Za področje
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Štemanje sten

  Članek je koristil že 9988+ uporabnikom
  Tujka štemanje v slovenščini pomeni razbijanje trdih materialov z udarci. Zakaj je potrebno štemanje sten? Velikokrat se v gradnjo spustimo premalo premišljeni, zaradi česar je kasneje treba podirati že postavljene stene ali plošče. Nezaželene elemente lahko razbijamo ročno ali strojno z udarnim kladivom, v vsakem primeru pa gre za težko, fizično naporno delo.
  Strokovni članek 9988
  stemanje naslovna
  Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Manjše rušenje:

  1. Štemanje sten: kdaj razbijamo že zgrajene elemente?

  Štemanje sten izvajamo takrat, ko želimo napeljati nove električne napeljave po stenah, namestiti vodovodne napeljave v stene, montirati kotličke v stene in podobno. Pogosto razbijamo stene tudi v primeru prenove, ko želimo v določenem prostoru narediti spremembo, dva prostora povezati med sabo ali ju združiti v en, večji prostor. Velikokrat se zgodi, da s procesom gradnje rastemo tudi mi, zato se spreminjajo naše potrebe in želimo spremeniti objekt. Včasih želimo v prostoru ustvariti več dinamike ali vanj spustiti več svetlobe in posledično moramo porušiti nekaj sten.

  Med rušenjem sten ne smemo pozabiti, da je treba ohraniti statično varnost objekta in njegovih nosilnih elementov.

  2. Pomembna vprašanja pred štemanjem sten

  2.1 Ali za štemanje sten potrebujem statični preračun?

  Statični preračun je absolutno nujen, če gre za štemanje nosilnih sten ali drugih nosilnih konstrukcijskih elementov, ki prenašajo obtežbo hiše. Posameznih elementov nikdar ne razbijajte brez premisleka. Najprej preverite, ali razbijate nosilno ali zgolj predelno steno. Če se odločite za prebijanje, razbijanje ali odstranjevanje nosilnih delov objekta se pred tem vsekakor pozanimajte s statikom. Včasih lahko že najmanjši nepravilen preboj povzroči porušitev delov konstrukcije. Za tovrstni statični preračun boste odšteli nekaj 200-400 evrov (odvisno od statika in obsega posega), kar vključuje en obisk na lokaciji, kjer se statik seznani z obstoječim stanjem.

  2.2 Ali za štemanje sten potrebujem gradbeno dovoljenje?

  Če gre za zasebno enodružinsko hišo in če štemate notranje stene, potem gradbeno dovoljenje ni potrebno, saj ne posegate v zunanje gabarite hiše. Zaradi lastne varnosti morate zagotoviti le statično varnost. Če gre za štemanje sten v večstanovanjskem bloku, je nujno potrebno pridobiti vsaj soglasje večine sosedov, saj poseg v vaše notranje stene vpliva na statično stabilnost celotne hiše, torej tudi na stene sosednjih stanovanj. V nekaterih primerih je zato zahtevano tudi gradbeno dovoljenje.

  2.3 Ali je štemanje sten glasno?

  Da. Ker štemanje sten spada med t. i. udarne zvoke, se hitro in glasno širi po konstrukciji objekta in drugih elementih. To pomeni, da se zvok ne širi le proti sosednjim prostorom, pač pa po vseh, tudi najbolj oddaljenih prostorih hiše. Udarni zvok je izjemno moteč in onemogoča normalno bivanje v hiši, zato je priporočljivo, da štemanje sten opravite v čim krajšem času in karseda organizirano.

  2.4 Ali moram pred začetkom štemanja opozoriti sosede?

  Če živite v bloku, potem vsekakor da. Štemanje sten kot rečeno proizvaja močan udarni zvok, ki se po konstrukcijskih in drugih elementih bloka širi v vsa stanovanja, zato bodo štemanje sten slišali tudi stanovalci stanovanj v višjih nadstropjih, ki si z vami sploh ne delijo stene. Zaradi ohranjanja miru vseh stanovalcev v bloku svetujemo, da štemanje sten izvajate maksimalno 5 ur dnevno med 9.00 in 15.00, ko je večina sosedov v službi. Prav je, da vnaprej jih seznanite s trajanjem štemanja in se jim opravičite za povzročeni hrup.

  Štemanje
  Štemanje stene je pogosto potrebno zaradi spremenjene napeljave električnih in vodovodnih napeljav. 

  3. Orodje za štemanje sten

  3.1 Štemanje sten iz opeke

  Večina nosilnih in predelnih sten v enodružinskih hišah je zgrajenih iz opeke. Za štemanje sten, zgrajenih iz opeke, boste potrebovali t. i. "štemarco", ki se ji po slovensko lepše reče električno vrtalno kladivo. Gre za električno vrtljivo kladivo, s katerim boste uspešno prebili trdne opečnate stene. Pri tem si lahko pomagate tudi s t. i. "fleksarico" oziroma kotnim brusilnikom, s katerim boste lažje zgladili robove.

  3.2 Štemanje armiranobetonski sten

  Štemanje sten, narejenih iz armiranega betona je ekstremno zahtevno. Armoranobetonske stene so namreč sestavljene iz betona in jeklene armature, ki prenaša natezne obtežbe. Ker je jeklo izjemno trdo, boste potrebovali profesionalna vrtalna kladiva z diamantnimi rezili. Štemanje sten iz armiranega betona raje prepustite strokovnjakom, saj je delo zelo zahtevno in potencialno nevarno.

  3.3 Štemanje mavčnokartonskih sten

  Štemanje mavčnokartonskih sten je najbolj enostavno. To so predelne ali po domače imenovane knauf stene, ki nimajo nosilne vloge in ne prenašajo obtežb. Najpogosteje so narejene iz mavca oziroma gipsa in kartona, zato jih lahko porušimo že z navadnim kladivom. Za lažje delo pa seveda svetujemo uporabo električnega vrtljivega kladiva in kotnega brusilnika.

  4. Po štemanju sten: kam z odpadnim materialom?

  Po vsakem štemanju sten bo nastalo veliko odpadnega gradbenega materiala. Ker je material običajno zdrobljen na manjše kose, ni več uporaben. Odnesti ga morate na odlagališče za odpadni gradbeni material in odgovorno zavreči. Nikar ga ne mecite v keson za ostale odpadke pred hišo, saj ta keso ni namenjen tovrstnim odpadkom. Na internetu dobite informacije, kjer se nahaja vam najbližje odlagališče.

  5. Cena za štemanje stene

  Cena razbijanja posameznih elementov v objektu je odvisna od materiala razbijanja, torej materiala, iz katerega je zgrajena stena. Razbijanje betona je fizično zelo zahtevna naloga. Beton je namreč trden in za svoje uničenje terja časovni davek. Podobno težavno je razbijanje kamna oz. skale. Štemanje opečnatih sten pa je eno izmed lažjih. Določeni izvajalci ta dela računajo na uro, saj je težko podati oceno, kako trden je material in koliko časa bo zahtevalo razbijanje.

   

  Strokovni članek 9988
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Manjše rušenje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Manjše rušenje?

  Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Manjše rušenje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Manjše rušenje
  10
  3

  Dalmastroj Stapić d.o.o.


  9.1
  7

  ER gradnja, Ermin Rekić s.p.


  8.9
  0

  Gradbeništvo V.I.P. d.o.o.


  8.6
  0

  GRADBENA MEHANIZACIJA, SPLOŠNA GRADBENA DELA IN TRGOVINA NA DEBELO, TIHOMIR ŠPOLJAR S.P.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane