Za področje

  Kaj morate vedeti pred nakupom okna: cena, okovje za okna in ostalo

  Članek je koristil že 18962+ uporabnikom
  Nakup oken za našo nov dom predstavlja pomembno odločitev, ki bo vplivala na bivalno klimo in udobje. Prav tako je bistveno, da se pred nakupom oken odločimo za zanesljivega proizvajalca. Na slovenskem trgu imamo na izbiro veliko kakovostnih podjetij za proizvodnjo, servis in montažo oken. V tem prispevku smo za vas izluščili nekaj ključnih iztočnic, na katere morate biti pozorni pri nakupu oken.
  Strokovni članek 18962
  Okensko okovje z odpiranjem na nagib, kakovostno podjetje Winkhaus
  Imamo kar 350 izvajalcev za področje Lesena okna:

  1. Proračun za okna: cena je pomembna

  Eden najpomembnejših faktorjev pri izbiri oken je zagotovo proračun, ki ga lahko namenite nakupu. Ta bo vplival na izbiro dimenzij in materiala. Svetujemo, da najprej določite višino finančnih sredstev, nato pa kontaktirate različne proizvajalce in se pozanimate o njihovi ponudbi. Dober ponudnik vam bo znal predlagati prilagoditve in optimizacije, da boste lahko dobili maksimalno dobra okna glede na višino vašega proračuna.

  Za povprečno hišo za okna odštejemo od 10.000 do 15.000 EUR.

  2. Energijska učinkovitost okna

  Okna v dom ne prepuščajo samo svetlobe, pač pa tudi vroč in hladen zrak, kar vpliva na vaše račune za energijo in po nepotrebnem obremenjuje okolje. Zato je energijska učinkovitost oken vsaj tako pomemben faktor izbire, kot je proračun. Energijsko učinkovita okna vam prihranijo denar, saj zmanjšajo vaš mesečni račun za energijo.

  Pri primerjavi energijske učinkovitosti različnih oken je treba razumeti dve ključni merili:

  1. U-faktor: U-faktor označuje toplotno prevodnost vašega okna. Pove nam, koliko vročega zraka uide skozi okno, ko je zunaj hladno in obratno. Lestvica se na splošno giblje od 0,2 do 1,25. Nižje, kot je število U, bolje okno izolira vaš dom.
  2. Koeficient pridobivanja sončne toplote (SHGC): SHGC kvantificira količino sončne energije, ki jo prepušča okno. Če želite, da sončna svetloba pozimi pasivno ogreva vaš dom, boste želeli višji SHGC, če želite poleti ohranjati prijetno nizke temperature notranjih prostorov, pa nižjega. 

  3. Dimenzije

  Cena oken je gotovo odvisna od mnogih dejavnikov. Velikost oken in oblika pocenita ali podražita investicijo. Standarda okna 120 x 120 cm ali 150 x 150 cm so cenejša od panoramskih sten. Trikotna ali celo polkrožna okna so lahko do 40% dražja od klasične izvedbe. 
   
  Dimenzije oken
  Dimenzije oken močno vplivajo na ceno. Okno nestandardne oblike bo dražje od standardnega.

  4. Okovje za okna

  K ceni veliko prispeva okovje, ki je lahko kakovostno ali manj kakovostno, skrito ali klasično. Upoštevajte, da je drsno okovje za 50 % dražje od klasičnega, krilnega okovja. Večji slovenski proizvajalci oken vgrajujejo okovja priznanih nemških koncernov kot so Winkhaus, G-U in Roto. 

  5. Okenski okvirji

  5.1 Okenski profili - materiali

  Okenski okvirji so izdelani iz različnih materialov, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti, ko gre za stroške, vzdrževanje, videz in izolacijo. Najpogostejše izbire vključujejo:
   
  1. PVC: nizkocenovni, energijsko učinkoviti in zelo vzdržljivi okenski okvirji, vendar ponujajo omejen nabor oblikovalskih izbir. Mnoge prav tako odbija njihov ceneni videz, pogosto se tudi grdo starajo.
  2. Les: Zagotavlja klasičen in naraven videz, ki ga je mogoče enostavno prilagoditi. Lesena okna imajo najboljšo možno energijsko učinkovitost, vendar zahtevajo več vzdrževanja kot mnoge druge možnosti. Gre za ekološki in okolju prijzen material.
  3. Aluminij: poceni in zelo vzdržljivi. Aluminijasti okenski okvirji spadajo med najdražje.
  4. Aluminij-les: kompozitni okenski okvirji, ki kombinirajo najboljše lastnosti dveh materialov. Notranja stran okenskega okvirja je lesena, zato bo vaš dom deloval toplo in domače, na zunanji strani pa je leseni okvir, oblečen v aluminij, kar mu da dodatno odpornost. 

  5.2 Okenski okvirji - profili

  Odvisno od izbire materiala oken bomo v ponudbi proizvajalcev naleteli na različne profile, ki se razlikujejo po številu komor in načinu izdelave. Razlike v ceni okna so pri PVC profilih v številu komor, ki so lahko od 5 do 8 komorni. Aluminijasti profili lahko imajo prekinitev toplotnega toka ali ne, kar močno vpliva na faktor U. Razlika v ceni je tudi pri lesenih profilih, ki imajo lahko številne komore ali so klasični – polni. V komorah je pri modelih s pasivnim standardom vstavljena tudi izolacija- navadno stirodur ali aluminijasta ojačitev.
  profil Sif Line, 5 komorni
  Profil PVC oken je sestavljen iz več komor.

  6. Steklo za okna

  6.1 Dvoslojna ali troslojna zasteklitev?

  Pri zasteklitvi danes večinoma govorimo o dvo- ali troslojnih oknih, enoslojna pa so zaradi svoje izrazito slabe energijske učinkovitosti praktično stvar zgodovine. Treba se je zavedati, da zasteklitev energijske učinkovitosti in bivalnega udobja ne zagotavlja le s sloji stekla (več je boljše), ampak v neprimerno večji meri z izolativnim plinom (običajno argon), ki zapolni vrzel med sloji stekla.

  Dvoslojna stekla zadostujejo za večino današnjih sodobnih gradenj in omogočajo dosego visoke energijske učinkovitosti hiše. Če je hiša sama po sebi manj energijsko učinkovita ali če ima veliko steklenih površin, se boste morali morda odločiti za troslojno zasteklitev. Ta je seveda dražja od dvoslojne. 

  6.2 Termopan steklo za okna

  Kakovostno »termopan« dvojno spojeno steklo ima življenjsko dobo tudi nad 25 let. Čeprav so na prvi pogled enaka, se stekla med seboj razlikujejo glede na namembnost. Pri ceni oken bo klasično okensko steklo za 15% cenejše od izolacijskega stekla ali sončno zaščitnega (refleksivnega stekla). Poleg naštetih faktorjev, ki vplivajo na ceno in kakovost, ki je povezana s toplotno prevodnostjo U, je treba biti pozoren tudi na tesnila, varnostni elementi, senčila.

  6.3 Dodatne možnosti stekla za okna

  Izbira se ne konča pri slojih zasteklitve. Odločite se lahko za steklo z nizkoemisijsko (Low-E) prevleko, ki prepušča svetlobo, hkrati pa zmanjšuje toplotno prevodnost, kar pomeni, da poleti uhaja manj hladnega zraka, pozimi pa manj toplega zraka. Obstajajo tudi dodatne možnosti zasteklitve za omejevanje hrupa, za dodatno zaščito v primeru razbitja in podobno.

  termopan steklo
  Termopan steklo.

  7. Načini odpiranja

  7.1. Krilno odpiranje okna

  Ko smo izbrali material, tip okvirja, zasteklitve in splošen videz okna, je na vrsti izbira načina odpiranja okna. Tukaj imamo precej možnosti. Najpogostejši način odpiranja je krilno odpiranje okna, kar po domače povedano pomeni, da se okno odpira tako, kot se odpirajo vrata. Načeloma vsa krilna odpiranja omogočajo tudi odpiranje okna navzgor (po domače »na kip«).

  Krilna okna imajo stroge omejitve glede velikosti, saj morajo biti dovolj majhna, da ne pride do povesa. 

  7.2 Drsna okna

  Druga možnost so drsna okna. Ta omogočajo veliko večje dimenzije okna kot krilni sistem odpiranja oken, kar je še posebej zaželeno pri bivalnih prostorih, povezanih s teraso oziroma vrtom. Slabost drsnih oken je, da je sistem vgradnje bolj opazen in pogosto moteč iz arhitekturno-estetskega vidika. Nad okni moramo imeti vodila, ki zavzamejo precej prostora in jih je težko skriti.

  7.3 Zložljiva okna

  Pri zložljivih oknih, ki jih večkrat imenujemo tudi »harmonika okna« gre za poseben sistem, ki omogoča, da se odpre celotna zastekljena stranica hiše. Takšen mehanizem pride v poštev v bivalnih prostorih, ki jih želimo popolnoma povezati z zunanjosti, pri tem pa sistem drsnih oken tega zaradi ekstremnih dimenzij ne omogoča. Zložljiva okna imajo manj moteča vodila, so pa zelo draga.

  7.4 Pivot okna

  Pivot okna so okna, ki se odpirajo z vrtenjem oziroma nagibanjem okoli ene izmed svojih osi. Predvsem so pogosta v tistih prostorih mansard, kjer oken ne želimo popolnoma odpirati, želimo pa prostore učinkovito prezračiti. Strešna pivot okna se vrtijo okrog svoje horizontalne osi. Pivot okna se lahko uporabljajo tudi v standardnih prostorih, čeprav tukaj njihova uporaba zaradi višje cene v primerjavi s krilnimi ni pogosta. V tem primeru se vrtijo okrog svoje horizontalne osi.

  8. Namestitev okna

  Visoka kakovost vaših novih oken ne bo pomagala, če ta ne bodo pravilno nameščena. Svetujemo, da oken ne nameščate sami in da ta opravek raje prepustite strokovnjakom. Vsi ponudniki oken ponujajo tudi montažo, ki je običajno vključena v ceno predračuna.

  9. Zaščita garancije

  Večina proizvajalcev oken nudi garancije za svoje izdelke, vendar prihaja do precejšnjih razlik pri podrobnostih o kritju. Nekateri ponudniki nudijo garancije samo 3-4 leta po namestitvi, medtem ko drugi ponujajo tudi za 15 ali celo 25 let. Skoraj vse garancije pokrivajo steklo, nekatere pa pokrivajo tudi težave, ki izhajajo iz slabe namestitve. Poleg tega se pozanimajte, ali je garancija v primeru prodaje doma prenosljiva ali ne.

   

  Kaj svetujejo AJM strokovnjaki?

  1. Katere vrste okenskih okvirjev ponujate in kako se razlikujejo po energijski učinkovitosti?

  Pri AJM ponujamo PVC okna, PVC-ALU okna, lesena okna, LES-ALU okna in okna iz aluminija. 

  Za energetsko zahtevnejšo gradnjo (nizkoenergijska hiša, pasivna hiša …) so najboljša izbira PVC okna, s katerimi dosegamo odlično toplotno in zvočno izolacijo. Naš profil PVC okna AJM HI-Perfomance dosega Uw do 0,60 W/m2K. Dobra izbira so tudi lesena okna. Nova lesena okna kakovostne izdelave, kot je okno AJM Pasiv+, pa dosega Uw do 0,67 W/m2K. Leseno okno z zunanjo masko iz aluminija pa s primerno izbiro stekla do 0,62 W/m2K. V našem prodajnem programu so tudi ALU okna. Ta do nedavnega še niso veljala kot okna za hiše, ampak bolj za okna za poslovne prostore, a se je z napredovanjem tehnologije tudi to spremenilo in imamo danes že tudi ALU okna z odlično toplotno in zvočno izolativnostjo. 

  2. Katero vrsto oken bi priporočali stranki, ki želi doseči najvišji nivo energijske učinkovitosti hiše, torej skoraj ničenergijsko stavbo?

  Najboljše rezultate dosegajo PVC okna. Konkretno priporočamo AJM okna AJM HI-Perfomance, ki so namenjena ravno tovrstni gradnji – to so okna za najzahtevnejše projekte, priporočamo jih povsod tam, kjer se načrtuje uporaba gradbenih materialov najvišje kakovosti. 

  3. Kakšne garancije ponuja podjetje AJM ob nakupu oken?

  V podjetju imamo različne garancijske pogoje, ti so odvisni od vrste izdelka, materialov, dodelave in podobno. V splošnem velja, da lahko pridobite 13 let garancije na bela PVC okna, ALU okna in do 5 let garancije na lesena okna. Sicer pa AJM daje 30-letno zagotovilo na brezhibno delovanje oken in vrat, ne glede na material. Zagotovilo velja v primeru rednih funkcijskih servisov na AJM elementih s strani njihove servisne službe.  

  Strokovni članek 18962
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 350 izvajalcev za področje Lesena okna:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 350 izvajalcev za področje Lesena okna:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 350 izvajalcev za področje Lesena okna
  10
  1

  NAITORS d.o.o.


  8.6
  0

  Mizarstvo Trček, Nikolaj Trček s.p.


  9.4
  0

  Merkur trgovina d.d.


  10
  1

  AHAC okna in zaključna dela d.o.o.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje LESENA OKNA?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane