Za področje

    Načrtovanje kuhinje in kuhinjski elementi

    Članek je koristil že 12122+ uporabnikom
    Kuhinja je prostor, v katerem se venomer kaj dogaja. Vsak dom potrebuje kuhinjo, prilagojeno svojim potrebam. Običajno načrtovanje kuhinje poteka v obliki kvadrata ali pravokotnika, redkeje je njihova tlorisna oblika večkotnik. Klasične postavitve kuhinj so kuhinje z otokom in stenskim delom ali kotne kuhinje, npr. U in L kuhinje. Za uspešno načrtovanje kuhinje so pomembni vsi detajli, tudi tisti, ki se tičejo izgleda kuhinje: na voljo so rustikalne kuhinje, moderne kuhinje, kuhinje s kamnitim pultom, z lesenimi omaricami...
    Strokovni članek 12122
    kotne kuhinje
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    1. Načrtovanje kuhinje 

    Načrtovanje kuhinje je lahko enostaven proces, če znamo predvideti, katere kuhinjske elemente potrebujemo in kakšne so naše oblikovne preference. Načrtovanje kuhinje lahko prepustimo tudi mizarju ali arhitektu, ki bosta kuhinjo pred izdelavo izrisala, lahko pa jo zaupamo tudi prodajalcem v salonu kuhinj, ki velikokrat ponudijo tudi izdelavo 3d izrisa. 

    2. Kuhinjski elementi

    Zelo pomembno je, kateri kuhinjski elementi so nujni del naše kuhinje. Kuhinjski elementi so sestavni deli kuhinje, npr. izvlečni predali, police, predali za koš za smeti, hladilnik, pomivalni stroj, pomivalno korito, nadpultne omarice, nizki predali za pribor ... Če boste premislili o svojih željah in potrebah ter načinu, kako funkcionirate v kuhinji, boste znali hitro povedati, kateri kuhinjski elementi so ključni za vaš način kuhanja in življenja. Ta seznam je dobro posredovati tistemu, ki planira načrtovanje kuhinje.

    2.1 Koliko merijo kuhinjski elementi?

    Standardna globina in širina za kuhinjske elemente je 60 cm, za nadpultne omarice pa 30 cm, da se ob delu nad pultom ne udarimo v glavo. Elementi otoka so nekoliko večji. V globino običajno merijo 90-120 cm, to pa je odvisno tudi od žeja naročnika in dimenzija prostora, ki je na voljo. Kuhinjski elementi so visoki med 90-92 cm. 

    3. Kuhinjski elementi v nizu

    3.1 Kuhinjski elementi v enem nizu

    Kuhinjski elementi v nizu so idealna rešitev za majhne in ozke prostore, kjer imamo na voljo samo eno steno, kamor lahko apliciramo kuhinjo. Prednost takšne postavitve je, da učinkovito izrabi prostor. Slabost takšne postavitve je, da ima običajno relativno malo delovne površine v enem kosu. Težko zagotoviš vse stvari na dosegu roke v primeru izbire kuhinje z enim nizom. Kuhinjski sestav v nizu velja za najbolj preprosto kuhinjsko postavitev, saj si kuhinjski elementi sledijo eden za drugim ob steni.

    Običajno si elementi sledijo od leve proti desni v tipičnem zaporedju: hladilnik, večja omara za shranjevanje, odlagalna površina, pomivalno korito, osrednja delovna površina, štedilnik s pečico, odlagalna površina.
    Kuhinjski elementi v nizu
    Kuhinjski elementi v nizu so idealna rešitev za majhne in ozke prostore.

    3.2 Kuhinjski elementi v dveh nizih

    Kuhinjski elementi v nizu so lahko zasnovani tudi s postavitvijo dveh vzporednih nizov. V takšni situaciji mora biti prostor med obema nizoma širok minimalno 90 cm, idealno pa 100-110 cm, zato da se lahko med nizoma premikamo brez težav. Pri postavitvi dveh nizov moramo biti pozorni na kuhinjski trikotnik, ki nam zapoveduje, da je kuhališče na eni strani, pomivalno korito pa na drugi strani niza. V kuhinji v nizu kuhališča in pomivalnega korita ne umeščajte v vogal, saj takšna postavitev otežuje udobno kuhanje, razen če zaradi kratke dolžine kuhinje druge rešitve niso mogoče. Pazljivi morate biti, da zagotovite dovolj delovne površine.

    4. Kotne kuhinje

    4.1 Kotne kuhinje v L

    Kuhinjski elementi so nizani en za drugim v obliki črke L in postavljeni ob dve sosednji steni v prostoru. Kotne kuhinje v obliki črke L so primerne za velike odprte prostore, kjer se kuhinja nadaljuje v dnevni prostor ali jedilnico. Ko snujemo kotne kuhinje v obliki črke L, je treba zasnovati dovolj delovne površine na enem mestu. Priporočljivo je, da visoke kuhinjske elemente (hladilnik, omaro za shranjevanje in pečico na višini) postavimo na zaključek niza in tako zagotovimo neprekinjen delovni pult. Kuhališče in pomivalno korito pri takšni postavitvi kotne kuhinje ne smeta biti en ob drugem. Najbolj optimalna rešitev je, da ju postavimo vsakega ob svojo steno, saj bomo tako med njima dobili največ proste delovne površine. Kot prednost pri zasnovi takšne kuhinje velja izpostaviti enega izmed prostih vogalov, kamor brez težav umestimo jedilno mizo.

    Slabost kotne kuhinje v obliki črke L je vogalna omara, ki se ji nikakor ne moremo izogniti. Kotni kuhinjski element ni praktičen za shranjevanje posode.
    Kotna kuhinja
    Kotna kuhinja je kuhinja, kjer so kuhinjski elementi v obliki črke L ali U. 

    4.2 Kotne kuhinje v U

    Načrtovanje kotne kuhinje v obliki črke U je idealna rešitev za velike in majhne kuhinje. Oblikovno gledano predstavljajo nadgradnjo kuhinje v dvojnem nizu. Pri snovanju kotne kuhinje v obliki črke U so visoki kuhinjski elementi postavljeni ob tri stene, pri čemer veljajo podobna pravila razporeda in zaporedja elementov kot za kotne kuhinje v obliki L. Funkcionalna postavitev nam omogoča najkrajše poti pri pripravi hrane.

    Slabosti takšnih kuhinj so kotni kuhinjski elementi, ki zahtevajo premišljeno umestitev. Prav tako se za takšno obliko kotne kuhinje nikar ne odločite, če nasprotna niza med sabo nista oddaljena vsaj 120 cm. Kotne kuhinje v obliki črke U lahko postavite v svoj prostor, ločeno od osrednjega bivalnega dela, lahko pa se prav lepo nadaljujejo v jedilnico.

    Kuhinjski elementi
    Kuhinje z otokom običajno nastopajo kot del večjega seta kotne kuhinje ali kuhinje v nizu. 

    5. Kuhinje z otokom

    Kuhinje z otokom so idealna rešitev za bivalne površine, kjer so dnevni prostori združeni, saj omogočajo komunikacijo in vizualno povezavo z drugimi ljudmi v prostoru. Kuhinje z otokom imajo samostojni element otoka, ki običajno stoji na sredini prostora ali pa se z eno stranico dotika stene. V slednjem primeru gre za polotok. Sestav kuhinje z otokom kot osrednjim elementom in visokimi kuhinjskimi elementi, ki se nizajo ob steni, velja za funkcionalnega in odprtega, torej primernega za druženje.

    Kuhinje z otokom so idealna za tiste kuharske mojstre, ki imajo veliko kuhinjske opreme, saj nudijo veliko prostora za shranjevanje.

    Kuhinje z otokom imajo pogosto kotiček za prehranjevanje z višjimi barskimi stoli. Takšna kuhinja ima zelo učinkovito razporeditev elementov, svetujemo pa vam, da v manjše kuhinje nikakor ne poskušajte umeščati kuhinje z otokom. Otok mora biti od ostalih elementov v kuhinji oddaljen vsaj 90 cm, idealno pa 100-110 cm, tako da ga je možno enostavno obhajati. Tlorisne dimenzije otoka so poljubne. Na otoku običajno najdemo kuhališče in/ali pomivalno korito, visoki elementi ob steni pa vsebujejo hladilnik in pečico.

    6. Kako izbrati slog za kuhinjo

    Najpomembneje je, da se odločimo za res funkcionalno in uporabno zasnovo kuhinje, ki bo ustvarila kvaliteten prostor za pripravo hrane in druženje. Izbira sloga, barv in materialov pa je stvar vaših želja. Da se boste lažje znašli med vsemi oblikovalskimi možnosti za kuhinje, smo za vas pripravili sekcijo inspiracij.

    Strokovni članek 12122
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kuhinje, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kuhinje?

    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje
    10
    5

    Mizarske storitve, Matej Bašelj s.p.


    9.3
    0

    Mizarstvo Stanislav Vrana s.p.


    8.9
    13

    BOOT-1 d.o.o.


    9.3
    4

    MIZARSTVO DB, Dejan Božič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane