Za področje

    Gradnja hiše do 100 m2

    Članek je koristil že 16894+ uporabnikom
    Gradnja hiše je velik izziv, zato je nujno, da se pred samim začetkom dobro oborožite z vsemi možnimi informacijami glede vseh postopkov gradnje ter izbora materialov. Tako boste lažje načrtovali faze gradnje ter finančno konstrukcijo vsake posamezne faze. Gradnja manjše hiše, ki mora zadostiti vsem željam in potrebam, pa je še veliko večji izziv. Kot primer vam bomo predstavili osnovna izhodišča za gradnjo hiše velikosti do 100 m2.
    Strokovni članek 16894
    v1 2 water
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Razporeditev prostorov v hiši do 100 m2

    Verjetno najzanimivejši del načrtovanja hiše je določitev števila in namembnosti prostorov ter njihova razporeditev. Ko si postavimo omejitev celotne površine hiše, še posebej pri hiši do 100 m2, se hitro znajdemo v težavah. Ponavadi so želje vedno velike, zato se površina hitro zapolni in skoraj vedno preseže zadan cilj, kar pomeni da bo tudi cena hiše na m2 zelo hitro presežena.

    Gradnja hiše do 100 m2 pomeni mnogo več kot le preprosto odločitev o sobah in njihovi površini, zelo pomembna je razporeditev, ki je vedno omejena z različnimi dejavniki. Najprej je to želena in najbolj primerna orientacija prostorov, razgled, povezanost med sobami ter seveda instalacije. Vsi ti dejavniki so pri načrtovanju hiše zelo pomembni in močno vplivajo na njeno funkcionalnost in udobje bivanja.

    Orientacija prostorov, še posebej v manjši hiši do 100 m2, je izjemnega pomena. Bivalni prostori v katerih se preko dneva največ zadržujemo, torej dnevna soba, kuhinja, jedilnica, otroške sobe, morajo biti orientirani proti jugu oz. jugovzhodu. S tem bodo preko dneva primerno osvetljeni oziroma osončeni, kar je še posebej pomembno v hladnih mesecih, ko večja osončenost pozitivno vpliva na temperaturo v teh prostorih. Na severno oz. severozahodno stran hiše običajno predvidimo tako imenovane servisne prostore, kot so npr. kopalnica, wc, shramba, utility, hodniki, stopnišča, pogojno tudi spalnico staršev.

    Zidana pritlična hiša

    Hiše velikosti do 100 m² so zelo pogosto pritlične hiše, za katere je najpogostejši sledeči razpored in velikosti prostorov, ki vam lahko služi kot dobra osnova za načrtovanje vaše hiše: dnevna soba 20–25 m2, kuhinja 8-10 m2, jedilnica 9-11 m2, spalnica staršev 13 m2, spalnica/otroška soba 10-12 m2 (2x), vhod 4-6 m2, hodnik 5-8 m2, kopalnica 6-8 m2, garderoba/energetski prostor 5-7 m2, zunanji prostor (terasa, balkon ali loža) 5-10 m2 in shramba 2-3 m2.

    Razporeditev prostorov v hiši je seveda odvisna od navad in želja bodočih lastnikov, velik vpliva pa ima tudi pozicija hiše na parceli, torej njena orientacija.

    Družine se med seboj razlikujejo, tako po številu članov kot tudi po načinu življenja. Že s tem so določena osnovna izhodišča za načrtovanje tlorisa hiše, saj je zelo pomembno koliko spalnic oziroma otroških sob bo družina potrebovala, ali bo zadostovala ena kopalnica ali morda nujno potrebuje dve in podobno. Razmislite ali bi se otroci morda bolje počutili v skupni sobi, ali morda potrebujete wc ločen od kopalnice, kako pomembna je za vas shramba, ali potrebujete dodaten prostor za shranjevanje, …

    Zidana dvonadstropna hiša

    Različni dejavniki, kot so cena dokumentacije, velikost parcele, navade, prostorski pogoji, so najpogosteje ključni pri odločitvi za gradnjo majhne hiše do 100 m2 v dveh nadstropjih. Kadar v Sloveniji govorimo o dveh nadstropjih to običajno pomeni spodnjo etažo (pritličje) in mansardo. Mansarda je bivalno podstrešje, katerega zunanji zidovi (kolenčni zidovi) so ponavadi nižji od običajne etažne višine. Višji kot bo kolenčni zid, večja bo uporabna površina mansarde in večje bo tudi udobje bivanja v mansardi. Bistvena je tudi oblika strehe. Moderne hiše dvokapnice so v zadnjih letih prevladujoč trend gradnje, kljub temu pa se marsikdo odloči (če prostorski pogoji to seveda dopuščajo) za sodobno hišo z enokapno ali celo ravno streho (v tem primeru ima celotno zgornje nadstropje isto stropno višino kot spodnja etaža).

    V primeru majhne dvonadstropne hiše je razdelitev prostorov klasična- spalnica, otroške sobe in kopalnica so v zgornjem nadstropju, skupni bivalni del s shrambo in/ali energetskim prostorom pa v spodnji etaži. Površina vsake etaže je torej približno 50m2, kar se niti ne dozdeva malo, toda želje so običajno večje od razpoložljive kvadrature. V spodnjem nadstropju je običajno predviden tudi manjši prostor za wc, kar je nujno potrebno zaradi večjega udobja bivanja, ter vsi servisni prostori (shramba, energetski prostor,..). Na tako omejeno površino spodnje etaže žal dodatne sobe oziroma morebitne spalnice ne moremo stisniti, zato se je potrebno odreči sanjam o spalnici za stara leta, ko bodo stopnice morda predstavljale velik izziv.

    Cena za gradnjo hiše

    Cena za gradnjo hiše do tretje gradbene faze, ki zajema izkop, temelje, zidarska in betonska dela ter postavljanje ostrešja s kritino in zaključki, znaša med 350 - 500 €/m2.

    Cena za gradnjo hiše do četrte gradbene faze, ki zajema izkop, izvedbo temeljev, betonska in zidarska dela konstrukcije, skupaj z izvedbo ostrešja in fasade, znaša med 410 - 660 €/m2.

    Cena zidane hiše na ključ pa je že okoli 750-1200 €/m2.

    Pri oceni investicije nam je pomagal ytong hiše cenik, kjer smo za primer vzeli hišo Ytong Metka ter ponudbe izvajalcev za hiše po meri tako iz porobetona, kot tudi opeke ter sličnih materialov. Cena ytong hiše na ključ in drugih so primerljive. Cena pritlične hiše je ponavadi višja, ker zahteva večjo temeljno ploščo in streho glede na uporabno površino, cena dvonadstropne hiše pa je tako običajno nekoliko nižja.

    Izbira pravega arhitekta je še kako pomembna!

    Ne pozabite, da manjša kot je načrtovana površina hiše, bolj premišljeno morajo biti pripravljeni načrti, kar je še posebej pomembno, če nameravamo v manjšo hišo naseliti večjo družino. Zato izberite kakovostnega projektanta oziroma arhitekta, ki vam bo pripravil povsem novo zasnovo vaše male hiške, ali pa izberite kakovosten tipski načrt. In naj vam ne bo žal posvetiti malo več časa pripravi načrtov in razpravam o predlaganih rešitvah. Le tako bo vaša hiša postala prijeten dom za bivanje vaše družine.

    Strokovni članek 16894
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    9.2
    0

    ZIDARSTVO IN FASADERSTVO ELVIR HODŽIĆ s.p.


    9.8
    17

    PRODIGI, trgovina in storitve, d.o.o.


    8.8
    0

    SVATNAR, gradbeništvo in druge storitve, d.o.o.


    9.3
    0

    GRADBENO PODJETJE PIRAMIDA splošna gradbena dejavnost, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane