Za področje

  Novi napredki v gradbeništvu, beton visoke trdnosti

  Članek je koristil že 9128+ uporabnikom
  Novi napredki v trdnosti betona bodo morda spremenil način gradnje, ki je trenutno precej potraten. Do sedaj smo bili vajeni betoniranja sten debeline 20cm in preklad višine 40cm, kar se pa bo v prihodnosti spremenilo. Nove vrste betonov omogočajo od 2krat večjo trdnost za 11% več investicije v beton.
  Strokovni članek 9128
  Neverjetna struktura strehe, Mucem Museum, Francija.
  Imamo kar 78 izvajalcev za področje Betonarna:

   
  Poglavitna lastnost betona (ultra) visoke trdnosti (ultra high performance concrete- UHPC) je predvsem višja tlačna trdnost materiala. Težko je postaviti mejo med običajnim betonom in betonom visoke trdnosti, vendar velja, po standardu SIST EN 206-1, da je beton visoke trdnosti vsak beton, ki dosega tlačno trdnost nad 55 MPa, beton ultra visoke trdnosti pa še višjo.
   
  Trdnost ‘’običajnega’’ betona (20-30 MPa) je po navadi povezana z debelino plasti betona določenega konstrukcijskega elementa. Z uporabo betona visoke trdnosti pa lahko ustvarimo tanke konstrukcijske elemente z visoko tlačno trdnostjo. Zmanjšamo lahko debeline prerezov konstrukcijskih elementov, težo elementov, zagotovimo lahko večje razpone, prav tako pa lahko ustvarimo kompleksne oblike ter geometrije konstrukcij. Še več, konstrukcije betona visoke trdnosti dosegajo višjo trajnost ter dolgo življenjsko dobo.  

  1. Zakaj se uporablja beton (ultra) visoke trdnosti?

  Predstavljeni material se pogosto uporablja za objekte infrastrukture, kot npr. mostove, tunele, ceste, pločnike. Prav tako pa ga je mogoče uporabiti za konstrukcijske elemente enodružinske hiše, kot npr. zidove ali stene, pa tudi za stopnice, strehe, balkone, fasadne elemente, ipd. Pri tem je pomembno, da glede na namen izberemo ustrezno vrsto betona. Npr. če želimo postaviti most, je naš cilj lahko povečanje razpona zaradi premostitve, zmanjšanje višine konstrukcije ali oblikovanje elegantnega mosta. Glede na cilj se nato določi vrsta betona. 

  2. Sestava betona

  Sestava betona ključno vpliva na njegovo trdnost. Za doseg visoke trdnosti je potrebno uporabiti vezivo, ki je naravno hidravlično, kot npr. Portland cement. Na stopnjo trdnosti pa vpliva tudi izbira agregata betonske sestave.  Za beton visoke trdnosti je primerna uporaba drobnozrnatega agregata, npr. peska finih zrnc, katerega premer zrna ne presega 16mm. Dodatno se lahko kvaliteto betona izboljša z določenimi kemijskimi dodatki, kot npr. zaviralci hitrega staranja betona, pospeševalci stopnje zgodnje trdnosti, fludifikatorji, ki zmanjšajo količino vode v mešanici, itd. Kvaliteto mešanice pa se lahko izboljša tudi z mineralnimi dodatki, ki so naravnega izvora. Nenazadnje pa se betonu drastično poveča njegova trdnost, če cementnemu vezivu dodamo jeklena (ali druga kovinska) vlakna ali organska vlakna. Na splošno je pomembno, da vse sestavine vsebujejo drobna zrnja ali vlakna. 

  3. Prednosti betona visoke trdnosti

  1. Verjetno najpomembnejša lastnost predstavljenega materiala je njegova visoka trdnost. Beton (ultra) visoke trdnosti dosega tlačno trdnost 150 MPa in natezno trdnost 250 MPa. Material je tako lahko 6-8x močnejši kot običajen beton (odvisno od njegove trdnosti).
  2. Njegova življenjska doba je 2-3x daljša kot doba navadnega betona. Z uporabo mineralnih dodatkov se lahko omogoči obstojnost tudi do 100 let in več.
  3. Beton visoke trdnosti dosega visoko trdnost ter veliko gostoto, tako je odporen na zmrzovanje, korozijo, abrazijo, sulfate, itd. 
  4. Material ima tudi visok elestičen modul, zato se zmanjšajo pomiki konstrukcijskih elementov. 
  5. Z uporabo materiala se znižajo stroški vzdrževanja betonskih konstrukcij.
  6. Visoko trden beton pa ima tudi ogromen potencial za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. 
  7. Nenazadnje je njegova uporaba smotrna, ker ga je lažje oblikovati kot navaden beton. 

  4. Cena betona visoke trdnosti

  Najprej, uporaba betona visoke trdnosti omogoča visoko povračilo investicije v življenjski dobi konstrukcije. Začetni stroški konstrukcije iz betona visoke trdnosti so sicer višji, kot stroški konstrukcije iz običajnega betona. Npr. cena betona visoke trdnosti 50 MPa bi bila na kubični meter za npr. 9-12 % (odvisno od sestave) višja od cene betona običajne trdnosti (25 MPa). Cena betona visoke trdnosti 70-100 MPa (na m3) pa bi bila 45-55% (odvisno od sestave) od cene betona običajne trdnosti. Vendar, bi pri uporabi betona visoke trdnosti potrebovali manj nosilcev pri enaki obremenitvi. Prav tako bi bila konstrukcija iz betona visoke trdnosti bolj odporna, dosegla bi višjo življensko dobo ter manj vzdrževalnih stroškov, kot konstrukcija iz običajnega betona. 
   
  Viri:
  - Ductal Lafarge: www.ductal-lafarge.com
  - Sika: svn.sika.com/sl
  - Zaletel, Špela (2007) Smotrnost uporabe betona visoke trdnosti. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Konstrukcijska smer
   
  Jean Bouim stadium, izjemno tanka streha z UHPC betona, Francija.
  Jean Bouim stadium, izjemno tanka streha z UHPC betona, Francija.


  Mucem Museum, streha ovije fasado muzeja, Francija.
  Mucem Museum, streha ovije fasado muzeja, Francija.


  Fasadni elementi iz ultra lahkega betona, Clichy la Garenne, Francija
  Fasadni elementi iz ultra lahkega betona, Clichy-la-Garenne, Francija


  Martel Arbre, nadstrešnica z drznim oblikovanjem, Bourbone.
  Martel Arbre, nadstrešnica z drznim oblikovanjem, Bourbone.


  Strokovni članek 9128
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Betonarna?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 78 izvajalcev za področje Betonarna:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane