno, da se prične gradnja ceste. Kako se zakonsko določa umestitev ceste na posamezno območje in kdaj je le ta primerna za uporabo?
    Strokovni članek 8575
    Regionalna, glavna in hitra cesta spadajo med zahtevne objekte.
    Imamo kar 137 izvajalcev za področje Gradnja cest:

    Kaj sploh je cesta?

    Cesta spada med zahtevni objekt v kolikor govorimo o regionalnih, glavnih, hitrih cestah in avtocestah. Med enostavne objekte se uvrščajo pomožni infrastrukturni objekti. Mednje bi lahko uvrstili dovozno pot, ki povezuje vaš objekt z regionalno ali glavno cesto. 

    Temeljni pogoji za gradnjo enostavnega objekta brez gradbenega dovoljenja

    Dovozno pot uvrščamo med enostavne objekte. Za njih ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja. Je pa potrebno za njihovo gradnjo upoštevati določene zahteve: ali ima investitor lastninsko ali kakršnokoli drugo stvarno pravico, ki mu omogoča gradnjo na takšnem zemljišču. Paziti je potrebno, ker so lahko takšni objekti zgrajeni le na zemljišču gradbene parcele, ki pripada stavbi, ki je zgrajena na podlagi gradbenega dovoljenja. Od meje sosednjih zemljišč morajo biti odmaknjeni toliko kolikor je predpisano z izvedbenim prostorskim aktom. V kolikor tega v izvedbenem prostorskem aktu ni navedeno, mora biti minimalni odmik od sosednje parcele 1,5 m. V kolikor se odločimo za manjši odmik, je potrebno pred začetkom gradnje pridobiti mnenje lastnikov sosednjih zemljišč.

    gradbeno dovoljenje za cesto_2_dovozna pot spada med enostavne objekte.jpg

    Kako začeti gradnjo enostavnega objekta

    Pred kakršnim koli začetkom gradnje objekta, je potrebno na upravno enoto oddati vlogo za izdajo dovoljenja za gradnjo le tega. Ob oddaji vloge nastopi strošek upravne takse 22,7 €. S tem prejmemo potrebno dovoljenje, za katerega smo oddali vlogo skladno s predpisi. V vlogi je potrebno priložiti podatke o udeležencih pri gradnji, tloris, značilne prereze in profile objekta, prikaz objekta na zemljiško katastrskem prikazu in mnenja sosedov (somejaše), v kolikor so potrebna. Osem dni pred začetkom gradnje enostavnega objekta, je potrebno prijaviti njegovo gradnjo na upravni enoti. 

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Mlinček, Metod Narobe s.p.

    Poleg urejanja okolica ste strokovnjak na področju nizkih gradenj, kamor prištevamo ceste, kanalizacijo in podobno. Potrebujemo za gradnjo ceste gradbeno dovoljenje?

    V kolikor je govora o izvedbi dovozne (makedamske) poti, ni potrebno pridobiti nobeno gradbeno dovoljenje, saj se dovozna pot uvršča med enostavne objekte, za katere ni potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja. Na upravno enoto je potrebno oddati vlogo, kjer investitor pridobi dovoljenje za gradnjo enostavnega objekta, zraven se priložijo podatki o udeležencih gradnje in vsi projektni načrti. Za dolgotrajno obstojnost ceste je pri izdelavi ceste najpomembnejši spodnji planum; pomeni, da mora biti izkop natančno narejen, potrebno je pobrati vso zemljo (nenosilni material), vsaj do globine 0,5 m v primeru bolj obremenjenih poti. Poleg vsega naštetega se prav tako priporoča vgradnja geotekstila z namenom preprečevanja mešanja materiala in povečane nosilnosti tal.

    Kakšna je okvirna cena izgradnje ceste?

    Okvirna cena izvedbe dovozne (makedamske) poti, kjer se naredi izkop in odvoz materiala, dobava in utrditev gramoza in izdelava drenaže, se giblje okrog 60€/m2. V kolikor pa želimo dovozno pot asfaltirati (izkop, priprava podlage, nasutje gramoza, grobi + fini asfalt, odvodnjavanje), je cena izvedbe take poti okrog 100€/m2.
    g. Metod, Mlinček, Metod Narobe s.p.

    Strokovni članek 8575
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradnja cest?

    Imamo kar 137 izvajalcev za področje Gradnja cest:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 137 izvajalcev za področje Gradnja cest
    8.9
    2

    Teo Mohorčič s.p.


    8.9
    2

    Voda-kom d.o.o


    8.9
    4

    Izkopi, prevozi in urejanje okolja, Drago Slanič s.p.


    8.9
    0

    GRADBENIŠTVO DOLNIČAR d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane