Za področje

    Prenova kuhinje

    Članek je koristil že 9144+ uporabnikom
    Kuhinja zagotovo velja za osrednji element vsakega doma. V njej se venomer kaj dogaja. Je prostor, v katerem se vrsti druženje in pripravljajo najokusnejše jedi za družino in prijatelje. Po vsej tej pogosti uporabi, čez določen čas nastopi obdobje, ko nas v kuhinji preseneča postopno odpovedovanje gospodinjskih aparatov, primanjkovanje prostora in še kaj. To je skrajni čas, da pričnemo z renovacijo kuhinje.
    Strokovni članek 9144
    prenova kuhinje
    Imamo kar 376 izvajalcev za področje Obnova kuhinje:

    1. Obnova kuhinje - kje začeti

    1.1 Prenova kuhinje zahteva strategijo

    Preden se načrtno podate v adaptacijo kuhinje, si izdelajte jasno strategijo, kaj v novi kuhinji hočete in potrebujete. Prenova kuhinje ni mačji kašelj in pričakuje se, da bo svojemu namenu služila še desetletja. Odgovorite si na vprašanje brez česa v kuhinji ne morete, kaj vas v stari kuhinji ovira, kako si lahko olajšate delo, kako pogosto uporabljate kuhinjo, koliko malih gospodinjskih aparatov skrivate v omaricah in podobno.

    S strateškim načrtom bo prenova kuhinje vodila do dobre zasnove nove kuhinje, vi pa boste lahko ugotovili, ali je kateri element treba premakniti, ga zamenjati s katerim drugim, ali vam takšno število predalov res ustreza ...

    1.2 V kakšnem stilu bo izvedena obnova kuhinje?

    Ko si jasno odgovorite na zastavljena vprašanja, je čas za izbiro stila kuhinje. Smiselno je, da kuhinja stilsko sovpada s preostalim pohištvom v našem domu. Zaradi lažjega čiščenja je izbira kuhinje z ravnimi linijami prava izbira. Če je vaša kuhinja majhna, se priporoča izbira svetlejših barv, saj temnejše prostor optično zmanjšajo.

    Prav tako je treba vedeti, da estetiki veliko prinese izbira kuhinjskih ročajev. Tukaj imate na voljo številne možnosti, pri čemer lahko posegate po klasičnih ročajih, t. i. ročajih v kmečkem stilu ali pa fronte kuhinjskih omaric izvedete celo brez ročajev, kar pomeni, da so le-ti vrezkani. Slednji način izvedbe kuhinjskih ročajev je zadnja leta vse bolj priljubljen, treba pa je vedeti, da je zelo zahteven za čiščenje, kuhinjske fronte pa se pogosteje in hitreje umažejo. Obnova kuhinje zato zahteva tehten premislek o uporabi in preferencah.

    Obnova kuhinje in estetika

    2. Prenova kuhinje in nova postavitev elementov

    2.1 Minimalne spremembe, ki jih zahteva prenova kuhinje

    Pri izrisu nove kuhinje v obstoječem prostoru je treba jasno definirati, ali se bodo premikale tudi inštalacije po prostoru ali ne, potrebno je tudi jasno argumentirati glede prenove talnih in stenskih oblog. Manjši premiki ali zamenjave posameznih kuhinjskih elementov načeloma ne vplivajo na inštalacije; elektriko je enostavno premakniti za 100 cm levo ali desno, večji problem pa je z vodo.

    Pomivalno korito in pomivalni stroj morata zato ostati na skoraj istem mestu, možne so le minimalne spremembe nekaj centimetrov, kolikor je pač mogoče upogniti vodovodne cevi.

    2.2 Večje spremembe: premik inštalacij

    Če z obstoječo organizacijo kuhinjskih elementov nikakor niste zadovoljni, priporočamo, da se odločite za večje spremembe. Prenova kuhinje je v vsakem primeru večji poseg, zato je smiselno, da kuhinjo organizirate tako, kot si resnično želite. Večji posegi zajemajo premestitev pomivalnega korita in pomivalnega stroja, saj je treba zaradi tega ne novo izvesti vodovodne inštalacije kuhinje. Takšna prenova kuhinje je posledično dražja, kot če posamezni elementi ostanejo na istem mestu, zato se je pred pričetkom obnove vedno treba vprašati o smiselnosti takšnega početja. Če pa večji posegi pomenijo na dolgi rok večjo funkcionalnost, so vsekakor priporočljivi.

    Prenova kuhinje in premik inštalacij

    3. Prenova kuhinje in izbira materialov

    Ko imamo postavljene osnovne zahteve za novo kuhinjo je čas, da stopimo do osebe, ki nam bo kuhinjo izrisala. Za izris kuhinje lahko poskrbi notranji oblikovalec ali arhitekt, ki vam bo s svojim znanjem in nasveti olajšal marsikatero težavo pri načrtovanju kuhinje. Pomagal vam bo tudi pri izbiri materialov. Izbira materialov je v kuhinji zelo pomembna, saj je potrebno, da so izbrani materiali ognjevarni, vodo neprepustni, trdni in čim bolj trajni. 

    Na trgu obstaja zares širok izbor vseh možnosti. Odločitev je dostikrat težka, saj moramo slog svoje kuhinje uskladiti tudi z materiali v drugih prostorih. Na povezavi smo pripravil več sto zanimivih primerov za vašo lažjo odločitev.

    4. Obnova kuhinjskih front

    Če je kuhinja sicer v dobrem stanju, so pa kuhinjske fronte že nekoliko obrabljene ali se celo povešajo, je možnost obnova kuhinjskih front. Vsaka kuhinja je sestavljena iz dveh delov - iz korpusa, to je telo omaric, skrito v ozadju, in kuhinjskih front oz. vrat omaric in predalov. Obnova kuhinjskih front je potrebna, če so se le-te zaradi pogoste uporabe obrabile, korpus oziroma telo omaric pa je še brezhibno in še vedno dobro opravlja svojo nalogo. Obnova kuhinjskih front je lahko izvedena po naročilu (mizarsko) ali pa fronte kupite enostavno kupite v pohištveno-prodajnem salonu.

    Obnova kuhinjskih front

    5. Prenova kuhinje - cena

    Končna postavitev kuhinje in ureditev prostora je tisto, česar se veselimo in po čemur hrepenimo skozi čas načrtovanja. Ker pa so obnove nepredvidljive, nam lahko v času odstranjevanja starega pohištva in oblog ponudijo s številnimi neljubimi presenečenji, ki jih je treba sanirati. Nikakor ne puščajmo nezakrpanih odprtin v stenah pred končno montažo pohištva.

    Koliko bo stala prenova kuhije, je težko reči, saj se cene med seboj zelo razlikujejo. Odvisne so od izbire materialov, velikosti prostora in nenazadnje koliko posegamo v prostor (rušenje sten, menjava instalacij, menjava talne obloge).

    Cena za prenovo kuhinje z zamenjavo kuhinjskega pulta in zamenjavo kuhinjskih vrat, znaša približno 250 €/tm, brez rušitve sten, obnove oz. zamenjave talnih in stenskih oblog, inštalacij itd.
    Strokovni članek 9144
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Obnova kuhinje?

    Imamo kar 376 izvajalcev za področje Obnova kuhinje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 376 izvajalcev za področje Obnova kuhinje
    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    9.9
    5

    Mizarstvo Obles, Uroš Oblak s.p.


    9.3
    11

    Metod Peklaj s.p.

    VI/4
    10
    4

    Gradbena dela in restavriranje, Sebastjan Papež s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane