Za področje

    Popravilo oken iz lesa

    Članek je koristil že 9210+ uporabnikom
    Okno je pogled v svet iz vsakega doma. Kot vsak del stavbnega pohištva, potrebuje svojo nego. Vremenski vplivi kot so veter, dež in sonce vplivajo na zaščito lesenih oken, ki s časom izgubljajo svoj lesk. Leto za letom, dan za dnem, les kljubuje času. Da pa bo staranje lesa kvalitetno in bodo vaša okna vzdržala še veliko zim, pa jih je potrebno ustrezno zaščititi.
    Strokovni članek 9210
    Lesena okna skozi čas potrebujejo nego
    Imamo kar 97 izvajalcev za področje Obnova starih oken:

    1. KAKO POGOSTO OBNAVLJATI LESENA OKNA?

    Na lesenih oknih se sčasoma že dodobra opazijo razpoke in odpadanje zaščitnih premazov. Ko je to opazno slehernemu uporabniku objekta je skrajni čas, da se lotimo obnove lesenih okenskih elementov.

    Kako pogosto pride do opaznega odstopanja laka iz lesenih površin, je odvisno od lege, kje se nahaja posamezno leseno okno ali vrata in koliko je izpostavljeno zunanjim vremenskim vplivom. Leseno stavbno pohištvo, ki se nahaja na vzhodni in južni strani, je izpostavljeno močnejšim sončnim žarkom, kar drastično bolj vpliva na poškodbe laka.

    2. KAJ POTREBUJEM ZA OBNOVO LESENIH OKEN?

    Za obnovo lesenega stavbnega pohištva potrebujete brusilni stroj, na katerega namestite brusilni papir, strgalo, čopič, premaz proti lesenim škodljivcem, zaščitni lak, barvo, steklen kozarec za vlaganje, krpo in razredčilo za čiščenje. Pri brušenju je dobro imeti na voljo tudi brusni papir s katerim lahko ročno obrusite skrite kotičke v vogalih. Minimalna priporočljiva zrnavost brusnega papirja naj bo 100.

    Pri izbiri barve in laka bodite pozorni kakšna je njegova osnova, na podlagi izbrane barve in laka izberete tudi sredstvo za čiščenje čopiča.

    3. KAKO SE LOTITI OBNOVE LESENIH OKEN?

    Prvi korak pri obnovi lesenih oken in ostalega stavbnega pohištva iz lesa je vsekakor njihova demontaža. V kolikor demontaža ni mogoča, se brušenje in lakiranje opravlja neposredno na mestu vgradnje stavbnega pohištva

    Ko okna demontiramo jih najprej pripravimo za barvanje. Prvotno iz njih odstranimo umazanijo nato jih zbrusimo. Pri brušenju moramo biti pazljivi, da odstranimo ves uničen lak pri tem pa ne dodatno poškodujemo in obrabimo lesenih elementov stavbnega pohištva. Ko je lak zbrušen je potrebno okno prepihati in iz njega odstraniti ves prah, ki je nastal pri brušenju. V primeru, da na oknu opazimo kakršnekoli fizične poškodbe jih je pred nanosom zaščitnega premaza potrebno zaščititi s kitom za les. Ko se kit zasuši je potrebno površino ponovno pobrusiti in prepihati. Pred barvanjem oz. lakiranjem je potrebno surov les s premazom zaščititi proti lesnim škodljivcem.

    V kolikor želimo obdržati naravno barvo lesa čez zaščitni premaz uporabimo samo zaščitni lak, če želimo lesu dodati svojo barvo pa jih je potrebno pobarvati.  Sledi barvanje z barvami oz lakiranje z lakom, ki smo ga v ta namen kupili v drogeriji. Običajno barv in lakov, ki so namenjene barvanju lesenega pohištva ne moremo odstraniti iz obleke in ostalih površin. Priporočljivo je, da območje kjer izvajate barvanje oz. lakiranje dobro zaščitite in tako preprečite nevšečnosti z barvo. Med barvanjem ali lakiranjem mora biti okenski okvirji in škure na fiksnem mestu, ne smemo jih premikati. Fiksne površine pa se morajo dotikati na čim manj mestih. Ko se lak posuši je čas, da leseno stavbno pohištvo ponovno namestite na svoje mesto.

    4. POPRAVILO OKEN - CENA

    V ceno obnove je potrebno upoštevati čas, ki ga vložimo v barvanje in predpripravo ter ceno elementov, ki jih potrebujemo za uspešno sanacijo lesenega stavbnega pohištva. Cena litra barve oz. laka namenjenega obnovi lesenih oken se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Koliko barve ali laka bomo potrebovali je odvisno koliko želimo zaščititi stavbno pohištvo.

    Okvirna cena prenove starih lesenih oken, vključno z montažo dvoslojnega termopana, vgradnje tesnil in kitanja, glajenja ter barvanja, znaša 130 €/m2.

    Okvirna cena za 2x - dvakratno pleskanje okenskih okvirjev z barvo za les na sintetični osnovi z predhodno odstranitvijo obstoječe barve, kitanjem in brušenjem, kjer je upoštevana dimenzija okna 100 x 140 cm, je 23 €/m2.

    Strokovni članek 9210
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Obnova starih oken?

    Imamo kar 97 izvajalcev za področje Obnova starih oken:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 97 izvajalcev za področje Obnova starih oken
    10
    17

    MATNIKJELN, Nikola Jeftenić s.p.


    10
    8

    Boris Koprivc s.p.


    8.2
    110

    2S ZAKLJUČNA GRADBENA DELA, SELVIN MUŠELJIĆ S.P.


    8.9
    2

    Steklarstvo Kramarič Stanko Kramarič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane