Za področje

    Panelna ograja in stebri za ograje

    Članek je koristil že 10574+ uporabnikom
    Panelne ograje so idealna rešitev, ko je potrebno ograditi ali zaščititi večje območje. Najdemo jih v vseh bolje založenih trgovinah z vrtno opremo. Panelna ograja je najpogosteje uporabljena vrtna ograja. Brez težav nam lahko služi kot zaščita okolice hiše, njive ali sadovnjaka. Ograjo sestavljajo stebri za ograjo in paneli za ograjo. Panelna ograja je dobra zaščite pred pogledi sosedov, njena varovana funkcija pa ščiti pred vdori.
    Strokovni članek 10574
    panelna ograja
    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Panelne ograje:

    1. Vrtne ograje in panelna ograja 

    Vrtne ograje zamejujejo našo parcelo od sosednjih parcel in od ulice, hkrati pa nudijo zaščito, ki jo hiša na parceli potrebuje. Vrtne ograje malim otrokom in domačim živalim preprečuje pobeg na cesto, prav tako pa onemogočajo tujcem ali sosedovim živalim, da bi zašle na našo zelenico. Če živimo blizu gozda v bolj odročnih krajih, je vrtna ograja nujna za zaščito pred divjadjo, ki vam lahko uniči pridelek in sadna drevesa. 

    Ne glede na to, za kakšno se odločimo, morajo biti vrtne ograje zelo kvalitetne, saj bodo konstantno izpostavljene vsem nemogočim vremenskim razmeram. Vrtne ograje so lahko unikatno izdelane, kar pomeni, da vsako desko privijačite sami ali pa ograjo sami sestavite iz kosov kamnov. Lahko pa so narejene industrijsko. Tu imamo dve možnosti. Vrtna ograja je lahko deloma zidana, kar pomeni, da so stebri za ograjo betonski ali kamniti, vmes pa je vtaknjeno polnilo, ki je lahko prefabricirano ali narejeno na mestu. Najpogostejše vrtne ograje pri nas pa so panelna ograja, ki so v celoti prefabricirane in sestavljene iz več modulov, ki se na mestu zelo enostavno združijo in spojijo v celoto. Več o tem, kako panelna ograja izgleda in kakšni so lahko paneli za ograjo ter stebri za ograjo, si preberite v nadaljevanju. 

    2. Panelna ograja 

    2.1 Lesena/kovinska panelna ograja

    Panelne ograje so izdelane iz različnih materialov. Med njimi najpogosteje uporabljene so panelne ograje iz lesa in kovinske plastificirane ali pocinkane mreže. Na razpolago so v različnih barvah. V okolici najpogosteje opazimo panelne ograje sive, antracit ali zelene barve. Višine panelnih ograj so standardne: od 60 cm pa vse tja do 250 cm. Panelna ograja je najbolj razširjena vrtna ograja, zato ker je sistem enostaven za montažo in ne zahteva pretiranega predhodnega znanja. Ker gre za modularni in prefabriciran sistem s paneli za ograjo, je panelna ograja cenejša vrtna ograja. 

    3. Paneli za ograjo

    Panelna ograja je lahko sestavljena iz polnih panelov ali žičnatih panelov, ki imajo raster štirikotnikov. Polni paneli za ograjo so običajno lesene ograje, medtem ko so žičnati paneli za ograjo tovirjo kovinske ograje. V kolikor želite imeti unikatno ograjo se ne odločite za izbiro panelne ograje, saj je panelna ograja univerzalizirana, modularna in ne dopušča nobenih osebnih izbir ali modifikacij. Vsi paneli za ograjo so isti. 

    Vrtna ograja

    4. Montaža panelne ograje in stebri za ograje

    Montaža panelne ograje je zelo enostavna in hitra. Panelno ograjo lahko postavimo sami ali pa za to najamemo mojstra. Panele za ograjo jo na opore, podpore oz. stebre za ograje. Ti morajo biti potopljeni dovolj globoko v zemljo, saj se lahko v nasprotnem ob močnejšem vetru porušijo in tako uničijo celo ograjo. Ravno zato, ker je panelna ograja tako enostavna za montažo, je najpogostejša vrtna ograja pri nas.

    4.1 Stebri za ograje

    Panelna ograja za montažo potrebuje vmesne podpore na koncih posameznega panela. Stebri za ograje morajo biti fiksirani v tla, saj tako zagotovimo stabilnost, ki jo vgrajeni paneli za ograjo potrebujejo. Podpore lahko fiksiramo v zemljo, čeprav jih lahko enostavnejše in hitreje fiksiramo opore v betonske zidove ali škarpe. Stebri panelne ograje morajo biti dovolj globko potopljeni v zemljo. 

    5. Panelna ograja - prednosti in slabosti

    5.1 Prednosti panelne ograje

    Največja prednost panelne ograje je zagotovo hitra montaža in ugodna cena. V kolikor se odločimo za pocinkane ali plastificirane kovinske panele, je njihovo vzdrževanje zelo enostavno. Panelna ograja iz takšnega materiala bo zdržala kar nekaj let. Panelne ograje je mogoče vgraditi tako rekoč na kakršnemkoli terenu. V primeru poškodbe posameznih panelov, lahko le te nadomestimo z novimi, preostali del ograje pa ostane nedotaknjen.

    5.2 Slabosti panelne ograje

    Zaradi uniformiranosti in modularnega sistema so predvsem kovinske panelne ograje zelo neosebne - vse izgledajo isto. Če si želite bolj unikatno ograjo, vam panelne ograje zaradi tega odsvetujemo. Nekoliko več izbire je sicer v primeru lesene panelne ograje, a morate še v tem primeru panele za ograjo sprejeti takšne, kot so, saj jih ni mogoče modificirati.

    6. Lesena panelna ograja

    Lesene panelne ograje so odlična zaščita pred pogledi sosedov, hkrati pa so to estetske, prijazne in trpežne panelne ograje. Leseni paneli za ograjo so narejeni drugače od kovinskih. Narejeni so iz stebrov in vmesnih lesenih panelov. Leseni paneli za ograjo so lahko polni, ograjni ali mrežasti. Lesene ograje so primerne za ograjevanje vrtov, hiš, dvorišč pa tudi za parke, šole, vrtce in druge javne površine.

    7. Panelna ograja - cena

    Koliko stane panelna ograja? Cene tekočega metra panelne ograje se med seboj razlikujejo. Cena te vrtne ograje je pogojena z višino posameznega panela in materiala iz katerega je panel izdelan. Za montažo posameznega panela za ograjo boste odšteli od 27 €/tm naprej. Cena panelne ograje višine 1,53 m, skupaj z montažo, se giblje okrog 29 €/tm, za panelno ograjo višine cca. 2,0 m pa boste odšteli približno 34 €/tm.

    Strokovni članek 10574
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Panelne ograje?

    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Panelne ograje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 205 izvajalcev za področje Panelne ograje
    8.9
    1

    UP Workshop, Urban Pavlič, s.p.


    8.9
    16

    Krovec d.o.o


    10
    17

    T Matom d.o.o.


    8.9
    0

    OGRAJE RUNOVEC, JANEZ RUNOVEC s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane