Za področje

  Tapison, itison ali volnena talna obloga?

  Članek je koristil že 20381+ uporabnikom
  Med tekstilne talne obloge uvrščamo tri različne tipe talnih oblog: tapison, itison in volno. Talne obloge iz tekstila so ene redkih, ki se lahko v celoti prilagodijo željam posameznika. Posebne tehnike printanja omogočajo izbiro vzorcev, katerih meja je lastna domišljija. Tekstilna talna obloga je dober zvočni izolator, hoja po njej pa je zelo udobna.
  Strokovni članek 20381
  itison cena
  Imamo kar 239 izvajalcev za področje Tekstilne talne obloge:

  1. Tapison

  1.1 Kaj je tapison?

  Tapison je talna obloga brez hrbta. Gre za eno najbolj popularnih talnih tekstilnih talnih oblog pri nas. Tapison je tkanine, tkana s pomočjo vozlov, njena struktura je zelo homogena. Po vsej debelini so enaki glede barv in vzorcev, le redki pa so narejeni iz dveh plasti.

  2. Uporaba tapisona

  2.1 Prednosti tapisona

  Tapison je idealna talna obloga, primerna tako za prostore, v katerih se zadržuje veliko ljudi, kot tudi za bivalne prostore. Izjemno gosta iglana površina tapisona ne popušča nečistočam, posledično prah ne more podreti v talno oblogo. Tapison je tudi zelo antistatičen, odporen je proti trenju koleščk pisarniških stolov in na agresivna čistila ter belila. Brez težav ga lahko polagamo v prostorih v katerih je pred tem položeno talno gretje.

  Cene tapisona so različne, odvisne od kvalitete izdelka, nikakor ne pozabite pri računanju polaganja talne obloge ceni kvadratnega metra tapisona prišteti še ceno polaganja materiala.

  2.2 Slabosti tapisona

  Ena izmed glavnih slabosti tapisona je njegova relativno visoka cena v primerjavi z itisonom, ki pa jo gre pripisati boljši obstojnosti. Življenjska doba tapisona je dobro desetletje, medtem ko bomo itison morali zamenjati že čez pet let, če ga bomo uporabljali v prostorih z veliko frekventnostjo ljudi. 

  3. Itison

  3.1 Kaj je itison?

  Itison velja za eno izmed zelo pogosto uporabljenih talnih oblog v stanovanjskih prostorih. Razlika med itisonom in tapisonom je v hrbtni strani in tkanini, pri čemer je hrbtna stran itisona je narejena iz jute, medtem ko tapison nima hrbta. Sama tkanina itisona je bolj izrazita kot tkanina tapisona. Če tapison deluje bolj kot tekstilna površina, ki je relativno trda, itison deluje bolj kot mehka preproga. Čeprav to nudi določene prednosti, obenem prinaša tudi nekaj slabosti. 

  4. Uporaba itisona

  4.1 Prednosti itisona

  Material ustvarja izjemno topel občutek prostora, brez težav lahko po njem korakamo bosih nog. Itison je na dotik prijeten in stilsko dovršen. Pozitivna lastnost itisona je, da odlično ublaži udarce in padce topih predmetov na tla, odlično absorbira hrup. Uporabo itisona v prostorih kjer se zadržujejo astmatiki in alergiki odsvetujemo, saj velja za dobrega absorberja prahu. Kvalitetni itisoni so negorljivi in enostavni za polaganje. Itison je cenovno še ugodnejši v primerjavi s tapisonom.

  4.2 Slabosti itisona

  Itison ima podobne slabosti kot tapison - problem je v relativno hitri obrabi, zato se uporaba itisona v objektih z visoko frekvenco ljudi odsvetuje. Če bomo zanj dobro skrbeli in ga redno vzdrževali, bo v stanovanju dobrem stanju slabo desetletje, potem pa ga bo treba zamenjati. Če pa itison položimo v prostoru z zelo frekventno rabo, kjer se dnevno zadržuje veliko ljudi, se njegova življenjska doba znatno zmanjša. Obrabljen in uničen je lahko že po nekaj letih.

  V primerjavi z drugimi talnimi oblogami, npr. parketom, keramiko in kamnom ima itison kratko življenjsko dobo, zato premislite, ali je njegova uporaba glede na frekvenco rabe prostora res najboljša izbira. 

  Še vedno pa ga lahko mirne vesti uporabite v stanovanjskih objektih, predvsem v spalnih prostorih, ki niso oblegani ves dan, v njih pa želimo imeti občutek topline. 

  Slabosti itisona

  5. Volnena talna obloga

  Volnene talne obloge odlikuje naravna lepota. Prepletenost vlaken povzroča, da volnene talne obloge barve oddajajo v posebnih barvnih tonih. Novi tehnološki in modni trendi narekujejo kombiniranje volne s svilo ali bombažem ali pa volno s posebnim postopkom spreminjajo v klobučevino.

  5.1. Prednosti volnene talne obloge

  Volna uravnava količino vlage v prostoru, odlično absorbira zvok in je odličen izolator, saj preprečuje prehod temperature. Ker je volna naraven material jo je mogoče v celoti reciklirati. Volnena talna obloga dolgo ohranja lep videz ob rednem vzdrževanju. Zaradi prožnosti so volnene talne obloge vzdržljive in bolj primerne za trajnejšo uporabo kot recimo itison ali tapison.

  5.2 Slabosti volnene talne obloge

  Po drugi strani pa je vzdrževanje volnene talne obloge zahtevno. Redno jo je potrebno krtačiti in sesati, pozabiti ne smemo niti na ustrezno vlago v prostoru. Neredno vzdrževanje volnene talne obloge povzroča zapletanje in prepletanje vlaken med seboj, obloga pa se posledično začne krčiti. Prav tako je treba omeniti, da je volnena talna obloga najdražja izmed vseh tekstilnih talnih oblog. 

  6. Tekstilne talne obloge - polaganje

  6.1 Tekstilne talne obloge - role in plošče

  Tekstilne talne obloge so na voljo v obliki role ali plošč. Talne obloge iz tekstila so po večini izdelane iz naravnih in okolju prijaznih materialov.

  6.2 Polaganje tekstilne talne obloge

  Vsi materiali so primerni za polaganje od stene do stene. Polagamo jih lahko z lepljenjem ali brez njega. Nikakor ne pozabite, da mora biti podlaga za polaganje tekstilne talne obloge čista, suha, ravna in nosilna. Nikakor ne sme biti površina, na katero polagamo itison, tapison ali volno razpokana, v kolikor pa pride do razpok, jih je potrebno sanirati. Brez težav jo lahko položimo na klasičen estrih.

  V prostoru morajo biti minimalna temperatura 15°C in zračna vlažnost nižja od 75%. Tekstilne talne obloge so že takoj po njihovem polaganju primerne za uporabo.

  7. Cena za tapison, itison

  Cena tekstilne talne obloge je odvisna od kvalitete materiala, površine in nenazadnje tudi od ponudnika. Cena za tekstilno talno oblogo, brez polaganja materiala, je 14€/m2. V to kategorijo spadata tapison in itison. Cena za volneno talno oblogo je bistveno več, okvirna cena se giblje okrog 32€/m2.
   
  Za polaganje tekstilne talne obloge, kjer je vključeno brušenje obstoječe podlage ter nanos izravnalne mase in protizdrsnega premaza, boste odšteli približno 12€/m2.
   
  20381
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tekstilne talne obloge?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 239 izvajalcev za področje Tekstilne talne obloge:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane